Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 14 gru 2017 14:29:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 06 kwie 2017 19:21:19
Posty: 45
Mam WF2780 ale jego możliwości w sofcie są ograniczone. Chcę go zostawić jako AP w bridge natomiast jako główny router postawić coś co umożliwi mi wrzucenie WoLa w crona i dowolność w wyborze serwerów DDNS. Miałem już 2 razy OpenWRT ale może tym razem wezmę coś naprawdę porządnego. Tym bardziej że mam zamiar kiedyś złożyć małego prostego laba do wirtualizacji i klastrowania więc porządny router może się przydać.

Oba urządzenia są sprzętowo i cenowo bardzo podobne. Wydajnościowo chyba też? Mikrotik ma USB i karty SD ale na tą chwilę nie widzę zastosowań. Natomiast ER-X ma PoE passtrough i jedyne zastosowanie co mi przychodzi do głowy to coś w stylu AP AC Lite ale wątpię że będę to zakładał w kawalerce.

No nie wiem, nie mogę się zdecydować. Czy widzicie jakąś przewagę jednego nad drugim?


Na górę
Post: czw, 14 gru 2017 16:00:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 39
Wybrałem ER-X bo moim zdaniem ma lepszy interfejs i przyjemne CLI. Jest cron i ogólnie tyle opcji że głowa mała a prościej jest się połapać po przesiadce z Asusa niż w mikrotiku.


Na górę
Post: czw, 14 gru 2017 16:20:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 06 kwie 2017 19:21:19
Posty: 45
Dzięki za odpowiedź. Przyjemne CLI bo chyba debianopodobne tak? To by mi nawet pasiło.

Tak jak śledzę tematy ...
https://translate.google.pl/translate?s ... t=&act=url
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=126289
https://www.reddit.com/r/homelab/commen ... krotik_or/

To widzę że mikrotik nie ma HWnata i dlatego jest trochę słabszy wydajnościowo w przypadku wyższych prędkości.
Ponadto nie ma hardware wsparcia dla IPSEC/L2TP a ER-X ma. Tyle że ja i tak jeżeli będę robił serwer dla tunelu to raczej przez OpenVPN i raczej na jakiejś bardziej wydajnej maszynie niż router.
Ludzie też wspominają że wadą Mikrotika jest to że ma Winboxa tylko dla windowsa. Ale u mnie też z tym nie byłoby problemu bo mam 2 wirtualki z win7 i win10, obie zmostkowane z normalną siecią więc ten argument też odpada.

Tak jak patrzyłem w morele to Er-X ma 24 miesięcy gwarancji producenta a MT tylko 12 sklepu. I to już jest dość istotny argument.


Na górę
Post: czw, 14 gru 2017 17:18:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 cze 2016 8:45:01
Posty: 16
Oba produkty to ten sam procesor i ilość RAM.
Różnią się softem. Na plus dla mikrotika to USB i slot microSD


Na górę
Post: czw, 14 gru 2017 22:28:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 316
Lokalizacja: Oświęcim
Mikrotik ma hardware nat i ten model który podałeś ma również wsparcie hardware IPsec.
Od siebie polecę mikrotika, 0 problemów.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 15 gru 2017 0:04:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1635
Lokalizacja: W-wa
thekrzos pisze:
Mikrotik ma hardware nat i ten model który podałeś ma również wsparcie hardware IPsec.
Od siebie polecę mikrotika, 0 problemów.


Nie moge sie powstrzymac - jestes pierwszym uzytkownikiem tego sytemu, ktorego poznalem w trakcie ponad 13 lat pracy z nim, ktory ma 0 problemow :D


Na górę
Post: pt, 15 gru 2017 0:45:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2564
Lokalizacja: Wrocław
SOA #1


Na górę
Post: pt, 15 gru 2017 11:05:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 06 kwie 2017 19:21:19
Posty: 45
czolo pisze:
thekrzos pisze:
Mikrotik ma hardware nat i ten model który podałeś ma również wsparcie hardware IPsec.
Od siebie polecę mikrotika, 0 problemów.


Nie moge sie powstrzymac - jestes pierwszym uzytkownikiem tego sytemu, ktorego poznalem w trakcie ponad 13 lat pracy z nim, ktory ma 0 problemow :D


To znaczy? Ja rozumiem że RouterOS to nie jest jakiś tam AsusWRT czy Netis ale trochę oglądałem już tutorial (kilkanaście odcinków) ...

https://www.youtube.com/watch?v=76nK1LX ... zL3VrYtsKS

... i mniej więcej wiem czego się spodziewać. Bo rozumiem że problemy wynikają z niewiedzy użytkowników a nie samego softu?

cabana pisze:
SOA #1

Termin jako tako kojarzę ale nie kojarzę w jakim kontekście go tutaj użyłeś.

Ogólnie jeszcze wspomnę że cały czas z tyłu głowy mam trzecią koncepcję żeby złożyć coś pod pfsense, bo sporo dobrego słyszałem o nim. Ale wyjdzie na pewno drożej i będzie chciało więcej watów (nawet Atom wbudowany w ITX z zasilaczem pico ATX) niż taki mikrotik/ubiquiti.


Na górę
Post: pt, 15 gru 2017 14:49:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 23 paź 2017 8:49:01
Posty: 5
doman18 pisze:

Ludzie też wspominają że wadą Mikrotika jest to że ma Winboxa tylko dla windowsa.


Ależ działa bardzo dobrze na Debian GNU/Linux 9.2 (stretch) pod Wine. Na starszych zresztą też.


Na górę
Post: sob, 16 gru 2017 17:03:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
I ma www. Winbox to coś extra!


Na górę
Post: sob, 16 gru 2017 18:00:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1635
Lokalizacja: W-wa
doman18 pisze:
To znaczy? Ja rozumiem że RouterOS to nie jest jakiś tam AsusWRT czy Netis ale trochę oglądałem już tutorial (kilkanaście odcinków) ... i mniej więcej wiem czego się spodziewać. Bo rozumiem że problemy wynikają z niewiedzy użytkowników a nie samego softu?


Zartowalem po prostu :)
Szacun z mojej strony. Cenie ludzi ktorzy sami potrafia rozwiazywac problemy i pytaja jak musza.


Na górę
Post: sob, 16 gru 2017 19:01:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 06 kwie 2017 19:21:19
Posty: 45
czolo pisze:
Zartowalem po prostu :)
Szacun z mojej strony. Cenie ludzi ktorzy sami potrafia rozwiazywac problemy i pytaja jak musza.


Aha, to dobrze że to żart bo z tego co do tej pory googlałem to Mikrotik wydaje się być bardziej dopracowanym rozwiązaniem i się bardziej skłaniam ku heXowi.


Na górę
Post: śr, 16 maja 2018 18:53:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 197
.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 26 maja 2018 15:24:22

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl