Witam
Od razu przepraszam jeśli zły dział ale nie chciałem pakować tego pod MT i UBNT gdzie idzie niemal wszystko. Przejalem nie dawno siec i musze zmienic jej koncepcje. Obecnie wszystko jest w bridge'u. Do SXT1 podlaczony jest router na Debianie ktorego likwiduje i podpinam do niego lacze od mojego dostawcy. Na Omnitiku1 robie router dla klientow laczacych sie radiowo do niego + kliku na ether1. Problem w tym, że łączą się do niego jeszcze dwa inne SXT które tworzą szkielet sieci i za nimi są inne urządzeia, które miały by mieć zewnętrzny adres IP. Na Omnitiku 2 robię router na wlan0 a przez eth2 pcham sygnał do kolejnego RB433 gdzie jest router. To jest jeszcze dla mnie do ogarniecia ale jak uporac sie z Omnitikiem3 Chce mu dac DHCP + router na wlan0 jak i ethernet bo za nim mam podlaczanego switcha w ktorym jest zwykly AP na ktorym nie idzie zrobic routera. Stymze mam problem bo Omnitik1 i 3 aja DHCP i "slysza sie na wzajem" Jedynym rozwiazaniem jakie przychodzi mi do glowy jest zrobienie routera na SXT4 tylko jak wtedy przzydziele zewnetrzny adres IP dla Omnitika 3 ? Czy sprawdzily by sie w tej sieci vlany? Jesli tak, to jak je rozplanowac? Prosze was o pomoc. Wybaczcie ale brakuje mi pomyslow.
Schematyczny rysunek sieci: