Skąd taka niechęć do stosowania MT ?
Lubię prostotę w działaniu oraz mieć dobry support do urządzeń a z tego co wiem to MT odpuściło sobie tymczasowo

A tak ogólnie jakoś nie mam przekonania do samego MT i bardziej przemawia za mną samo UBNT

Co do producentów płyt głównych mam wyrobioną opinię że Intel i Asus robią jak dla mnie bardzo sprawdzone i w większości przypadków bardzo trwałe płyty choć i zdarzają się wadliwe egzemplarze ;)
Nad Atomem się zastanawiałem lecz jedyną wadą którą mi brakuje w tym do 1 albo brak gniazd PCI co jest niezbędne do fizycznych kart Ethernetowych robiących jako WAN w tym routerze.
Same rozwiązania mATX są okey bo jest jednak płytka którą można zasilać z bufora ale jest mała ilość PCI na których mi zależy.
Miał by to być router brzegowy robiący za Firewall i QoS oraz będzie tam robione balansowanie łącz oraz jedno łącze zapasowe

Jak na początek będzie jedno łącze a zapas się znajdzie

Z czasem dokupię od innego Opa

Dlaczego tyle pamięci RAM ? Myślę trochę przyszłościowo i abym miał już zapas na wszelki wypadek

Duże dyski tak , między innymi będzie to logowanie ruchu i inne pierdoły , większa pojemność nie zaszkodzi zwłaszcza jak domyślnie jest tam serwerek FTP na samym Intrux'ie

Co do switch'a to spotkałem się z wieloma sugestiami że TP Link = padlina więc odpadło to w przedbiegach , choć ciekawe jest to cenowo

3Com słyszałem że robi całkiem przyzwoite przełączniki więc będę na pewno miał to na uwadze

A co do szafy to nie wpadł bym na takie coś choć szukałem i szukałem i nic sensownego nie znalazłem w moim przedziale cenowym ale to jest całkiem fajne rozwiązanie
Z tym BGP się nie zrozumieliśmy

Ja chcę na razie uniknąć tego rozwiązania i bazować na tym co mam czyli wpinaniu się w serwer brzegowy w WAN coś w stylu : Mam łącze P2P od dostawcy on nadaje mi tam statyczny IP i tym wpinam się w serwer brzegowy tam resztą się zajmuje sam serwer.
Żeby bawić się w BGP trzeba mieć AS a to są spore koszty jak na początek więc zostawiał bym to na później

Ciekawiło mnie jak zrobić aby przydzielać IP publiczne ludką w sieci bez BGP choć w stylu jak ma Tepsa w DSL'u dostaje się np. 5 adresów publicznych i można sobie to rozłożyć po kompach w firmie tylko nie wiem czy tak się da i jest to jako tako możliwe w tym przypadku aby dostawca wydzielił mi kilkanaście adresów i mógłbym sobie przydzielać ludką w mojej sieci jak by sobie takie rozwiązanie życzyli.
Żeby nie odstawiać lipy to chyba pomyślę nad tym OSPF chociaż będzie z sensem zrobiona sieci