Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 12 sty 2018 23:38:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 20 sie 2013 21:41:54
Posty: 43
Witam,
na początek zaznaczę, że nie znam się za bardzo na wireless wiec proszę o wyrozumiałość.
Mam u siebie jako AP AMO-5G13 - 13 dBi + rocket m5 (wds). Do tego mam zapięte 5x loco m5 - max odległość 400m. Z każdej anteny jestem w stanie na tym konfigu zamknąć port (ok 90Mb/s). Próbowałem dziś dopiąć kolejna stacje na nanobridgem5 23dbi która jest ulokowana niżej niż AP (ciężko powiedzieć ile ok 15m) w odległość 555m i nie bylem w stanie zapiać połączenia - czasem wskakiwało połączenie ale po chwili rozłączało. Przeszkód po drodze niewiele możne 1 niewielkie drzewo teraz bez liści. Czy startowanie z nsm5 jako klient to nie jest przesada? Czy obie anteny nie maja za małych kątów vertical dlatego połączenie wygląda tak słabo? Prośba o poradę czym to spiąć ew co użyć jako AP zamiast omni i czy lepiej sprawdzi sie jako klient loco na tej odleglosci ?


Na górę
Post: pt, 12 sty 2018 23:50:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3825
Lokalizacja: Szczecin
Nie masz uwalonego tego NB? AMO ma lekki tilt elektryczny i 15 m to mała różnica wysokości. Dla tej odległości to powinno się zapiąć nawet na Loco, a co dopiero na NB.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 12 sty 2018 23:54:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 20 sie 2013 21:41:54
Posty: 43
zajadacz pisze:
Nie masz uwalonego tego NB? AMO ma lekki tilt elektryczny i 15 m to mała różnica wysokości. Dla tej odległości to powinno się zapiąć nawet na Loco, a co dopiero na NB.

Nie mam za bardzo jak tego sprawdzić w terenie. Testowo w chacie spinał się i przerzucał 100Mb ruchu. Jutro zobaczę jak będzie wyglądała sprawa na loco m5.
ps co to znaczy ze AMO ma maly tilt elektryczny?


Na górę
Post: sob, 13 sty 2018 2:39:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 08 sty 2011 21:29:27
Posty: 53
to znaczy, że wiązka jest pochylona w dół


Na górę
Post: pn, 15 sty 2018 13:04:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 20 sie 2013 21:41:54
Posty: 43
połączenie działa prawidłowo, anteny były niedowizowane stad problem z połączeniem (nie przyłożyłem się za 1 razem). Aktualnie jako AP mam nanobridge , stacje loco i sygnał jest -60 dBm wiec chyba b poprawny.

W nanobridge mam zakładkę antena i są tam różne wartości - 3dBi , 22dBi, 25 dBi. Zmiana tego parametru na inny w ogóle nie wpływa na parametry połączenia. Po co jest ta opcja?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 15 sie 2018 22:18:49

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl