Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 20 kwie 2018 14:37:34 
   Tytuł: Bridgowanie VLANów
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1820
Czy ktoś z was ma działającą konfigurację, w której otrzymuje z OLTa odseparowane VLANy abonenckie i potem łączy je w jedną podsieć na Linuxie?

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pt, 20 kwie 2018 16:35:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1678
Lokalizacja: Kraków
baroo pisze:
Czy ktoś z was ma działającą konfigurację, w której otrzymuje z OLTa odseparowane VLANy abonenckie i potem łączy je w jedną podsieć na Linuxie?


zależy co chcesz osiągnąć
1 widzialnośc pomiędzy podsieciami?
2 wyjście ruchem na świat

ad 1
puszczasz podsieci vlanami aż do linuksa jemu robisz wirtualne interfejsy z tagowanymi vlanami a tu robisz routing pomiędzy podsieciami
ad 2 jak wyżej tylko routing do świata

jest też opcja translacji vlanów i połączenia ich tym sposobem jeśli chcesz mieć to w logicznej podsieci L2


Na górę
Post: pt, 20 kwie 2018 19:13:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1820
Po stronie OLT robię jeden VLAN per ONU i OLT pilnuje mi arp-access-listą tego jakie IP może się tam pojawić.
Po stronie Linuxa odbieram te powiedzmy 100 VLANów i chcę je zaterminować, ale tak, żeby wszystkie IP klientów były w jednej podsieci.
Komunikacja między VLANami powinna być realizowana przez proxy arp.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: wt, 10 lip 2018 10:14:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 19 mar 2013 12:29:37
Posty: 58
Zaskakują mnie czasami pomysły z konfiguracją :)
Tak na szybko to wstawić wszystkie VLANy do bridge. Na bridge ustawić adres IP bramy z siecią i tyle. Będzie działać, ale z wydajnością może być różnie. Nie trzeba proxy-arp.
Generalnie wystrzegam się proxy-arp tam, gdzie nie trzeba :)

Jeśli z proxy to podnosisz każdy z VLANów i aktywujesz na nich proxy arp. Na innym interfejsie ustawiasz adres IP bramy i tyle. Na tablicy routingu dodajesz IP abonenta do konkretnego VLANa. L2 załatwia nam proxy-arp (zapytania o ARP, brama i abonent), L3 mamy statyczną trasę... Jakoś tak to było... z 10 lat temu ostatni raz z takiego rozwiązania korzystałem :) Wydajniej, ale wydaje mi się, że więcej śmieci. Możesz jeszcze pokusić się o dynamiczny routing, aby nie ustawiać statycznych tras.


Na górę
Post: śr, 11 lip 2018 8:28:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 381
Lokalizacja: Zamość
Mam taka protezę u jednego z klientów tyle że na mikrotiku , wszystkie vlany wrzucone do jednego bridge , na tym bridge bras dhcp i dodana jedna regułka :
/interface bridge filter
add action=drop chain=forward
Działa tak od dwóch lat bez problemów , zaterminowane prawie 150 vlanów

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 10 gru 2018 18:30:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl