Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 01 maja 2018 11:38:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 01 maja 2018 11:37:18
Posty: 8
Witam

Internet przekazywany jest z mieszkania do budynku firmowego (do 100m) za pomocą kierunkowych anten. Wszystko w tym punkcie działa jak należy.
W budynku firmowym kabel od anteny jest wkręcony w urządzenie TP-LINK TL-WN722N i urządzenie do komputera. Tutaj też wszystko działa i internet działa jak należy.

Problem jest tego typu, że dzięki temu internet ma tylko jeden z komputerów.

Chciałbym urządzenie, prawdopodobnie chodzi o AP z opcją klienta do którego będę mógł wkręcić odbiorczą antenę. Potem do tego podłączyć do 2-3 komputerów za pomocą RJ45 aby je wpiąć w sieć. Jeśli byłby taki AP który oprócz odbioru mógłby też w pomieszczeniu firmowym rozsiewać WIFI to byłoby super.

Jeśli są jakieś inne sugestie dotyczące rozwiązania to chętnie poczytam.

Z góry dziękuje za pomoc.


Na górę
Post: wt, 01 maja 2018 14:26:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1495
Lokalizacja: Katowice
Potrzebujesz jakiegoś switcha wstawić pomiędzy komputer a AP, i powinieneś podpiąć bez problemu kilka komputerów.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 01 maja 2018 14:49:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 01 maja 2018 11:37:18
Posty: 8
Chodzi o to, że tę antenę z zewnątrz chce podłączyć do urządzenia żeby nie była podłączona bezpośrednio tylko do jednego komputera.


Na górę
Post: wt, 01 maja 2018 19:16:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1495
Lokalizacja: Katowice
Z anteny wychodzi Ci rj45 i ją do komputera podpinasz?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 01 maja 2018 19:22:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 01 maja 2018 11:37:18
Posty: 8
Nie, to jest zwykła antena zewnętrzna. Wchodzi kabel koncentryczny do dongla tp linka na usb.

Potrzebuje ten kabel od anteny podłączyć do routera w firmie aby odebrać sygnał z mieszkania i zrobić oddzielną sieć.

Pomysł mam taki aby kupić do firmy np Netis WF2411D do którego wkręcę antenę z zewnątrz która wcześniej szła do TP linka. Ustawie ten router w tryb bridge i podepnę do niego kolejny (jakikolwiek) który będzie rozdzielał mi internet na komputery po kablu oraz do WIFI. Chce mieć oddzielną sieć w firmie aby udostępniać po sieci różne rzeczy. Będzie działało?


Na górę
Post: wt, 01 maja 2018 20:12:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 658
jako tako ...
zalatuje uryną.

zrób to w ten sposób:
1. na obu lokalizacjach daj Ubiquiti Loco M5
2. wepnij 1-sze i 2-gie ubiquiti poprzez kabel skrętkę z końcówkami rj45 - z jednej strony do routera gdzie masz internet, z drugiej strony do switcha lub routera (zależy co chcesz mieć w budynku firmy)
3. w budynku firmy pewnie chcesz mieć WiFi - jeśli to duży budynek firmy i wymagasz działania sieci w 100% - daj tam Ubiquiti UniFi AP Lite (AC Lite na przykład)

może wydasz trochę więcej niż za netisy, lecz sprzęt który polecam masz na lata. zakup pewnie i tak na firmę, więc nie ma się co zastanawiać.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: wt, 01 maja 2018 20:31:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 01 maja 2018 11:37:18
Posty: 8
Wiem, że aktualne rozwiązanie nie jest za dobre bo też już ma swoje lata.
Na razie chciałem zaproponować 'tańsze' rozwiązanie bo rozwiązanie z LOCO znam.

Chciałbym tylko nie wtopić z zaproponowaniem konkretnego routera który będzie robił to co pisałem wyżej.
Według tego co czytam to `wireless bridge` powinien wspierać router. Wydaje mi się, że żaden OFW tego nie wspiera tylko trzeba gargoyle/open-wrt wrzucać?


Na górę
Post: wt, 01 maja 2018 22:13:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 658
dlatego by się nie "pieprzyć" z gó**em zrób to raz a porządnie.

loco m5, switch gigabitowy, unifi ac lite. Panie! musi działać

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: śr, 02 maja 2018 0:59:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1350
Ale mu doradzacie. Może od razu 2x Af24hd i obowiązkowo CCR1072 do podziału pasma. Skoro to latało na 722N to zamień klienta na 743nd i zepnij z dowolnym routerem/ap odpowiednio skonfigurowanym.

A najlepiej 2x loco m5 i dowolny router na końcu. Zapobiegniesz wtedy zakłócaniu się przekaźnika z routerem w biurze. Zajrzyj do działu Giełda to znajdziesz coś w dobrej cenie a i router jak zapytasz to też w komplecie kupisz.

Inna opcja to gotowy patchcord światłowodowy na wymiar, dwa switche z wkładkami i robisz przewieszkę 2x 50m czyli po drodze jakiś słup musisz załapać.


Na górę
Post: śr, 02 maja 2018 8:11:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 01 maja 2018 11:37:18
Posty: 8
Dzięki za sugestie.

Brałem pod uwagę 743nd ale z tego co widzę to nawet ciężko znaleźć używane. Jest coś podobnego co można kupić w zamian?


Na górę
Post: śr, 02 maja 2018 15:54:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 01 lis 2014 19:23:51
Posty: 78
Lokalizacja: Września
A może 433 w obudowie biurowej (lub nawet bez) + 2 karty do tego i 2 pigtalie RP-SMA i jedna antenka na 2,4 GHz?

Proste, szybkie, zarządzane urządzenie a 433 z kartami można już znaleźć za 60 zł ;)


Na górę
Post: czw, 03 maja 2018 11:37:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 01 maja 2018 11:37:18
Posty: 8
Nawet nie wiem co to jest "433" :)

Pozostańmy na razie przy opcji z loco m5 jako droższe i bardziej przyszłościowe rozwiązanie.
Jako tańsze chciałbym abyście mi zasugerowali router który byłby zbliżony tym co bym osiągnął za pomocą 743nd.

Czy np Netis WF2411D spełni te wymagania? Podłączenie do niego zewnętrznej anteny, a następnie do niego routera w celu udostępniania sieci WiFi w firmie oraz wpięciu w niego PCtów?
Aktualnie internet jest tam strasznie biedny, w granicach 20 Mbps, więc też nie musi być jakoś wydajny sprzęt.


Na górę
Post: czw, 03 maja 2018 13:00:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 01 lis 2014 19:23:51
Posty: 78
Lokalizacja: Września
Pisząc 433 miałem na myśli Mikrotik RB433, np taki zestaw:

http://allegro.pl/uzywany-mikrotik-rb33 ... 38399.html

plus do tego dwie karty WiFi, jedną odebrać sygnał, drugą rozdzielić.
Plus 3 kompy po kablu.

Chociaż faktycznie 2 x Loco na 5 GHz może być lepszym i bardziej wydajnym rozwiązaniem (ale droższym).


Na górę
Post: pt, 04 maja 2018 15:22:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 01 maja 2018 11:37:18
Posty: 8
A co z tym Netis WF2411D, nada się? ;)


Na górę
Post: pt, 04 maja 2018 21:39:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 658
totolink n300rt też da radę.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: pt, 04 maja 2018 22:21:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 01 maja 2018 11:37:18
Posty: 8
Do totolinka nie wkręcę zewnętrznej anteny z tego co widze bo są wmontowane na stałe.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 11 gru 2018 4:04:47

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl