Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 22 kwie 2018 1:47:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 07 kwie 2011 19:44:23
Posty: 212
Jak "TO" sie robi :) Jest watek jak nie powinno sie robic...
Wiec i ten sie chyba przyda ??

Przepis na popularnego chinczyka :okularnik:
Na foto widac jak spawam cienkie kable w mufach :P :zlosnik:



Obrazek


Obrazek


Obrazek


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 20:28:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 30 kwie 2008 23:21:40
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
Najpierw się naucz, potem ucz innych bracie. Koledzy zaraz Ci znajdą szereg niedociągnięć.

_________________
Trzepak nie jest dla idiotów :)
http://mikrotik.net.pl/wiki/Dokumentacj ... krotik_3.0
Polecam.


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 22:07:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1713
Lokalizacja: Kraków
spaw poza tacką = dyskwalifikacja pracy = zero płacy - zużyte materiały


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 22:33:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8419
@hub_lan: to zdradź jak w tego typu mufie zarabiasz kable typu drop? pytam z ciekawości bo raz na 100 przyłączy gotowych też stosuję podobne rozwiązanie co na zdjęciu (chodzi tylko i wyłącznie o kable drop z jednej a z drugiej strony pigtail w buforze min 900 um). Czy ściągasz całą mufę za każdym razem by podłączyć "po bożemu" nowego klienta?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 0:19:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1713
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
@hub_lan: to zdradź jak w tego typu mufie zarabiasz kable typu drop? pytam z ciekawości bo raz na 100 przyłączy gotowych też stosuję podobne rozwiązanie co na zdjęciu (chodzi tylko i wyłącznie o kable drop z jednej a z drugiej strony pigtail w buforze min 900 um). Czy ściągasz całą mufę za każdym razem by podłączyć "po bożemu" nowego klienta?


mam dwa sposoby
- jeśli klient jest na standardowym patchcordzie z kabla drop (gotowiec z xbest) to wystarczy wyjść do mufy włożyć go, ułożyć przynajmniej jeden obwód i go wpiąć
- jeśli muszę kabel dorobić (gotowiec nie pasuje np jest za krótki) to mufa na dół za każdym razem - po to są właśnie zapasy na stelażu nawinięte (po minimum 15 m na każdym kablu włącznie z abonenckimi)

natomiast niema takiej sytuacji żeby spaw wypadł poza tacką bo to się zemści prędzej czy później


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 2:14:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 18 lis 2003 22:54:41
Posty: 590
Gorzej jak energetyka pieni się na zapasy albo masz godzinę na instalację :)


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 9:19:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1455
Też stosuję podobne rozwiązanie od 2 lat i uważam że takie rozwiązanie jest OK i wbrew pozorom jak dobrze się to zrobi jest to trwałe - ani raz nie poprawiali bo się zepsuło. .
Wojtek wielu z nas podobnie robi.


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 12:37:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1713
Lokalizacja: Kraków
prg80

energetyka zezwoliła na stelaż czy nie ? jak zezwoliła to ile tam kabla nawiniesz to Twoja sprawa
jak masz godzinę na instalację to oznacza że powinieneś mieć 2 osoby

misiekgo

to jest niezgodne z zasadami pracy ze szkłem każdego dowolnego producenta osprzętu kabli itp


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 14:55:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1455
Tam też nie jest gołe włókno - tu chodzi o tego dropa co jest w tej osłonce - bo te dropy co mają gołe włókno to takie łączenie odpada
Taka forma jest dużo lepsza niż np spawanie złącz SOC co początkowo robliliśmy bo je jak źle zrobisz to same po jakimś czasie przestają działać a tutaj nie.


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 18:19:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 07 kwie 2011 19:44:23
Posty: 212
hub_lan pisze:

to jest niezgodne z zasadami pracy ze szkłem każdego dowolnego producenta osprzętu kabli itp


A zlacza soc sa zgodne z zasadami ? podobna zasada tyle ze u mnie spaw jest dalej od feruli i wykonanie zajmuje mniej czasu. Nie trzeba zmieniac holderow itd
Spawam tak na codzien po kilka drop i wszystkie smigaja.
Druga termokurczka laczy normalna oslonke spawu z powloka kabla.


Tez zostawiam zapasy do ziemi, ale zwijam je w male kolko i wieszam na dolnym ramieniu stelarza. Instalacje robie bez zdejmowania mufy szkoda tracic czas.


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 20:01:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1713
Lokalizacja: Kraków
Swistak pisze:
hub_lan pisze:

to jest niezgodne z zasadami pracy ze szkłem każdego dowolnego producenta osprzętu kabli itp


A zlacza soc sa zgodne z zasadami ? podobna zasada tyle ze u mnie spaw jest dalej od feruli i wykonanie zajmuje mniej czasu. Nie trzeba zmieniac holderow itd
Spawam tak na codzien po kilka drop i wszystkie smigaja.
Druga termokurczka laczy normalna oslonke spawu z powloka kabla.


Tez zostawiam zapasy do ziemi, ale zwijam je w male kolko i wieszam na dolnym ramieniu stelarza. Instalacje robie bez zdejmowania mufy szkoda tracic czas.


SOC są zgodne bo spaw z osłonką jest zabudowany
zasada zdecydowanie odmienna - osłonka nie mocowana

ja nie mam zapasów do ziemi tylko do samochodu stojącego 5-8m od słupa


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 20:30:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 07 kwie 2011 19:44:23
Posty: 212
hub_lan pisze:

SOC są zgodne bo spaw z osłonką jest zabudowany
zasada zdecydowanie odmienna - osłonka nie mocowana

ja nie mam zapasów do ziemi tylko do samochodu stojącego 5-8m od słupa


Dobra nie bede sie klocil :) wazne ze dziala... kwestia gustu :)
A moze cos powiesz o samej mufie bo czepiles sie narazie tylko dropa :)


Na górę
Post: wt, 01 maja 2018 15:02:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16481
Lokalizacja: Nowa Ruda
My robimy teraz tak, że kupujemy gotowe patchcordy po 50-100m i po stronie mufy zostawiamy odpowiednią ilość "do ziemi" i wpinamy się bezpośrednio w splitter. Po stronie klienta tniemy na wymiar takiego patchcorda i zarabiamy normalne gniazdko z adapterem. Najprostrze i najpewniejsze rozwiązanie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 01 maja 2018 16:17:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1411
Lokalizacja: Stalowa
Ale wyjdzie cię drożej

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: ndz, 06 maja 2018 19:39:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 20 sie 2016 16:19:09
Posty: 40
Wystarczy lepsze mufy i można wkładać spaw normalnie na tackę, sznurek łapać trytytką a zapas pigtaila zwijać ;)

Osobiście nienawidzę tych muf z dużą opadającą tacką, ciężko pod tym rozstawić drabinę, układanie kabla/pigtaila jakieś z pupy. Nie licząc pewnych starych muf 3Ma, to połączenie pigtaila do sznurka najlepiej układa się w mufach tracoma które mają otwieraną tackę do boku


Na górę
Post: pn, 07 maja 2018 10:38:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 294
Lokalizacja: Kraków
Hub_lanowi to nic nie pasuje i jest świętszy niż papież. Ciekawe jak składa taką mufę na słupa z wpiętymi 8 klientami. Powodzenia życzę.
Pytanie z innej beczki do autora.
Co to jest za osłonka co ją nakładasz na osłonkę i końcówkę kabelka dropa?


Na górę
Post: pn, 07 maja 2018 11:36:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1504
matszosa pisze:
Hub_lanowi to nic nie pasuje i jest świętszy niż papież. Ciekawe jak składa taką mufę na słupa z wpiętymi 8 klientami. Powodzenia życzę.
Pytanie z innej beczki do autora.
Co to jest za osłonka co ją nakładasz na osłonkę i końcówkę kabelka dropa?

A jeszcze będziemy się ze świętym @hub_lan widzieć jutro na MM, może sobie audiencję u niego zamówimy?


Na górę
Post: pn, 07 maja 2018 15:59:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 07 kwie 2011 19:44:23
Posty: 212
matszosa pisze:
Co to jest za osłonka co ją nakładasz na osłonkę i końcówkę kabelka dropa?


Termokurczka przezroczysta, ostatnio nawet byly w casto. Grzeje ja dwa razy w piecyku. Po wystygnieciu jest sztywna.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 gru 2018 14:55:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl