Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 12 sie 2021 13:12:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1433
Lokalizacja: Suwałki
Witam.

Piszę z takim zapytaniem bo troszke wyleciałem z obiegu.
Jak w temacie , jest sobie w sieci Nexus, praktycznie nic nie robi , postanowiliśmy dopiąć kolejną transmisję 10G no i pomysł padł taki żeby z 48 portów wybrac 2 i na nim przepuścić transmisję do routera. Powiedzmy że nexus ma sobie vlan 1 (default) i wszystkie porty siedzą w tym vlanie. Chcę wydzielić 2 porty aby były jako odrębny switch L2 żeby tym puścić transmisję np. do epix.

Czy wystaczy coś takiego ?

Kod:
vlan 222
  name TRANSMISJA3
interface Ethernet1/26
  switchport access vlan 222

interface Ethernet1/27
  switchport access vlan 222


Czy to wystaczy aby puścić przez te 2 porty nietagowany openpeering i tagowane polmix i global ?

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: czw, 12 sie 2021 13:37:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
MethOd pisze:
Witam.

Piszę z takim zapytaniem bo troszke wyleciałem z obiegu.
Jak w temacie , jest sobie w sieci Nexus, praktycznie nic nie robi , postanowiliśmy dopiąć kolejną transmisję 10G no i pomysł padł taki żeby z 48 portów wybrac 2 i na nim przepuścić transmisję do routera. Powiedzmy że nexus ma sobie vlan 1 (default) i wszystkie porty siedzą w tym vlanie. Chcę wydzielić 2 porty aby były jako odrębny switch L2 żeby tym puścić transmisję np. do epix.

Czy wystaczy coś takiego ?

Kod:
vlan 222
  name TRANSMISJA3
interface Ethernet1/26
  switchport access vlan 222

interface Ethernet1/27
  switchport access vlan 222


Czy to wystaczy aby puścić przez te 2 porty nietagowany openpeering i tagowane polmix i global ?



sugeruję ustawić takie vlany na jakich dostaniesz sygnał od EPIX w przeciwnym wypadku będzie to już QinQ a z tym N3K nie do końca sobie dobrze radzą :)


Na górę
Post: czw, 12 sie 2021 13:47:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1433
Lokalizacja: Suwałki
hub_lan pisze:
MethOd pisze:
Witam.

Piszę z takim zapytaniem bo troszke wyleciałem z obiegu.
Jak w temacie , jest sobie w sieci Nexus, praktycznie nic nie robi , postanowiliśmy dopiąć kolejną transmisję 10G no i pomysł padł taki żeby z 48 portów wybrac 2 i na nim przepuścić transmisję do routera. Powiedzmy że nexus ma sobie vlan 1 (default) i wszystkie porty siedzą w tym vlanie. Chcę wydzielić 2 porty aby były jako odrębny switch L2 żeby tym puścić transmisję np. do epix.

Czy wystaczy coś takiego ?

Kod:
vlan 222
  name TRANSMISJA3
interface Ethernet1/26
  switchport access vlan 222

interface Ethernet1/27
  switchport access vlan 222


Czy to wystaczy aby puścić przez te 2 porty nietagowany openpeering i tagowane polmix i global ?



sugeruję ustawić takie vlany na jakich dostaniesz sygnał od EPIX w przeciwnym wypadku będzie to już QinQ a z tym N3K nie do końca sobie dobrze radzą :)


No tak , ale tego vlanu 222 ma nigdzie nie być , chodzi mi o fizyczne połączenie 2 portów i oddzielenie ich od reszty. PVLAN ? Kur......nienawidzę czytać dokumentacji cisco , trzeba ze 3 kawy rozpić żeby to zrozumieć , masło maślane.

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: czw, 12 sie 2021 13:55:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
MethOd pisze:
hub_lan pisze:
MethOd pisze:
Witam.

Piszę z takim zapytaniem bo troszke wyleciałem z obiegu.
Jak w temacie , jest sobie w sieci Nexus, praktycznie nic nie robi , postanowiliśmy dopiąć kolejną transmisję 10G no i pomysł padł taki żeby z 48 portów wybrac 2 i na nim przepuścić transmisję do routera. Powiedzmy że nexus ma sobie vlan 1 (default) i wszystkie porty siedzą w tym vlanie. Chcę wydzielić 2 porty aby były jako odrębny switch L2 żeby tym puścić transmisję np. do epix.

Czy wystaczy coś takiego ?

Kod:
vlan 222
  name TRANSMISJA3
interface Ethernet1/26
  switchport access vlan 222

interface Ethernet1/27
  switchport access vlan 222


Czy to wystaczy aby puścić przez te 2 porty nietagowany openpeering i tagowane polmix i global ?



sugeruję ustawić takie vlany na jakich dostaniesz sygnał od EPIX w przeciwnym wypadku będzie to już QinQ a z tym N3K nie do końca sobie dobrze radzą :)


No tak , ale tego vlanu 222 ma nigdzie nie być , chodzi mi o fizyczne połączenie 2 portów i oddzielenie ich od reszty. PVLAN ? Kur......nienawidzę czytać dokumentacji cisco , trzeba ze 3 kawy rozpić żeby to zrozumieć , masło maślane.


to tym bardziej nie rozumiem czemu chcesz sobie komplikować życie...

postaw na obu portach po 3 vlany (dwa w tagu dla polmix i global oraz 1 w acc dla OP) i będziesz miał przerzutkę bez sięgania prawą ręką do lewego półdupka :)

pamiętaj że najprostsza konfiguracja sprawia najmniej problemów ;)

robienie QinQ (port-port) czy innego PVLAN w tym przypadki jest zbędną komplikacją prostego rozwiązania

oczywiście przy założeniu że VLANy z ruchem Epix nie występują już na tym switchu dla innych potrzeb ale pisałeś że na ten moment on robi za głupka


Na górę
Post: czw, 12 sie 2021 14:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1433
Lokalizacja: Suwałki
hub_lan pisze:
MethOd pisze:
hub_lan pisze:


sugeruję ustawić takie vlany na jakich dostaniesz sygnał od EPIX w przeciwnym wypadku będzie to już QinQ a z tym N3K nie do końca sobie dobrze radzą :)


No tak , ale tego vlanu 222 ma nigdzie nie być , chodzi mi o fizyczne połączenie 2 portów i oddzielenie ich od reszty. PVLAN ? Kur......nienawidzę czytać dokumentacji cisco , trzeba ze 3 kawy rozpić żeby to zrozumieć , masło maślane.


to tym bardziej nie rozumiem czemu chcesz sobie komplikować życie...

postaw na obu portach po 3 vlany (dwa w tagu dla polmix i global oraz 1 w acc dla OP) i będziesz miał przerzutkę bez sięgania prawą ręką do lewego półdupka :)

pamiętaj że najprostsza konfiguracja sprawia najmniej problemów ;)

robienie QinQ (port-port) czy innego PVLAN w tym przypadki jest zbędną komplikacją prostego rozwiązania

oczywiście przy założeniu że VLANy z ruchem Epix nie występują już na tym switchu dla innych potrzeb ale pisałeś że na ten moment on robi za głupka


Ok, sprawdzę to , przekonałeś mnie :). Najlepszy jest powód takiego rozwiązania - Exatel , wymyślili że 10G transmisję zepną na wkładkach CWDM 1590nm, co dosyć trudno dostać i są 3-4 razy droższe jak normalne jakieś na 1310 czy niżej. Jedyne rozsądne i dostępne wkładki to jakieś mikrotikowe które nie za bardzo gadają z Intel x520 DA2 :/

Ustawiłem na access bo sesja do OP jest w access a polmix i global wychodzą vlanem z routera.
Tak po opisie to wygląda jak rzeźbienie w gównie ale zobaczymy czy zadziała. W końcu milion much nie może się mylić :rotfl: :rotfl:

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: czw, 12 sie 2021 14:13:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
MethOd pisze:
hub_lan pisze:
MethOd pisze:

No tak , ale tego vlanu 222 ma nigdzie nie być , chodzi mi o fizyczne połączenie 2 portów i oddzielenie ich od reszty. PVLAN ? Kur......nienawidzę czytać dokumentacji cisco , trzeba ze 3 kawy rozpić żeby to zrozumieć , masło maślane.


to tym bardziej nie rozumiem czemu chcesz sobie komplikować życie...

postaw na obu portach po 3 vlany (dwa w tagu dla polmix i global oraz 1 w acc dla OP) i będziesz miał przerzutkę bez sięgania prawą ręką do lewego półdupka :)

pamiętaj że najprostsza konfiguracja sprawia najmniej problemów ;)

robienie QinQ (port-port) czy innego PVLAN w tym przypadki jest zbędną komplikacją prostego rozwiązania

oczywiście przy założeniu że VLANy z ruchem Epix nie występują już na tym switchu dla innych potrzeb ale pisałeś że na ten moment on robi za głupka


Ok, sprawdzę to , przekonałeś mnie :). Najlepszy jest powód takiego rozwiązania - Exatel , wymyślili że 10G transmisję zepną na wkładkach CWDM 1590nm, co dosyć trudno dostać i są 3-4 razy droższe jak normalne jakieś na 1310 czy niżej. Jedyne rozsądne i dostępne wkładki to jakieś mikrotikowe które nie za bardzo gadają z Intel x520 DA2 :/

Ustawiłem na access bo sesja do OP jest w access a polmix i global wychodzą vlanem z routera.
Tak po opisie to wygląda jak rzeźbienie w gównie ale zobaczymy czy zadziała. W końcu milion much nie może się mylić :rotfl: :rotfl:


z jednej strony ta a z drugiej...

pszczoły nie tracą czasu na tłumaczenie muchom że miód jest lepszy niż gówno :)


Na górę
Post: czw, 12 sie 2021 14:54:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 998
Przecież transmisja z EPIX jak i z innych operatorów aż wręcz powinna być zakończona na switchu.
Usługi typu TV Multicast czy transmisje vlan dla klientów też będziesz przepuszczać przez router BGP? To jest bez sensu.

Dobierzesz kolejnego operatora, dwóch, trzech, dziesięciu - dla każdego wstawisz osobną kartę do routera BGP? Aż slotów PCI-E Ci zabraknie :sciana:


Na górę
Post: czw, 12 sie 2021 14:59:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
thekrzos pisze:
Przecież transmisja z EPIX jak i z innych operatorów aż wręcz powinna być zakończona na switchu.
Usługi typu TV Multicast czy transmisje vlan dla klientów też będziesz przepuszczać przez router BGP? To jest bez sensu.

Dobierzesz kolejnego operatora, dwóch, trzech, dziesięciu - dla każdego wstawisz osobną kartę do routera BGP? Aż slotów PCI-E Ci zabraknie :sciana:


wystarczy że będzie kiedyś chciał np polmix czy OP wywalić na inny router :)

kolejnym plusem rozwiązania ze switchem po drodze jest to że można poustawiać na nim sprzętowo obsługiwane acl-ki i inne bezpieczniki oraz np zmirrorować port pod kontem obsługi np bgp BH


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 3:58:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1433
Lokalizacja: Suwałki
No my tu wszyscy pitu pitu a żadnych konkretów niema
A więc od początku , może ktoś pomoże, ale znając życie to skończy sie ze tak czy siak bez konkretów.

A więc , nieda się wyodrębnić prosto tylko 2 portów i wklepać do nich 2 vlanów.
Kod:
config t
vlan 222 (to przykład tylko żeby ruch na portach w tym vlanie nie popylał po reszcie portów)
name EPIX-OP
state active
no shutdown

interface ethernet 1/45 (tu wchodzi transmisja via EXATEL)
switchport access vlan 222

interface ethernet 1/47 (tu link do routera)
switchport access vlan 222


Na takim ustawieniu sesje OP wstają (nie mam wydzielonego vlanu od epix bo cała transmisja ma być tylko pod epix)

Kod:
#show vlan
222  EPIX-OPENPEERING                 active    Eth1/45, Eth1/47

VLAN Type         Vlan-mode
---- -----        ----------
1    enet         CE
222  enet         CE


Dodaję podobnie POLMIX i GLOBAL (na vlanach) i jest skucha.
Pomóżcie kto bo nie ćwiczylem kombinacji puszczania transmisji na switchu gdzie urządzenia są w szkielecie sieci.

-------------EDIT-----------------

Brak kawy, 4:00 nie zalukałem że trunk moge dac , ale teraz pytanie , native czy allowed i na którym porcie ?

Kod:
1(config-if)# switchport trunk ?
  allowed  Set allowed VLAN characteristics when interface is in trunking mode
  native   Set trunking native characteristics when interface is in trunking mode

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 11:33:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
port w stronę Epix nie w trunk tylko w general
bo masz 1 vlan w access a 2 w tagu

Epix wystawia w access OP co oznacza że u siebie powinieneś go odebrać accessem na porcie przychodzącym i zamknąć w dowolnie wybranym vlanie

pozostałe dwa czyli global i polmix przerzucasz w tagu z vlanem o takim samym numerze jak otrzymujesz od Epix

port po stronie routera ustaw sobie w trunk i na nim wystaw te wszystkie 3 vlany w tagu i to samo na porcie przychodzącym w routerze


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 12:35:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1433
Lokalizacja: Suwałki
hub_lan pisze:
port w stronę Epix nie w trunk tylko w general
bo masz 1 vlan w access a 2 w tagu

Epix wystawia w access OP co oznacza że u siebie powinieneś go odebrać accessem na porcie przychodzącym i zamknąć w dowolnie wybranym vlanie

pozostałe dwa czyli global i polmix przerzucasz w tagu z vlanem o takim samym numerze jak otrzymujesz od Epix

port po stronie routera ustaw sobie w trunk i na nim wystaw te wszystkie 3 vlany w tagu i to samo na porcie przychodzącym w routerze


Ledwo jeszcze na oczy widze , ale ok - wygląda to tak:
Kod:
222  EPIX-OPENPEERING                 active    Eth1/45, Eth1/47
1185 EPIX-GLOBAL                      active
2839 EPIX-POLMIX                      active

VLAN Type         Vlan-mode
---- -----        ----------
1    enet         CE
222  enet         CE
1185 enet         CE
2839 enet         CE


vlan 222 to cały access żeby ruch do OP nie leciał vlan 1 bo nim frunie szkielet no i ma adres jakiś tam 10.xx.xxx.xxx/24
Ale co dalej ?
Sorry za takie banalne pytanie ale pół mózgu jeszcze śpi, jak nie 3/4 :D

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 12:42:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 998
Do routera wysyłaj OP już w tagu jak wszystko inne.
Kod:
vlan 4090
name EPIX-OP

interface ethernet 1/45 (tu wchodzi transmisja via EXATEL)
switchport trunk allowed vlan 4090,1185,2839
switchport trunk native vlan 4090

interface ethernet 1/47 (tu link do routera)
switchport trunk allowed vlan 4090,1185,2839


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 13:24:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1433
Lokalizacja: Suwałki
EPIX OP mam ogólnie bez vlanu.

Robię tak:

Kod:
vlan 4090
name EPIX-OP

interface ethernet 1/45 (tu wchodzi transmisja via EXATEL)
switchport trunk allowed vlan 4090,1185,2839
switchport trunk native vlan 4090

interface ethernet 1/47 (tu link do routera)
switchport trunk allowed vlan 4090,1185,2839


I robi się to:
Kod:
1185 EPIX-GLOBAL                      active
2839 EPIX-POLMIX                      active
4090 EPIX-OP                          active

VLAN Type         Vlan-mode
---- -----        ----------
1    enet         CE
1185 enet         CE
2839 enet         CE
4090 enet         CE

Znikają porty z vlanów i sesje do OP padają.

Zmieniam na poprzednią konfigurację:
Kod:
222  EPIX-OP                          active    Eth1/45, Eth1/47
1185 EPIX-GLOBAL                      active
2839 EPIX-POLMIX                      active


Porty 45 i 47 pojawiają się , sesje do OP wstają. :sciana:

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 13:35:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
napisałem Ci 3 wpisy niżej że port w stronę epix nie ma być trunk tylko general

jak dasz trunk to padnie EpixOP
weź zadzwoń do mnie na PM masz nr tel


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 13:37:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 998
hub_lan pisze:
napisałem Ci 3 wpisy niżej że port w stronę epix nie ma być trunk tylko general

jak dasz trunk to padnie EpixOP
weź zadzwoń do mnie na PM masz nr tel


Czyżby?
Kod:
4DC2_2# sh run int eth1/8

!Command: show running-config interface Ethernet1/8
!Time: Fri Aug 13 13:37:20 2021

version 7.0(3)I7(3)

interface Ethernet1/8
  description EPIX-xxxx-via-4DC
  switchport mode trunk
  switchport trunk native vlan 4091
  switchport trunk allowed vlan 992,xxxx,4091


@MethOd:
Pokaż
Kod:
show running-config interface Eth1/45


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 14:12:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
switchport trunk native vlan

to nie to samo co access vlan


thekrzos pisze:
hub_lan pisze:
napisałem Ci 3 wpisy niżej że port w stronę epix nie ma być trunk tylko general

jak dasz trunk to padnie EpixOP
weź zadzwoń do mnie na PM masz nr tel


Czyżby?
Kod:
4DC2_2# sh run int eth1/8

!Command: show running-config interface Ethernet1/8
!Time: Fri Aug 13 13:37:20 2021

version 7.0(3)I7(3)

interface Ethernet1/8
  description EPIX-xxxx-via-4DC
  switchport mode trunk
  switchport trunk native vlan 4091
  switchport trunk allowed vlan 992,xxxx,4091


@MethOd:
Pokaż
Kod:
show running-config interface Eth1/45


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 14:43:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1433
Lokalizacja: Suwałki
Port 45

Kod:
!Command: show running-config interface Ethernet1/45

version 7.0(3)I6(2)

interface Ethernet1/45
  switchport access vlan 222
  switchport trunk native vlan 4090
  switchport trunk allowed vlan 1185,2839
  storm-control broadcast level 40.00
  storm-control multicast level 40.00
  storm-control unicast level 40.00
  storm-control action trap


Port 47
Kod:
!Command: show running-config interface Ethernet1/47

version 7.0(3)I6(2)

interface Ethernet1/47
  switchport access vlan 222
  switchport trunk native vlan 1185
  switchport trunk allowed vlan 1185,2839
  storm-control broadcast level 40.00
  storm-control multicast level 40.00
  storm-control unicast level 40.00
  storm-control action trap

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 14:56:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 998
Wklej to w konsolę...

Kod:
interface Ethernet1/45
no switchport access vlan 222
switchport mode trunk
switchport trunk native vlan 4090
switchport trunk allowed vlan 1185,2839,4090

interface Ethernet1/47
no switchport access vlan 222
switchport mode trunk
no switchport trunk native vlan 1185
switchport trunk allowed vlan 1185,2839,4090



Btw...
Kod:
storm-control {broadcast|multicast|unicast} level 40.00

to jest wartość procentowa - zezwalasz na 4Gbps broadcastu? zakładając, że port jest 10Gbps.


Na górę
Post: pt, 13 sie 2021 15:21:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1433
Lokalizacja: Suwałki
Głowa puchnie od tego, dzięki wszystkim za pomoc , ale chyba troszkę wziąłem się za to od dupy strony.
Najpierw sprzętowo jednak ogarnę.

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: sob, 28 sie 2021 13:12:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1454
Lokalizacja: Jaworzno
hub_lan pisze:
napisałem Ci 3 wpisy niżej że port w stronę epix nie ma być trunk tylko general


W jakiej wersji NXOS jest tryb general? General (popularny np w tplinkach) to nic innego jak hybrid mode (huawei i niektóre cisco), czyli trunk + native vlan. I dokładnie to robi Nexus w przykładzie który podał thekrzos:

Kod:
interface Ethernet1/8
  description EPIX-xxxx-via-4DC
  switchport mode trunk
  switchport trunk native vlan 4091
  switchport trunk allowed vlan 992,xxxx,4091


4091 untag, reszta tag.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: sob, 28 sie 2021 17:57:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1433
Lokalizacja: Suwałki
Kurde jednak stary dobry kawał to przepowiednia:

Jak najszybciej pozbyć się żydów ? - Wrzucić między nich grosik i patrzec jak się tłuką na śmierć :oszalal:

loockas: ten temat to akurat już zamknięty (żebyś przypadkiem nie "powiązał" tego z tematem unicast, no bo jakim cudem piszesz dzień po dyskusji w innym temacie, w tle sieć i nexus)......

Ehhh.......

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: sob, 28 sie 2021 18:16:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1454
Lokalizacja: Jaworzno
Dobrze się czujesz? Odpowiadam na posty sprzed dwóch tygodni. Wróciłem z urlopu i nadrabiam zaległości w przeglądaniu forum.

A to ze te wątki maja coś wspólnego ze sobą, to ja nie mam żadnych wątpliwości :)

_________________
netmon.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 wrz 2021 19:39:32

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl