Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 01 gru 2020 6:18:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 lis 2020 15:22:41
Posty: 4
Witam wszystkich :)

Kończymy właśnie budowę domu, w którym będzie również nasze biuro (1 pomieszczenie). Przygotowane mam już całe okablowanie i rozprowadzone do wszystkich pomieszczeń - jestem zwolennikiem kabla, więc każde pomieszczenie ma co najmniej kilka gniazd sieciowych.
Przy garażu mam pomieszczenie, w którym umieszczona jest szafa RACK, a w niej:
1. Router główny MikroTik RB3011UiAS-RM
2. Switch TPLINK 48 portów 1G (TL-SG1048) obsługujący wszystkie gniazda LAN w całym domu i biurze
3. Switch TPLINK 24 porty 10/100 (TL-SF1024D) pod kamery IP i do pieca C.O., sterownika centrali wentylacyjnej -> wszystko co nie potrzebuje 1G
4. Inny sprzęt nie mający znaczenia do tego co chcę osiągnąć (PatchPanele / UPS-y / i inne)
5. Zapas miejsca na nowy sprzęt

W chwili obecnej przyłącze internetu realizowane jest za pomocą Huawei B525 z antenami zewnętrznymi i pakietem Orange Internet biurowy dla firm 999GB. Docelowo będzie to łącze zapasowe, co prawda nie wiem jeszcze jakie będzie podstawowe :(

Na dzień dzisiejszy szafa wygląda tak:
https://photos.app.goo.gl/pEgpq2tYJLKvk8Ww6

Plany:
1. Wymiana Huawei B525 na inny sprzęt, np MikroTik RBSXTR&R11e-LTE (co o tym sądzicie?)
2. Podłączenie złącza podstawowego - tu jest problem, bo nikt "nie ma warunków technicznych", ale działam w tej materii
3. Wykonanie sieci WiFi w domu na np: MikroTik cAP ac (co o tym sądzicie?) - zależy mi na 2.4 i 5 GHz. Co więcej chcę zrobić sieć dla domowników oraz osobną sieć dla gości.

Czy macie jakieś uwagi / sugestie ?


Na górę
Post: wt, 01 gru 2020 9:57:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 721
Lokalizacja: Miechów/Kraków
seba222 pisze:
Witam wszystkich :)

Witam :D

seba222 pisze:
Plany:
1. Wymiana Huawei B525 na inny sprzęt, np MikroTik RBSXTR&R11e-LTE (co o tym sądzicie?)

RBSXTR&R11e-LTE ma port 10/100 a B525 ma 4 porty 10/100/1000 więc raczej szukaj czegoś z portami Gbit
seba222 pisze:
2. Podłączenie złącza podstawowego - tu jest problem, bo nikt "nie ma warunków technicznych", ale działam w tej materii

Tutaj chyba nikt ci nie pomoże bo nie ma co tu doradzać
seba222 pisze:
3. Wykonanie sieci WiFi w domu na np: MikroTik cAP ac (co o tym sądzicie?) - zależy mi na 2.4 i 5 GHz. Co więcej chcę zrobić sieć dla domowników oraz osobną sieć dla gości.

Weź UAP'y od Ubiquiti np AC LITE


Na górę
Post: wt, 01 gru 2020 10:12:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 16060
Lokalizacja: Wrocław
switch do kamer i ap przydałby się poe...

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 01 gru 2020 10:43:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3870
Lokalizacja: Kraków
sugerowałbym jednak podział podsieci na firma i dom - wystarczy zmienić switch na nieco mądrzejszy ;)


Na górę
Post: wt, 01 gru 2020 19:01:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 lis 2020 15:22:41
Posty: 4
br004d pisze:
RBSXTR&R11e-LTE ma port 10/100 a B525 ma 4 porty 10/100/1000 więc raczej szukaj czegoś z portami Gbit

Dzięki za zwrócenie uwagi - byłbym przeoczył taki "mały" szczegół :(
br004d pisze:
Weź UAP'y od Ubiquiti np AC LITE

Rozważę w takim razie Ubiquiti
lukpiot pisze:
switch do kamer i ap przydałby się poe...

Mam osobny adapter POE.
hub_lan pisze:
sugerowałbym jednak podział podsieci na firma i dom - wystarczy zmienić switch na nieco mądrzejszy ;)

Ponieważ jest to nasza prywatna firma (prowadzimy ją razem z żoną) i nie mamy pracowników, nie widzę sensu dzielenia sieci na firma/dom, zwłaszcza, że sieć FIRMA to raptem 2 komputery (w tym jeden laptop), 3 drukarki których używają również nasze dzieci oraz NAS, z którego korzystają wszyscy.


Na górę
Post: wt, 01 gru 2020 21:18:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3870
Lokalizacja: Kraków
seba222 pisze:
br004d pisze:
RBSXTR&R11e-LTE ma port 10/100 a B525 ma 4 porty 10/100/1000 więc raczej szukaj czegoś z portami Gbit

Dzięki za zwrócenie uwagi - byłbym przeoczył taki "mały" szczegół :(
br004d pisze:
Weź UAP'y od Ubiquiti np AC LITE

Rozważę w takim razie Ubiquiti
lukpiot pisze:
switch do kamer i ap przydałby się poe...

Mam osobny adapter POE.
hub_lan pisze:
sugerowałbym jednak podział podsieci na firma i dom - wystarczy zmienić switch na nieco mądrzejszy ;)

Ponieważ jest to nasza prywatna firma (prowadzimy ją razem z żoną) i nie mamy pracowników, nie widzę sensu dzielenia sieci na firma/dom, zwłaszcza, że sieć FIRMA to raptem 2 komputery (w tym jeden laptop), 3 drukarki których używają również nasze dzieci oraz NAS, z którego korzystają wszyscy.


Tylko pamiętaj o rodo, na komputerach firmowych możesz mieć dane klientów a dzieciaki zassają jakiegoś syfa przy okazji instalacji gierki i dane zwiedzą pół świata zanim się zorientujesz a kary są sporawe i kompletnie nie przystające do kosztu switcha z vlanami


Na górę
Post: wt, 01 gru 2020 21:38:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 721
Lokalizacja: Miechów/Kraków
seba222 pisze:
br004d pisze:
RBSXTR&R11e-LTE ma port 10/100 a B525 ma 4 porty 10/100/1000 więc raczej szukaj czegoś z portami Gbit

Dzięki za zwrócenie uwagi - byłbym przeoczył taki "mały" szczegół :(
br004d pisze:
Weź UAP'y od Ubiquiti np AC LITE

Rozważę w takim razie Ubiquiti
lukpiot pisze:
switch do kamer i ap przydałby się poe...

Mam osobny adapter POE.
hub_lan pisze:
sugerowałbym jednak podział podsieci na firma i dom - wystarczy zmienić switch na nieco mądrzejszy ;)

Ponieważ jest to nasza prywatna firma (prowadzimy ją razem z żoną) i nie mamy pracowników, nie widzę sensu dzielenia sieci na firma/dom, zwłaszcza, że sieć FIRMA to raptem 2 komputery (w tym jeden laptop), 3 drukarki których używają również nasze dzieci oraz NAS, z którego korzystają wszyscy.


Rodziel sobie sieć VLAN'ami na RB3011 podłączonym do tego TP-Linka bo z tego co koajarzę to obsługuje. Rozdziel sobie sieć na VLAN100 - Dom i VLAN200 - Firma. Na UAP'ach ustaw dwa SSID jeden to DOM a drugi FIRMA podłączone pod vlany i ustaw aby obie sieci mogły korzystać z drukarek a reszty urzadzeń nie bylo widać i nie miały z sobą komunikacji. Chyba dobrze to wytłumaczyłem :D Na prwno na necie gdzieś jest to opisane krok po kroku :)


Na górę
Post: śr, 02 gru 2020 5:59:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 lis 2020 15:22:41
Posty: 4
hub_lan pisze:
Tylko pamiętaj o rodo, na komputerach firmowych możesz mieć dane klientów a dzieciaki zassają jakiegoś syfa przy okazji instalacji gierki i dane zwiedzą pół świata zanim się zorientujesz a kary są sporawe i kompletnie nie przystające do kosztu switcha z vlanami


Nauczony wydarzeniami sprzed kilku(nastu) lat nie trzymam na żadnym komputerze czy to biurowym czy domowym żadnych danych a jedynie system i programy. Całość danych jest na NAS-ie. Są ku temu dwie przyczyny: 1. Awaria któregokolwiek komputera nie pozbawia mnie danych (a taką sytuacje już przeżyłem). 2. Niezależnie z którego komputera, czy miejsca na ziemi (jeżeli mam dostęp do internetu) mam dostęp do tych danych. Oczywiście poczytam o VLANACH i zgodnie z sugestią zrobię tak jak poniżej :)

br004d pisze:
Rodziel sobie sieć VLAN'ami na RB3011 podłączonym do tego TP-Linka bo z tego co koajarzę to obsługuje. Rozdziel sobie sieć na VLAN100 - Dom i VLAN200 - Firma. Na UAP'ach ustaw dwa SSID jeden to DOM a drugi FIRMA podłączone pod vlany i ustaw aby obie sieci mogły korzystać z drukarek a reszty urzadzeń nie bylo widać i nie miały z sobą komunikacji. Chyba dobrze to wytłumaczyłem :D Na prwno na necie gdzieś jest to opisane krok po kroku :)


Wasze podpowiedzi naprowadziły mnie na kilka wniosków:
lukpiot pisze:
switch do kamer i ap przydałby się poe...


Już chyba wiem gdzie popełniłem błąd - switch POE będzie GIGABIT, a adapter POE mam 10/100 :( Do kamer się nadaje, do AP już nie :( No cóż, zawsze można wymienić.

br004d pisze:
Weź UAP'y od Ubiquiti np AC LITE


Czy różnica między AC LITE a AC LR (Long Range?) jest warta dopłaty? Planuję zainstalować go na piętrze na suficie pośrodku domu na piętrze, a korzystać na piętrze i parterze, głównie z telefonów komórkowych. Komputery i inne urządzenia w 90% będą po LAN.


Na górę
Post: śr, 02 gru 2020 10:05:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 16060
Lokalizacja: Wrocław
i adapterów PoE będziesz miał kilkanaście w jednej szafie? Porządku nie będzie bo się nie da.

Swoją drogą NAS nie jest urządzeniem niezawodnym - wszystko może się popsuć.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 02 gru 2020 10:12:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 lis 2020 15:22:41
Posty: 4
lukpiot pisze:
i adapterów PoE będziesz miał kilkanaście w jednej szafie? Porządku nie będzie bo się nie da.

Swoją drogą NAS nie jest urządzeniem niezawodnym - wszystko może się popsuć.
Adapter mam jeden 16-to portowy.

Oczywiście, że NAS nie jest niezawodny. Ale przez zwiększenie ilości dysków do 4sztuk w RAID zwiększam prawdopodobieństwo że pomimo awarii dane pozostaną. Jeszcze co jakiś czas backup danych na inny nośnik i.... Śpię spokojniej

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 14 maja 2021 13:19:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl