Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 28 lip 2015 8:16:44 
   Tytuł: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 10 maja 2009 2:18:48
Posty: 460
Lokalizacja: pomorskie
Witam,
czy ktoś mający łącza w Orange wie coś na temat awarii w szkielecie Orange dzisiejszej nocy (28/07/2015 ~01:00)?
Dostaliśmy info, że routery w firmie są niedostępne z powodu "multiple fiber cuts" i zastanawiam się czy ktoś tu nie robi mnie w bambuko.
Około 04:00 routery zaczęły komunikować się z światem.

Teoretycznie powinniśmy mieć redundantne połączenie do firmy, ale chyba coś nie do końca działa tak, jak miało, więc chciałbym to zweryfikować.

Niedostępność dotyczyła routerów w Polsce Północnej, nie mniej routery łączą się do bramy w Londynie, więc mogło to dotyczyć awarii w całej Polsce, a może nawet (choć mało prawdopodobne) w Europie.

Pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 28 lip 2015 9:16:23 
   Tytuł: Re: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 10 maja 2009 2:18:48
Posty: 460
Lokalizacja: pomorskie
Teraz otrzymałem informację jak poniżej:
RFO:-One *10 Gbps link from Poland <>Germany is down due to fiber cut second link Katowice <> Franfurt is also down.

Z tego wynika, że połączenie Orange z Niemcami leżało całkowicie.
Trochę mi się to kupy nie trzyma, bo jakby była tak wielka awaria, to huczałoby tutaj o tym.

Pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 28 lip 2015 10:58:02 
   Tytuł: Re: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 686
pomysl - moze źle trafiłes
dsl i neo tu nie ma
wiekszośc powaznych ISP nie uzywa ORANGE lub tylko Orange ( łagodniej)


Na górę
Post: wt, 28 lip 2015 14:31:38 
   Tytuł: Re: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15885
Lokalizacja: Wrocław
pewnie jedna nitka poszła, którą leciał Wasz VLAN.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 29 lip 2015 0:05:10 
   Tytuł: Re: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 10 maja 2009 2:18:48
Posty: 460
Lokalizacja: pomorskie
lukpiot pisze:
pewnie jedna nitka poszła, którą leciał Wasz VLAN.

Tak - wyjaśniło się.
Troszkę niefortunna sytuacja - Orange Business Services (Międzynarodowy Orange dla biznesu) ma transmisję z backupem do PL m. in przez TPSA.
Backupowe łącze miało prace planowe, a główne padło z powodu przeciętego światła. I klops.

Na szczęście prace planowe są zazwyczaj w porze nocnej, więc mocno nie ucierpieliśmy.


Na górę
Post: śr, 29 lip 2015 16:09:00 
   Tytuł: Re: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 543
Nie wiem co kombinowali ale brzegówka wro-ru5.neo2.tpnet.pl też trochę wczoraj poszalała w godzinach nocnych.
Więc coś się działo na pewno.
Transfer był w normie.
Ping po polsce w normie.
Brzegówka dostała czkawki i odpowiadała na pingi jakby jej znudzony admin CSa odpalił :rotfl:


Na górę
Post: czw, 01 sie 2019 16:14:27 
   Tytuł: Re: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3654
Kogoś jeszcze dotknęła awaria Orange?
Kabel z Wawy ciachnięty w Koniku przy budowie autostrady.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 01 sie 2019 16:56:54 
   Tytuł: Re: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 543
Karas pisze:
Kogoś jeszcze dotknęła awaria Orange?
Kabel z Wawy ciachnięty w Koniku przy budowie autostrady.


W koniku? Wyjście na zagranicę?
Nic nie zauważyłem.
Kiedy to niby miało być?


Na górę
Post: czw, 01 sie 2019 18:54:13 
   Tytuł: Re: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3654
Nie, Konik Stary pod Wawą

https://goo.gl/maps/DDzPitLJ3DrKMTRS7

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 02 sie 2019 7:34:20 
   Tytuł: Re: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 543
Karas pisze:
Nie, Konik Stary pod Wawą

https://goo.gl/maps/DDzPitLJ3DrKMTRS7


Chyba lokalna awaria, nawet google nic nie wiedzą.


Na górę
Post: pt, 02 sie 2019 8:52:20 
   Tytuł: Re: Awaria Orange
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3654
możliwe, ale pospawali wczoraj wieczorem.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 sie 2019 14:04:00

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl