Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 124 25 26 27 28 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 11 mar 2018 15:31:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1380
hub_lan pisze:
sodden pisze:
1.Panowie a jak wklepujecie linie światłowodowe?
W połączaniach kablowych? Punkt A do punktu B? Jeśli tak to co z mufami które są po drodze?

2.Czy mufy skąd podpinamy userów wykazujecie jako interfejsy?


Mylisz strukturę logiczną (L2 L3) ze strukturą fizyczną (L1)

L1 czyli linia kablowa
najpierw wstawić wszystkie kolejne mufy (element infrastruktury zapewniający łączenie kabli)
a potem kabel odcinkami od mufy do mufy i każdy odcinek należy dodać osobno
i jako zakończenie A wybrać mufę początkową a jako zakończenie B wybrać mufę końcowa odcinka

Dopiero na tym trzeba zbudować L2 czyli połączenia
i tu już jako zakończenie A wstawiamy węzeł sieci początkowy
a jako zakończenie B węzeł sieci końcowy dla danego połączenia


czy jest gdzieś do wyboru element "mufa" czy chodzi o dodanie w ŁĄCZENIE KABLI nowego obiektu który jest mufą ale się go nigdzie nie wskazuje jako takiego ? natomiast wskazuje się tylko typ obiektu, w którym umieszczony jest element ? -dla mufy na słupie wybieram słup czy skrzynka?
tzn chcę dodać mufę więc
Łączenie kabli-> dodaj obiekt (dodaje nazwe , adres i wybieram słup jeśli mufa jest na słupie?)


Ostatnio zmieniony ndz, 11 mar 2018 15:37:24 przez krzysztof24, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 15:36:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
krzysztof24 pisze:
hub_lan pisze:
sodden pisze:
1.Panowie a jak wklepujecie linie światłowodowe?
W połączaniach kablowych? Punkt A do punktu B? Jeśli tak to co z mufami które są po drodze?

2.Czy mufy skąd podpinamy userów wykazujecie jako interfejsy?


Mylisz strukturę logiczną (L2 L3) ze strukturą fizyczną (L1)

L1 czyli linia kablowa
najpierw wstawić wszystkie kolejne mufy (element infrastruktury zapewniający łączenie kabli)
a potem kabel odcinkami od mufy do mufy i każdy odcinek należy dodać osobno
i jako zakończenie A wybrać mufę początkową a jako zakończenie B wybrać mufę końcowa odcinka

Dopiero na tym trzeba zbudować L2 czyli połączenia
i tu już jako zakończenie A wstawiamy węzeł sieci początkowy
a jako zakończenie B węzeł sieci końcowy dla danego połączenia


czy jest gdzieś do wyboru element "mufa" czy chodzi o dodanie w ŁĄCZENIE KABLI nowego obiektu który jest mufą ale się go nigdzie nie wskazuje jako takiego ? natomiast wskazuje się tylko czy to jest słup czy skrzynka.... ?
tzn chcę dodać mufę więc
Łączenie kabli-> dodaj obiekt (dodaje nazwe , adres i wybieram słup jeśli mufa jest na słupie?)


https://form.teleinfrastruktura.gov.pl/ ... nnections/

/dodaj nowy obiekt /

Identyfikator: np: MUFA_krakowska_43
/dane adresowe/
Typ obiektu (na/w którym masz element łączący): Słup/Studnia

To jest istotne do wykazania potencjalnych zasięgów
https://form.teleinfrastruktura.gov.pl/ ... a_5_68.pdf
Rozdział : 6.4.8.1 (strona 85)


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 15:54:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1380
dzięki za odpowiedź,
pytanie jeszcze jak podejść do tego:

Kod:
Możliwość udostępnienia
Dostępność pasywnej infrastruktury teletechnicznej
Możliwość udostępnienia przepustowości


czy to oznacza że ktoś będzie wiedział (np OSE, popc itp) ze można u mnie wykupić włókno ? zamiast ciągnąć kabel przez moje tereny do szkoły ?


Na górę
Post: ndz, 11 mar 2018 16:03:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
krzysztof24 pisze:
dzięki za odpowiedź,
pytanie jeszcze jak podejść do tego:

Kod:
Możliwość udostępnienia
Dostępność pasywnej infrastruktury teletechnicznej
Możliwość udostępnienia przepustowości


czy to oznacza że ktoś będzie wiedział (np OSE, popc itp) ze można u mnie wykupić włókno ? zamiast ciągnąć kabel przez moje tereny do szkoły ?


Tak,
bo właśnie tylko dlatego powstał siis żeby dotacyjni (i nie tylko) wiedzieli gdzie już coś jest i nie trzeba tego budować
tyle że forma w jakiej jest to dostępne jest praktycznie nie do wykorzystania więc (prawie) wszyscy mają to gdzieś

Pamiętaj że dane które raportujesz nie stanowią tajemnicy firmy i uke ma prawo je upublicznić w całości
co zresztą się dzieje
https://archiwum.uke.gov.pl/wyszukiwarka/


Na górę
Post: wt, 13 mar 2018 10:07:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 457
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Panowie pomocy. Mam klęskę urodzaju i w wielu budynkach mam zarówno koncentryk jak i światło. Jak to ożenić w zakończeniach sieci w SIIS?

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: wt, 13 mar 2018 10:34:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1406
Lokalizacja: Stalowa
walnij ze masz światło :)

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: wt, 13 mar 2018 11:21:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
kayo pisze:
Panowie pomocy. Mam klęskę urodzaju i w wielu budynkach mam zarówno koncentryk jak i światło. Jak to ożenić w zakończeniach sieci w SIIS?

- w węzłach własnych - dodaj interfejsy w danych technologiach
- w zakończeniach sieci zrób 2 zakończenia dla danej lokalizacji ustaw im odpowiednie technologie
- w danym zakończeniu pokaż grupy usług dla danej (zakończenia) technilogii


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 12:30:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 15 sty 2013 11:36:20
Posty: 26
Lokalizacja: Kruszwica
Czy w "Łączenie kabli" umieszczać też adresy budynków wielorodzinnych, gdzie jest skrzynka kablowa i wykazywać w "Linie kablowe" czy zostawić tylko na etapie mufy, a wpisać budynek w "Zakończenia sieci"?


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 13:59:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
krusz-lan pisze:
Czy w "Łączenie kabli" umieszczać też adresy budynków wielorodzinnych, gdzie jest skrzynka kablowa i wykazywać w "Linie kablowe" czy zostawić tylko na etapie mufy, a wpisać budynek w "Zakończenia sieci"?

zakończenia sieci to miejsca w których świadczysz usługę

co do skrzynki kablowej to wg siis jest to węzeł i jak najbardziej możesz go użyć (po wcześniejszym zdefiniowaniu w menu węzły) do pokazania zakończenia kabla

wiem że idiotyzmem w siis jest dzielenie kabla na odcinki od mufy do mufy (i od mufy do węzła)
zamiast zdefiniowania całego kabla np 3-5km poprzez podanie jego zakończeń a następnie dodanie na trasie punktów połączeń ale to temat na odrębną dyskusję o idiotyzmach siis :) bo jest ich zbyt wiele na ten wątek...

podam jeden przykład u mnie
zgodnie z uchwała rady miasta ulica nazywa się
al. marsz. Ferdynanda Focha - i w zeszłym roku wszystko się zgadzało w siis
a w tym roku zrobili sobie modyfikację teryt/ulic
i nowa nazwa brzmi
al. Aleja Marszałka Ferdinanda Focha
oraz ma inny nr ULIC (pokolorowałem i podkreśliłem różnice)
przy czym nie było uchwały rady miasta ani decyzji wojewody o zmianie nazwy ulicy
w dodatku moje umowy z klientami się nie zmieniły (ani dokumenty tych klientów w tym KRS i CEIDG)
tym samym w moim systemie mam zeszłoroczne nazwy zarówno w świadczonych usługach, węzłach zakończeniach sieci, itp a przy próbie importu wyskakuje błąd i odrzuca mi łącznie ponad 1400 linii z CSV


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 14:33:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 15 sty 2013 11:36:20
Posty: 26
Lokalizacja: Kruszwica
Czyli jak dobrze rozumiem to każdy budynek, w którym mam szafkę ze splitterem to jest węzeł i dodając np. 20 bloków na osiedlu każdy z nich tworzę jako węzeł, tworzę linię kablową od mufy do danego węzła i później w zakończeniach sieci dodaję budynek z ustawionym właśnie tym węzłem?

Jak teraz ma się to do Interfejsów? Tworzę dla każdego węzła interfejs?


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 18:32:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
krusz-lan pisze:
Czyli jak dobrze rozumiem to każdy budynek, w którym mam szafkę ze splitterem to jest węzeł i dodając np. 20 bloków na osiedlu każdy z nich tworzę jako węzeł, tworzę linię kablową od mufy do danego węzła i później w zakończeniach sieci dodaję budynek z ustawionym właśnie tym węzłem?

Tu wiele zależ od tego jak to chcesz zrobić ale taki system jak opisałeś będzie również prawidłowy
Cytuj:
Jak teraz ma się to do Interfejsów? Tworzę dla każdego węzła interfejs?

lokalizacja gdzie masz OLTa to będzie węzeł dystrybucyjny i tam ustawiasz tyle interfejsów dystrybucyjnych ile masz portów PON i tyle interfejsów szklieletowych iloma torami idziesz do węzła szkieletowego

taka szafka ze spliterem to będzie węzeł dostępowy
jak masz spliter w szafce 1:8 to masz 8 interfejsów dostępowych i odpowiednio jak 1:16 to 16 interfejsów dostępowych oraz jeden dystrybucyjny

wszędzie od olt do klienta ustawiasz
Medium transmisyjne (środowisko wykorzystywane do transmisji sygnałów) - światłowodowe
a technilogię - EPON lub GPON zależnie czego używasz


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 21:49:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 458
A takie coś jak zaraportować:
MUFA A - MUFA B

Pomiędzy mufami wydzierżawione x włókien od firmy Y.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 0:41:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
tak jak w pierwszych 3 obrazkach


Załączniki:
włókno dzierżawione 3.jpg
włókno dzierżawione 3.jpg [ 18.24 KiB | Przejrzano 2071 razy ]
włókno dzierżawione 2.jpg
włókno dzierżawione 2.jpg [ 52.59 KiB | Przejrzano 2071 razy ]
włókno dzierżawione 1.jpg
włókno dzierżawione 1.jpg [ 81.6 KiB | Przejrzano 2071 razy ]
Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 0:42:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
i zapewne dostaniesz ostrzeżenie jak w 4 ale napisz do tego komentarz że nie znasz budowy kabla i ilości włókien na tym odcinku bo ty tylko dzierżawisz 1 J



SORKI ALE NIE DA SIĘ WSTAWIĆ 4 plików a zipować nie chciałem


Załączniki:
włókno dzierżawione 4.jpg
włókno dzierżawione 4.jpg [ 7.01 KiB | Przejrzano 2071 razy ]
Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 18:45:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 458
No właśnie takie info dostałem :) Dlatego zapytałem na wszelki wypadek. Dzięki.

EDIT
Mam też informację:
Punkt adresowy poza bazą referencyjną

oczywiście od X lat ten adres istnieje i poprzednie lata nie sprawiał problemów. Co ciekawe zauważyłem że na openstreetmap ktoś z budynku usunął adres i tak się zastanawiam czy Oni nie biorą bazy adresów właśnie z OSM.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 19:59:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
Pinki pisze:
No właśnie takie info dostałem :) Dlatego zapytałem na wszelki wypadek. Dzięki.

EDIT
Mam też informację:
Punkt adresowy poza bazą referencyjną

oczywiście od X lat ten adres istnieje i poprzednie lata nie sprawiał problemów. Co ciekawe zauważyłem że na openstreetmap ktoś z budynku usunął adres i tak się zastanawiam czy Oni nie biorą bazy adresów właśnie z OSM.

Punkt adresowy poza bazą referencyjną - to idiotyzm siis ale tym się nie przejmuj tylko napisz komentarz że adres istnieje ja mam takich ostrzeżeń ponad 200 w tym roku a w zeszłym miałem 140

województwa, powiaty, gminy, miasta/miejscowości i ulice/place/aleje biorą z teryt
a numery budynków cholera ich wie może faktycznie z openstreetmap
zastanawia mnie bardziej skąd biorą ilości lokali w budynku bo u mnie 10% się nie zgadza

a tak ogólnie to je.....ać urzędasów, niech zejdą jak najszybciej a śmierć niech będzie bardzo bolesna i długotrwała - najlepiej 2-3 lata raka jelita grubego


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 19:18:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1270
Lokalizacja: Polska
Panowie podpisałem umowę z T-Mobile na usługę dostępu do Internetu wraz z adresacją IP. Zrealizowali to po infrastrukturze Orange. Wszystko załatwiałem z handlowcem z T-Mobile, a Orange wyraziłem tylko zgodę na doprowadzenie przewodu do budynku.

Podwykonawca Orange doprowadził kabel do mojej szafy RACK, zamontował przełącznicę po czym przyjechał technik z T-Mobile i zamontował swoje urządzenie dzięki któremu mam w/w usługę.

W związku z powyższym mam punkt styku z T-Mobile czy z Orange bo już sam nie wiem jak to ma być wg. SIIS ?


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 21:20:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
djlech pisze:
Panowie podpisałem umowę z T-Mobile na usługę dostępu do Internetu wraz z adresacją IP. Zrealizowali to po infrastrukturze Orange. Wszystko załatwiałem z handlowcem z T-Mobile, a Orange wyraziłem tylko zgodę na doprowadzenie przewodu do budynku.

Podwykonawca Orange doprowadził kabel do mojej szafy RACK, zamontował przełącznicę po czym przyjechał technik z T-Mobile i zamontował swoje urządzenie dzięki któremu mam w/w usługę.

W związku z powyższym mam punkt styku z T-Mobile czy z Orange bo już sam nie wiem jak to ma być wg. SIIS ?


Styk masz z oboma - pasywny z orange i aktywny z T-mobile

orange zaraportuje to u siebie jako węzeł pasywny
a t-mobile jako zakończenie sieci po udostępnionej infrastrukturze


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 14:03:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1270
Lokalizacja: Polska
Ok,

no to w Dostawcy usług i podmioty udostępniające lub współdzielące infrastrukturę dodałem T-Mobile i Orange.

Następnie Tworzę Węzeł Obcy

Obrazek


Tylko co tu wybrać, skoro ja z orange fizycznie nie podpisywałem nic, tylko załatwiałem im zgodę na przekopanie działki od właściciela nieruchomości.


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 17:43:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 305
Lokalizacja: północ
Zrobiłem walidacje MiniSIIS 5.69 i wyeksportowałem CSV: SIIS_za_2017.csv
Zrobiłem import CSV do form.teleinfrastruktura...... i mi odrzuciło. Mam raport o błędzie a w nim to:

#NAZWA FIRMY I DANE WŁAŚCICIELA
#3899
#SIIS_za_2017.csv
#2018-03-22 16:34:40
3,"20",403,"Ta informacja jest wymagana."
"","",438,"Plik musi mieć dokładnie jeden poprawny wiersz określający dane podmiotu."


Co mam źle ? O co tu chodzi ?


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 19:04:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1406
Lokalizacja: Stalowa
pierwsza zakładka w minisiis

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 21:52:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 305
Lokalizacja: północ
Mam 1 wiersz ze swoimi danymi


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 21:57:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1542
Lokalizacja: Kraków
ferrit pisze:
Mam 1 wiersz ze swoimi danymi


W pierwszej zakładce w minisiis
w miejscu gdzie masz firmy wpisz początek 4-5 znaków i wybierz z rozwijalnej
to powinno załatwić 99% problemu - zmiana nazw ulic i numeracji


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 7:31:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 305
Lokalizacja: północ
Odszukałem swoje dane w liście rozwijanej. Wybrałem. Reszta pól NIP, Regon.... itd do końca w prawo została wypełniona zgodnie z moimi danymi. Walidacja, eksport i import do form. Plik znów został odrzucony. Ten sam błąd. Sprawdziłem dane z formularza i w minisiis. Są takie same.


Na górę
Post: pt, 23 mar 2018 8:49:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 942
Lokalizacja: Piastów
Nieaktualna wersja. Musisz mieć MiniSIIS w wersji 5.69.2.

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 124 25 26 27 28 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 13 lis 2018 3:02:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl