Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 10 lis 2021 22:22:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 14 cze 2012 20:59:39
Posty: 305
Witam. Proszę o podpowiedz jak rozwiązujecie połączenie włóknem do usługi www.access Orange i jakimi urządzeniami na porcie 1G. OPL jak zwykle zacofany, podają adresację z połączeniówką i twierdzą że będzie chodziło na zwykłym routerze :D . Jakie urządzenia dajecie do w/w usługi? i czy operator ma obowiązek dać swoją połączeniówkę bo Netia daje swoje urządzenie do szafy rack.


Na górę
Post: śr, 10 lis 2021 22:31:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 01 lis 2014 19:23:51
Posty: 176
Lokalizacja: Września
cdee pisze:
Witam. Proszę o podpowiedz jak rozwiązujecie połączenie włóknem do usługi http://www.access Orange i jakimi urządzeniami na porcie 1G. OPL jak zwykle zacofany, podają adresację z połączeniówką i twierdzą że będzie chodziło na zwykłym routerze :D . Jakie urządzenia dajecie do w/w usługi? i czy operator ma obowiązek dać swoją połączeniówkę bo Netia daje swoje urządzenie do szafy rack.

Mam zakończone swoją 3011 i wkładką w niej. Przyłączeniówka jest /31 co prawda zwykle dostawałem od innych /30 ale przez /31 też działa.
A do tego mam wroutowaną klasę /27 lub /28


Na górę
Post: czw, 11 lis 2021 1:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4425
Lokalizacja: Kraków
Demogorgon91 pisze:
cdee pisze:
Witam. Proszę o podpowiedz jak rozwiązujecie połączenie włóknem do usługi http://www.access Orange i jakimi urządzeniami na porcie 1G. OPL jak zwykle zacofany, podają adresację z połączeniówką i twierdzą że będzie chodziło na zwykłym routerze :D . Jakie urządzenia dajecie do w/w usługi? i czy operator ma obowiązek dać swoją połączeniówkę bo Netia daje swoje urządzenie do szafy rack.

Mam zakończone swoją 3011 i wkładką w niej. Przyłączeniówka jest /31 co prawda zwykle dostawałem od innych /30 ale przez /31 też działa.
A do tego mam wroutowaną klasę /27 lub /28


dalej każą zapinać dupleksowe wkładki na 1310 ?


Na górę
Post: czw, 11 lis 2021 12:04:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 01 lis 2014 19:23:51
Posty: 176
Lokalizacja: Września
hub_lan pisze:
Demogorgon91 pisze:
cdee pisze:
Witam. Proszę o podpowiedz jak rozwiązujecie połączenie włóknem do usługi http://www.access Orange i jakimi urządzeniami na porcie 1G. OPL jak zwykle zacofany, podają adresację z połączeniówką i twierdzą że będzie chodziło na zwykłym routerze :D . Jakie urządzenia dajecie do w/w usługi? i czy operator ma obowiązek dać swoją połączeniówkę bo Netia daje swoje urządzenie do szafy rack.

Mam zakończone swoją 3011 i wkładką w niej. Przyłączeniówka jest /31 co prawda zwykle dostawałem od innych /30 ale przez /31 też działa.
A do tego mam wroutowaną klasę /27 lub /28


dalej każą zapinać dupleksowe wkładki na 1310 ?


dalej każą zapinać.


Na górę
Post: czw, 11 lis 2021 12:59:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1719
Lokalizacja: Polska
U nas musieliśmy kupić wkładkę:

GIGE-LX 1550nm 80km (duplex 2J)

Co do adresacji to jest połączeniówka /31 (trzeba zwrócić uwage przy wprowadzaniu adresacji na MT i samemu uzpełnić pole network, żeby zagrało).


Na górę
Post: czw, 11 lis 2021 13:34:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4425
Lokalizacja: Kraków
oni się już chyba nigdy nie zorientują że istnieją wkładki WDM :) a potem narzekają że gdzieś nie maja włókien ;)


Na górę
Post: pt, 12 lis 2021 11:06:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2733
hub_lan pisze:
oni się już chyba nigdy nie zorientują że istnieją wkładki WDM :) a potem narzekają że gdzieś nie maja włókien ;)

A co to jest wkładka WDM ? Bo ja nadal nie wiem. Mam łącze orange na duplexowej 1310 jak Bozia przykazała. :rotfl:


Na górę
Post: ndz, 19 gru 2021 19:13:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 1147
Lokalizacja: Kraków
zuhjk pisze:
hub_lan pisze:
oni się już chyba nigdy nie zorientują że istnieją wkładki WDM :) a potem narzekają że gdzieś nie maja włókien ;)

A co to jest wkładka WDM ? Bo ja nadal nie wiem. Mam łącze orange na duplexowej 1310 jak Bozia przykazała. :rotfl:

WDM polega na podziale światła laserowego na kilka fal o różnych długościach tak że jednym włóknem przesyłane są RX/TX


Na górę
Post: ndz, 19 gru 2021 20:07:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 288
br004d pisze:
...
WDM polega na podziale światła laserowego na kilka fal o różnych długościach ...


Pisałeś Wikipedię czy jak ? :rotfl:


Na górę
Post: ndz, 19 gru 2021 20:10:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 1147
Lokalizacja: Kraków
Erbit pisze:
br004d pisze:
...
WDM polega na podziale światła laserowego na kilka fal o różnych długościach ...


Pisałeś Wikipedię czy jak ? :rotfl:

Kurła kopiowałem żeby sie nie yebnąć :sciana:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 sty 2022 9:48:28

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl