Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 153 54 55 56 57
Autor Wiadomość
Post: sob, 25 sie 2018 12:20:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 05 mar 2008 23:57:45
Posty: 426
V.6.42.7 na brzegowym i PPPoE od 4 dni OK.

_________________
elo problem
jak mogę usunąć wszystko z internetu
ale tak żebym wszedł w internet i stworzył folder


Na górę
Post: pn, 10 wrz 2018 19:25:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 mar 2013 9:54:00
Posty: 103
Lokalizacja: WLKP
MAJOR CHANGES IN v6.43:
----------------------

!) btest - requires at least v6.43 Bandwidth Test client when connecting to v6.43 or later version server except when authentication is not required;

_________________
---------------------------------
internet mi śnieży


Na górę
Post: pn, 10 wrz 2018 19:27:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3446
Lokalizacja: Mazury
a clienta btest na windowsa brak w nowej wersji :-(

Troche tych zmian zrobili :zlosnik:

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: wt, 11 wrz 2018 13:26:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 22 maja 2018 14:54:37
Posty: 10
Zmian i błędów, na forum MT już piszą o problemach :).
Ja tam czekam na
Cytuj:
Hardware accelerated IPsec for 3011 is not included in this release. Unfortunately, we could not get it working stable enough in time. It will be available in 6.44.

Ciekaw jestem wydajności. Z chęcią przetestuję bo mamy sporo 3011 w firmach.


Na górę
Post: wt, 11 wrz 2018 14:45:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1141
Lokalizacja: Suwałki
andrzejtt pisze:
Zmian i błędów, na forum MT już piszą o problemach :).
Ja tam czekam na
Cytuj:
Hardware accelerated IPsec for 3011 is not included in this release. Unfortunately, we could not get it working stable enough in time. It will be available in 6.44.

Ciekaw jestem wydajności. Z chęcią przetestuję bo mamy sporo 3011 w firmach.


U mnie padają jak muchy , nie wiem czy to kwestia zasilania czy jak ale w ciągu tygodnia padły 3 sztuki.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: śr, 12 wrz 2018 9:35:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 22 maja 2018 14:54:37
Posty: 10
MethOd pisze:
andrzejtt pisze:
Zmian i błędów, na forum MT już piszą o problemach :).
Ja tam czekam na
Cytuj:
Hardware accelerated IPsec for 3011 is not included in this release. Unfortunately, we could not get it working stable enough in time. It will be available in 6.44.

Ciekaw jestem wydajności. Z chęcią przetestuję bo mamy sporo 3011 w firmach.


U mnie padają jak muchy , nie wiem czy to kwestia zasilania czy jak ale w ciągu tygodnia padły 3 sztuki.


Nie strasz ;), Najstarszy mamy z 2016-05 nadal się trzyma. Po za brakiem wsparcia do IPsec ( jeszcze ) sprawdzają się.


Na górę
Post: pn, 17 wrz 2018 16:16:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1324
chciałem tylko ostrzec posiadaczy SXT LTE GEN1 przed 6.44beta6 - interface LTE zamiera, niby jest widoczny, jest połączony ale pakieciki nie płyną.


Na górę
Post: pn, 17 wrz 2018 16:24:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1141
Lokalizacja: Suwałki
to na jaki czort instalujesz beta ???

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pn, 17 wrz 2018 16:38:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1324
MethOd bo lubię poeksperymentować. Nie robię tego bóg wie gdzie, żeby sobie dorobić roboty. Urządzenie na moim dachu, już widzę, że wersja się nie sprawdza w tym konkretnym urządzeniu, przywrócona stable i wszystko śmiga. Ostrzegłem innych, nie wiem w czym chłopie ty masz problem ?


Na górę
Post: wt, 18 wrz 2018 10:07:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
grzegorz_k pisze:
chciałem tylko ostrzec posiadaczy SXT LTE GEN1 przed 6.44beta6 - interface LTE zamiera, niby jest widoczny, jest połączony ale pakieciki nie płyną.


6.43.1 - już ten błąd chyba naprawili :)


Na górę
Post: wt, 18 wrz 2018 12:23:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1324
"6.43.1 - już ten błąd chyba naprawili"

to co ja pisałem to dotyczyło bety czyli 6.44 jak przywróciłem stable urządzenie działa ok. Ostrzegłem, coby ktoś sobie nie wrzucił na urządzenie do którego wjazd ma od strony WAN bo przy zanika transmisji to z automatu jest się odciętym od możliwości interwencji. Ja miałem dostęp od lan wiec reboot następnie downgrade i przygoda zupełnie bezstresowa.


Na górę
Post: wt, 02 paź 2018 18:33:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3446
Lokalizacja: Mazury
Hymmm :hmm:
Cytuj:
6.44beta14 changelog:
....
*) wireless - improved stability for 802.11ac;

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: wt, 02 paź 2018 22:01:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1240
ano w czystym 802.11ac :rotfl:

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 03 paź 2018 15:30:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 29 maja 2012 14:29:56
Posty: 35
6.42.7-6.42.9 - skopana paczka wireless protokół NV2 w trybie station (loss <45% i duża degradacja CCQ).
6.43.2 - skopana paczka wireless protokół NV2 w trybie station (loss <45% i duża degradacja CCQ).

Objaw:
Wgrywam z mega stabilnej wersji 6.34.6 klient ma 9x/9x% CCQ i reszta klientów łącznie 4-ech też.
Po wgraniu nagle: TX 9x-8x% a RX 80-7%. Jeden klient miał AVG ping 150 i loss 20-47%. Inny też loss ale mniejszy.
Ponieważ nic więcej nie zmieniałem to pierwszy trop padł na skopaną wersję. Wgrywam dla testów temu jednemu borokowi co miał loss 20% i nagle włala CCQ=98/91% podczas ruchu a ping avg=7ms!

Na bazie nie zmieniałem nic cały czas 6.42.3. Jakoś nie chciało mi się sprawdzać czy wgranie 6.42.7 naprawi sytuację bo nie wierzę.
Ktoś z Was to testował?
Co wgrać poza 6.34.6 aby działało miodzio NV2 w trybie station?


Na górę
Post: pt, 19 paź 2018 17:18:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
Wraz z każdą wersją ROS firma skupia się chyba najbardziej na 60Ghz. Reszta "wirelesowego" jak było tak nadal działa bez zmian.


Na górę
Post: pt, 19 paź 2018 22:03:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 848
Tez jakies 2 tyg temu przeszedlem z 6.34.6 (ktorego uzywalem bardzo dlugo) na 6.43.2 - zarowno na AP jak i na wszystkich CPE
Wszedzie NV2 w 802.11N. Narazie problemow nie zaobserwowalem, a przynajmniej dziurawe az tak byc moze toto nie jest :-)
No i ma ten smieszny % downlink/uplink - nawet cos to daje.


Na górę
Post: pn, 22 paź 2018 17:42:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 31 sty 2009 9:31:42
Posty: 191
mam ostatnio problem z dhcp od wersji 6.43
Objawia się wpadaniem adresu mac jako same zera. Może ktoś się spotkał. Tez teraz mam mimo lease time często na tych samych adresach komunikat jak na obrazku.
Obrazek


Na górę
Post: pn, 05 lis 2018 13:16:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 302
Lokalizacja: woj.śląskie
Słuchajcie, mam taki problem. Porty dodane w bridgu na wersji 6.42.7 i teraz 6.42.9. Pokazuje mi takie same wartości ruchu na TX na jednym i na drugim porcie (tam lecią dwie inne bazy podpięte) I co ciekawe klient mi zgłasza że osiąga połowę prędkości. Faktycznie sprawdziłem Torchem i jakby połowa ruchu szła na ten inny nieprawidłowy port. Kuźwa, wcześniej miałem starego RB750 na sofcie 6.34 i działało, po wymianie na RB960 z tym softem jakieś cyrki. Ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie problemu ???

Załącznik:
hw bridge problem.jpg
hw bridge problem.jpg [ 81.71 KiB | Przejrzano 496 razy ]


Na górę
Post: pn, 05 lis 2018 13:21:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 848
Tez kiedys mialem dokladnie takie same cyrki na jakiejs wersji ROS, nie pamietam ktorej.
Jakos samo przeszlo po ktoryms restarcie lub aktualizacji.

Natomiast wczoraj na jednym z moich RB922UAGS z ROS 6.43.2 nagle pojawilo sie 100% obciazenia CPU. Do tego stopnia, ze nie byl w stanie obslugiwac CPE podpietych po radiu, wyswietlac wiekszosci okienek w Winbox i przyjmowac polecen.
Za ktoras proba udalo mi sie odpalic terminal i puscic reboot, bo na przycisk System -> Reboot nie reagowal.

To urzadzonko prawie nic nie robi - wisi tam moze z 8-10 CPE po NV2, zero kolejek, zero wpisow w firewall, zero tuneli czy innych rzeczy - niemal dziewicza konfiguracja w trybie AP.

W logach (uzywam sysloga) nic nie widac, sprawdzic co generowalo obciazenie tez sie nie dalo..... Echhhh, porazka. Mam nadzieje, ze to jednorazowy (choc pierwszy tego typu) wybryk.


Na górę
Post: pn, 05 lis 2018 16:01:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 302
Lokalizacja: woj.śląskie
GieTe pisze:
Słuchajcie, mam taki problem. Porty dodane w bridgu na wersji 6.42.7 i teraz 6.42.9. Pokazuje mi takie same wartości ruchu na TX na jednym i na drugim porcie (tam lecią dwie inne bazy podpięte) I co ciekawe klient mi zgłasza że osiąga połowę prędkości. Faktycznie sprawdziłem Torchem i jakby połowa ruchu szła na ten inny nieprawidłowy port. Kuźwa, wcześniej miałem starego RB750 na sofcie 6.34 i działało, po wymianie na RB960 z tym softem jakieś cyrki. Ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie problemu ???

Załącznik:
Załącznik hw bridge problem.jpg nie jest już dostępny


Więc tak. Wpierw zjechałem z softem do 6.41.3 ale to nic nie pomogło.

Objawy były np takie jak niżej (generowało jakiś sztuczny ruch na porcie LAN PowerBeama który był tam wpięty):

Załącznik:
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg [ 42.4 KiB | Przejrzano 470 razy ]


Później na porcie WYŁĄCZYŁEM: Hardware Offload i jak ręką odjął. Od razy działa jak należy. Wyłączyłem też na innych portach tą opcję dla pewności. I co powiecie? Bo mi się tylko ciśnie na usta pier...y mikrotik i ich nowości :)


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 9:09:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2625
Lokalizacja: Wrocław
6.43.2 ccr serwer dhcp fixuje, nie przydziela IP


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 1:55:35 
Odpowiedz z cytatem
Online
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 500
cabana pisze:
6.43.2 ccr serwer dhcp fixuje, nie przydziela IP

Może masz w sieci lewe dhcp. Od 6.42 wprowadzili to https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... _Option_82


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 153 54 55 56 57


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: daneq, Tajo i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 lis 2018 21:21:16

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl