Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 02 lip 2018 23:10:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 cze 2018 8:41:48
Posty: 13
Cześć,
na stare lata przyszło mi do głowy żeby na nowo zrobić domową sieć komputerową, która w obecnej chwili pracuje bez zarzutu. Celem modernizacji jest chęć wymiany kilkunastoletniego sprzętu na nowy (bez zmiany okablowania - tylko sprzęt sieciowy).
Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w jaki sposób podejść do tych kwestii aby dokonać przemyślany wybór sprzętu, który potem można skonfigurować i wykorzystać w optymalny sposób?
Zdaję sobie sprawę, że sieć której temat dotyczy jest b.mała i ewentualne problemy związane np z zapychaniem łącza przez użytkowników (głównie żona i jej seriale w "czietyrje ka") ;), będą w skali mikro no i pewnie będą to takie incydenty z którymi sprzęt z powodzeniem poradzi sobie na domyślnych ustawieniach, bez żadnej dodatkowej konfiguracji (tak jak od kilkunastu lat jest do dzisiaj).
Więc te moje fanaberie są strzelaniem z armaty do muchy... ale jest to cel który chcę osiągnąć. Chociażby dlatego, żeby mieć świadomość jakie pakiety zapychają łącze, gdzie jest wąskie gardło i jak dynamicznie reagować na różne kryzysowe sytuacje. Jednak zauważam spore deficyty wiedzy w tym zakresie, stąd obecność na Forum. Liczę, że znajdą się osoby które zechcą poświęcić swój czas i podzielić się wiedzą/doświadczeniem i pomogą wspiąć się na ten osobisty Mount Everest. :)

Pierwsze dylematy:

1. Chciałbym pokazać jak wyobrażam sobie tą sieć na schemacie, o którym można podyskutować - ale nie bardzo wiem w jakim programie można taki schemat narysować? Może jakaś podpowiedź? Najlepiej program freeware i pod windowsy.

2. Jeżeli chodzi o usługi to na tym etapie myślę o: serwer DHCP, VPN, zarządzanie pasmem, alternatywny dostęp do internetu via GSM w razie awarii głównego łącza, chciałbym również móc logować ruch do konkretnych urządzeń sieciowych (szczególnie czy mój telefon łączy się np. z Chinami). Poza tym nie bardzo wiem jakie możliwości dają poszczególne elementy sieci, więc ciężko się określić jednoznacznie czego można od nich oczekiwać.

3. Laboratorium, czyli jak zorganizować własny poligon doświadczalny?
Aktualnie posiadam RouterBoard 951Ui-2nD (hAP) który jest przeznaczony do docelowej sieci jako AP. Planuje zakup drugiego urządzenia MT, który w docelowej sieci będzie pełnił funkcję routera, w tej chwili potrzebny tylko po to żeby zrobić "laboratorium" z tych dwóch urządzeń w których będzie można testować różne ustawienia/usługi. Czy takie laboratorium, laptop plus dwa urządzenia MT będzie wystarczający do nauki? Ewentualnie sugestie jaki sprzęt od Mikrotika kupić, który w przyszłości nada się jako router?


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 9:23:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1171
Lokalizacja: Myszków
Do schematu wystarczy paint, jeżeli opiszesz wszystko przejrzyście to nie potrzeba do tego programu i ikon.
Podstawowe pytania to jakie łącze i czym przycjodzi? (Ile Mbit i czy to przychodzi skrętką, światłem czy koncentrykiem)
Drugie pytanie z tych podstawowych to ile i jakie urządzenia łączą się po Wifi, oraz ile i jakie urządzenia łączą się po kablu?
Wtedy można rozpocząć jakieś rozmowy na temat sprzętu.
Jakieś problemy są z tym MT którego masz teraz, że myślisz o zmianach?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 21:34:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 cze 2018 8:41:48
Posty: 13
1. Łącze 10/10 światłowód (więcej na nasze potrzeby jest zbędne - ale sprzęt chciałbym kupować taki "na przyszłość", że jak kiedyś będę chciał np. 300Mbit to żeby sprzęt się nie zachłysną).
2. do sieci podłączone docelowo będą przez Wifi: konsola, telefony, dwa/trzy laptopy;
po kablu: TV, NAS (monitoring jako osobna sieć), drukarka, AP, komputer stacjonarny no i może kiedyś jakiś amplituner DLNA.
Oczywiście nie wszystkie urządzenia na raz będą pracować w sieci. Ale jeżeli chodzi o dobór sprzętu, to w rozsądnych pieniądzach mogę przewymiarować i kupić szybsze niż wynika z aktualnych potrzeb.
To co napisałem w pkt 2. to stan docelowy na bliżej nieokreśloną przyszłość. Teraz chcę zbudować solidny szkielet i nauczyć się tym zarządzać, następnie dokładać klocuszki. Udało mi się wyszpuncić projekt sieci w programie DIA, mniej więcej tak chcę żeby to coś wyglądało.

Załącznik:
siecnabosaka.png
siecnabosaka.png [ 27.5 KiB | Przejrzano 456 razy ]


PS. jeżeli chodzi o tego MT co mam to z nim wszystko jak najbardziej w porządku. Działa jako AP, tylko zrobiłem osobny SSID - tak jak sugerowałeś i śmiga.


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 22:26:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1171
Lokalizacja: Myszków
Łącze 10/10 Mbit w tych czasach nie jest wystarczające, jak miałbyś 100/100 Mbit to zobaczyłbyś o wiele więcej możliwości na użycie internetu i usług sieciowych.
Na chwilę obecną jeżeli sprzęt działa, nie ma żadnych ekonomicznych podstaw do zmiany.
W internecie jest masę informacji na temat QoS na MT, czy to Simple Queue poprawione w ostatnich wersjach RouterOS, czy Queue Tree i budowanie drzewa podzielonego na usługi.
Łącze światłowodowe zakończone masz jakimś aktywnym urządzeniem od ISP i w MT wchodzisz miedzią czy wchodzisz bezpośrednio w MT we wkładkę SFP?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 04 lip 2018 20:02:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 cze 2018 8:41:48
Posty: 13
Jeżeli chodzi o infrastrukturę - światłowód do urządzenia Operatora, potem miedzią do archaicznego TPLinka, który działa jako router. Mikrotik jest podłączony kablem do routera i skonfigurowany jako AP.

Jeżeli chodzi o prędkość łącza, wcale nie wykluczam zwiększenia do co najmniej 100/100 Mbit, gdy zobaczę że brakuje transferu albo jakieś usługi tego wymagają.
Na dzień dzisiejszy planuje wydzielić miejsce w sieci w którym będzie można modyfikować konfiguracje urządzeń MT bez wpływu na działanie internetu dla pozostałych domowników. :)
Stąd pomysł na zakup dodatkowego urządzenia bardziej wydajnego od posiadanego obecnie (951Ui-2nD). Tak sobie myślę, że to nowe urządzenie może ale wcale nie musi mieć wifi. Urządzenie na początku będzie wykorzystywane bardziej do zabawy i nauki niż do pracy w sieci.

Tak więc jakbyś mógł doradzić który model wybrać, ale taki żeby był raczej rozwojowy niż "szyty na miare". Jeżeli to ma znaczenie w wyborze urządzenia, to w bliżej nieokreślonej przyszłości chciałbym zestawić tunel do rodziców i połączyć dwie sieci w jedną - więc żeby to urządzenie sobie również z tym tematem poradziło. Dzięki!


Na górę
Post: śr, 04 lip 2018 20:21:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 66
10/10 to i stare RB750 by dało radę. Ale to sprzęt pomijalny.
W domu mam RB750Gr3 z ARM na pokładzie.
Przy 100/10 go nie ma szans zatkać. Ma postawiony OpenVPN, L2TP, NAT, bez kolejek bo nikt w domu nie tłucze neta jak głupi, DDNS ze skryptem do update, dodatkowe opcje do DHCP (dla PXE), kilka regułek dla FW by działał FTP na Synology, ROMON
Awaryjnego łącza nie konfigurowałem bo aż tak mi nie jest to potrzebne a nawet gdyby net padł to w komórkach mam takie pakiety, że failover mi zbędny.
Podejrzewam że do łączą z 300 mbps to dobry będzie RB450Gx4
Ale niech się wypowiedzą inni.


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 7:12:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5122
bez sensu ruszać teraz, skoro działa i niczego nie brakuje. Plany zawsze się mogą zmienić, i założenia które teraz masz mogą ulec zmianie, więc najlepiej zacząć grzebać dopiero wtedy jak będzie faktycznie potrzeba... Chyba że lubisz robić 2x tą samą robotę..


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 18:47:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 cze 2018 8:41:48
Posty: 13
@Pudel dzięki za informacje jak to u Ciebie wygląda. Na pewno przetestuję u podobną konfiguracje i z pewnością skorzystam z podpowiedzi.

@krasnoludek przy testowaniu różnych konfiguracji MT oraz testów przepustowości sieci zauważyłem różnicę między sieciami 802.11g a 802.11n. Dlatego już teraz definitywnie rezygnuję z wifi na TPLinku na rzecz MT. Więc muszę kupić jakiś router i będzie od razu podłączony do sieci. A jeżeli chodzi o "robienie dwa razy tego samego" o czym napisałeś, to w tym tygodniu ćwiczyłem skrajnie różne konfiguracje APointa i uwierz mi że było to więcej niż dwa razy, i wcale nie uważam tego za problem - a wręcz przeciwnie. :)

Poniżej rozważania na temat porównania możliwości sprzętowych urządzeń z przeznaczeniem jako router, o których pisał @Pudel, a które wydały się ciekawe po lekturze specyfikacji sprzętowej:

https://mikrotik.com/product/RB750Gr3#fndtn-specifications
https://mikrotik.com/product/rb450gx4#fndtn-specifications

Obydwa urządzenia nie mają wifi (do zaakceptowania). Porównując specyfikację zdecydowanie wygrywa RB450 - cztery rdzenie, dużo ramu, sporo pamięci własnej (NAND). RB450gx4 ma RouterOS na poziomie 5, ale patrzyłem w tabeli na różnice między levelami - różnica dla użytkownika domowego praktycznie nie zauważalna.

http://mikrotik.net.pl/wiki/Poziomy_Licencji

Minusem dla rb450gx4 jest to, że jest znacznie droższy - dodatkowo trzeba dokupić zasilacz + obudowe no i nie ma złącza USB. ;-(

Pisząc tę wiadomość w międzyczasie przeglądam stronę Mikrotika, i znalazłem takie budżetowe urządzenie:

https://mikrotik.com/product/hap_ac2#fndtn-specifications

z testów zamieszczonych na stronie MT ma osiągi porównywalne do rb450gx4, jest sporo tańszy i ma dodatkowo Wifi oraz USB... Różnica jest w rodzaju i wielkości dostępnej pamięci oraz architektura procesora (IPQ-4018 vs IPQ-4019).
Pytanie - czy warto przepłacać do rb450gx4?
Czy ten hap ac2 ma jakieś inne ograniczenia względem tego rb450gx4, których na pierwszy rzut oka nie widać?
Sprawdzi się to urządzenie jako router w domowej sieci?

Pytanie drugie, jakimi programami testujecie przepustowość sieci LAN? Najlepiej pod Windows i Android.


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 19:59:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1171
Lokalizacja: Myszków
hap ac2 to jest sprzęt SOHO, RB450gx4 to sprzęt "enterprise".
Inne miejsce przeznaczenia. Wszystko zależy od przeznaczenia, dla domu w zupełności wystarczy taki hap ac2 jako główny router i access point do tego. Do portu USB podłączyć można modem LTE jako backup bo raczej do tego jest on przeznaczony.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 lip 2018 5:47:38

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl