Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 27 sie 2019 21:23:15 
   Tytuł: tpnet.mix2 vs epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 cze 2010 12:59:10
Posty: 54
Jak w temacie czy opłaca się przechodzić do epix ? W lutym kończy mi się umowa na mix2...


Na górę
Post: wt, 27 sie 2019 22:35:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2806
Lokalizacja: Kraków
ginsonic pisze:
Jak w temacie czy opłaca się przechodzić do epix ? W lutym kończy mi się umowa na mix2...


co masz na myśli pisząc opłaca się ? przecież ceny w epix nie są większą tajemnicą (wystarczy się zarejestrować na stronie)


Na górę
Post: śr, 28 sie 2019 7:17:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1432
Lokalizacja: Góry
ginsonic pisze:
Jak w temacie czy opłaca się przechodzić do epix ? W lutym kończy mi się umowa na mix2...

Przechodź. Im mniej $ leci do OPL i innych DUPOTÓW tym lepiej


Na górę
Post: śr, 28 sie 2019 11:44:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 cze 2010 12:59:10
Posty: 54
hub_lan pisze:
ginsonic pisze:
Jak w temacie czy opłaca się przechodzić do epix ? W lutym kończy mi się umowa na mix2...


co masz na myśli pisząc opłaca się ? przecież ceny w epix nie są większą tajemnicą (wystarczy się zarejestrować na stronie)


Chodzi mi bardziej o jakość... Cenowo mix2 wychodzi lepiej...


Na górę
Post: śr, 28 sie 2019 12:15:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 10 wrz 2012 16:09:37
Posty: 253
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Staramy się aby nasze usługi były topowe, bo robimy je dla swoich firm, stąd nie mogą być gównianie tanie.
A widocznie wychodzi nam, bo mamy już ponad 500 sesji tej usługi i ta liczba cały czas rośnie.
Zwracam też uwagę na to, iż nasz GlobalMix to wyłącznie zagranica, ok. 60% ruchu "Internet" masz z OpenPeering, a w PolMixie są wszystkie istotne polskie IXy.
Wszystko w komplecie najkrótszymi ścieżkami IP i geograficznymi i dokładnie tyle ile potrzebujesz jakiego składnika.
To my MiŚOT-y i EPIX są polskim Internetem, wiesz?:
https://bgp.he.net/country/PL

_________________
www.epix.net.pl
Największy niekomercyjny IX i hurtownia usług prowadzona przez ISP dla ISP.


Na górę
Post: śr, 28 sie 2019 21:01:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 cze 2010 12:59:10
Posty: 54
EPIX pisze:
Staramy się aby nasze usługi były topowe, bo robimy je dla swoich firm, stąd nie mogą być gównianie tanie.
A widocznie wychodzi nam, bo mamy już ponad 500 sesji tej usługi i ta liczba cały czas rośnie.
Zwracam też uwagę na to, iż nasz GlobalMix to wyłącznie zagranica, ok. 60% ruchu "Internet" masz z OpenPeering, a w PolMixie są wszystkie istotne polskie IXy.
Wszystko w komplecie najkrótszymi ścieżkami IP i geograficznymi i dokładnie tyle ile potrzebujesz jakiego składnika.
To my MiŚOT-y i EPIX są polskim Internetem, wiesz?:
https://bgp.he.net/country/PL


Przy takiej liczbie operatorów rozumiem, że można negocjować opłaty za aktywację poszczególnych usług ? :)


Na górę
Post: śr, 28 sie 2019 21:28:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8703
"takie rzeczy tylko w Erze".... chyba że reprezentujesz swoją osobą np. 10 lokalnych ISP którzy nie korzystali z EPIXa, to faktycznie pewnie wtedy coś ludzie ze stowarzyszenia wymyślą.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 29 sie 2019 8:36:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 10 wrz 2012 16:09:37
Posty: 253
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Kluczowe zasady EPIX:
Cennik jest taki sam dla wszystkich, bo wszyscy budują potencjał, nie ma lepszych i gorszych.
Promocje jeśli są, to z korzyścią dla obecnych Uczestników, a nie aby nałapać nowych.

_________________
www.epix.net.pl
Największy niekomercyjny IX i hurtownia usług prowadzona przez ISP dla ISP.


Na górę
Post: czw, 29 sie 2019 14:28:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 cze 2010 12:59:10
Posty: 54
EPIX pisze:
Kluczowe zasady EPIX:
Cennik jest taki sam dla wszystkich, bo wszyscy budują potencjał, nie ma lepszych i gorszych.
Promocje jeśli są, to z korzyścią dla obecnych Uczestników, a nie aby nałapać nowych.


W takim razie jak najlepiej przenieść do Katowic ? Wykupuje port i pakiet usług w EPIX, dochodzi pewnie jeszcze opłata za łącznik i czy Orange przepnie mi mix2 na transmisje do Adamskiego 7 w kilka min. ?


Na górę
Post: czw, 29 sie 2019 14:40:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 10 wrz 2012 16:09:37
Posty: 253
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Łącznik jest po stronie transmity, więc koszt transmisji powinien go zawierać.
To gdzie się dopinać zależy od tego gdzie jesteś.
No mixa2 na transmisję Ci nie przepnie, ale nasz global tam już może być skonfigurowany.

Droga do szczęścia:
https://www.epix.net.pl/faq/#toggle-id-3

_________________
www.epix.net.pl
Największy niekomercyjny IX i hurtownia usług prowadzona przez ISP dla ISP.


Na górę
Post: czw, 29 sie 2019 20:49:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2806
Lokalizacja: Kraków
ginsonic pisze:
EPIX pisze:
Kluczowe zasady EPIX:
Cennik jest taki sam dla wszystkich, bo wszyscy budują potencjał, nie ma lepszych i gorszych.
Promocje jeśli są, to z korzyścią dla obecnych Uczestników, a nie aby nałapać nowych.


W takim razie jak najlepiej przenieść do Katowic ? Wykupuje port i pakiet usług w EPIX, dochodzi pewnie jeszcze opłata za łącznik i czy Orange przepnie mi mix2 na transmisje do Adamskiego 7 w kilka min. ?


Zamów druga usługę zanim wygaśnie Ci pierwsza (w przypadku orange minimum 6 m-cy wcześniejbo takie potrafią miec poślizgi przy uruchomieniu transmisji)


Na górę
Post: pt, 30 sie 2019 8:51:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 cze 2010 12:59:10
Posty: 54
hub_lan pisze:
ginsonic pisze:
EPIX pisze:
Kluczowe zasady EPIX:
Cennik jest taki sam dla wszystkich, bo wszyscy budują potencjał, nie ma lepszych i gorszych.
Promocje jeśli są, to z korzyścią dla obecnych Uczestników, a nie aby nałapać nowych.


W takim razie jak najlepiej przenieść do Katowic ? Wykupuje port i pakiet usług w EPIX, dochodzi pewnie jeszcze opłata za łącznik i czy Orange przepnie mi mix2 na transmisje do Adamskiego 7 w kilka min. ?


Zamów druga usługę zanim wygaśnie Ci pierwsza (w przypadku orange minimum 6 m-cy wcześniejbo takie potrafią miec poślizgi przy uruchomieniu transmisji)


Do uruchomienia mix2 musieli cyrkulator instalować... Może się okazać, że zamówienie kolejnej usługi to znów będzie dla nich inwestycja i cena w górę... Co prawda ostatnio uruchamiali dla nexery usługi więc może coś się zmieniło. Dzięki za radę :)


Na górę
Post: pt, 30 sie 2019 9:41:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1588
ginsonic pisze:
hub_lan pisze:
ginsonic pisze:

W takim razie jak najlepiej przenieść do Katowic ? Wykupuje port i pakiet usług w EPIX, dochodzi pewnie jeszcze opłata za łącznik i czy Orange przepnie mi mix2 na transmisje do Adamskiego 7 w kilka min. ?


Zamów druga usługę zanim wygaśnie Ci pierwsza (w przypadku orange minimum 6 m-cy wcześniejbo takie potrafią miec poślizgi przy uruchomieniu transmisji)


Do uruchomienia mix2 musieli cyrkulator instalować... Może się okazać, że zamówienie kolejnej usługi to znów będzie dla nich inwestycja i cena w górę... Co prawda ostatnio uruchamiali dla nexery usługi więc może coś się zmieniło. Dzięki za radę :)

Jeśli nie zmieniasz portu z 1Gb na 10Gb to raczej nie powinno to nic więcej kosztować.
My też tak robiliśmy kiedyś.


Na górę
Post: ndz, 01 wrz 2019 3:50:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4671
Swoją drogą to chyba ktoś ma skopane filtry BGP :)

Obrazek

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: ndz, 01 wrz 2019 13:15:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2806
Lokalizacja: Kraków
mixerDW pisze:
Swoją drogą to chyba ktoś ma skopane filtry BGP :)

Obrazek



jestes pewny

https://bgp.he.net/AS204444#_peers


Na górę
Post: ndz, 01 wrz 2019 14:13:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lut 2007 20:47:55
Posty: 157
hub_lan pisze:
mixerDW pisze:
Swoją drogą to chyba ktoś ma skopane filtry BGP :)

Obrazek



jestes pewny

https://bgp.he.net/AS204444#_peers

Chyba nie sądzisz, że jest to aktualizowane online ?

_________________
Administracja zdalna
www.PRO-Admin.pl

Łącza dla ISP/zakupy grupowe
www.epix.net.pl - w kupie siła !


Na górę
Post: ndz, 01 wrz 2019 14:42:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2806
Lokalizacja: Kraków
vlop pisze:
Chyba nie sądzisz, że jest to aktualizowane online ?

Online nie ale z niezbyt dużym przesunięciem czasowym


Na górę
Post: pn, 02 wrz 2019 12:11:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 456
Mogę tylko napisać, że na pewno są na tej: https://bgp.he.net/AS204444#_peers liście conajmniej 3 firmy, które nigdy nie miały peeringu z LanTech...


Na górę
Post: pn, 02 wrz 2019 13:37:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 484
Na tej liście są peery epixa (wyrywkowo sprawdziłem), może faktycznie coś ma z bgb, ale ja się nie znam :)


Na górę
Post: pn, 23 wrz 2019 16:05:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 22 kwie 2013 12:52:49
Posty: 10
maly84 pisze:
Mogę tylko napisać, że na pewno są na tej: https://bgp.he.net/AS204444#_peers liście conajmniej 3 firmy, które nigdy nie miały peeringu z LanTech...

Jesteś pewny, że trzy firmy nigdy nie posiadały OpenPeering w EPIX?

Kolejny ASN:
https://bgp.he.net/AS49420#_peers


Na górę
Post: pn, 23 wrz 2019 18:12:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 456
Na pewno są 3 firmy, które nie miały nigdy bezpośredniej sesji z Lantech.
Zapewne jest ich więcej. Ja piszę o 3, o których wiem na 100%. Pewnie byłoby więcej gdybym dokładnie przeglądał liste.


Na górę
Post: pn, 23 wrz 2019 20:16:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15900
Lokalizacja: Wrocław
ale bezpośrednia sesja to nie openpeering.
Widzę, że lista mocno zmalała, ktoś poprawił konfigurację.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 24 wrz 2019 8:03:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 22 kwie 2013 12:52:49
Posty: 10
maly84 pisze:
Na pewno są 3 firmy, które nie miały nigdy bezpośredniej sesji z Lantech.
Zapewne jest ich więcej. Ja piszę o 3, o których wiem na 100%. Pewnie byłoby więcej gdybym dokładnie przeglądał liste.


Wystarczy wysłać do BGP collectora odpowiednie informacje (np. do https://isolario.it/) a lista peerów zapełni się dość szybko ... i nie ważne czy peer pochodzi od RS czy to sesja bezpośrednia.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 23 paź 2019 23:46:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl