Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 17 cze 2018 23:01:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1380
w jaki sposób ustawiacie routery u klientów w przypadku gdy potrzeba użyć 2 albo nawet 3 sztuk żeby poprawić zasięg?
pomijam unifi bo na to zwykłego klienta nie stać ,
chodzi mi o zwykłe routery i o konfiguracje nazw sieci - czy ustawiacie różne czy te same ?

ja zawsze stosowałem różne w stylu parter piętro ale czasami klient jęczy że mu nie działa internet a się okazuje że siedzi obok routera na parterze a laptop połączy się mu na piętro.

czy jest jakieś proste rozwiązanie na problem przełączania się sieci przez laptop ?
znalazłem w ustawieniach karty sieciowej tryb roamingu agresywny konserwatywny itp - coś to zmienia ?
i jak z sieciami gdzie jest ten sam ssid ? właśnie testuje u siebie i się zastanawiam dlaczego by nie dawać na kilku routerach tego samego ssidu?


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 23:12:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
Wszystkie routery są takie same?
Czy są to nowsze urządzenia?
Jeżeli tak to jest duża szansa że obslugują roaming czyli przechodzenie z jednego routera na drugi bez przerwy.
Wtedy konfigurujesz wszystkie z takim samym ssid i powinno smigać a jak nie to spróbuj znaleść w nich umożliwiającą to opcję.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 23:52:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1380
nowe tendy które mam raczej tej opcji nie mają :) ale powiedzmy że część routerów ma funkcje roamingu . to faktycznie to działa na tyle dobrze że można ustawić ten sam ssid ? nie będzie się przełaczał laptop bez potrzeby w trakcie np rozmowy skype ?


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 0:22:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
Sprawdzałem, że to działa w tplinkach, huaweiach, netisach i w jednej nowej tendzie.
Podejżewam że między przelączeniami wypadnie kilka pakietów a razem z tym kilka klatek w np. Skypie ale teraz te programy są mądre i się tak łatwo nie rozłączają.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 0:34:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2223
gorzej potem zdiagnozowac z ktorym akurat routerem jestes połączony i w ktorym robić leczenie kanalowe

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 0:37:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
Zawsze można wszystkie ustawić na automatyczne wybieranie częstotliwości.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 7:59:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Auto działa na 99% routerów na zasadzie wybrania losowego kanału na starcie routera.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 9:55:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2223
Cramin pisze:
Auto działa na 99% routerów na zasadzie wybrania losowego kanału na starcie routera.

To jeszcze pół bidy - mielismy przypadek że router szukał kanału w nieskończoność i wi-fi zinknęło.

Przypadek z poprzedniego tygodnia.
router na parterze i AP na piętrze w korytarzu. - ten sam SSID
Klient się żali że że na piętrze jak wejdzie do pokoju to ma ledwo sygnal.
Okazalo się że często laptop był cały czas podłączony do dolnej sieci i jak szedl na górę to nie przełączał się na górną - a komunikacja z dolnym szwankowała

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 10:53:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 879
411 plus karta, pogtaile, kawałek h155 i antenki to znikomy koszt. 411 w czystym bridgu da sobie radę. Wiele instalacji takich zrobiłem. W kilu miejscach anteny umieszczałem w kanałach wentylacyjnych, gdzie jedna była na parterze a druga na piętrze. Czasami ludzie mają w domach gęsto zbrojone stropy i robi się problem. Spotkałem się nawet folią aluminiową na piętrze, to też przeszkoda nie do przebicia. W/w rozwiązanie może nie jest najwydajniejsze bo rzadko załapie mimo 2x2 ale stabilne. Przy przemieszczaniu laptopa np. b.ładnie widac na winboxie jak zmieniają się sygnały na Ch0 i Ch1, różnice są duże, ale nic się nie urywa i działa stabilnie.


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 11:20:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1404
Lokalizacja: Stalowa
To już lepiej capsmana zapodać i np RB941

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 8:32:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 879
Można ale trzeba dwa, na różnych piętrach. Wiem moje rozwiązanie nie jest może estetyczne i nie zawsze da się je zrobić. Chociaż jak ktoś ma dostęp do strychu to anteny na przewodach H155 można ładnie wpuścić w kanały wentylacyjne. Mietek w alubox'ie to rozwiązanie na długie lata.

Jakiś czas temu nowemu sąsiadowi wręcz porobiłem (dobrze zaizolowane na czas tynkowania) wkute w sciany pod tynkiem. W centralnym punkcie w domu. Działa idealnie, mietki dodatkowo mają karty 5Ghz do połączenia kamer IP (rejestrator jest u mnie). Jest już nas trzech sąsiadów z takim systemem :)


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 11:59:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 04 lut 2009 19:34:08
Posty: 147
SSIDy najlepiej te same na wszystkich urządzeniach.
Moce poograniczać tak, żeby się w miarę możliwości nienakładały - bo inaczej komputer potrafi "trzymać" router z innej kondygnacji.
A najlepiej to unifi, ac lite polecam ;-)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Tigerek i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 21 paź 2018 12:57:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl