Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 19 cze 2017 0:53:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 31 gru 2013 4:12:17
Posty: 5
Hej! Po 4 latach od rejestracji wypadałoby się przywitać :)
Sytuacja wygląda tak - potrzebuję przerzucić kilkaset megabitów ruchu na linku 14km - od razu mówię, że nie jest to żaden link produkcyjny, tylko dosył łącza światłowodowego na wieś :) Jestem ugadany ze spółdzielnią mieszkaniową (wierzowce 15 pięter), której bloki widzę z mojego dachu przez lornetkę (tak więc wizja jest, fresnel także) i potrzebuję przerzucić sobie łącze do domu. Przeboleję spadki transferu o 40% czy 50%.

Zastanawiałem się nad AirfiberDish 5GHz 30dBi Slant 45* i Rocketem 5AC Lite. Kalkulator AirLink pokazuje przy Rocketach ustawionych na 27dBm moc sygnału -42.30dBm i modulację QAM256. Cena zbytnio nie gra roli, jednakże chciałbym zmieścić się w 3 tysiach za link. Z racji zawodu potrzebuję dość niezawodnego łącza, a nie przepadam za LTE :) Ile dałoby radę z tego wyciągnąć? AirLink pokazuje, że maks 544Mb/s, jednak wolę dopytać u zawodowców :) Oczekuję, że uda się wyciągnąć >150Mbps

Ewentualnie zastanawiałem się nad Mikrotikiem NetMetal5 AC, jednak przeczytałem na forum, że oprogramowanie i stabilność pozostawia wiele do życzenia, zdecydowanie bardziej wolałbym to zawiesić, zwizować i zapomnieć. Na drugim końcu mam w zasadzie nieograniczone pasmo, więc jest pole do popisu :D


Załączniki:
Screenshot_2234.png
Screenshot_2234.png [ 31.28 KiB | Przejrzano 458 razy ]


Ostatnio zmieniony pn, 19 cze 2017 13:28:21 przez PawelGaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 7:20:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 144
Bierz ubnt, będziesz zadowolony i prosta konfiguracja spokojnie przerzuci te 200mb zastanowił bym się nad tańszym powerbeam AC iso 500 na Twoim miejscu


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 8:03:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2426
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Lepiej chyba DISHe + ROCKET AC mamy podobny na 12km na 500-ISO zmieniliśmy na "Dishe" poprawiły się parametry i zapina się wyższe QAM


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 8:47:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 680
Lokalizacja: Myszków
Ubiquiti PowerBeam PBE-5AC-620 albo Ubiquiti PowerBeam PBE-5AC-500, na Rocketach AC jest bardzo okrojone pasmo do tego zestaw wyjdzie dużo drożej bo Powerbeamy 620 są w cenie samego Rocketa, przy 500 jest to 1,5 Rocketa a gdzie jeszcze Dishe do tego.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 10:24:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 31 gru 2013 4:12:17
Posty: 5
Chyba zdecyduje się na Powerbeama M5 620 - Ma 29dBi, więc bardzo podobny zysk do Rocket Disha - do tego zintegrowana budowa, ale sam nie wiem czy dla mnie to jest plus, czy minus :D W każdym razie - Airlink pokazuje coś takiego : -47,30dBm, ile uda się na tym uzyskać Mb/s?

Myślę, że w moim przypadku pojedynczego linka mógłbym ustawić to w Compilance Test i powinno udać się spiąć na 80MHz - teren nie jest zbytnio zaszumiony :)

Okrojone pasmo na Rockecie rozumiem przez brak możliwości zejścia poniżej/powyżej pasmo uwolnione?


Załączniki:
Screenshot_2236.png
Screenshot_2236.png [ 40.93 KiB | Przejrzano 352 razy ]
Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 11:10:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2787
AF5X plus antenki slant ;)


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 11:14:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2787
AF5X plus antenki slant ;)


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 11:20:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 31 gru 2013 4:12:17
Posty: 5
kamikaze pisze:
AF5X plus antenki slant ;)

AF5X - 1400 netto i slant - 400netto - daje 1800 na stronę i 3600 netto na dwie - trochę za dużo :)


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 11:35:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2787
PawelGaj pisze:
kamikaze pisze:
AF5X plus antenki slant ;)

AF5X - 1400 netto i slant - 400netto - daje 1800 na stronę i 3600 netto na dwie - trochę za dużo :)

jakość kosztuje :)


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 11:48:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 31 gru 2013 4:12:17
Posty: 5
Zdaję sobie z tego sprawę, jednak jak pisałem nie jest to żaden link produkcyjny, tylko dosył łącza do mojego domu, jak będzie szło przykładowo 300Mbits i spadnie do 150 czy 100 to nic się nie stanie, a ja prawdopodobnie nawet tego nie odczuję :) Generalnie chodzi tylko o to, żeby były małe pingi (2-3ms) i żeby link był w miarę stabilny.


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 16:35:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16132
Lokalizacja: Nowa Ruda
O 80MHZ bym raczej zapomniał. Taki link na 40MHZ czy 50MHZ będzie działał w miarę stabilnie. Powinno przepychać realnego ruchu w porywach 180Mbit/s. Nie więcej.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 17:14:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 31 gru 2013 4:12:17
Posty: 5
A Airfiber 5X ile by przepchał na takim dystansie?


Na górę
Post: pn, 19 cze 2017 17:32:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2326
Lokalizacja: Wrocław
Na ile się zepnie tyle poleci :gwizdek:

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 27 cze 2017 0:34:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl