Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1104 105 106 107 108 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 19 cze 2018 21:29:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
bmpte pisze:
Przykro mi, ale jeśli drzewa są wyższe i są lepszymi przewodnikami to bzdury gadasz.
Inaczej nie działałyby instalacje odgromowe które wystają poza obrys budynku (i nad budynek) jako "łapaczki" piorunów - a działają. Właśnie z tego powodu że są lepszymi przewodnikami.


No to przykro mi ale musisz wrócić do podstawówki. Poczytaj sobie trochę fachowych publikacji w internecie i szybko zrozumiesz, że racji nie masz. Piorunochron, w dużym uproszczeniu, ma chronić przed skutkami a nie ściągać. To, że wysokie drzewo czy maszt może zwiększyć prawdopodobieństwo strzału, nie oznacza, że tak będzie.

Nie martw się, ja się też wiele uczę. A jak czytam o tych przepięciówkach czy jak to się tam fachowo nazywa to mi włosy dęba stają. Czym więcej tego czytam to dochodzę do wniosku, że przy źle zrobionych odgromach, GSW, SPD i innych gównach (sorki za wyrażenie), zrobię sobie w razie W niewiele inną krzywdę jakby tego nie było.


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 0:40:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1340
djrobson pisze:
Większych bzdur dawno nie słyszałem, żeby piorun coś "wybierał". Uważaj bo Twoją antenę LTE wybierze pierwszą :)

To jeszcze mało słyszałeś, moje anteny są bezpieczne, bo gdy je wieszam ponad obrys budynku zawsze podłączam do uziemienia, nawet gdy budynek nie ma instalacji odgromowej..., a te sarkazmy kolegi na nic się zdają, zamieszczane nawet tylko w tym wątku foty i przykłady tylko potwierdzają moje opinie (może niektórzy robią nieświadomie takie instalacje TV/SAT/WLAN, ale teraz jak kto tutaj już zajrzy taką nieświadomością nie może się tłumaczyć).
emigrant pisze:
Pioruny nie uderzają tam, gdzie my chcemy.

Po to właśnie wykonujemy instalacje odgromowe, a że to zjawisko jest w znacznym stopniu nieprzewidywalne tj. życie...
emigrant pisze:
Dość blisko rosły i rosną nadal duże drzewa liściaste, topole i dęby. Dwa razy większe od słupa/stojaka transformatora.

Przecież to tylko wszystko potwierdza ww, ładunek zostaje przyłożony z reguły do miejsca najefektywniejszego jego neutralizacji (uziemione żelastwo stacji trafo). A na takie koszta lite mogą sobie pozwolić obiekty przemysłowe z zamkniętą infrastrukturą zasilania 15kV/400V (bo nawet w firmie obracającej mln analizujemy przyczyny powtarzających się awarii). Przykład nadajników sieci komórkowej poza miastami jest ewidentny (w większości przypadków podłączone osobne stacje trafo), bo BTS zużywa 200kW/h?! Nie, stacja ma pracować 24h/24h i nawet burza nie powinna jej wyłączać. A do tego trzeba się odizolować od trefnych instalacji NN ZE.


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 8:37:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 248
Lokalizacja: /dev/null
djrobson pisze:
No to przykro mi ale musisz wrócić do podstawówki.

Raczej nie muszę. Po to robi się instalacje zbierające (piony, poziomy) aby były skuteczne a nie loterią - jest wręcz odwrotnie niż mówisz - piorun czasem walnie w coś innego niż w zwody (np. w budynek), stąd niektórzy nawet kwestionują ich skuteczność w ogóle. Natomiast sama fizyka prądu (poczynając od baterii) pokazuje że prąd jest kierunkowy na poziomie cząstek i sam do tego dąży.

djrobson pisze:
Poczytaj sobie trochę fachowych publikacji w internecie i szybko zrozumiesz, że racji nie masz.

Fachowe i internet to się prawie wyklucza.

djrobson pisze:
A jak czytam o tych przepięciówkach czy jak to się tam fachowo nazywa to mi włosy dęba stają.

Fachowa wiedza z internetu nie dała rady ;p


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 8:38:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Jesteś miszczem Jarosławie:

- nie walnie bo uziemiony
- nie wiadomo czy walnie, nie wiemy gdzie
- jednak musi walnąć bo uziemiony, konkretnie tu

Humor dnia.


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 8:43:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
bmpte pisze:
djrobson pisze:
Poczytaj sobie trochę fachowych publikacji w internecie i szybko zrozumiesz, że racji nie masz.

Fachowe i internet to się prawie wyklucza.


Tu przyznam rację, nie jest łatwo to znaleźć. Ale niby gdzie dzisiaj jak nie w internecie? Fakt, zanim człowiek przebije się przez niezliczone fora i znajdzie co potrzeba, trochę czasu mija. Pierwsze liniki z google to taki bełkot jak w niektórych ostatnich postach w tym wątku.


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 18:03:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 441
Trochę lektury: http://www.dehn.pl/publikacje/artykuly.php


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 18:41:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 733
Polecam to przeczytać: http://pe.org.pl/articles/2015/4/33.pdf


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 19:01:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 28 cze 2018 18:50:00
Posty: 1
volatile.pc pisze:
Orin pisze:
Bez połączenia powstanie różnica potencjałów (czyli napięcie) między tymi dwoma instalacjami w momencie uderzenia pioruna.


Powiedziałbym, że nie ma nic złego w różnicy napięcia między tymi dwoma instalacjami. Im bardziej PE ma potencjał zera tym lepiej. Tak przynajmniej się wydaje.


Mogę tylko potwierdzić , że nie ma różnicy.


Na górę
Post: wt, 17 lip 2018 8:25:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 41
TAKA CIEKAWOSTKA :)

mam przewieszkę miedzy blokami, średnio 2 razy w roku była spalona,

od momentu kiedy dołożyłem do niej kabel prądowy (zapas zasilania na blok) , od 6 lat ani jednej awarii lanu :)

W innych miejscach gdzie na dach idzie prąd 230 razem ze skrętką pod sam komin 0 awarii po burzowych


Wnioskiem tego u klientów u których często padały lany, zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )i awaryjność po burzowa spadła do 10% u tej grupy ludzi. (około 20 osób które miały średnio 2 awarie w roku, przede wszystkim ze względu na rozległa siec kablową w domu)


Takie ciekawe coś


Na górę
Post: wt, 17 lip 2018 9:17:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
venthyln pisze:
TAKA CIEKAWOSTKA :)

mam przewieszkę miedzy blokami, średnio 2 razy w roku była spalona,

od momentu kiedy dołożyłem do niej kabel prądowy (zapas zasilania na blok) , od 6 lat ani jednej awarii lanu :)

W innych miejscach gdzie na dach idzie prąd 230 razem ze skrętką pod sam komin 0 awarii po burzowych


Wnioskiem tego u klientów u których często padały lany, zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )i awaryjność po burzowa spadła do 10% u tej grupy ludzi. (około 20 osób które miały średnio 2 awarie w roku, przede wszystkim ze względu na rozległa siec kablową w domu)


Na nieużywane pary w skrętce dokładasz 230V? Stary, za to jest milicja i prorok. Co wy tam palicie/bierzecie?


Na górę
Post: wt, 17 lip 2018 10:09:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 514
djrobson pisze:
venthyln pisze:
TAKA CIEKAWOSTKA :)

mam przewieszkę miedzy blokami, średnio 2 razy w roku była spalona,

od momentu kiedy dołożyłem do niej kabel prądowy (zapas zasilania na blok) , od 6 lat ani jednej awarii lanu :)

W innych miejscach gdzie na dach idzie prąd 230 razem ze skrętką pod sam komin 0 awarii po burzowych


Wnioskiem tego u klientów u których często padały lany, zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )i awaryjność po burzowa spadła do 10% u tej grupy ludzi. (około 20 osób które miały średnio 2 awarie w roku, przede wszystkim ze względu na rozległa siec kablową w domu)


Na nieużywane pary w skrętce dokładasz 230V? Stary, za to jest milicja i prorok. Co wy tam palicie/bierzecie?


Osobiście dostałem 230V po łapach przez takiego człowieka z brakiem wyobraźni.
Kto by się spodziewał w skrętce więcej jak 48V....
:sciana: :sciana: :sciana: :sciana:


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 1:26:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 409
Lokalizacja: Wrocław
Cytuj:
zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )


Ja tam rozumiem, że wzdłuż skrętki leciał jakiś 3x1,5 aż do samego boxa zaterminowany niczym z jednej strony, a z drugim złapany w neutralny / PEN w gniazdku. Raczej pod napięciem go nie zostawiał, raczej na potencjale ziemi.
Wpinaj go moim zdaniem do uziomu/PEN, jeśli uważasz że jego obecność pomaga.


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 11:00:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1381
mi w jednym miejscu ciągle paliło przewieszkę 100m (2 razy w roku) , niewiele pomagały netprotectory. dopiero uziemienie dziewiątej żyły - druta wewnątrz kabla który wzmacniał kabel rozwiązało problemy i od 2 lat spokój


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 17:19:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 41
piterus90 pisze:
Cytuj:
zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )


Ja tam rozumiem, że wzdłuż skrętki leciał jakiś 3x1,5 aż do samego boxa zaterminowany niczym z jednej strony, a z drugim złapany w neutralny / PEN w gniazdku. Raczej pod napięciem go nie zostawiał, raczej na potencjale ziemi.
Wpinaj go moim zdaniem do uziomu/PEN, jeśli uważasz że jego obecność pomaga.




Tak 230 jest dokładane jako osobny kabel zakończony wtyczką i gniazdkiem - na kablu od zasilacza do anteny, gniazdko 230v zostaje na poddaszu

w instalacji ściennej/domowej , 4 nieużywane kable ze skrętki są podłączane do uziemienia.jak ktoś chce giga to kupuje sobie lan protektory.


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 17:24:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 41
djrobson pisze:
venthyln pisze:
TAKA CIEKAWOSTKA :)

mam przewieszkę miedzy blokami, średnio 2 razy w roku była spalona,

od momentu kiedy dołożyłem do niej kabel prądowy (zapas zasilania na blok) , od 6 lat ani jednej awarii lanu :)

W innych miejscach gdzie na dach idzie prąd 230 razem ze skrętką pod sam komin 0 awarii po burzowych


Wnioskiem tego u klientów u których często padały lany, zaczęliśmy dokładać do skrętki kabel wpięty do sieci 230 ( do kabla na dach, na kablach po domu podłączali nieużywane pary do 0 )i awaryjność po burzowa spadła do 10% u tej grupy ludzi. (około 20 osób które miały średnio 2 awarie w roku, przede wszystkim ze względu na rozległa siec kablową w domu)


Na nieużywane pary w skrętce dokładasz 230V? Stary, za to jest milicja i prorok. Co wy tam palicie/bierzecie?


Ja też nie wiem co U was biorą/palą

U nas 230 jest dokładane jako osobny kabel zakończony wtyczką i gniazdkiem - na trasie od zasilacza do anteny, gniazdko 230v zostaje na poddaszu

w instalacji ściennej/domowej , 4 nieużywane kable ze skrętki są podłączane do uziemienia.jak ktoś chce giga to kupuje sobie lan protektory.

nikt by nie wpadł u mnie na pomysł na wkładanie 230v do skrętki.


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 21:33:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Dzwoniła klientka, chyba dostała bezpośredni (jednorodzinny wieś). W domu nic nie świeci, w oborach chłodniach też, kable ponoć rozsypują się w ręku wyprute ze ścian. Jutro porobię zdjęć, sama antena ponoć na dachu jest nadal, nie wyparowała. Był też pożar z gniazdek ogień itd.

Więc pytanie, w komin czy w linie? Na co zwracać uwagę przy robieniu zdjęć? Kilka sąsiadów obok TV na śmietnik, chociaż informacje mam niejasne ale to moi klienci więc podejdę i zapytam. :)


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 21:36:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8419
Jak to na co zwracać uwagę przy robieniu zdjęć?

Rób najbardziej efektowne :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 12:30:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3930
djrobson pisze:
Dzwoniła klientka, chyba dostała bezpośredni (jednorodzinny wieś). W domu nic nie świeci, w oborach chłodniach też, kable ponoć rozsypują się w ręku wyprute ze ścian. Jutro porobię zdjęć, sama antena ponoć na dachu jest nadal, nie wyparowała. Był też pożar z gniazdek ogień itd.

Więc pytanie, w komin czy w linie? Na co zwracać uwagę przy robieniu zdjęć? Kilka sąsiadów obok TV na śmietnik, chociaż informacje mam niejasne ale to moi klienci więc podejdę i zapytam. :)


Dawaj foty :)

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 20:14:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Ludzie trochę mi "pokoloryzowali" przez tel żebym szybciej przyjechał i wymienił, bo teraz wakacje, dzieciaki drugi dzień bez internetu, armagiedon koniec świata :)

https://photos.app.goo.gl/iGaroNbXvo6U4wuy5

Ogień był z kilku gniazdek, w zasadzie to co było włączone elektronicznego to padło. Płytki TV i zasilacze też i to u sąsiadów obok tak samo. Internet tylko tu na zdjęciach, kawałek mocowania przy antenie jest tak jakby dotknięte spawarką, potem jakoś po ekranowanej skrętce, zasilaczu itd. Skrętka w dwóch miejscach na dachu przepalona. Żeby domowników nie było w domu, byłby pożar, zajęły się firanki przy kontaktach. W gospodarstwie nie działają dojarki i chłodnia.

Skrętki nie wymieniałem, zarobione wtyki i jest ok, kabel jest już poświęcony "odgórnie" więc drugi raz nie walnie :) Z informacji było tylko tyle, że właściciel posesji był na werandzie, błysk i za moment huk. Ponoć waliło obok nonstop, grzmot nie cichł.


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 21:10:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 733
To są efekty braku SPD w rozdzielnicy. Podejrzewam, że prąd udarowy dostał się do instalacji poprzez sieć elektryczną. W domu rozszedł się po instalacji, czego skutkiem było buchnięcie ogniem z gniazdka. Skrętka FTP oberwała bo jej ekran był metalicznie połączony z zerem albo PE w instalacji poprzez zasilacz. Jaki układ sieci odbiorczej ma ten dom? Widzę, że na dach i kominy nowe była kasa a już zabrakło dla instalacji odgromowej i uziom. Dom pewnie nie ma uziomu, nawet dla potrzeb uziemienia samej szyny PE w rozdzielnicy?


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 22:20:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Będę tam jeszcze raz to zrobię zdjęcie rozdzielnicy. Jaki rodzaj instalacji nie wiem, nie wiem jak to określić? Słupy z elektrowni zasilają kilka domów na środku zadupia w lesie, wokół są pola, linie napowietrzne ze słupa do domu też. Sama rozdzielnie jaka by nie była to działa nadal, tu się nic nie stało, przed chwilą do właścicieli zadzwoniłem.

Czyli sugerujesz, że nie było to uderzenie w dach?


Na górę
Post: pt, 20 lip 2018 6:52:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 733
Dach nie został uszkodzony?


Na górę
Post: pt, 20 lip 2018 8:58:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Nic, czyściutko, specjalnie szukałem. Antena oprócz kawałka stopionego plastiku też nic. Rynny metalowe, każda przedłużona po 4 rogach leżą na ziemi na trawniku żeby woda dalej spływała.

A widziałem w zyciu różne, od rozwalonego komina na dachu w drobny mak, wtopione druty zbrojeniowe w płytki ceramiczne w kiblu i rozprutą podłogę bo była tam rura stalowa od grzejników. No i kilka rozwalonych doszczętnie skrzynek rozdzielczych.


Na górę
Post: pt, 20 lip 2018 9:12:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1504
Pamiętam odesłałem kiedyś dla draki taki poburzowy, okopcony sprzęt do serwisu z opisem "nie działa LAN".


Na górę
Post: pt, 20 lip 2018 13:23:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 899
Powstaje kolejne pytanie co z kablem w ziemi przy braku SPD? Czy jak jeb.. w stację trafo obok to też prąd bez przeszkód wejdzie na kwadrat? Do mojej skrzynki na zewnątrz podłączone jest jeszcze 2 domy, wszystko blisko siebie. Czyli jak jeb... w dom sąsiada to bez SPD u mnie będą szkody? Nawet jak mam piorunochron?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1104 105 106 107 108 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 gru 2018 14:32:08

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl