Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 29 sty 2020 22:52:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 29 sty 2020 22:43:39
Posty: 6
Hej. Piszę tutaj, bo nie znalazłem działu stricte dotyczącego mojego tematu. A ten w pewnym sensie pasuje

Do rzeczy: w mieszkaniu mam internet od lokalnego dostawcy. Z ściany wychodzi skrętka, i jest podzielona - 2 pary idą do routera WiFi do portu WAN, 2 pary do telewizji, prawdopodobnie IPTV.

Z urządzenia podłączonego do routera WiFi mogę skanować wszystkie urządzenia z zakresu 10.0.0.1-10.255.255.254. Widzę czy jest coś na danym IP, czy ma jakąś usługę, a nawet mam panele logowania jakichś bramek VOIP czy urządzeń AirFiber Mikrotika, albo kamery. Gdybym znał hasło, to mógłbym się do nich zalogować. To normalne że coś takiego jest dostępne dla każdego z bloku, a być może dla każdego kto ma internet od tego dostawcy? Nie powiem, zaciekawiło mnie to, z racji że dotąd miałem głównie internet przez linię telefoniczną.

Kolejna sprawa - gdy odłączyłem skrętkę od TV, i wpiąłem ją do laptopa, to miałem prędkość internetu 100Mb/s. Na routerze mam 50Mb/s, i router tu nie jest żadnym ograniczeniem. Tutaj pytanie - mogę na stałe wpinać się w RJ-45 od TV? Celem szybszego internetu? Przy skanowaniu sieci, w której jest TV, też wyskoczyła masa hostów, nawet nie wiem co za hosty i co robią :P


Na górę
Post: czw, 30 sty 2020 11:11:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 586
Lokalizacja: Łódź
Hahaha ;) na iptv mają internet? Fajnie korzystaj skoro mają buga ;)

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 30 sty 2020 11:57:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 29 sty 2020 22:43:39
Posty: 6
No wiesz, wiem że IPTV to przez internet, ale spodziewałem się że ruch będzie wycinany poza TV :chinczyk: No bo jednak dla IPTV jest 2x szybsze


Na górę
Post: sob, 01 lut 2020 3:29:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2968
Lokalizacja: Kraków
chyba coś niecoś kręcisz :) czy na pewno te 2 pary idą bezpośrednio do TV czy może masz po drodze takie małe pudełko zwane STB albo BOX


Na górę
Post: sob, 01 lut 2020 11:37:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 586
Lokalizacja: Łódź
wilkomen pisze:
No wiesz, wiem że IPTV to przez internet, ale spodziewałem się że ruch będzie wycinany poza TV :chinczyk: No bo jednak dla IPTV jest 2x szybsze
Nie prawda. My mamy iptv ale nie przez neta....

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 01 lut 2020 22:34:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4028
Lokalizacja: Szczecin
Dyletanci biorą się za robienie sieci, a potem na forum dziwiy, że niektórzy ludzie trzymają się z dala od małych ISP. Jakby ta sieć była zrobiona zgodnie ze sztuką, to powinieneś widzieć tylko bramę operatora. Wszystko inne powinno być wycięte.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 03 lut 2020 1:13:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 29 sty 2020 22:43:39
Posty: 6
hub_lan pisze:
chyba coś niecoś kręcisz :) czy na pewno te 2 pary idą bezpośrednio do TV czy może masz po drodze takie małe pudełko zwane STB albo BOX


No właśnie nie, jest tak jak mówię. Za ścianą, na klatce jest jakieś pudełko, sugerujące że to coś z światłowodem od Orange(naklejka), ale w lokalu z ściany wychodzi skrętka, i jest podzielona na 2 przewody po 2 pary. Sam się zdziwiłem, ale tak jest, jutro mogę cyknąć foty jak to wygląda. Zastanawiam się co by było jakbym podłączył jednak to jako jedna normalna skrętka, bo jednak konfiguracja jest nietypowa :zlosnik:


Na górę
Post: czw, 06 lut 2020 2:23:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2968
Lokalizacja: Kraków
wilkomen pisze:
hub_lan pisze:
chyba coś niecoś kręcisz :) czy na pewno te 2 pary idą bezpośrednio do TV czy może masz po drodze takie małe pudełko zwane STB albo BOX


No właśnie nie, jest tak jak mówię. Za ścianą, na klatce jest jakieś pudełko, sugerujące że to coś z światłowodem od Orange(naklejka), ale w lokalu z ściany wychodzi skrętka, i jest podzielona na 2 przewody po 2 pary. Sam się zdziwiłem, ale tak jest, jutro mogę cyknąć foty jak to wygląda. Zastanawiam się co by było jakbym podłączył jednak to jako jedna normalna skrętka, bo jednak konfiguracja jest nietypowa :zlosnik:



bardzo chętnie zobacze te fotki
- tego czegoś na klatce
- punktu rozdziału kabla
- urządzeń końcowych po stronie lokalu


Na górę
Post: czw, 06 lut 2020 9:28:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15943
Lokalizacja: Wrocław
Dekodery evio wymagają dostępu do sieci, ale powinno się tam ograniczać dostęp do konkretnych adresów.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: czw, 06 lut 2020 12:55:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2968
Lokalizacja: Kraków
lukpiot pisze:
Dekodery evio wymagają dostępu do sieci, ale powinno się tam ograniczać dostęp do konkretnych adresów.


O ile wiem to wszystkie usługi IPTV tego wymagają ale cały myk w tym że autor wątku twierdzi że skrętkę z zewnątrz ma podpiętą prosto do TV bez STB po drodze


Na górę
Post: pt, 07 lut 2020 10:58:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 29 sty 2020 22:43:39
Posty: 6
hub_lan pisze:
wilkomen pisze:
hub_lan pisze:

bardzo chętnie zobacze te fotki
- tego czegoś na klatce
- punktu rozdziału kabla
- urządzeń końcowych po stronie lokalu


Po 16 wrócę to cyknę te foto, bo wyszło mi to z głowy. Punkt rozdziału kabla to poprostu użycie takich szybkozłączek:
Obrazek


lukpiot pisze:
Dekodery evio wymagają dostępu do sieci, ale powinno się tam ograniczać dostęp do konkretnych adresów.

W moim przypadku to jest Mag254 lub Mag256. Ma nawet opcję przeglądarki internetu

hub_lan pisze:
O ile wiem to wszystkie usługi IPTV tego wymagają ale cały myk w tym że autor wątku twierdzi że skrętkę z zewnątrz ma podpiętą prosto do TV bez STB po drodze


Sorry Panowie za wprowadzenie w błąd, małe sprostowanie - oczywiście mam STB, w postaci tego MAGa, do niego wpięta RJ45, i to właśnie miałem na myśli pisząc przewód do TV


Na górę
Post: pt, 07 lut 2020 14:16:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2968
Lokalizacja: Kraków
wilkomen pisze:
Sorry Panowie za wprowadzenie w błąd, małe sprostowanie - oczywiście mam STB, w postaci tego MAGa, do niego wpięta RJ45, i to właśnie miałem na myśli pisząc przewód do TV



No to wszystko jasne ;) na vlanie dla TV ktoś nie zrobił autoryzacji (choćby po MAC) dla STB dzięki temu dowolnie wpięte urządzenie dostaje 100M netu - gratuluję partyzantki temu ISP ;)


Na górę
Post: pt, 07 lut 2020 15:02:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15943
Lokalizacja: Wrocław
od SGT nie dostaniesz netu, działają na zamkniętej sieci. Jaką masz TV?

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 07 lut 2020 18:54:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2968
Lokalizacja: Kraków
lukpiot pisze:
od SGT nie dostaniesz netu, działają na zamkniętej sieci. Jaką masz TV?

od SGT nie ale już po PIMie można (i chyba nawet trzeba) wrutować net dla potrzeb VOD itp

w każdym razie o ile mi wiadomo w evio i korbak potrzeba (chyba że od ostatnich moich kontaktów coś się zmieniło)


Na górę
Post: pt, 07 lut 2020 20:45:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8775
W Matte nie jest potrzebny net na potrzeby VOD itp. w przypadku multicastu.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 10 lut 2020 13:50:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 27 gru 2019 15:10:42
Posty: 24
w toyi też nie jest potrzebny net, kontent leci od nich, więc tylko vlan pod TV,


Na górę
Post: czw, 13 lut 2020 20:22:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 29 sty 2020 22:43:39
Posty: 6
hub_lan pisze:
wilkomen pisze:
Sorry Panowie za wprowadzenie w błąd, małe sprostowanie - oczywiście mam STB, w postaci tego MAGa, do niego wpięta RJ45, i to właśnie miałem na myśli pisząc przewód do TV



No to wszystko jasne ;) na vlanie dla TV ktoś nie zrobił autoryzacji (choćby po MAC) dla STB dzięki temu dowolnie wpięte urządzenie dostaje 100M netu - gratuluję partyzantki temu ISP ;)


Po MAC akurat jest autoryzacja, ale to to omija się przez właściwości karty sieciowej w Windows. Spodziewałem się lepszych zabezpieczeń.

Z względów osobistych przeciągnęło się, ale zamieszczam zdjęcia jak to u mnie wygląda. Ciemniejszy przewód idzie do boxa TV, ten w lewo do routera WiFI

Obrazek
Obrazek


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 15:08:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2968
Lokalizacja: Kraków
A jakiej autoryzacji innej niż po MAC się spodziewałeś ? skoro boksy mają dostać net po dhcp?


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 17:56:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 29 sty 2020 22:43:39
Posty: 6
hub_lan pisze:
A jakiej autoryzacji innej niż po MAC się spodziewałeś ? skoro boksy mają dostać net po dhcp?


Nie tyle autoryzacji, co zabezpieczenia, w postaci dozwolonego ruchu tylko pod konkretne IP. Swoją drogą zastanawiam się czy będzie działać jak przed TVBox wepnę router WiFi, i z niego do boxa dopiero


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 lut 2020 16:57:38

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl