Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 15 sie 2018 23:33:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
Dzień dobry wszystkim!

Z racji problemów z siecią WiFi w domu i wiecznym przełączaniem się urządzeń mobilnych na LTE chciałem ogarnąć raz a dobrze urządzenia w domu.
Po kolei.
Dom jednopiętrowy z lat 70, około 140m po 65-70m na parter/piętro. Grube ściany z cegły.
Internet radiowy (100/50) doprowadzony do jednego z pomieszczeń na piętrze. Tam stoi obecnie router Asus AC1200+, który rozdziela sygnał na:
1) laptop syna w tym samym pomieszczeniu - WiFi
2) laptop (pokój obok) - LAN
3) NAS (pokój obok) - LAN
4) drugi router jako AC na parterze - LAN

Na parter jest pociągnięty kabel gdzie podpiąłem kolejny router ustawiony jako AC.
Tam w jednym miejscu są podłączone: telewizor (LAN), konsola (LAN) i amplituner (LAN).

W okolicy nie ma żadnych sieci WiFi, sąsiadów mam dwóch, oddaleni kilkanaście metrów dalej i raczej nie będą mieli nic konkretnego (starsi ludzie).

Wszystko co leci po kablu działa bardzo dobrze. Niestety, wszystko co ma działać po WiFi działa do bani.
Po WiFi łączą się w domu telefony i laptop Żony. Problem w tym, że WiFi na tych urządzeniach gubi się już po 3-4 metrach.
Na piętrze, w sypialni, ultrabook Żony już nie łapie internetu, ja na telefonie mam taki sobie sygnał.

Na parterze (4-5m od routera) w kuchni żadne urządzenie nie łączy się z routerem.
Router na dole jest w słabym miejscu, bo jest zasłonięty kawałkiem ściany, a do tego w okolicy ma sporo urządzeń elektrycznych.
Dlatego chcę wypuścić od niego antenę / AP jako wzmocnienie sygnału WiFi.

Pierwszy pomysł to wymiana anten na mocniejsze w obecnych routerach, ale niestety są one montowane na stałe, bez możliwości wykręcenia.
Druga opcja to były repeatery, ale pożyczyłem jeden i uważam, że te urządzenia są do dupy. No i byłyby w takich miejscach (gniazdka) że to nie wiele pomoże.
Trzecia opcja - dokupienie kolejnych AC, ale miałbym wtedy urządzenia trzech różnych firm, trzy różne sposoby zarządzania, takie sobie rozwiązanie.

Czwarta opcja - wymiana tego co mam na sensownie zbudowany zestaw na bazie Mikrotika o którym czytam od kilku dni jako routerów i albo Mikrotiki jako AC WiFi, lub polecane przez ludzi z racji większej mocy - Ubiquiti UniFi.
Nie mam problemu, żeby kupić sensowny sprzęt, ale też niekoniecznie chciałbym wydawać kilka tysięcy złotych. Nie chcę tego zbudować za 500 zł, ale też nie za 3000 zł. Nie mam też problemu, żeby nauczyć się obsługi Mikrotika. Ale jeśli mam kupić wszystko od Ubiquiti za trochę większą kasę - żaden problem.

Mój pomysł jest taki.
Na początek u mnie w gabinecie (piętro) podłączam jako pierwszy router Mikrotik hAP ac2 / RB951Ui-2HnD. Do niego podpinam mój komputer (LAN), NAS (LAN), router na parterze (LAN) oraz AP (LAN) który postawię w pokoju syna - albo cAP AC albo UniFi AP AC LR.
Na parter myślałem, żeby dać drugi hAP ac2 / RB951Ui-2HnD i 2-3 metry dalej kolejny cAP AC albo UniFi AP AC LR. Na routerze mogę ew. wyłączyć WiFi żeby nie przesadzać.
Wtedy miałbym 4 urządzeniach dające WiFi, który wydaje mi się, że pokryją wszystkie te pomieszczenia które chce.

Pytanie brzmi - czy to ma ręce i nogi, patrząc na rysunek domu? Czy może jednak na pierwszy router warto dać np. RB2011UiAS-2HnD-IN? Czy te AP lepiej dać od Ubiquiti czy cAP AP od Mikrotika da radę?

Jeśli możecie doradzić - będę wdzięczny! Jeśli ktoś może - oczywiście odpłatnie - pomóc mi (jestem z Rudy Śląskiej) w przygotowaniu takiego zestawu i ew. w późniejszej konfiguracji - nie mam z tym problemu.
Widziałem ofertę Anteny24 z Częstochowy - mogę do nich podjechać, podobnie jak CDR z Żor. Chcę po prostu konkretnie ogarnąć domową sieć, która służy mi również za sieć do pracy :)

W załączeniu podsyłam rysunek partery, piętro zrobię jutro, bo muszę wszystko pomierzyć.
https://www.dropbox.com/s/3xmzy0o5axalvsb/parter.png?dl=0


Na górę
Post: czw, 16 sie 2018 21:59:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
Dorobiłem rysunek piętra z informacją jak to teraz wygląda:
https://www.dropbox.com/s/e6k3g3h2ekoyu ... o.png?dl=0

Mój pomysł na wymianę urządzeń jest taki:
https://www.dropbox.com/s/e6k3g3h2ekoyu ... o.png?dl=0

1 opcja
Najtańsze rozwiązanie - dwa routery z WiFi - jeden w moim gabinecie oraz jeden w pokoju telewizyjnym, do nich podpięte po jednym AP (jeden w pokoju syna, drugi w salonie).
Wtedy mam 4 urządzenia z WiFi, wszystko z z jednej firmy (Mikrotik). Liczba gniazd LAN wystarczy do podpięcia wszystkiego co potrzebuję.
Koszt około 1000 zł, po wstępnej konfiguracji nie musiałbym nic grzebać przez dłuższy czas.
Trochę zabawy przy konfiguracji, ale dobry sprzęt na dłuższy czas.

2 opcja
Dwa routery bez WiFi, do każdego podpięte po dwa AP - jeden AP bezpośrednio z routera, drugi podpięty do pierwszego AP do gniazda LAN.
Gniazd LAN w routerach wystarczy, urządzenia z większą ilością RAMu, wydaje mi się, że z większymi możliwościami.
Koszt wyższy, bo około 1500 zł, wszystko z jednej firmy (Mikrotik), ale mocne urządzenia w komplecie i możliwość rozbudowy dzięki dobrym wersjom AP.
Zawsze na początek mogę kupić routery oraz dwa AP w ramach testów gdzie je umieścić i potem dokupować kolejne sztuki.

3 opcja
Podobnie jak w pierwszej opcji, dwa routery z WiFi i do tego dwa AP UniFi. Łatwiejsze AP w zarządzaniu, tylko czy lepsze?
Koszt pośrodku - całość wyszłaby około 1400-1450 zł, więc niewiele mniej niż druga opcja, a miałbym tylko dwa AP.

Gdyby to zrobił na zasadzie opcji drugiej, czyli routery bez WiFi i 4 AP to wtedy koszt wyniósłby ponad 2100 zł, więc znacząco więcej.
Łatwiejsze zarządzanie urządzeniami, pytanie tylko czy odczuję różnicę.

-------------------------------------

Gdybym wybrał wszystko od Ubiquitti to wtedy routery chyba EDGE ROUTER X SFP + AP AC Long Range.
Koszt zdecydowanie najwyższy, bo około 2300-2400 zł za wszystko. Czyli ponad dwa razy więcej niż pierwsza opcja i o połowę więcej niż druga opcja.
Łatwiejsze zarządzanie sprzętem, gdyby jednak chcieć inne routery z Ubiquitti to koszt dojdzie do 3000 zł.

------------------------------------

Co chcę osiągnąć? Chciałbym, żeby w domu był dobry odbiór WiFi, ale najważniejsze urządzenia i tak są podpięte kablem. Więc WiFi ma być głównie dla telefonów i jednego
komputera na którym będzie przeglądana sieć.

Mam nadzieję, że wszystko jasno opisałem :)


Na górę
Post: pt, 17 sie 2018 20:27:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4444
Lokalizacja: woj Śląskie
2x Unifi LR umieszczone w miarę centralnie powinny załatwić problem zasiegu w całym domu

_________________
Jardo


Na górę
Post: wt, 21 sie 2018 18:22:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 256
Zasięg to nie wszystko. Nic autor nie napisał o tym co to ma być za wifi. Jakich prędkości oczekuje, jaki tam ma być ruch.
Czasem lepiej 3x jakiś lite zamiast 2xLR


Na górę
Post: czw, 23 sie 2018 8:03:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 18
Nie rozumiem koncepcji po co Ci dwa routery zwlaszcza w opcji bez wifi, to kwestia portow lan? Drugi router mozesz zastapic switchem i access pointem jesli chcesz tylko zwiekszyc zasieg. Od ubiquiti mozesz wybrac Unifi Secure Gateway(USG) jak router ktory bedzie konfigurowal przez kontroler tak samo jak ich access pointy.


Na górę
Post: czw, 23 sie 2018 9:13:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 12:02:36
Posty: 32
RB951UI-2HnD ma na prawdę bardzo mocne radio tak samo jak i RB951G-2Hnd, którego Tobie bym polecał, ponieważ ma porty 1G. 1G przyda Ci się do wymiany plików między komputerami i NAS`em. Oczywiście najlepiej byłoby gdybyś rozmieścił punkty centralnie, ale to pewnie wiesz. Jeśli zabraknie Ci gdzieś sygnału WiFi z RB951 to będziesz mógł go poprawić ASUS'ami. Jeśli RB951G-2Hnd Ci się nie spodoba to zawsze możesz odesłać bez podania przyczyny.


Na górę
Post: czw, 23 sie 2018 23:29:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
@mariuszsal - chcę, żeby zasięg był dobry, natomiast prędkość nie musi być na poziomie 400Mb/s. Na komórkach korzystamy głównie z social media i ew. jakiś film kulinarny z Youtube'a w trakcie gotowania :) Żadnego streamu video, grania online czy kopiowania gigabajtów danych.
Zgadzam się, że 3-4 lite mogą sprawdzi się lepiej, ale w przypadku Unifi różnica w cenie jest niezbyt duża.

@kariam - to prawda, na dole switch będzie odpowiednio. Na górę na pewno potrzebowałbym jakąś dobrą jednostkę sterującą.
USG ma mało portów, więc potrzebowałbym również na górze switch, a jeśli wezmę wszystko od Ubiquiti to koszty będą naprawdę wysokie.
Żeby to miało sens musiałbym wybrać coś z serii EdgeMax np. EdgeRouter POE.

@AG_IT - na pewno musi być router / switch z portami gigabitowymi, bo na dole TV ściąga filmy z NASa. A punkty rozmieszczę tak centralnie jak tylko się da.

Teraz tak naprawdę chciałbym tylko wiedzieć jaki konkretnie router z Ubiquity wybrać jako ten pierwszy do zarządzania wszystkim, żebym to rozpisał sprzętowo i kosztowo, bo wolałbym jednak
mieć wszystko z jednej firmy, aczkolwiek całość od Ubi wyjdzie praktycznie dwa razy drożej z tego co wstępnie liczyłem.


Na górę
Post: pt, 24 sie 2018 10:07:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
W kilku wątkach już o pewnym ciekawym rozwiązaniu pisałem. Możesz umieścić Mikrotika w centralnym punkcie (lub na strychu) i wyprowadzić (na nie za długich kablach h-155) anteny z karty wifi do 2 pomieszczeń. Albo jedną ant. na parterze, drugą na piętrze. Karta w trybie N (w G też) bez problemu sobie z tym poradzi przełączając się z Ch0 na Ch1, chciaż nie będzie to super wydajne bo będzie problem czasami połączyć się w MIMO 2x2 o ile karta wifi w laptopie/telefonie w ogóle do obsługuje. Wydajnie znaczy w N może być problem z wynegocjowaniem 300Mbit w 2x2 w 40Mhz, a czesto będzie to 150Mbit lub mniej.

Sporo instalacji mam takich za sobą. Od najtańszych używanych 411 z kartą wifi do niedawnego RB2011UiAS-2HnD-IN z dorobionymi złączami RP-SMA-G plus jakieś dłuższe anteny typu "patyk".


Na górę
Post: śr, 19 wrz 2018 15:52:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
W końcu zabrałem się za modyfikacje.
Na początek w ramach testów kupiłem RB951G-2HND i jedną sztukę cAP 2ND.

Udało mi się skonfigurować RB951 jako drugi router (na razie w ramach testów, nie chciałem kombinować z moim dostawcą i zmieniać routera głównego).
On ładnie rozsyła internat po LANie, po WiFi również.

Natomiast na razie utknąłem przy konfiguracji tego cAP 2ND. Udało mi się do niego podpiąć, udało mi się skonfigurować CAPs MAN wg. poradników z sieci, ale on nie uzyskuje adresu IP ani nie można się z nim połączyć.
Nie wiem czy jest sens robić CAPs Managera, bo takich punktów będzie jeden albo w końcu (faktycznie RB951 ma mocne radio!) ale nie wiem jak to ogarnąć dalej.


Na górę
Post: śr, 19 wrz 2018 18:03:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 104
vellkan pisze:
W końcu zabrałem się za modyfikacje.
Na początek w ramach testów kupiłem RB951G-2HND i jedną sztukę cAP 2ND.

Udało mi się skonfigurować RB951 jako drugi router (na razie w ramach testów, nie chciałem kombinować z moim dostawcą i zmieniać routera głównego).
On ładnie rozsyła internat po LANie, po WiFi również.

Natomiast na razie utknąłem przy konfiguracji tego cAP 2ND. Udało mi się do niego podpiąć, udało mi się skonfigurować CAPs MAN wg. poradników z sieci, ale on nie uzyskuje adresu IP ani nie można się z nim połączyć.
Nie wiem czy jest sens robić CAPs Managera, bo takich punktów będzie jeden albo w końcu (faktycznie RB951 ma mocne radio!) ale nie wiem jak to ogarnąć dalej.

Mikrotik i domowe radio...
Zjadłem na tym paznokcie...
A i tak RB951UI wyciąga max 45 mbps gdzie gówniany Uplink WR1200AC wyciąga minimum 100 mbps.
CAPs przy jednym radiu to tak jakby przerost formy nad treścią.

RB2011 do domu bym sobie darował. Rozsądne minimum to RB750Gr3. Przy większej kasie pojawia się możliwość zakupu RB4011.


Na górę
Post: śr, 19 wrz 2018 19:12:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
Pudel pisze:
Mikrotik i domowe radio...
Zjadłem na tym paznokcie...
A i tak RB951UI wyciąga max 45 mbps gdzie gówniany Uplink WR1200AC wyciąga minimum 100 mbps.
CAPs przy jednym radiu to tak jakby przerost formy nad treścią.

RB2011 do domu bym sobie darował. Rozsądne minimum to RB750Gr3. Przy większej kasie pojawia się możliwość zakupu RB4011.


Na razie kupiłem jeden, bo chcę potestować - kupię 4 sztuki za kilkaset złotych i co potem z tym zrobię? :)
Poza tym już to opisywałem - u mnie po WiFi mają chodzić telefony i jeden komputer na którym nie będą oglądane filmy 4K live.
Wszystko ważne będzie podpięte kablem.


Na górę
Post: śr, 19 wrz 2018 22:24:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 104
Ja to kumam ale czasem wypada mieć trochę pasma nawet i dla telefonu czy laptopa.
Zawsze Wifi uważałem za dodatek a w domu mam wszystko przez POE o ile się da. Jednak czasem wrzucenie coś na NAS czy z niego ściągnięcie fajnie jak trwa minutę a nie pięć minut...
Niestety ale końcówki Mikrotika są dalej mało wydajne i warto się zainteresować Unifi


Na górę
Post: czw, 20 wrz 2018 12:16:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1357
Lokalizacja: Myszków
Mam w domu hex lite ac i niestety ale porty 100Mbit mnie ograniczają, kopiowanie czegoś na NAS czy w drugą stronę to jakieś 9,5MB/s w AC 1x1 40MHz, czy N 2x2 20MHz.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 20 wrz 2018 15:01:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
Pudel pisze:
Ja to kumam ale czasem wypada mieć trochę pasma nawet i dla telefonu czy laptopa.
Zawsze Wifi uważałem za dodatek a w domu mam wszystko przez POE o ile się da. Jednak czasem wrzucenie coś na NAS czy z niego ściągnięcie fajnie jak trwa minutę a nie pięć minut...
Niestety ale końcówki Mikrotika są dalej mało wydajne i warto się zainteresować Unifi


To prawda. I być może zdecyduję się na UniFi, ale tutaj miałem problem z dobraniem routera. Nie wiem, który model byłby dobry, bo wolałbym jednak mieć całość z jednej firmy.
Jednak ja również wszystko co ważne po kablu, WiFi jest tylko dodatkiem.

Na ten moment jest o tyle dobrze, że:
- na piętrze jeden AP daje radę z rozesłaniem sygnału tam, gdzie chciałem
- na parterze już sam RB951G daje radę lepiej niż poprzedni router.

Więc docelowo chciałbym dobrać: jeden router, dwa AP oraz jeden switch na parter. Wtedy myślę, że wszystko ogarnę tak, jak chcę.
Jednak na piętro potrzebuję przynajmniej 4 wyjścia Ethernetowe, więc Ubiquiti UniFi Security Gateway odpada.
Pierwszy odpowiedni model to UBIQUITI EDGEROUTER POE a to koszt 670 zł. Do tego dwa AP (po około 360 zł) i jeden switch (około 400 zł).
Więc sami rozumiecie - potrzebuję około 1800 zł, więc na razie pobawię się Mikrotikami :)

Ogarnąłem wczoraj połączenie WiFi na AP, dodałem trochę regułek firewall które zablokowały dostęp na routerze, a na AP działają, więc muszę się trochę podszkolić :)
Ale nauczę się czegoś nowego przy okazji, przynajmniej podstaw.


Na górę
Post: pt, 21 wrz 2018 7:51:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 489
Lokalizacja: Limanowa
vellkan pisze:
To prawda. I być może zdecyduję się na UniFi, ale tutaj miałem problem z dobraniem routera. Nie wiem, który model byłby dobry, bo wolałbym jednak mieć całość z jednej firmy.
Jednak ja również wszystko co ważne po kablu, WiFi jest tylko dodatkiem.

Jednak na piętro potrzebuję przynajmniej 4 wyjścia Ethernetowe, więc Ubiquiti UniFi Security Gateway odpada.
Pierwszy odpowiedni model to UBIQUITI EDGEROUTER POE a to koszt 670 zł. Do tego dwa AP (po około 360 zł) i jeden switch (około 400 zł).
Więc sami rozumiecie - potrzebuję około 1800 zł, więc na razie pobawię się Mikrotikami :)


Po co chcesz mieszać Edgerouter z unifi? to 2 różne rozwiązania. Skoro Ci zależy na tych portach to postaw switch'a , a nie mieszaj. Weź unifi USG + switch + unifi LR(lub lite). Proste jak budowa cepa :)

PS. Co do rozwiązań mikrotika mam omitika AC i szczerze odradzam...

_________________
http://www.AirplusN.pl


Ostatnio zmieniony pt, 21 wrz 2018 16:25:59 przez lanc70, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: pt, 21 wrz 2018 9:50:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 104
Zacytowałeś Autora a wpisałeś mnie. A to śmieszek :D


Na górę
Post: pt, 21 wrz 2018 10:33:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
lanc70 pisze:
Po co chcesz mieszać Edgerouter z unifi? to 2 różne rozwiązania. Skoro Ci zależy na tych portach to postaw switch'a , a nie mieszaj. Weź unifi USG + switch + unifi LR(lub lite). Proste jak budowa cepa :)

PS. Co do rozwiązań mikrotika mam omitika AC i szczerze odradzam...


Ale UniFi USG też może posłużyć jako pierwszy, główny router?
Co nie zmienia faktu, że na piętro też będę potrzebował wtedy switcha - więc wtedy zestaw to USG + 2x switch + 2x AC. To może switche już niekoniecznie od Ubiquity, bo są piekielnie drogie.

Jak mi się uda zrobić zwrot Mikrotika to tak zrobię i wezmę USG na testy.


Na górę
Post: pt, 21 wrz 2018 15:29:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
Z racji tego, że udało mi się oddać urządzenia Mikrotik zamówiłem USG na poniedziałek i wtedy też wezmę na próbę jedno AP Unifi. Albo AC LR albo AC Lite.


Na górę
Post: pt, 21 wrz 2018 16:30:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 489
Lokalizacja: Limanowa
vellkan pisze:
Ale UniFi USG też może posłużyć jako pierwszy, główny router?
Co nie zmienia faktu, że na piętro też będę potrzebował wtedy switcha - więc wtedy zestaw to USG + 2x switch + 2x AC. To może switche już niekoniecznie od Ubiquity, bo są piekielnie drogie.

Jak mi się uda zrobić zwrot Mikrotika to tak zrobię i wezmę USG na testy.


Tak USG jako brzegowy router do sieci domowej idealnie się nadaje. Switche nie muszą być od ubiquiti, ale też nie jakiś badziew za 30zł.

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: pt, 21 wrz 2018 19:42:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
lanc70 pisze:
Tak USG jako brzegowy router do sieci domowej idealnie się nadaje. Switche nie muszą być od ubiquiti, ale też nie jakiś badziew za 30zł.


Switche myślałem z Tenda/TP-Link SG105 lub Netgear GS105GE.


Na górę
Post: pt, 21 wrz 2018 22:35:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 104
vellkan pisze:
lanc70 pisze:
Tak USG jako brzegowy router do sieci domowej idealnie się nadaje. Switche nie muszą być od ubiquiti, ale też nie jakiś badziew za 30zł.


Switche myślałem z Tenda/TP-Link SG105 lub Netgear GS105GE.

Nawet śmieciowy Mikrotik na gigabicie się nada. W switchu to puści ile fabryka daje.


Na górę
Post: pn, 24 wrz 2018 22:52:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
Sprawa ma się ku końcowi :)

Dzisiaj kupiłem i podpiąłem:
- Ubiquity Unify Secuirty Gateway (USG) jako router brzegowy
- switch Netgear SG105GE
- access point Ubiquity Unifi UAP AC LR - na razie jedna sztuka na piętrze

Jaki finał?
Po pierwsze - banalna konfiguracja! Żaden router który miałem w domu (Cisco, TP-Link, Pentagram, Asus) nie był tak prosty po podpięciu kabli.
Po drugie - świetny panel do zarządzania. Wymaga chwili przyzwyczajenia, ale jest bardzo przejrzysty, z łatwym dostępem do kluczowych informacji.
Ale można też pobawić się w bardziej zaawansowane opcje i ustawienia, także każdy znajdzie coś dla siebie.
Pod tym kątem zastanawiam się nad szkoleniem z Senetic, żeby spróbować się pobawić w administratora sieci w domu (zwłaszcza, że będę budował jeszcze dwie w przyszłym roku).
Po trzecie - zasięg. Na ten moment WiFi mam w całym domu! z jednego punktu AP na piętrze, który leży na szafce w pokoju syna (nie wisi na ścianie ani pod sufitem).
Drugi AP na parterze też się pojawi, ale nie muszę się z tym śpieszyć.

Nie będę się rozpisywał o designie produktów, bo to nie ozdoby, ale gdyby miały stać na szafce to nie byłoby wstydu - ale o tym chyba wszyscy wiedzą.

Jedyna wada to cena, ale z drugiej strony za te podobne pieniądze mogłem kupić np. RT-AC86U/AC68U ale to i tak bym nie wystarczyło.

Jakie plany?
- Drugi switch na parter do podpięcia TV/konsoli/AP
- Drugi AP na parter, zapewne ten sam model UAP-AC-LR

Pod koniec postaram się napisać coś więcej jak się jeszcze pobawię.
Dzięki wszystkim za pomoc i porady!


Na górę
Post: ndz, 30 wrz 2018 23:39:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 11
Osprzęt dodany :)

Na parterze wylądowało to, co mówiłem - czyli drugi switch Netgeara oraz Unifi AP AC LR.
Konfiguracja w ciągu kilku chwil, oczywiście wszystko działa bez najmniejszego problemu.

WiFi jest praktycznie w całym domu - co oczywiście było celem. Wyciągam praktycznie maksimum prędkości z łącza, zobaczę co będzie na zimę jak zwiększę
łącze na pełne 100/50. Ale obecne 35-40Mb w trakcie gotowania wystarczy :)

Opóźnienia są mniejsze, nawet po kablu, aczkolwiek łącze było wcześniej stabilne i teraz też jest. Jednak jakość przedstawienia informacji w Unifi Controller oraz logi, do których rzadko zaglądałem
wcześniej są zdecydowanie lepiej zrealizowane. Widać, że zaawansowany sprzęt to nie tylko konsola poleceń.

Najprawdopodobniej wykupię też szkolenie z Senetic'a, żeby lepiej poznać to oprogramowanie i możliwości sprzętu.

Jedno jest pewne - szwagier buduje dom i tam na pewno poleci zestaw od Ubiquity. Cena robi swoje, ale jakość idzie bardzo mocno w parze.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 gru 2018 8:56:49

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl