Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 08 lut 2018 23:31:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 08 lut 2018 23:18:13
Posty: 6
Witam,

Zwracam się do Was z gorącą prośbą o pomoc w konfiguracji sieci. Posiadam internet z Netii, switche Cisco 2950 oraz antenkę Ubiquiti nano m2.

Sieć wygląda jak na obrazku. Internet po kablu idzie na switcha, który jest spięty z następnym itp. Tutaj wszystko działa bez problemów. Kłopot zaczyna się kiedy chcę w innym miejscu odebrać internet nadawany przez Netię bezprzewodowo i rozdzielić za pomocą switchy tak jak wcześniej.

Wymyśliłem sobie, że podzielę sieć na pół. Ustawiłem w w Netii zakres adresów od 192.168.1.1-192.168.1.99. Netie ustawiłem na 192.168.1.254 a antenkę M2 na 192.168.1.99. Ubiquiti widzi moją siec i łączy się z nią bez problemu. Ustawiam go jako "stacja" i wybieram tryb pracy router. Uruchamiam w nim serwer DHCP i ustawiam zakres 192.168.1.100-192.168.1.253, bramę ustawiam na 192.168.1.254. Niestety po takim ustawieniu Ubiquiti nie daje internetu. jedynie udało mi się uzyskać internet ustawiając antenę w tryb "bridge" ale to mnie nie urządza.

Czy robię coś źle (zapewne) czy problem tkwi gdzieś indziej? Mógłby mi ktoś doradzić jak skonfigurować tą sieć aby w jednym miejscu mieć adresy do 99 a w innym od 99 w górę?


Załączniki:
Komentarz: Netia + Cisco Catalyst 2950 + Ubiquiti Nano M2
SIEC.jpg
SIEC.jpg [ 101.86 KiB | Przejrzano 1294 razy ]
Na górę
Post: pt, 09 lut 2018 9:20:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1207
Lokalizacja: Myszków
Czyli na WANie UBNT masz 192.168.1.99 a na LANie masz DHCP 192.168.1.x
To nie ma prawa działać, polecam podstawy z działania sieci.
Jeżeli antena UBNT w trybie router to na LAN i na jej DHCP Serwerze musi być inna adresacja np. 192.168.2.0/24.
Wszystko działa w trybie bridge bo wtedy jest poprawnie.
W trybie router separujesz te dwie sieci i nawet adresy IP z tej samej podsieci nic nie pomogą.
Na takie widzimisię jedyną odpowiedzą to statycznie ustawione adresy na routerze Netii dla danych urządzeń na tym drugim switchu. Nic innego na nim nie uzyskasz.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 09 lut 2018 20:48:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 08 lut 2018 23:18:13
Posty: 6
Dziękuję za odpowiedź. W sieciach rzeczywiście jestem słaby i trochę błądzę po omacku. Rozumiem, że nie ma możliwości aby w obu pomieszczeniach działała sieć w tej samej podsieci? Tak by było dla mnie najlepiej. Adresy mogą być wszystkie ustawione na stałe, nie przeszkadza mi to.

Do wykorzystania mam Router Netii oraz M2, którym mogę przesłać bezprzewodowo lub odebrać bezprzewodowo internet do drugiego pomieszczenia.

Czy mógłbyś mi zaproponować jakieś konkretne rozwiązanie, które najlepiej sprawdziłoby się w tym przypadku według Ciebie?

Początkowo chciałem odebrać internet z Netii ustawiając M2 jako bridge i myślałem, że router Netii sobie sam przydzieli w drugim pomieszczeniu adresy z obecnej puli jednak to nie działało.

Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie.


Na górę
Post: pt, 09 lut 2018 21:38:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1207
Lokalizacja: Myszków
mojojek pisze:
...
jedynie udało mi się uzyskać internet ustawiając antenę w tryb "bridge" ale to mnie nie urządza.
...

Tak to będzie jedynie działać, ewentualnie ustawiasz antenę w tryb bridge i DHCP, na LAN ustawiasz inną podsieć i DHCP Server i też powinno działać. Urządzenia za M2 są odseparowane i widoczne w sieci na pozostałych urządzeniach podpiętych bezpośrednio do routera Netii jako jeden IP.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: sob, 10 lut 2018 10:09:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5144
jeśli bridge, to nie zapomnij wdsa włączyć.


Na górę
Post: sob, 10 lut 2018 11:05:16 
Odpowiedz z cytatem
Online
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 345
Przydałoby się drugie M2, aby nie było maskowania adresów MAC

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 10 lut 2018 13:59:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 08 lut 2018 23:18:13
Posty: 6
Dziękuję za sugestie. Trochę mnie choroba męczy więc gorzej przetwarzam informacje (proszę o wyrozumiałość:)

Z tego co zrozumiałem mogę zrobić tak:

1. Netie zostawiam tak jak jest na adresie 192.168.1.254
2. Ustawiam jej pełny zakres adresów czyli 192.168.1.1-192.168.1.253
3. Antenę ustawiam sobie np na 192.168.1.252 i wybieram tryb Bridge (WDS)
4. Kabel z anteny wpinam w switcha i powinienem dostać adres z puli 192.168.1.1-192.168.1.253.

Mam jeszcze pytanie czy ma jakieś znaczenie to czy sygnał będę anteną wysyłał z pierwszego pomieszczenia (np podpięta do Netii kablem) czy odbierał w drugim pomieszczeniu? Zauważyłem w ustawieniach Netii, że adresacja WLAN jest 192.168.2.x chociaż urządzenia, które łączą się bezprzewodowo dostają adres 192.168.1.x.


Na górę
Post: ndz, 18 lut 2018 23:46:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 08 lut 2018 23:18:13
Posty: 6
Udało się w końcu temat ogarnąć na dwóch antenach M5. Wszystko działa w jednej sieci i póki co jakimś cudem Netia to ogarnia. jestem jednak na etapie poszukiwania porządnego routera. Polecono mi aby ustawić stałe adresy i skonfigurować switche a resztę zostawić routerowi. Netie ustawię jako most.

Ten router się nada czy szukać czegoś lepszego? Chciałbym aby ogarnął 100-150 urządzeń. Znajdę coś lepszego w tej cenie?

https://www.cyberbajt.pl/produkt/7699/rb3011uiasrm.html


Na górę
Post: sob, 24 lut 2018 21:55:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 18 cze 2011 22:27:56
Posty: 174
Jestem pod wrażeniem .... człowiek ma zaprojektować, zaadresować i skonfigurować sieć składającą się z 150 userów a nie ma podstawowej wiedzy z tego zakresu ... potem pewnie zwali wszystko na dostawcę internetu, że słabo działa ....
Dobra rada zleć to komuś będzie taniej ...


PKK


Na górę
Post: ndz, 25 lut 2018 9:26:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1246
Lokalizacja: Kraków
pkk pisze:
Jestem pod wrażeniem .... człowiek ma zaprojektować, zaadresować i skonfigurować sieć składającą się z 150 userów a nie ma podstawowej wiedzy z tego zakresu ... potem pewnie zwali wszystko na dostawcę internetu, że słabo działa ....
Dobra rada zleć to komuś będzie taniej ...
PKK

A ja nie jestem zdziwiony... Widziałem już kafelkarzy którzy przy okazji płytek przenosili gniazdo siłowe zostawiając pod płytkami skręcone w palcach i owinięte taśmą klejącą przezroczystą połączenie (bo poprzedni kabel był za krótki) które 2 m-ce później świetnie podgrzewało ścianę)
oraz oczywiście schowali pod płytki rurkę gazową tyle że zamiast taśmy teflonowej użyli lepca opatrunkowego (fajnie to wyglądało jak się przystawiło zapalniczkę do fugi to się zaczynała palić i po zgaszeniu zapalniczki fuga nie gasła ) Normalnie nowoczesność w domu i w zagrodzie...

Wracając do tematu... jak kiedyś przyjdzie nowy dostawca to instalator za dodatkowe 50-100 pln im to poustawia bo to 15-20 min roboty


Na górę
Post: ndz, 25 lut 2018 23:51:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 08 lut 2018 23:18:13
Posty: 6
pkk pisze:
... potem pewnie zwali wszystko na dostawcę internetu, że słabo działa ....
Dobra rada zleć to komuś będzie taniej ...


Wróżbita Maciej? Działa przecież i to całkiem znośnie. Pytanie było o router więc daj sobie siana.

hub_lan pisze:
Wracając do tematu... jak kiedyś przyjdzie nowy dostawca to instalator za dodatkowe 50-100 pln im to poustawia bo to 15-20 min roboty


Póki co wszystko działa więc nie ma takiej potrzeby.


Na górę
Post: ndz, 25 lut 2018 23:55:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1246
Lokalizacja: Kraków
mojojek pisze:
pkk pisze:
... potem pewnie zwali wszystko na dostawcę internetu, że słabo działa ....
Dobra rada zleć to komuś będzie taniej ...


Wróżbita Maciej? Działa przecież i to całkiem znośnie. Pytanie było o router więc daj sobie siana.

hub_lan pisze:
Wracając do tematu... jak kiedyś przyjdzie nowy dostawca to instalator za dodatkowe 50-100 pln im to poustawia bo to 15-20 min roboty


Póki co wszystko działa więc nie ma takiej potrzeby.


Nie napisałem że nie działa tylko że przyjdzie serwisant nowego dostawcy i zrobi to tak jak to powinno być zrobione nie tylko żeby działało ale żeby było bezpieczne dla firmy


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 0:52:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 08 lut 2018 23:18:13
Posty: 6
Po co ma przychodzić serwisant i jak ma ustawiać na tym sprzęcie skoro inaczej się nie da? Monter przecież przynosi tylko modem, podłącza i go więcej nie interesuje. Sieć jest na moje potrzeby więc nie wiem dla kogo innego ma to być bezpieczne prócz mnie?

Z ciekawości to jak to powinno być zrobione skoro piszesz, że teraz jest źle?


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 1:38:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1246
Lokalizacja: Kraków
mojojek pisze:
Po co ma przychodzić serwisant i jak ma ustawiać na tym sprzęcie skoro inaczej się nie da? Monter przecież przynosi tylko modem, podłącza i go więcej nie interesuje. Sieć jest na moje potrzeby więc nie wiem dla kogo innego ma to być bezpieczne prócz mnie?

Z ciekawości to jak to powinno być zrobione skoro piszesz, że teraz jest źle?


podaj modele wszystkich urządzeń (poza końcówkami - np komp)
i wrzuć aktualny schemat i konfig z radia (nie ma w nim haseł więc się nie obawiaj)
a powiem Ci co i dlaczego jest źle


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 16 sie 2018 17:35:32

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl