Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 14 wrz 2019 21:55:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 7
Witam.
Niedługo zmieniam mieszkanie na większe i chcę przyłożyć się do projektu okablowania sieciowego tak aby za 10-20 lat nie kuć ścian i nie zrywać podłóg.
Sieć na razie będzie latać na 1Gbps ale docelowo "główny szkielet" chciałbym mieć w 10Gbps i tu pojawiają się moje pytania:
Czy mogę łączyć sprzęty różnych firm jeśli działają w tym samym standardzie? Dla przykładu:
Domowe NASy (QNAP, Synology) korzystają z 10GBASE-T, ale już taki switch T1700G-28TQ obsługuje tylko 10GBASE-LR/SR- więc miedź VS światło.

Czy dobrze rozumiem że w tym wypadku dokupuję switch obsługujący wszystkie standardy np QNAP QSW-804-4C i
w tp-linku będzie konwerter SFP+ firmy TP-link a QNAP będzie SFP+ innej firmy (oba 10GBASE-LR/SR)?

A do tego wszystkiego dokupię do stacjonarki kartę np Intel'a obsługującą 10GBASE-LR?


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 1:25:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2806
Lokalizacja: Kraków
_sqbi pisze:
Witam.
Niedługo zmieniam mieszkanie na większe i chcę przyłożyć się do projektu okablowania sieciowego tak aby za 10-20 lat nie kuć ścian i nie zrywać podłóg.
Sieć na razie będzie latać na 1Gbps ale docelowo "główny szkielet" chciałbym mieć w 10Gbps i tu pojawiają się moje pytania:
Czy mogę łączyć sprzęty różnych firm jeśli działają w tym samym standardzie? Dla przykładu:
Domowe NASy (QNAP, Synology) korzystają z 10GBASE-T, ale już taki switch T1700G-28TQ obsługuje tylko 10GBASE-LR/SR- więc miedź VS światło.

Czy dobrze rozumiem że w tym wypadku dokupuję switch obsługujący wszystkie standardy np QNAP QSW-804-4C i
w tp-linku będzie konwerter SFP+ firmy TP-link a QNAP będzie SFP+ innej firmy (oba 10GBASE-LR/SR)?

A do tego wszystkiego dokupię do stacjonarki kartę np Intel'a obsługującą 10GBASE-LR?

Switch niegłupi (jakoś wcześniej go nie zauważyłem) tylko czy nie będzie miał za mało portów ?

Na Twoim miejscu położyłbym do każdego punktu 2x skrętkę Cat.7 + wewnętrzne 2J SM wtedy masz komplet co byś nie chciał podpiąć i jakąkolwiek technologią

Tak przy okazji to gdzie widziałeś konwerter tplinka z SFP+ ?


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 8:44:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 7
hub_lan pisze:
Na Twoim miejscu położyłbym do każdego punktu 2x skrętkę Cat.7 + wewnętrzne 2J SM wtedy masz komplet co byś nie chciał podpiąć i jakąkolwiek technologią

Będę sam zarabiać gniazda w puszkach podtynkowych + w szafie myślałem nad keystone. Nigdy nie pracowałem na skrętce ekranowanej. Ogarnę to? :)
Polecisz ogólnie jakieś konkretne kable, moduly keystone itd?

Większość 10Gbps latała by wewnątrz szafy RACK więc tutaj mogę zmienić kiedy chcę i co chcę. Jedynie do salonu myślałem dać jeden lepszy kabel aby w przyszłości mieć opcję na 10Gbps.
Jak położę ten kabel 2J SM bez końcówek to bez problemu za 10-15 lat ktoś mi zrobi spaw ?

btw. Oczywiście wszystko będzie w peszlach.

hub_lan pisze:
Tak przy okazji to gdzie widziałeś konwerter tplinka z SFP+ ?

Nie wiem czy poprawnie określiłem to jako "konwerter", czyli jak dla mnie zamiana światła na SFP+
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... txm431-lr/
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... txm431-sr/


edit:
to jakoś pominąłem:
hub_lan pisze:
Switch niegłupi (jakoś wcześniej go nie zauważyłem) tylko czy nie będzie miał za mało portów ?

Tak, ten QNAP portów ma mało dla tego chciałem dołożyć tp-link z 24 portami. W międzyczasie znalazłem coś co ma 24 porty RJ45 i SFP+ zarówno dla światła jak i miedzi.
https://mikrotik.com/product/crs328_24p_4s_rm


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 11:02:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2806
Lokalizacja: Kraków
_sqbi pisze:
hub_lan pisze:
Na Twoim miejscu położyłbym do każdego punktu 2x skrętkę Cat.7 + wewnętrzne 2J SM wtedy masz komplet co byś nie chciał podpiąć i jakąkolwiek technologią

Będę sam zarabiać gniazda w puszkach podtynkowych + w szafie myślałem nad keystone. Nigdy nie pracowałem na skrętce ekranowanej. Ogarnę to? :)
Polecisz ogólnie jakieś konkretne kable, moduly keystone itd?

Ja używam tylko kabli miedzianych A-Lan i Madex te mnie nigdy nie zawiodły co do modułów to głównie A-lan
Co do szkła to np. produkty dostępne w Xbest
Poradzisz cobie z miedzą bez problemu tylko kup moduły beznarzędziowe

Cytuj:
Większość 10Gbps latała by wewnątrz szafy RACK więc tutaj mogę zmienić kiedy chcę i co chcę. Jedynie do salonu myślałem dać jeden lepszy kabel aby w przyszłości mieć opcję na 10Gbps.
Jak położę ten kabel 2J SM bez końcówek to bez problemu za 10-15 lat ktoś mi zrobi spaw ?
btw. Oczywiście wszystko będzie w peszlach.


Możesz kupić gotowe patchcordy światłowodowe z końcówkami
http://www.xbest.pl/index.php?d=szukaj& ... op&x=0&y=0
o potrzebnej długości (w gnieździe policz zapas 1-2m a w szafie 3-5m

ale oczywiście że bez problemu ktoś Ci to zaspawa za kilka kilkanaście lat jeśli położysz kable niezakończone


Cytuj:
hub_lan pisze:
Tak przy okazji to gdzie widziałeś konwerter tplinka z SFP+ ?

Nie wiem czy poprawnie określiłem to jako "konwerter", czyli jak dla mnie zamiana światła na SFP+
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... txm431-lr/
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... txm431-sr/

to są wkładki SFP+ ;) konwerter to urządzenie z (najczęściej) 2 portami jednym pod światłowód a drugim pod miedź
sprawdź w specyfikacji i u dystrybutora czy dane wkładki będą pracować z danym modelem switcha bo to nie zawsze możliwe

przykład konwertera (tu akurat 100M)
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... y/mc111cs/
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... y/mc100cm/
i 1G (z miejscem na wkładkę SFP)
https://www.tp-link.com/pl/business-net ... ry/mc220l/

Cytuj:
edit:
to jakoś pominąłem:
hub_lan pisze:
Switch niegłupi (jakoś wcześniej go nie zauważyłem) tylko czy nie będzie miał za mało portów ?

Tak, ten QNAP portów ma mało dla tego chciałem dołożyć tp-link z 24 portami. W międzyczasie znalazłem coś co ma 24 porty RJ45 i SFP+ zarówno dla światła jak i miedzi.
https://mikrotik.com/product/crs328_24p_4s_rm

[/quote]

MT ma wiele zalet ale pamiętaj że MT konstrukcyjnie NIE JEST SWITCHEM i wydajność/prędkość połączeń wewnętrznych pomiędzy poszczególnymi portami wcale nie musi być równa prędkości portu.

Nie analizowałem tego modelu więc nie powiem Ci dokładnie gdzie może się pojawić problem

Pamiętaj również że nie w każdym urządzeniu wszystkie porty SFP+ mogą pracować z prędkością 1G


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 13:36:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 456
hub_lan pisze:
MT ma wiele zalet ale pamiętaj że MT konstrukcyjnie NIE JEST SWITCHEM i wydajność/prędkość połączeń wewnętrznych pomiędzy poszczególnymi portami wcale nie musi być równa prędkości portu.

Nie analizowałem tego modelu więc nie powiem Ci dokładnie gdzie może się pojawić problem


Ten model jest switchem. Nie miałem go jeszcze w rękach (będę pierwszego uruchamiał w październiku).
Oparty o pojedynczy chip Marvell-98DX3236 jeśli nie jest coś skopane powinien robić wszystko wire-speed.


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 19:19:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 7
Ale tak podsumowując dla 10Gbps:
- Czy światło zadziała jeśli po przeciwnych stronach będą wkładki SFP+ różnych firm?
- To samo co wyżej tylko miedź ?
btw. W zasadzie to będę miał FTTH więc może jeszcze jakaś inna opcja? Jakiś konkretny router żeby pominąć ONT? Według zdjęcia jakie mam z wcześniejszych bloków na moim osiedlu będę mieć ONT Huawei EG8010H (Gdańsk, Logitus)


Na górę
Post: ndz, 15 wrz 2019 21:16:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2806
Lokalizacja: Kraków
_sqbi pisze:
Ale tak podsumowując dla 10Gbps:
- Czy światło zadziała jeśli po przeciwnych stronach będą wkładki SFP+ różnych firm?

Tak jeśli będzie się zgadzać fala TX/RX
Cytuj:
- To samo co wyżej tylko miedź ?

Tu też nie powinno być żadnych problemów
Cytuj:
btw. W zasadzie to będę miał FTTH więc może jeszcze jakaś inna opcja? Jakiś konkretny router żeby pominąć ONT? Według zdjęcia jakie mam z wcześniejszych bloków na moim osiedlu będę mieć ONT Huawei EG8010H (Gdańsk, Logitus)

zapytaj u źródła może mogą dac CI wkładkę zamiast ONU albo onu jednoportowe w trybie przeźroczystmym


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 23 paź 2019 23:50:56

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl