Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6
Autor Wiadomość
Post: śr, 15 lut 2012 17:23:13 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 21 lut 2009 0:06:21
Posty: 412
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
lardux pisze:
1) czy ktoś wie czy trzeba miec metro zeby wpiąc sie do TPIX'a? zdania są podzielone, zależy gdzie zadzwonie, raz tzreba innym razem nie...


Tak i musisz płacić za port metroethernet, co więcej 10PLN/Mbps masz za transmisję do TPIX.

Cytuj:
2) kto sprzedaje globala w TPIXie ?


Możesz kupić w ramach projektu tanie-lacze.pl, zawsze możesz też wziąć TPNET ;-)

Cytuj:
Podobno trzeba też zapłacić "trochę" za TPNET.


Nie trzeba.

_________________
Przemysław Stanisław Knycz
Futurama: You can't prove it won't happen
http://fb.com/djrzulf


Na górę
Post: śr, 15 lut 2012 17:58:35 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 26 sty 2007 23:00:12
Posty: 125
Witam
Mam Metro TP.
Płacę za to teraz prawie 6K.
Czy może ktoś mi wyliczyć(może zaproponować coś na pw...) ile mnie by kosztowało łącznie 200Mb/s wraz z internetem w TPIX (razem z opłatami w TP i za 1Mb/s przesyłu do TPIX). Czy jak wcześniej ktoś pisał port 1Gb/s w TP potaniał(1000zł) czy źle zrozumiałem (do tej pory było to 2000 coś ale netto).Teraz za port 100Mb/s, to brutto 1000 nie przekraczam. Z wiadomych przyczyn dostęp do TP mnie nie interesuje(już go mam w wystarczającej ilości). Mogę przystąpić jak trzeba do KIKE. Nie mam AS nie mam PI, nie mam BGP lecz mam 2 ISP w tym TP. Drugi isp proponuje mi BGP za darmo. Od TP mam 80Mb/s a od drugiego isp 140Mb/s. W zasadzie teraz to wystarcza ale muszę na coś się zdecydować na kolejna jesień (2012) kiedy wzrasta ruch. Znając realia w TP to muszę coś robić już teraz. Drugi ISP dostarcza mi net bezprzewodowo - zdarzały się awarie. Może zapiąć wszystko w BGP (2 isp co teraz mam i trzeciego w TPIX)?.


Na górę
Post: śr, 15 lut 2012 19:46:25 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1503
Lokalizacja: Katowice
Może ten drugi ISP będzie Ci w stanie transjisje do KIKE zapewnić (albo na Jordana 25w Katowicach czy do LIMu w Wawie)? Bo za 6000zł/mc to spokojnie 1Gbps ruchu kupisz... Może wyjść taniej, a po radiu cóż... Zależy jaki sprzęt, ale tp tak ździera, że byś spoko własne radio mógł postawić, wziąc 3x więcej ruchu i jeszcze by Ci zostało...

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: śr, 15 lut 2012 21:44:07 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1027
djrzulf pisze:
Tak i musisz płacić za port metroethernet, co więcej 10PLN/Mbps masz za transmisję do TPIX.


Czyli co, musze kupic 100Mbps metroethernet, zeby kupic 100Mpbs transmisji do TPIXa? czy po prostu musze miec cokolwiek do czynienia z metroethernet - np 2Mbps?


Na górę
Post: czw, 16 lut 2012 0:18:59 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 gru 2010 21:13:42
Posty: 13
djrzulf pisze:
lardux pisze:

Podobno trzeba też zapłacić "trochę" za TPNET.


Nie trzeba.


A to dobre - mi tepsa wciska, że nie mogę wziąć samego metro + prywatny vlan do tpixa bo musi być też "trochę" tpnetu...
No ale z drugiej strony nie są w stanie od miesiąca zrobić poprawnego wywiadu technicznego :)


Na górę
Post: czw, 16 lut 2012 16:44:11 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2098
lardux pisze:
djrzulf pisze:
Tak i musisz płacić za port metroethernet, co więcej 10PLN/Mbps masz za transmisję do TPIX.


Czyli co, musze kupic 100Mbps metroethernet, zeby kupic 100Mpbs transmisji do TPIXa? czy po prostu musze miec cokolwiek do czynienia z metroethernet - np 2Mbps?
Ja mam metro i wygląda to tak. Usługa transmisji na nowym podłączeniu, czyli drugi modem leci. Płacę za port + muszę zostawić minimalnie 10 mega metra tp + VPN 500 zł. + wykupuję transmisję za 10 zł/mb tyle ile mi pasi. Warunki wydaje tp.


Na górę
Post: czw, 16 lut 2012 18:34:03 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1027
metro 10mb - nie wiem po co... parodia
port - jasne - ile placisz? jaki masz?
transmisja 1Mbps 10zł - tez jasne
VPN 500zł - w TPXIe? w celu otrzymania netu od innych?

co robisz z tym metro, lezy i kurzy sie?


Na górę
Post: pt, 22 lut 2019 22:35:02 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3627
fajny kotlet :P

czy ktoś dzisiaj ma awarię google i wp.pl na tpix? Od ok 19 nie działają... a bez google to internet nie działa ;/

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pn, 25 lut 2019 10:54:16 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1380
Lokalizacja: Jaworzno
Karas pisze:
fajny kotlet :P

czy ktoś dzisiaj ma awarię google i wp.pl na tpix? Od ok 19 nie działają... a bez google to internet nie działa ;/


Ta, mieli awarię, na grupie FB coś ludki pisali o ddosach.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: wt, 26 lut 2019 8:52:25 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3627
loockas pisze:
Karas pisze:
fajny kotlet :P

czy ktoś dzisiaj ma awarię google i wp.pl na tpix? Od ok 19 nie działają... a bez google to internet nie działa ;/


Ta, mieli awarię, na grupie FB coś ludki pisali o ddosach.


Wczoraj znowu, jak pare lat spokój, to teraz praktycznie codziennie coś

Cytuj:
Witam,

Podejrzewamy atak na nasz serwer rs2 który wystąpił w godzinach 21:48 do 23:00, w tym czasie wystąpiła częściowa degradacja ruchu dla części klientów TPIX. Obecnie ruch jest w normie ale problem w dalszym ciągu analizujemy.
Pozdrawiam,

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 26 lut 2019 12:00:04 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1875
A co konkretnie miałeś wczoraj? Mi pierwszy raz się coś stało od dłuższego czasu. Około 21:40 miałem 50% strat i opóźnienia po 200ms z Rzeszowa do TPIXa. Złożyłem sesje, na vlanach z usługami cicho, a switch pokazuje mi 55k pakietów przychodzących od strony TPIXa. Około 23:10 wszystko wróciło do normy. Orange oczywiście nic nie zaobserwował.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: wt, 26 lut 2019 13:08:24 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2019 12:58:18
Posty: 2
Ja wczoraj w tych godzinach nie miałem dostępu do Netii przez tpix.
Wszystko co podpięte było przez Netie np. nbp/dialog leżało..


Na górę
Post: wt, 26 lut 2019 13:27:54 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3627
baroo pisze:
A co konkretnie miałeś wczoraj? Mi pierwszy raz się coś stało od dłuższego czasu. Około 21:40 miałem 50% strat i opóźnienia po 200ms z Rzeszowa do TPIXa. Złożyłem sesje, na vlanach z usługami cicho, a switch pokazuje mi 55k pakietów przychodzących od strony TPIXa. Około 23:10 wszystko wróciło do normy. Orange oczywiście nic nie zaobserwował.



Miałem tak samo, a dziwne, że Orange nic nie zauważył u Ciebie, skoro powyższy cytat to odpowiedź pracownika Orange.

Podobne problemy są co od ok 1,5 tygodnia. Podobno ciągle im siada przez ddosy

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 26 lut 2019 13:42:59 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2019 12:58:18
Posty: 2
Fajnie, że w ogóle dostajecie jakieś odpowiedzi z Orange.
Jak piątek wysłałem do nich zapytanie co się dzieje to do dzisiaj cisza...


Na górę
Post: wt, 26 lut 2019 23:59:41 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1875
Koniec świata. Orange się przyznał, że dali ciała http://tpix.pl/aktualnosci.html :)

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: śr, 27 lut 2019 12:38:48 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2328
Lokalizacja: Kraków
baroo pisze:
Koniec świata. Orange się przyznał, że dali ciała http://tpix.pl/aktualnosci.html :)

ale trochę przerażające jest to że nie są przygotowani na diagnostykę 2 problemów występujących równocześnie ...
przy ich rozmiarach to nie najlepiej wygląda


Na górę
Post: czw, 28 lut 2019 4:02:14 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4641
Rutyna zabija :) ale tak serio to nawet najlepszy może się pomylić, szczególnie jeśli złożą się na raz 2 problemy (bo jak często zdarza się w tym samym czasie pętla i ddos?).
Sami nie mieliście "dziwnych" przypadków które były własnie wynikiem 2 problemów w tym samym czasie?

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: czw, 28 lut 2019 9:15:53 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2328
Lokalizacja: Kraków
mixerDW pisze:
Rutyna zabija :) ale tak serio to nawet najlepszy może się pomylić, szczególnie jeśli złożą się na raz 2 problemy (bo jak często zdarza się w tym samym czasie pętla i ddos?).
Sami nie mieliście "dziwnych" przypadków które były własnie wynikiem 2 problemów w tym samym czasie?


Mieliśmy :) ostatnio na jesieni w ciągu 1 godziny rozpoczęły się 4 różne awarie/problemy
- całkowity pad 2 z 7 głównych łącz (niezależnych od siebie)
- problemy u jednego z dostawców (wzrost pingów i straty pakietów)
- energetyka awaryjnie wyłączyła zasilanie na ponad 20 lokalizacjach
- urwany przez koparkę jeden z głównych kabli magistralnych wewnętrznych

i dłuższą chwilę nam zajęło zorientowanie się jaki wpływ mała każda z nich oraz określenie sposobu reakcji
przy 2 problemach równocześnie raczej nie zajmuje nam dłużej niż 10-15 min zorientowanie się w sytuacji i podjęcie działań naprawczych


Na górę
Post: pn, 04 mar 2019 4:00:35 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4641
No to wiesz o czym mowa :)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pn, 04 mar 2019 12:44:03 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2328
Lokalizacja: Kraków
mixerDW pisze:
No to wiesz o czym mowa :)

Wiem tyle że wykrycie pętli na sieci i ustalenie gdzie to 10-15 min (u mnie, a mam na pewno mniej zaawansowany sprzęt i monitoring niz pomarańcze)
z ddosem bywa trudniej ale jeśli ktoś oferuje usługi chronione przed ddosem (tak jak orange) to zakładam że to ma ogarnięte w stopniu umożliwiającym automatyczne działania lub wymagające tylko zatwierdzenia przez ludzia z noc

jak widać nie do końca - czyli sprzedają coś czego nie posiadają a to nie świadczy najlepiej o firmie ...


Na górę
Post: ndz, 10 mar 2019 2:08:32 
   Tytuł: Re: TPIX
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4641
Sądzę, że to ilość zadań i innych problemów w tej samej chwili w NOC :) zakładam, że TPIX nie jest super priorytetową usługa dla OPL :)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 21 maja 2019 21:31:38

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl