Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 20 paź 2017 19:02:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 20 paź 2017 18:33:04
Posty: 7
Witam,

Chciałbym kupić switch do firmy z dwoma portami SFP+ (jeden z nich połączony do serwera danych po światłowodzie). Interesuje mnie jak największa wydajność (20 komputerów wpięte do portów RJ-45) lecz nie wiem jak porównać ten parametr tych dwóch switch-y. Producenci podają je w "inny" sposób. Prosiłbym o pomoc. Poniżej linki bezpośrednio do parametrów urządzeń:
Mikrotik CRS326-24G-2S+RM
Tp-Link T1700G-28TQ


Na górę
Post: pt, 20 paź 2017 20:32:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8064
pierwsze to router. jeśli to urządzenie ma pracować w jednej sieci, to więcej przewali tp-link

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 20 paź 2017 20:46:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 20 paź 2017 18:33:04
Posty: 7
Dzięki za odpowiedź. Pierwszy router ale z możliwością pracy jako switch.
Czy mógłbyś podać na jakiej podstawie, albo jak porównałeś te switch-e, iż wiesz ze Tp-Link będzie szybszy?


Na górę
Post: pt, 20 paź 2017 21:39:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8064
w switchu przełączaniem pakietów zajmuje się sprzętowy switchchip, a w routerze - procesor + soft, które są po prostu wolniejsze.

dane z kart katalogowych: switch ma wydajność 128 Gb/s, a router w trybie switcha między 43 a 86 Gb/s, zaś w trybie bridge'a coś ok 1 Gb/s... Dostrzegasz już różnicę?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 20 paź 2017 22:16:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 20 paź 2017 18:33:04
Posty: 7
Tak, teraz już wszystko jasne. Dzięki


Na górę
Post: wt, 24 paź 2017 17:09:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 21 paź 2014 10:12:39
Posty: 492
Wszystko jasne tylko to głupoty. Wg takich specjalistów CRS to router. CRS to switch, bo porty ma wpiete do switcha, który przetwarza pakiety sprzętowo. Dla Twoich potrzeb nadadzą się oba, bo mając serwer nie wyciągniesz więcej niż 1gbps w szczycie


Na górę
Post: śr, 25 paź 2017 9:21:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3737
Lokalizacja: Szczecin
madmark pisze:
bo mając serwer nie wyciągniesz więcej niż 1gbps w szczycie
Gdyż, ponieważ, bo? Jak podepnie serwer po SFP+ to może wyciągnąć więcej. Skąd wiesz, że stacje robocze nie są skonfigurowane tak, że np. o tej samej godzinie robią backup do serwera i wąskim gardłem będą dyski w serwerze, a nie interfejs sieciowy?

Wracając do tematu, to ciekawe że wg MT w testach CRS w trybie switch nie ma pełnej wydajności interfejsów (choć blisko do niej). Ciekawe co by było jakby przetestować tak TP-Linka. No i patrzcie też na to, że TP-Link ma 4xSFP+, a CRS ma 2xSFP+. Stąd na papierze wydajność całkowita TP-Linka musi być o prawie 2x większa. Osobiście jakbym miał kupować, to bym brał TP-Linka. JetStreamy są naprawdę fajne. Zanim MT dopracuje soft do CSS/CRS żeby miał zbliżoną funkcjonalność minie pewnie z rok-dwa.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 25 paź 2017 9:28:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 21 paź 2014 10:12:39
Posty: 492
zajadacz pisze:
madmark pisze:
bo mając serwer nie wyciągniesz więcej niż 1gbps w szczycie
Gdyż, ponieważ, bo? Jak podepnie serwer po SFP+ to może wyciągnąć więcej. Skąd wiesz, że stacje robocze nie są skonfigurowane tak, że np. o tej samej godzinie robią backup do serwera i wąskim gardłem będą dyski w serwerze, a nie interfejs sieciowy?

Wracając do tematu, to ciekawe że wg MT w testach CRS w trybie switch nie ma pełnej wydajności interfejsów (choć blisko do niej). Ciekawe co by było jakby przetestować tak TP-Linka. No i patrzcie też na to, że TP-Link ma 4xSFP+, a CRS ma 2xSFP+. Stąd na papierze wydajność całkowita TP-Linka musi być o prawie 2x większa. Osobiście jakbym miał kupować, to bym brał TP-Linka. JetStreamy są naprawdę fajne. Zanim MT dopracuje soft do CSS/CRS żeby miał zbliżoną funkcjonalność minie pewnie z rok-dwa.
Bo jak ktoś zastanawia się nad Mt vs tplink to na 90% nie ma sfp+ w serwerze. A mi nawet na sfp dyski nie wyrabiają ;)

Tez bym brał tplinka, ale raczej z powodu architektury. Nie przemawia do mnie swos/ros w switchu.


Na górę
Post: śr, 25 paź 2017 9:32:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3196
ja znowu używam te Mikrotika, lubię, bo znam już soft, a najważniejsza sprawa, to brak przeróbek zasilania w przypadku bufora lub siłowni.


Załączniki:
IMG_20171023_151250.jpg
IMG_20171023_151250.jpg [ 139.39 KiB | Przejrzano 802 razy ]

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570
Na górę
Post: śr, 25 paź 2017 22:27:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3737
Lokalizacja: Szczecin
madmark pisze:
Bo jak ktoś zastanawia się nad Mt vs tplink to na 90% nie ma sfp+ w serwerze. A mi nawet na sfp dyski nie wyrabiają ;)
To po co proponować TP-Linka z SFP+, jak można 2x tańszego bez? Jak Ci dyski nie wyrabiają to albo stare dyski, albo CPU za słabe i nie daje rady. U siebie mam w NAS (Celeron J1900) powolne dyski WD Red i wąskim gardłem jest interfejs sieciowy (zwykły gigabit ethernet). Jak ktoś ma jakąś macierz z RAID, to ze 3-4 Gbit ruchu powinno polecieć.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 26 paź 2017 6:26:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 21 paź 2014 10:12:39
Posty: 492
zajadacz pisze:
madmark pisze:
Bo jak ktoś zastanawia się nad Mt vs tplink to na 90% nie ma sfp+ w serwerze. A mi nawet na sfp dyski nie wyrabiają ;)
To po co proponować TP-Linka z SFP+, jak można 2x tańszego bez? Jak Ci dyski nie wyrabiają to albo stare dyski, albo CPU za słabe i nie daje rady. U siebie mam w NAS (Celeron J1900) powolne dyski WD Red i wąskim gardłem jest interfejs sieciowy (zwykły gigabit ethernet). Jak ktoś ma jakąś macierz z RAID, to ze 3-4 Gbit ruchu powinno polecieć.
To może słabo testowałem ;)


Na górę
Post: pt, 03 lis 2017 9:29:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1003
3-4 gbps na tym celku?
4gbps to realnie 500MBps transferu - to chyba macierz z SSD albo 3 równoległe macierze w tym cudaku...


Na górę
Post: sob, 04 lis 2017 16:39:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 27 cze 2012 18:08:29
Posty: 11
4 WD redy 8TB w raid0 wyciągają ponad 700MB/s, więc wcale dużo nie trzeba żeby zrobić jakieś 4Gbps


Na górę
Post: ndz, 05 lis 2017 0:51:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3737
Lokalizacja: Szczecin
Nie pisałem o sobie, a o tym co może mieć autor wątku. U siebie nie mam 10Gbit w sieci domowej i (jeszcze) nie potrzebuję mieć. Chodziło mi tylko o to, że ruch powyżej 1 Gbit to nie jest jakaś abstrakcja nawet przy stosunkowo tanim sprzęcie.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 22 lut 2018 6:59:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl