Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 30 wrz 2017 19:54:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 04 gru 2015 2:01:24
Posty: 21
Witam,

Mam mały problem zainstalowałem jeden link na w/w radioli zestroiłem i niby wszystko jest oki ale,
radiolinia jest ustawiona na szerokość kanału 28Mhz przy modulacji 256QAM i powinna przenosić ruch na poziomie 180Mb/s
w obie strony problem polega na tym że gdzieś na jednym z IDU musi być ustawione jakieś limitowanie ponieważ transmisja jest nie równa w jedną stronę bez najmniejszego problemu uzyskuje te około 180Mb/s a w drugą stronę jest równiutkie 98,9Mb/s tak jak by coś przycinało szukałem po menu ale nic nie mogę znaleźć. Dodam że radiola była używana i była na niej jakaś konfiguracja. Porty ethernet zestawiają się z jednej jak i z drugiej strony linku na 1Gb/s. Gdzie szukać błędu?

Z góry dziękuję za pomoc.

Podrawiam


Na górę
Post: sob, 30 wrz 2017 22:18:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4616
A czy modulacja po obu stronach zestawia się na 256QAM?

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 7:11:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 04 gru 2015 2:01:24
Posty: 21
Tak modulacja na obu stronach jest 256QAM sygnał jest -41dBm na jednym na drugim -42dBm


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 12:42:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2035
Lokalizacja: Kłaj
Daj wkładki SFP RJ45 po obu stronach i przepnij transmisję na nie

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 13:14:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 959
Lokalizacja: Wrocław
Może masz licencje na 100Mbps na tym drugim IDU

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 13:37:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 04 gru 2015 2:01:24
Posty: 21
Licencje mam na oby dwóch 400Mb, też pomyślałem o tych portach by zamienić, ciekawi mnie dlaczego w jedną stronę jest oki a w drugą tnie do 100Mb


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 13:42:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 959
Lokalizacja: Wrocław
Gdzie kupowałeś?

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 13:45:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 04 gru 2015 2:01:24
Posty: 21
Używki w 2ends


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 14:08:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 959
Lokalizacja: Wrocław
Ja też ostatnio od nich brałem używaną Ipasolink 200, 400Mbps, po weekendzie je uruchomie to Ci powiem co i jak.
Przecież masz tam gwarancje 3 m-ce to czemu się do nich nie kontaktujesz?

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 14:30:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2461
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
masz ograniczenie nie na licencji radia a na braku 1Gb/s na LAN-ie port 1,2 są 1Gb/s 3,4 są 100Mb/s 5,6(SFP) są 1Gb/s


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 18:32:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 04 gru 2015 2:01:24
Posty: 21
OloWeb - napisałem w pierwszym poście że porty LAN zestawiają się z jednej i z drugiej strony na 1Gb/s, uściślając mam w obydwóch IDU podłączone porty 1. Opisałem również że transmisja jest nierówna w jedną stronę idzie 180 a w drugą stronę 100 czyli 180/100 więc raczej było by nie możliwe by z jednej strony był port 100Mb/s zresztą na samym początku było sprawdzane na jakie wartości owe porty się zestawiają ze switch-em. Moim zdaniem gdyby z jednej strony był port 100Mb/s to po pierwsze test wychodził by 100/100 a nie 100/180 i połączenie LAN nie zestawiało się by w 1Gb/s.

No chyba że ja czegoś nie wiem to niech mnie kolega oświeci.

Ans01 - ja mam jeszcze na półce jeden komplet, spróbuje podmienić te porty ewentualnie pod mienię IDU które zresetuje do defaulta

PS. W zakładce S/W License Information w oknie ETH mam: RJ-45 Port Usage 4x GbE Available
SFP Port Usage 2x GbE Available - z czego wynika że wszystkie 4 porty RJ-45 są 1Gb/s


Na górę
Post: ndz, 01 paź 2017 19:41:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 04 gru 2015 2:01:24
Posty: 21
Panowie sukces problem rozwiązany !!!

Dla innych problemem była konfiguracja.

Na jednym z IDU w:

Provisioning - ETH Function settings - QoS Classfication Setting - Port settings w kolumnie Egress Shaper Rate dla portów 1 i 2 było ustawione 100 zamiast 1000 oraz wchodząc dalej w Detail wszystkie Class od 0 do 7 miały ustawione również w Shaper Rate 100 zamiast 1000 po zmianie wszystkiego na 1000 link pracuje 180/180 bez najmniejszego problemu.

Nie zamieniałem IDU nie zmieniałem portu.

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i sugestie

Pozdrawiam


Na górę
Post: pn, 02 paź 2017 0:31:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 959
Lokalizacja: Wrocław
Dobrze wiedzieć :)

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 21 paź 2018 13:07:11

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl