Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna

Przedstawiona sytuacja w mojej sieci
Czas głosowania minął sob, 20 sie 2016 12:07:41
występuje 18%  18%  [ 2 ]
nie występuje 36%  36%  [ 4 ]
występuje w minimalnej skali nie wychodzi aż tyle włókna 9%  9%  [ 1 ]
nigdy czegoś takiego nie widziałem 36%  36%  [ 4 ]
Liczba głosów: 11
Autor Wiadomość
Post: pt, 10 lis 2017 14:42:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1364
czy obecne kable wcdr opton 24j są juz bezpieczne mozna je kupowac stosowac ? czy są z nimi problemy?


Na górę
Post: pt, 10 lis 2017 15:05:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2991
Kupuj..... do odważnych świat należy ;) a tak na serio obecnie jednak sytuacja zaczyna być przegięta za chwilę Pani z warzywniaka będzie miał w ofercie kable, spliter i bóg wie co jeszcze pod nową marką zapewne jakieś Fiberxxxx ;) Wszyscy na potęgę ciągną z Chin czy tam Korei komponenty światłowodowe pod swoimi fajnymi markami jednak zaczyna być strach cokolwiek kupować bo tak jak kolega z tego posta można się w niezłe bagno wciągnąć. Reasumując kupujcie od sprawdzonych Firm które zajmują się tym od lat a nie od Pani Krysi z Warzywaniaka co na fali wznoszącej dla FTTH też postanowiła pohandlować


Na górę
Post: pt, 10 lis 2017 23:20:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1364
no tak tylko kabel optix 24j jest nie osiagalny od ponad miesiaca


Na górę
Post: ndz, 12 lis 2017 21:50:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 13 paź 2011 9:41:51
Posty: 100
krzysztof24 pisze:
no tak tylko kabel optix 24j jest nie osiągalny od ponad miesiaca

Fakt, nasi dostawcy dali troszkę ciała. Ogólnie światowy popyt robi swoje (cenki, brak preformów, brak włókien etc).
Do końca miesiąca wpadnie jeszcze jedna mała dostawa (około 300km).
Pełną płynność tego kabla odzyskamy na przełomie listopada/grudnia. Mamy zamówione dla was około 3500km tego kabla 24FO Aramid, także na parę miesięcy starczy, a oczywiście w między czasie będą robione kolejne zamówienia.
Wszyscy liczący się dostawcy kabla w PL mają problem: podobno obecnie zamawiany kabel to dostawa początek 2018 (najszybciej).

Pzdr
Krystian


Na górę
Post: czw, 23 lis 2017 0:52:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1575
nie mówiąc o cenach kabli ktore u wszystkich dostawcow ida w gore. Wlokno drozeje i kurde kable drozeja. Jakbym mial zlota kule rok temu byl wzial kredyt na 1000km kabli a teraz bym sprzedawal;D

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 17:56:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 42
krzysztof24 pisze:
czy obecne kable wcdr opton 24j są juz bezpieczne mozna je kupowac stosowac ? czy są z nimi problemy?


Nie polecam mufa zdjęcie z dzisiaj:
https://drive.google.com/open?id=1Hz_gL ... 9gbJCafown

Nie reklamując nikogo polecam kupowanie tylko sprawdzonych produktów firm które zajmują się tematem światłowodowym od dawna = święty spokój.


Ostatnio zmieniony ndz, 11 lut 2018 19:48:56 przez dzanus, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 13:04:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2194
ja kochaj - jaki meksyk w tej mufce.

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 16:42:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 27 mar 2010 10:42:17
Posty: 330
to aż tak ci powyłaziło ? przeciez to jedno okrążenie na tacce


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 19:29:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 519
Ale w takim wypadku skoro przybywa tyle z jednej strony to pewno z drugiej strony ubywa no chyba ze fenomen i włókna sie naciągają. Smiem twierdzić że przeciągnięte zostało światło płaszcz zewnętrzny np ciągnąc maszynowo duże odcinki na uchwytach przelotowych.


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 20:36:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 26 paź 2017 19:15:42
Posty: 16
Z tego co mi wiadomo to włókna w tubie również są skręcone z nadmiarem podobniej jak tuby w kablach kanalizacyjnych. I zapewne stąd ten problem.


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 21:23:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1353
Lokalizacja: lubuskie
Ja ostatnio poprawialem wlokna na kablu aramid z xbestu 8j. Wyszlo mi jakies 5cm z kazdej ze stron.

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: pt, 12 sty 2018 23:10:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 42
cygar pisze:
Ale w takim wypadku skoro przybywa tyle z jednej strony to pewno z drugiej strony ubywa no chyba ze fenomen i włókna sie naciągają. Smiem twierdzić że przeciągnięte zostało światło płaszcz zewnętrzny np ciągnąc maszynowo duże odcinki na uchwytach przelotowych.


Logiczne jest że jeśli gdzieś wychodzi to gdzie indziej wciąga ale logika z tym kablem nie ma nic wspólnego. Nawet nasz dostawca stwierdził w swojej sieci że wypchnęło na odcinku 300m w dwóch skrajnych mufach włókno. Oczywiście zanim podeszliśmy do drugiej mufy twierdził, że w niej na pewno wciągnęło ale mocno się zdziwił po otwarciu mufy. Mamy fotki obu muf ale zapewne na sprawie się wyprze wszystkiego wnoszę to po odpowiedzi na nasz pozew w której to stwierdził że był u nas na wizji lokalnej. No jeśli ktoś spotkanie na pizzę i próbę namówienia na dalsze zakupy tego śmiecia nazywa wizją lokalną to raczej nie ma o czym rozmawiać. Odnośnie przeciągania dużych odcinków to wszystko robiliśmy ręcznie a odcinki były po 500m-1000m.


Na górę
Post: pt, 12 sty 2018 23:12:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 42
saffi pisze:
Ja ostatnio poprawialem wlokna na kablu aramid z xbestu 8j. Wyszlo mi jakies 5cm z kazdej ze stron.


5cm to pikuś w porównaniu z meksykiem który dzieje się na tym kablu.
szkoda że xbest nie dał mi przy zakupie lepszej ceny bo bym spał spokojnie, skusiły mnie te dwie tuby bo jak by kabel działał tak jak trzeba to znaczna oszczędność czasu była by


Na górę
Post: sob, 13 sty 2018 1:17:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2194
Włókna w tubie są z nadmiarem tj nie ida prosto tylko zygzakiem - dlatego może wysrać z obydwu stron

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: sob, 13 sty 2018 11:09:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 42
pomidor pisze:
Włókna w tubie są z nadmiarem tj nie ida prosto tylko zygzakiem - dlatego może wysrać z obydwu stron


Tego jest nie do uwierzenia dużo, to już nie wiem która jego poprawka. Było ciepło było zimno, wiało też dość mocno powinno to się ułożyć, wyjść co miało wyjść i się uspokoić tu niestety niekończąca się opowieść. Kabel jest źle zaprojektowany konstrukcyjnie, sądzę też że oszczędzono na materiałach. Mam nadzieję, że dojdzie do badania kabla w komorze klimatycznej oraz na specjalnych przyrządach pomiarowych. Chciałem to zrobić przed sprawą w sądzie, proponowałem, że pokrywam koszty jeśli opinia będzie pozytywna ale na ugodę dystrybutor nie poszedł...


Na górę
Post: sob, 13 sty 2018 12:23:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
Po prostu izolacja się kurczy od wpływem UV albo tmp.


Na górę
Post: sob, 13 sty 2018 19:59:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 06 sty 2011 10:13:37
Posty: 288
kiedyś miałem podobny problem z innym kablem, jakie robicie zapasy ? ja od tamtej pory 20-30m minimum i nie wciąga ani nie wypluwa


Na górę
Post: pn, 15 sty 2018 7:58:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 42
kubas pisze:
kiedyś miałem podobny problem z innym kablem, jakie robicie zapasy ? ja od tamtej pory 20-30m minimum i nie wciąga ani nie wypluwa


Nawet zapasu kilometr nie pomoże. Zobacz w tym wątku zdjęcie gdzie zapasu jest chyba z 50m i włókna tak czy inaczej wyszły 35cm! Aktualnie przy tym mrozie tłumienie wzrosło i wywaliło mi jedno z łącz. Oczywiści sygnały u klientów w dół o jakieś 3-4dBm to nie jest normalne :(


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 15:16:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1822
Lokalizacja: Rybnik
saffi pisze:
Ja ostatnio poprawialem wlokna na kablu aramid z xbestu 8j. Wyszlo mi jakies 5cm z kazdej ze stron.


Jest to normalne zjawisko w kablu o takiej konstrukcji.

_________________
Phicomm KE 2P - gigabit dual band AC1300 za 109.99 netto :)


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 17:11:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1353
Lokalizacja: lubuskie
nie neguję że wychodzi, tylko chodziło o fakt ile u mnie, a ile u kolegi.

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 18:51:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2194
w.wrona pisze:
saffi pisze:
Ja ostatnio poprawialem wlokna na kablu aramid z xbestu 8j. Wyszlo mi jakies 5cm z kazdej ze stron.


Jest to normalne zjawisko w kablu o takiej konstrukcji.


Wojtek, miej że litość i mu wymień to gówno na jakiś prawdziwy kabel
Przecież to wstyd takie coś sprzedawać.

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 21:11:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 07 kwie 2011 19:44:23
Posty: 206
Cytuj:
Przecież to wstyd takie coś sprzedawać.


+1


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 21:20:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3810
Lokalizacja: Szczecin
Jaki wstyd? Kasa się mu zgadza, a to najważniejsze. Nawet nie wstydzi się wypowiadać w tym wątku.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 12:50:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2991
czasy jak z Yagi pel gdzie na zapytanie dlaczego ta antena sektorowa daje jak dookólna - odpowiedź tj normalne przy takiej konstrukcji anteny :)
No i dotrwaliśmy czasu kiedy mamy zamiast radia boom na FTTH i mamy takie produkty na modłę yagi. Trochę czasu upłynie ale rynek się sam oczyści z badziewia.


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 11:37:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 42
w.wrona pisze:
saffi pisze:
Ja ostatnio poprawialem wlokna na kablu aramid z xbestu 8j. Wyszlo mi jakies 5cm z kazdej ze stron.


Jest to normalne zjawisko w kablu o takiej konstrukcji.


Wojtku nie rób z nas idiotów jak by mi wyszło raz 5cm to bym nie miał problemu. Otwieram 3 czy 5 razy mufę i mam nadmiar 15cm nie żadne przemieszczanie jak próbujesz nam tu imputować. Zaraz też napiszesz mi że dostać +5dB tłumienia przy temperaturze -7 to też norma, tak tak to dzieje się na Twoim kablu. Ostatnio na tym rewelacyjnym kablu musieliśmy wymienić zwykłe wkładki na GPONa. Na odcinku 10km wkładki przeznaczone na 40km (20km się nie linkowały) przestały gadać jak przyszły mrozy! Wkładka c+ i ont na końcu rozwiązały problem, bez splitera mamy -12 - takie to normalny sygnał na Twoim kablu. Link przez netie do epix przy mrozach się rozpiął a diagnoza z netii była krótka - tłumienie wzrosło na Państwa odcinku wszyscy klienci podpięci do tego samego kabla działają poprawnie (konkurencja również bo pytałem)!!! Mufy po drodze sprawdzone wszystkie (poprawiane były tydzień wcześniej z nadmiaru włókna) żadnej wilgoci czy wody jak tu zaraz mi napiszesz żeby wina była na nas. Ten kabel to szmelc i żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni. Reflektometr pokazuje mi 24 spawy a raptem powinno ich być 6 reszta to dziwne zdarzenia we włóknie. Split 16 i 8 daje mi sygnał z c+ wkładki około -28 normalnie norma.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 lip 2018 11:48:48

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl