Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 14 wrz 2019 21:55:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 18
Witam.
Niedługo zmieniam mieszkanie na większe i chcę przyłożyć się do projektu okablowania sieciowego tak aby za 10-20 lat nie kuć ścian i nie zrywać podłóg.
Sieć na razie będzie latać na 1Gbps ale docelowo "główny szkielet" chciałbym mieć w 10Gbps i tu pojawiają się moje pytania:
Czy mogę łączyć sprzęty różnych firm jeśli działają w tym samym standardzie? Dla przykładu:
Domowe NASy (QNAP, Synology) korzystają z 10GBASE-T, ale już taki switch T1700G-28TQ obsługuje tylko 10GBASE-LR/SR- więc miedź VS światło.

Czy dobrze rozumiem że w tym wypadku dokupuję switch obsługujący wszystkie standardy np QNAP QSW-804-4C i
w tp-linku będzie konwerter SFP+ firmy TP-link a QNAP będzie SFP+ innej firmy (oba 10GBASE-LR/SR)?

A do tego wszystkiego dokupię do stacjonarki kartę np Intel'a obsługującą 10GBASE-LR?


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 1:25:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3253
Lokalizacja: Kraków
_sqbi pisze:
Witam.
Niedługo zmieniam mieszkanie na większe i chcę przyłożyć się do projektu okablowania sieciowego tak aby za 10-20 lat nie kuć ścian i nie zrywać podłóg.
Sieć na razie będzie latać na 1Gbps ale docelowo "główny szkielet" chciałbym mieć w 10Gbps i tu pojawiają się moje pytania:
Czy mogę łączyć sprzęty różnych firm jeśli działają w tym samym standardzie? Dla przykładu:
Domowe NASy (QNAP, Synology) korzystają z 10GBASE-T, ale już taki switch T1700G-28TQ obsługuje tylko 10GBASE-LR/SR- więc miedź VS światło.

Czy dobrze rozumiem że w tym wypadku dokupuję switch obsługujący wszystkie standardy np QNAP QSW-804-4C i
w tp-linku będzie konwerter SFP+ firmy TP-link a QNAP będzie SFP+ innej firmy (oba 10GBASE-LR/SR)?

A do tego wszystkiego dokupię do stacjonarki kartę np Intel'a obsługującą 10GBASE-LR?

Switch niegłupi (jakoś wcześniej go nie zauważyłem) tylko czy nie będzie miał za mało portów ?

Na Twoim miejscu położyłbym do każdego punktu 2x skrętkę Cat.7 + wewnętrzne 2J SM wtedy masz komplet co byś nie chciał podpiąć i jakąkolwiek technologią

Tak przy okazji to gdzie widziałeś konwerter tplinka z SFP+ ?


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 8:44:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 18
hub_lan pisze:
Na Twoim miejscu położyłbym do każdego punktu 2x skrętkę Cat.7 + wewnętrzne 2J SM wtedy masz komplet co byś nie chciał podpiąć i jakąkolwiek technologią

Będę sam zarabiać gniazda w puszkach podtynkowych + w szafie myślałem nad keystone. Nigdy nie pracowałem na skrętce ekranowanej. Ogarnę to? :)
Polecisz ogólnie jakieś konkretne kable, moduly keystone itd?

Większość 10Gbps latała by wewnątrz szafy RACK więc tutaj mogę zmienić kiedy chcę i co chcę. Jedynie do salonu myślałem dać jeden lepszy kabel aby w przyszłości mieć opcję na 10Gbps.
Jak położę ten kabel 2J SM bez końcówek to bez problemu za 10-15 lat ktoś mi zrobi spaw ?

btw. Oczywiście wszystko będzie w peszlach.

hub_lan pisze:
Tak przy okazji to gdzie widziałeś konwerter tplinka z SFP+ ?

Nie wiem czy poprawnie określiłem to jako "konwerter", czyli jak dla mnie zamiana światła na SFP+
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... txm431-lr/
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... txm431-sr/


edit:
to jakoś pominąłem:
hub_lan pisze:
Switch niegłupi (jakoś wcześniej go nie zauważyłem) tylko czy nie będzie miał za mało portów ?

Tak, ten QNAP portów ma mało dla tego chciałem dołożyć tp-link z 24 portami. W międzyczasie znalazłem coś co ma 24 porty RJ45 i SFP+ zarówno dla światła jak i miedzi.
https://mikrotik.com/product/crs328_24p_4s_rm


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 11:02:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3253
Lokalizacja: Kraków
_sqbi pisze:
hub_lan pisze:
Na Twoim miejscu położyłbym do każdego punktu 2x skrętkę Cat.7 + wewnętrzne 2J SM wtedy masz komplet co byś nie chciał podpiąć i jakąkolwiek technologią

Będę sam zarabiać gniazda w puszkach podtynkowych + w szafie myślałem nad keystone. Nigdy nie pracowałem na skrętce ekranowanej. Ogarnę to? :)
Polecisz ogólnie jakieś konkretne kable, moduly keystone itd?

Ja używam tylko kabli miedzianych A-Lan i Madex te mnie nigdy nie zawiodły co do modułów to głównie A-lan
Co do szkła to np. produkty dostępne w Xbest
Poradzisz cobie z miedzą bez problemu tylko kup moduły beznarzędziowe

Cytuj:
Większość 10Gbps latała by wewnątrz szafy RACK więc tutaj mogę zmienić kiedy chcę i co chcę. Jedynie do salonu myślałem dać jeden lepszy kabel aby w przyszłości mieć opcję na 10Gbps.
Jak położę ten kabel 2J SM bez końcówek to bez problemu za 10-15 lat ktoś mi zrobi spaw ?
btw. Oczywiście wszystko będzie w peszlach.


Możesz kupić gotowe patchcordy światłowodowe z końcówkami
http://www.xbest.pl/index.php?d=szukaj& ... op&x=0&y=0
o potrzebnej długości (w gnieździe policz zapas 1-2m a w szafie 3-5m

ale oczywiście że bez problemu ktoś Ci to zaspawa za kilka kilkanaście lat jeśli położysz kable niezakończone


Cytuj:
hub_lan pisze:
Tak przy okazji to gdzie widziałeś konwerter tplinka z SFP+ ?

Nie wiem czy poprawnie określiłem to jako "konwerter", czyli jak dla mnie zamiana światła na SFP+
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... txm431-lr/
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... txm431-sr/

to są wkładki SFP+ ;) konwerter to urządzenie z (najczęściej) 2 portami jednym pod światłowód a drugim pod miedź
sprawdź w specyfikacji i u dystrybutora czy dane wkładki będą pracować z danym modelem switcha bo to nie zawsze możliwe

przykład konwertera (tu akurat 100M)
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... y/mc111cs/
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... y/mc100cm/
i 1G (z miejscem na wkładkę SFP)
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... ry/mc220l/

Cytuj:
edit:
to jakoś pominąłem:
hub_lan pisze:
Switch niegłupi (jakoś wcześniej go nie zauważyłem) tylko czy nie będzie miał za mało portów ?

Tak, ten QNAP portów ma mało dla tego chciałem dołożyć tp-link z 24 portami. W międzyczasie znalazłem coś co ma 24 porty RJ45 i SFP+ zarówno dla światła jak i miedzi.
https://mikrotik.com/product/crs328_24p_4s_rm

[/quote]

MT ma wiele zalet ale pamiętaj że MT konstrukcyjnie NIE JEST SWITCHEM i wydajność/prędkość połączeń wewnętrznych pomiędzy poszczególnymi portami wcale nie musi być równa prędkości portu.

Nie analizowałem tego modelu więc nie powiem Ci dokładnie gdzie może się pojawić problem

Pamiętaj również że nie w każdym urządzeniu wszystkie porty SFP+ mogą pracować z prędkością 1G


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 13:36:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 526
hub_lan pisze:
MT ma wiele zalet ale pamiętaj że MT konstrukcyjnie NIE JEST SWITCHEM i wydajność/prędkość połączeń wewnętrznych pomiędzy poszczególnymi portami wcale nie musi być równa prędkości portu.

Nie analizowałem tego modelu więc nie powiem Ci dokładnie gdzie może się pojawić problem


Ten model jest switchem. Nie miałem go jeszcze w rękach (będę pierwszego uruchamiał w październiku).
Oparty o pojedynczy chip Marvell-98DX3236 jeśli nie jest coś skopane powinien robić wszystko wire-speed.


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 19:19:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 18
Ale tak podsumowując dla 10Gbps:
- Czy światło zadziała jeśli po przeciwnych stronach będą wkładki SFP+ różnych firm?
- To samo co wyżej tylko miedź ?
btw. W zasadzie to będę miał FTTH więc może jeszcze jakaś inna opcja? Jakiś konkretny router żeby pominąć ONT? Według zdjęcia jakie mam z wcześniejszych bloków na moim osiedlu będę mieć ONT Huawei EG8010H (Gdańsk, Logitus)


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 21:16:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3253
Lokalizacja: Kraków
_sqbi pisze:
Ale tak podsumowując dla 10Gbps:
- Czy światło zadziała jeśli po przeciwnych stronach będą wkładki SFP+ różnych firm?

Tak jeśli będzie się zgadzać fala TX/RX
Cytuj:
- To samo co wyżej tylko miedź ?

Tu też nie powinno być żadnych problemów
Cytuj:
btw. W zasadzie to będę miał FTTH więc może jeszcze jakaś inna opcja? Jakiś konkretny router żeby pominąć ONT? Według zdjęcia jakie mam z wcześniejszych bloków na moim osiedlu będę mieć ONT Huawei EG8010H (Gdańsk, Logitus)

zapytaj u źródła może mogą dac CI wkładkę zamiast ONU albo onu jednoportowe w trybie przeźroczystmym


Na górę
Post: ndz, 15 mar 2020 23:19:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 18
maly84 pisze:
hub_lan pisze:
MT ma wiele zalet ale pamiętaj że MT konstrukcyjnie NIE JEST SWITCHEM i wydajność/prędkość połączeń wewnętrznych pomiędzy poszczególnymi portami wcale nie musi być równa prędkości portu.

Nie analizowałem tego modelu więc nie powiem Ci dokładnie gdzie może się pojawić problem


Ten model jest switchem. Nie miałem go jeszcze w rękach (będę pierwszego uruchamiał w październiku).
Oparty o pojedynczy chip Marvell-98DX3236 jeśli nie jest coś skopane powinien robić wszystko wire-speed.

Odgrzewam temat. Jak tam po testach tego MT ? Zbieram się do zakupu CRS326-24G-2S+RM lub CSS326-24G-2S+RM. Na domowe potrzeby nawet ten tańszy powinien mi wystarczyć.


Na górę
Post: ndz, 19 kwie 2020 0:32:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6593
Lokalizacja: Polska
W domu zamontowalem sobie szafe 12u, do srodka wchodza 2x dellr210, crs328, switch ubnt i dwa patch panele.
Po domu poszlo okolo 1km skretki cat 6 i 5e zelowaniej do kamer(150m).

Do miejsc media center 4 skretki, do innych pomieszczen po jednej/dwie.
Do tego urzadzenia IOT w kuchni i czujniki w pomieszczeniach (wszystko skretka).

Obecnie agreguje porty na lacp, ale zastanawiam sie czy to by wystarczylo. Troche zaluje ze nie pociagnalem swiatla, ale z innej strony streamowanie bluray 4k z NASa to jakies 120mbit/s w peak, wiec nie wiem czy to taki problem, nie miec 10g wszedzie.
Najwiekszy problem jest na "core" sieci. Tam bede musial z agregowania przejsc na 10g, hashowanie l2 nie jest do konca skuteczne z polaczenaich unicastowych, co moze byc problemem w domu. Dodatkowo dochodza koszty interfejsow do serwerow.

Wiekszy mam problem z kwestia bezpieczenstwa, tj izolowanie IOT i urzadzen ktore skanuja losowo siec(samsung) vs przerzucanie wiekszego ruchu.
(jak zwykle bezpieczenstwo vs wydajnosc).

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 04 maja 2020 21:50:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1221
Dolozysz kiedys Dolby Atmos + HDR to i 200-230Mbps zobaczysz z NASa :-)
Taaa, sam sie zdziwilem. Ale na szczescie nie wszystkie pliki takie sa.


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 10:25:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 lis 2014 18:56:13
Posty: 169
Podepnę się pod temat, aby nie dublować.
Ktoś stosował może ten kabel Multikabel 5w1(2x koncentryk, 2x skrętka, ftth 2j)? W planach mam remont mieszkania(pokoje, instalacja prądowa itd.) i chciałbym zrobić sieć tak samo pod przyszłościowe 10 Gbps. Czy jest sens kładzenia obok tego multikabla dodatkowo po 2 skrętki kategorii 6/6A/7 czy lepiej wyjdzie puścić wszystko osobno? Wszystko by schodziło do jednego pomieszczenia z szafą rack i doprowadzony byłby tam internet od lokalnego dostawcy(przedłużenie światłowodu do tego pomieszczenia) oraz lokalnej kablówki i zastosowanie multiswitcha. W sumie były by do okablowania 4 pokoje z czego w jednym byłaby ta szafa(takie pomieszczenie przeznaczone pod serwis), więc tego kabla by nie było zbyt dużo do przeprowadzenia.


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 10:27:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 3014
Lokalizacja: Wrocław
Puść osobno, nie wiadomo co to za wynalazek


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 10:31:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 11 mar 2018 21:26:29
Posty: 26
Ten multikabel to zdaje się kat 5e - poza tym średnica to ok 2 cm. Wyobrażam sobie promień gięcia...
Robiłbym oddzielne kable.


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 10:35:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 lis 2014 18:56:13
Posty: 169
Wystarczy mi kategoria 6 jak będę miał odległości między szafą, a punktem docelowym mniejsze niż 50m? Czy już lepiej iść w kategorie 6A?


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 11:03:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 11 mar 2018 21:26:29
Posty: 26
Podobno 10Gb dla kat. 6 maksymalnie do 55 m - raptem 5 m zapasu + poprawka na jakość połączeń.... raczej 6A.
Ewentualnie dać kat 6 dobrej firmy i równolegle światłowód. Jeśli w przyszłości 10 gb nie zadziała na kat 6 to można próbować po światłowodzie, poza tym 10 gb może nie zadziałać a 5 gbe już tak....


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 12:05:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 lis 2014 18:56:13
Posty: 169
Ale ogólnie tak patrzę na internecie na ceny kabla kategorii 6A/7 na metry to spokojnie mi starczy te 150-200m po 2 kable na każde pomieszczenie wraz z dwoma koncentrykami oraz światłem 2J, bo szkoda kupować całą szpulę na małe mieszkanie.


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 12:27:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 11 mar 2018 21:26:29
Posty: 26
U mnie w dwu-pokojowym poszło ciut więcej niż szpulka - z tym że mam jakieś 15 gniazd....
Przewód kat 6 ale i tak wkurzająco sztywny.


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 17:32:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5521
powtórzę to co zawsze w takich sytuacjach...
zostaw sobie peszelki lub korytka z pilotami w każde miejsce gdzie chcesz sieć.
Czas pokaże co będziesz potrzebował, i sobie pociągniesz, czy światłowód czy skrętkę czy cokolwiek sobie stryjenka wymyśli.
Weź pod uwagę że kupowanie teraz kabla 6A którego parametrów nie wykorzystasz pewnie szybciej jak za 5 lat nie jest ekonomicznie uzasadnione. Ja bym tak robił.
8 lat temu robiłem u siebie. Poszła najtańsza skrętka (może nie najtańsza, ale żaden rarytas) jak narazie nie narzekam, aczkolwiek teraz zrobiłbym peszle. Przy każdym gniazdku elektrycznym 1 peszel na sieć, jak niepotrzebne zawsze można zrobić prądowe i dziury w ścianie nie będzie, jak będzie potrzeba bez problemu przerobisz..


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 17:37:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 11 mar 2018 21:26:29
Posty: 26
O ile nie ma zbyt wielu zakrętów....
... światłowód stosunkowo łatwo pociągnąć, ze skrętką wyższych kategorii może być trudniej z racji sztywności.
Z tego powodu kable ciągnąłem, a rurki z pilotami tylko do potencjalnych docelowych miejsc pod światłowód.


Na górę
Post: pn, 07 wrz 2020 20:16:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2474
Skretka wyzszej kategorii tez jest elastyczna .

_________________
::wirefree::


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 22 wrz 2020 13:18:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl