Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 16 cze 2017 13:04:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 333
Lokalizacja: P.W Batna
Niedawno na dachu naszej firmy (http://www.anteny24.pl) został zamontowany system solarny od Ubiquiti - SunMAX (https://www.anteny24.pl/sunlink).

Postanowiliśmy przekonać się o zaletach instalacji fotowoltaicznej i przetestować nową linię produktów firmy, która na co dzień tworzy sprzęt sieciowy wysokiej jakości (Ubiquiti).

Nasza firma generuje duże zużycie energii elektrycznej poprzez wiele komputerów, serwerów, kamer klimatyzatorów oraz włączone światło - średnio ok 3,5kWh, a maksymalnie nawet 5kWh.


Etap 1

Listopad 2016 - na dachu naszej siedziby umieściliśmy pierwsze panele (10szt.). Plan był prosty - sprawdzić skuteczność paneli Ubiquiti i zredukować koszty energii.

Załącznik:
panele.png
panele.png [ 614.49 KiB | Przejrzano 883 razy ]


Montaż paneli Ubiquiti jest szybki i prosty, dlatego wykonaliśmy to we własnym zakresie.

Dach, na którym były zainstalowane panele ma powierzchnię płaską, dlatego pod panele przygotowano specjalne ramy montażowe o nachyleniu 35ᵒ.

Załącznik:
sunmax_1.jpg
sunmax_1.jpg [ 356.84 KiB | Przejrzano 883 razy ]


Do instalacji użyliśmy:

- 10x paneli Ubiquiti SunMAX o łącznej mocy 2,5kWh wraz z mikroinwerterami https://www.anteny24.pl/ubiquiti-networ ... my-solarne
https://www.anteny24.pl/ubiquiti-networ ... my-solarne
Załącznik:
inverter.jpg
inverter.jpg [ 38.48 KiB | Przejrzano 883 razy ]



- 1x konektor z wyjściem do instalacji elektrycznej
https://www.anteny24.pl/ubiquiti-networ ... my-solarne


- 1x bramka PICO do zbierania danych ze wszystkich paneli
https://www.anteny24.pl/ubiquiti-networ ... my-solarne

_________________
www.anteny24.pl


Ostatnio zmieniony pt, 16 cze 2017 16:56:20 przez aBaZ, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: pt, 16 cze 2017 13:46:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 333
Lokalizacja: P.W Batna
Etap 2

Po ponad półrocznej bezawaryjnej pracy systemu decyzja mogła być tylko jedna:
ZAMONTUJMY WIĘCEJ PANELI!!! :D

Czerwiec 2017r. - instalacja rozrosła się o 30 dodatkowych paneli, powierzchnia zagospodarowana na cały system to ok. 130m2, a cały system może wytworzyć 10kWh, co jest oczywiście założeniem teoretycznym, bo w praktyce zbyt wiele warunków ma wpływ na zmniejszenie wydajności paneli - zachmurzenie, zacienienie, a nawet wszelkie zabrudzenia.
Przy słonecznym dniu instalacja jest w stanie oddać do sieci 30kWh, czyli obecnie produkcja przewyższa zużycie.
Załącznik:
panele_30.png
panele_30.png [ 841.56 KiB | Przejrzano 867 razy ]


Załącznik:
20170612_134300.jpg
20170612_134300.jpg [ 929.71 KiB | Przejrzano 867 razy ]



Przy słonecznym dniu produkcja energii znacznie przekracza zużycie, co przekłada się na czysty zysk dla firmy.

Załącznik:
IMG_13062017_125741_0.png
IMG_13062017_125741_0.png [ 19.11 KiB | Przejrzano 867 razy ]




Do lepszego podglądu, zamieszczam stream z aktualnej produkcji energii.
https://www.youtube.com/watch?v=vbLu3efpU_A

Jak widać system działa bardzo wydajnie, a każdy panel pracuje z pełnią możliwej mocy.

A szczegółowy opis naszej instalacji znajdziecie tutaj -> https://www.anteny24.pl/nasza-instalacj ... 4-i-sunmax

:polacmu: :polacmu: :polacmu:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pt, 16 cze 2017 14:04:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 588
No dobrze dobrze, sam jestem fanem fotowoltaiki bo to ciekawa sprawa mimo, że kompletnie nieopłacalne w naszej szerokości geograficznej. Kiedy ta instalacja się zwróci? Ile wydaliście łącznie na tę instalację pieniędzy? Jakieś matematyczne obliczenia sensowności tej instalacji? Wkład własny czy jakieś dotacje unijne?


Na górę
Post: pt, 16 cze 2017 14:20:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2929
Opłacalne jak zrobimy sami, pomijając zbędne bajery jak np wyłącznik DC, itp i nie na mikroinwerterach.
Inna sprawa, że robiąc to na ubnt (ceny), to niema najmniejszego sensu.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 16 cze 2017 14:50:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 333
Lokalizacja: P.W Batna
Jeśli w instalacji jest tylko jeden falownik, wówczas każdy panel działa z mocą najsłabszego panelu w układzie.
Czyli jeśli zostanie zacieniony chociaż jeden kwadracik na panelu, to cała instalacja przestaje produkować prąd.

W Ubiquiti sunMAX dzięki zastosowaniu niezależnych mikroinwerterów, panele działają niezależnie dzięki czemu cały system może wykorzystać cały swój potencjał.
A w razie "W" wymieniamy tylko jeden mikroinwerter zamiast całego falownika, który kosztuje znacznie więcej :)

Kolejny plus Ubiquiti SunMAX to innowacyjny system montażu, co ułatwia i przyspiesza cały proces instalacji.

Możemy również monitorować cały układ, logując się na bramkę pico, która umożliwia dostęp do szczegółowych statystyk


Na korzyść przemawia również okres gwarancji:

- na panele 5 lat
- na mikroinwerter 10 lat

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pt, 16 cze 2017 15:41:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 88
Podepnę się. Jak rozumiem zasilanie wyłącza się gdy zaniknie zasilanie z sieci energetycznej? Czy ubiquiti ma jakiś system w którym pozostaje zasilanie z akumulatorów+PV gdy nie ma zasilania z sieci? Wydaje mi się, że oglądałem kiedyś ich taki film promocyjny, ale nie mogę teraz znaleźć.

Czy mikroinwertery ubiquiti można monitorować bez ich 'chmury' tylko np. przez snmp/cacti/itp.?


Na górę
Post: pt, 16 cze 2017 16:32:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2929
aBaZ pisze:
Jeśli w instalacji jest tylko jeden falownik, wówczas każdy panel działa z mocą najsłabszego panelu w układzie.
Czyli jeśli zostanie zacieniony chociaż jeden kwadracik na panelu, to cała instalacja przestaje produkować prąd.

W Ubiquiti sunMAX dzięki zastosowaniu niezależnych mikroinwerterów, panele działają niezależnie dzięki czemu cały system może wykorzystać cały swój potencjał.


w części się zgadza, instalacja słabnie, ale tylko częściowo, od tego są diody busbar w panelach, żeby nie wyłączała się całkowicie.(jeśli mamy 4 diody na panel, i przy częściowym zacienieniu panela, spada nam moc po 25% zależnie od zakrytych "kwadracików" inna sprawa, że instalacja w miejscach, gdzie będzie padał cień mija się z sensem.
Jak już nie mamy wyjścia, to lepiej dać inwerter z większą ilością MPPT
Jeśli mikroinwertery byłyby tańsze, to tak, a z powodu ich cen są mało spotykane.

Wrzućcie swoją instalację na pvmonitor, zobaczymy jak to będzie efektywne.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 11:52:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 146
Rozumiem że macie razem 40 paneli i 40 mikroinwerterów i wykręcacie 5,7 kwh

Kolega "Karas" ma rację teraz panele posiadają diody tzw potocznie bocznikowe
na moim przykładzie gdzie panele są rozłożone na dwa stringi (jeden na południe 16 szt drugi na południowy zachód 22szt) i w pobliżu są drzewa to te diody się sprawdzają .
Załącznik:
solar.jpg
solar.jpg [ 206.59 KiB | Przejrzano 703 razy ]


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 12:03:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 146
ams pisze:
Podepnę się. Jak rozumiem zasilanie wyłącza się gdy zaniknie zasilanie z sieci energetycznej? Czy ubiquiti ma jakiś system w którym pozostaje zasilanie z akumulatorów+PV gdy nie ma zasilania z sieci? Wydaje mi się, że oglądałem kiedyś ich taki film promocyjny, ale nie mogę teraz znaleźć.

Czy mikroinwertery ubiquiti można monitorować bez ich 'chmury' tylko np. przez snmp/cacti/itp.?


Mnie PGE nie chciało odebrać takiego systemu tylko on-line brak prądu z sieci brak produkcji mierzyli nawet czas załączania Inwerterów musiał wynosić coś ponad 20s by odebrali może jak bym jeszcze wstawił przekaźniki z jakimś opóźnieniem to baterię bym podłączył


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 12:57:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2929
u mnie w ogóle nic nie sprawdzali, nawet instalacji nie oglądali, a 1 jaką robiłem, to wszystko z używek. W przyszłym roku będzie jej zwrot (po 4 latach)
Inwerter łączy się 60s
Przy systemie hybrydowym inwerter nie wysyła prądu do sieci po jej zaniku. Korzystasz tylko z dodatkowego wyjścia 230V, które nie jest połączone z elektrownią

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 13:05:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 588
Inwertery hybrydowe są cholernie drogie np. od SMA, już nie mówiąc o koszcie akumulatorów 20-30 tys. złotych, które po 10 latach będą do wywalenia.


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 14:42:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2929
10 lat to chyba bardzo optymistyczna wersja :)

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 15:00:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 588
Grunt to inwestycja w markowe inwertery jak SMA i długiej żywotności nowe panele. Teraz to moda ściąganie używanych paneli z Niemiec. Niemiec płakał jak oddawał panele, skąd my to znamy ;].
Mam obiekcje co do tego zestawu UBNT. Czy to nie przypadkiem sprzęt i panele pokroju zabawek. Cholera wie.


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 17:35:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2929
i tych sma najwięcej można znaleźć sprzedawanych jako uszkodzone.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 17:57:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 588
Hmm, może po burzach? Podobno SMA to "mercedes" wśród inwerterów.


Na górę
Post: sob, 17 cze 2017 20:41:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 26 cze 2005 20:34:33
Posty: 144
Lokalizacja: Lubelskie
emigrant pisze:
Grunt to inwestycja w markowe inwertery jak SMA i długiej żywotności nowe panele. Teraz to moda ściąganie używanych paneli z Niemiec. Niemiec płakał jak oddawał panele, skąd my to znamy ;].
Mam obiekcje co do tego zestawu UBNT. Czy to nie przypadkiem sprzęt i panele pokroju zabawek. Cholera wie.

Niemiec płakał jak mu dołożyli podatek od m2 paneli, dlatego sprzedaje kilku letnie i zakłada nowe o wyższej mocy.


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 16:27:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2072
Lokalizacja: /usr/src/sys
emigrant pisze:
Hmm, może po burzach? Podobno SMA to "mercedes" wśród inwerterów.

a ile mercedesów "od dziadka z niemiec co do koscioła tylko jezdzil" Polacy pozwozili jednoczesnie zbijając im tak ze 2 lub 3 setki z licznika zeby było około 300 tys km na 10 letnie auto (srednio)?

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 17:29:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 588
Hehe, omg, ja wiem jaka jest sytuacja na rynku, ale takie jest powiedzenie po prostu. SMA i Fronius podobno są najlepsze. Reszta po prostu jest.


Na górę
Post: śr, 21 cze 2017 5:13:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 18 lis 2003 22:54:41
Posty: 561
Przyjdzie porządny grad i problem się sam rozwiąże :)


Na górę
Post: czw, 22 cze 2017 21:17:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 144
aBaZ pisze:
....



ok, ile by kosztowała instalacja takiego zestawu jak u Was dla klienta?


Pozdrawiam,


Na górę
Post: czw, 22 cze 2017 23:24:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 12 lis 2008 23:57:31
Posty: 107
Lokalizacja: Konin
...cena taka, że szczęka opada, bym musiał mieć z 50% rabatu, żeby się opłacało. Instaluję u siebie teraz, a właściwie dokładam jeszcze 6,6kW z 24 panele poli SHARP 275W + inwerter Fronius + wszystkie elementy montażowe, typu profile, śruby dwugwintowe itp., instaluję sam, także odpada koszt montażu, 27tys. brutto całość, -8tys. dotacji (niby 40% zwrotu, ale nie więcej niż 8tys.), wasz zestaw po cenach detal przy mocy 6,6kW wyszedł mi 43tys. netto mikroinwertery mam po 200zł za szt. ,ale ze względu na brak drzew w stronę południa to nie skorzystam, nic mi nie zacienia poza chmurami.
Na mojej instalacji zarabia sprzedawca, także kupił dużo taniej niż 27tys., mnie to będzie kosztować 27tys. - 8tys. = 19tys. + 600zł odsetek i kosztów uruchomienia kredytu (już taki brałem na poprzednie panele, PC, wentylacja z reku). Przy moim zużyciu rzędu 11,5MWh za ostatnie 12 miesięcy zwrot będę miał po 6 latach przy obecnym rozliczeniu 1 do 0,8 z zakładem energetycznym zwróci mi się instalacja po 6 latach. Żadne tam CIGS czy mono, poli dla naszego klimatu są najlepsze. Mam już ponad 24 miechy instalację na poli i zyski nie są wzięte z karty katalogowej, tylko z licznika, oprócz licznika w inwerterze mam dodatkowy F&F, także bez ściemy.
Solar world ogłosi za chwilę upadłość, Hanwa qcells doszły mnie słuchy, że problemy z dostępnością w polsce są spowodowane tym, że też będą lada dzień ogłaszać upadłość, także będzie problem z gwarancją.


Na górę
Post: pt, 23 cze 2017 10:35:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 333
Lokalizacja: P.W Batna
lukasz88 pisze:
aBaZ pisze:
....



ok, ile by kosztowała instalacja takiego zestawu jak u Was dla klienta?


Pozdrawiam,



Zapodaj jakiś kontakt na priv, to Ci wyśle wycenę takiej instalacji...

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 26 cze 2017 17:34:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 88
W danych mikroinwerterów ubiquiti jest max napięcie startowe 46V, czy to oznacza, że przy wyższym tylko nie wystartuje, czy się zepsuje? Np. czy podłączał ktoś do takiego inwertera tanie poniemieckie cienkowarstwowe panele GS50 (chodzące po 30zł na allegro), mają max napięcie na luzie 62V (MPP 43V)


Na górę
Post: pn, 26 cze 2017 18:01:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2929
do cienkowarstwowych masz inne inwertery, najczęściej transformatorowe.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest czw, 29 cze 2017 0:42:50

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl