Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 11 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 02 kwie 2017 10:52:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 189
Ale jakie opóźnienie ? Tzn na jakim etapie jest oprogramowanie ? Bo chyba coś juz się testuje w Q1.
Również mogę zostać beta testerem. Proszę o konkretne informacje czy z MT to prawda czy przylepa dla reklamy ?


Na górę
Post: wt, 04 kwie 2017 13:36:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 92
Lokalizacja: Wschowa
Do dwóch tygodni powinno wszystko się wyjaśnić.

Wszystko czyli czy będzie soft na MT i kiedy będzie.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: wt, 04 kwie 2017 13:39:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 539
Lokalizacja: Poznań
Czyli czekamy :)


Na górę
Post: wt, 04 kwie 2017 14:52:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 92
Lokalizacja: Wschowa
Tak dla MikroTikowców pozostaje oczekiwanie.
Sieci na UBI mozna migrować :) zanim je kolejne wirusy dopadną.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: wt, 04 kwie 2017 18:37:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 mar 2012 18:25:50
Posty: 154
My bez większych przeszkód zmigrowaliśmy niemal 20 szt UBNT na soft Elevate, więc następne w kolejce na testy czekają MT :)

_________________
~~~Jaki masz kabel, takie masz usługi! ~~~


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 16:37:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Panowie, jako najbliższy źródła winny jestem Wam rzetelny update. Oto on...

1. Elevate na UBNT - po wszystkich zawirowaniach, które spotkaliśmy w trakcie implementacji wreszcie działa!
Do dnia dzisiejszego zidentyfikowaliśmy ponad 30 różnych typów PCB w urządzeniach UBNT! Można sobie wyobrazić jakie to wyzwanie, żeby każdy typ działał niezawodnie z naszym oprogramowaniem... To zabrało dużo więcej inżynieryjnego czasu niż planowaliśmy... Kosztem czego? Ano kosztem softu na Mikrotik'a...

2. Elevate na MT - w związku z powyższym poważnie się opóźnia data wydanie softu na MT. Ciagle mamy plany to zrobić, ale bardzo ostrożnie będziemy inwestować czas w ten projekt. To kwestia ograniczonych zasobów oraz estymacji uzyskania przychodu z licencji na rynkach, gdzie MT jest bardzo popularny...

3. Testy Elevate. Ze względu na pewne trudności (a właściwie upierdliwości) z migracją urządzeń UBNT-> ePMP w trybie NAT/PPPoE, które finalnie zostały przezwyciężone w połowie Marca 2017, instalacje testowe trochę się opóźniły, ale mamy już pewne rezulaty. mylek z fiberway (Polska) przełaczył 72xUBNT z 3 APeków UBNT na 1 sektor ePMP2000 i uzyskuje transfery na poziomie 60-70Mbps - jak się okazało ograniczone dosyłem do BS. Etanetas, przedsiębiorca polskiego pochodzenia na Litwie, w ciągu dwóch dni przełaczył 45UBNT z dwóch UBNT AP na jeden sektor ePMP2000. W szczycie uzyskał ponad 110Mbps przy 45końcówka, co pozwoliło mu podjąć decyzję zakupu 30 sektorów. Screen z sektora testowego oraz zdjęcie z biura z przygotowanymi do instalacji bazami - poniżej. Warto dodać, że taki zakup skutkował w otrzymaniu 900 darmowych licencji Elevate.... Właśnie, ważna rzecz: promocja (patrz punkt 4)! W tej chwili 5 ciu (1000+ abonentów na radiu) klientów wciąż testuje rozwiązanie.

4. Promocja! Przynajmniej do końca czerwca utrzymamy promocję dla Polski:
a) kup AP + antena za ~2550PLN i otrzymaj 20x Elevate gratis
b) kup AP + antena + aktywna antena za ~3660PLN i otrzymaj 30x Elevate gratis

Jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę o kontakt epmpmaster@elevateswojasiec.pl
Jeśli ktoś ma bardzo dużą sieć na UBNT (2x2MIMO) i chce zwiąkszyć jej wydajność 3-5 razy, rozmawiajmy, a znajdziemy nić porozumienia: epmpmaster@elevateswojasiec.pl
Jeśli ktoś uważa, że radio jest do d... i nie warto w nie inwestować - ma takie prawo! To póki co wolny kraj. Niech jednak pamięta, że trollowanie na forum nie przyniesie mu poprawy biznesu.

Zapraszam też na stoisko Cambium Networks na najbliższym iNET, gdzie będziemy promować glównie Elevate ("Elewate Swoją Sieć!").
Można będzie też porozmawiać z klientami, którzy zdecydowali się na upgrade do ePMP.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich radiowców, czuwaj!
ePMPMASTER


Załączniki:
ePMP2000 ready to go.jpg
ePMP2000 ready to go.jpg [ 106.96 KiB | Przejrzano 2494 razy ]
Komentarz: ruch 45 SMs
cropped minutowy 45 users.jpg
cropped minutowy 45 users.jpg [ 99.69 KiB | Przejrzano 2494 razy ]
Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 17:22:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2307
nie wiem jak u innych,
ale u mnie jest tak, że podłączeń radiowych UBNT już praktycznie nie ma, 12szt rocznie to NIC,
za to światłowodowych przybywa, wiec nie widzę sensu inwestowania w następne radia.


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 18:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2035
Lokalizacja: Kłaj
Inwestowanie w nowe nie ma sensu, ale wymiana na Cambium celem poprawy parametrów jak​najbardziej.

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 18:30:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
CezaRRR pisze:
nie wiem jak u innych,
ale u mnie jest tak, że podłączeń radiowych UBNT już praktycznie nie ma, 12szt rocznie to NIC,
za to światłowodowych przybywa, wiec nie widzę sensu inwestowania w następne radia.

1. Mówimy o wymianie tylko APeków w celu podniesienia przepływności osiąganej z pojedynczego AP do ~100-120Mbps - realnie przyjmuję 50% tego co potrafi nasza baza @40MHz, ze względu na zakłócenia, niepełny LOS itp.
2. Zabawmy się trochę w matematykę - jaką masz CezaRRR rurę w Świat? Tak szczerze.


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 18:32:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Giga plus 250Mbit plus 250Mbit

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 18:34:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Czekam na matematykę ;)

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 18:41:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2307
pawel.rohde pisze:
Czekam na matematykę ;)

z sektorów UBNT na 20mhz, raczej ubywa klientów niż przybywa,
więc niedługo trzeba będzie je zdejmować,
coś dodać?


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 18:52:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
pawel.rohde pisze:
Giga plus 250Mbit plus 250Mbit

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Pytałem CezaRRR, ale w sumie to bez znaczenia...

Dodając te plusy wychodzi mi 1.5Gbit, czyli 15 x ePMP2000 wystarczy, żeby wyssać całą taką rurę... nawet gdy będą pracować z UBNT.

Co można jeszcze dodać?


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 21:49:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 189
ePMPmaster pisze:
Panowie, jako najbliższy źródła winny jestem Wam rzetelny update. Oto on...

1. Elevate na UBNT - po wszystkich zawirowaniach, które spotkaliśmy w trakcie implementacji wreszcie działa!
Do dnia dzisiejszego zidentyfikowaliśmy ponad 30 różnych typów PCB w urządzeniach UBNT! Można sobie wyobrazić jakie to wyzwanie, żeby każdy typ działał niezawodnie z naszym oprogramowaniem... To zabrało dużo więcej inżynieryjnego czasu niż planowaliśmy... Kosztem czego? Ano kosztem softu na Mikrotik'a...

2. Elevate na MT - w związku z powyższym poważnie się opóźnia data wydanie softu na MT. Ciagle mamy plany to zrobić, ale bardzo ostrożnie będziemy inwestować czas w ten projekt. To kwestia ograniczonych zasobów oraz estymacji uzyskania przychodu z licencji na rynkach, gdzie MT jest bardzo popularny...


Jak bardzo ? Sieci na mt jest ogrom - działają gorzej niż ubnt wiec potencjał jest wielki . Chwalicie się paroma migracjami w ubnt - tutaj na forum już się kolejka tworzy ale dla mt - dlaczego tego nie wykorzystacie?
Chętnie bym wziął dla ubnt ale... tyle ile ściągam uwalony ch ubnt to az mi się nie chce na nie patrzyć mimo że są ładniejsze :)


Na górę
Post: czw, 06 kwie 2017 15:09:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16470
Lokalizacja: Nowa Ruda
Nie wiem czy różne PCB to wyzwanie skoro hardware fizycznie tak naprawdę są dwa warianty : XM/XW różniące się głównym chipem. Mogę tylko powiedzieć tyle, że Cambium używa w swoim sprzęcie rewelacyjnych anten sektorowych i tutaj trzeba przyznać, że nie mają sobie równych wobec sektorów Ubiquiti. Co do wydajności - to 100Mbit w 40MHZ... ciut słabo moim zdaniem - ale synchronizacja robi tutaj dobrą robotę oszczędzając kanały.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 06 kwie 2017 15:21:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
broken pisze:
Nie wiem czy różne PCB to wyzwanie skoro hardware fizycznie tak naprawdę są dwa warianty : XM/XW różniące się głównym chipem. Mogę tylko powiedzieć tyle, że Cambium używa w swoim sprzęcie rewelacyjnych anten sektorowych i tutaj trzeba przyznać, że nie mają sobie równych wobec sektorów Ubiquiti. Co do wydajności - to 100Mbit w 40MHZ... ciut słabo moim zdaniem - ale synchronizacja robi tutaj dobrą robotę oszczędzając kanały.


Te stare sektory to RF elements. Nowe są w pełni nasze, i jeszcze lepsze! :) większy zysk (18dBi), tłumienie wsteczne 35dB i charakterystyka wzmocnienia w miarę równa w całym zakresie pasma.

Co do wydajności 100Mbps w 40MHz, to tak jak pisałem wartość urealniona z uwzględnieniem:
- niepełnego LOS's-a
- zakłóceń
- dużej liczby zalogowanych SMów na bazie (60+).

Maksymalna przepustowośc bazy w 40MHz to ~230Mbps UDP i ~205Mbps TCP.

Każdy rodzaj PCB to inne watch dogi w sofcie UBNT, które "popychają" działanie jak coś się zatnie - stąd się bierze wyzwanie, bo my się tych zacięć musimy nauczyć...


Na górę
Post: czw, 06 kwie 2017 16:04:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 858
broken pisze:
Nie wiem czy różne PCB to wyzwanie skoro hardware fizycznie tak naprawdę są dwa warianty : XM/XW różniące się głównym chipem. Mogę tylko powiedzieć tyle, że Cambium używa w swoim sprzęcie rewelacyjnych anten sektorowych i tutaj trzeba przyznać, że nie mają sobie równych wobec sektorów Ubiquiti. Co do wydajności - to 100Mbit w 40MHZ... ciut słabo moim zdaniem - ale synchronizacja robi tutaj dobrą robotę oszczędzając kanały.

Możesz podać jakiś link do tych anten? Czy porównywałeś te anteny z np. Horn lub wersjami anten do AC UBNT ?


Na górę
Post: czw, 06 kwie 2017 16:12:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 858
ePMPmaster pisze:
Maksymalna przepustowośc bazy w 40MHz to ~230Mbps UDP i ~205Mbps TCP.

To samo uzyskałem w AC od UBNT nawet ciut lepiej było.
Jedynie do czego można się teraz przyczepić to brak synchronizacji GPS ale to mają niebawem wdrożyć.

Jestem ciekaw jak Cambium radzi sobie np. z tymi 60+ klientami kiedy część klientów nie jest spiętych na "full".
Wiadomo 100% klientów na AP nie będzie miało idealnych warunków podłączenia. Jak bardzo Cambium z tych 100Mb traci na wydajności.


Na górę
Post: czw, 06 kwie 2017 16:27:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 04 maja 2015 12:15:43
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
alien52 pisze:
ePMPmaster pisze:
Maksymalna przepustowośc bazy w 40MHz to ~230Mbps UDP i ~205Mbps TCP.

To samo uzyskałem w AC od UBNT nawet ciut lepiej było.
Jedynie do czego można się teraz przyczepić to brak synchronizacji GPS ale to mają niebawem wdrożyć.

Jestem ciekaw jak Cambium radzi sobie np. z tymi 60+ klientami kiedy część klientów nie jest spiętych na "full".
Wiadomo 100% klientów na AP nie będzie miało idealnych warunków podłączenia. Jak bardzo Cambium z tych 100Mb traci na wydajności.


Nigdy nie ma wszystkich klientów na full... i właśnie dlatego przyjmuję tylko 100Mbps, a nie 200Mbps+... Te 100-120Mbps to dane jakie zbieramy z pola - z żywych instalacji gdzie liczba zalogowanych stacji klienckich > 45.


Na górę
Post: czw, 06 kwie 2017 22:00:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 539
Lokalizacja: Poznań
Znając realia, skoro wersja elevate dobrze się sprzedaje na UBNT, to bądźmy szczerzy i zapomnijmy w najbliższym czasie o takiej wersji dla MT. Pewnie jak rynek się wysyci to przypomną sobie o użytkownikach mikrotika.
Ja mam cichą nadzieję, że do tego czasu Łotysze dopracują radio w AC.


Na górę
Post: czw, 06 kwie 2017 23:51:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2035
Lokalizacja: Kłaj
alien52 pisze:
ePMPmaster pisze:
Maksymalna przepustowośc bazy w 40MHz to ~230Mbps UDP i ~205Mbps TCP.

To samo uzyskałem w AC od UBNT nawet ciut lepiej było.
Jedynie do czego można się teraz przyczepić to brak synchronizacji GPS ale to mają niebawem wdrożyć.

Jestem ciekaw jak Cambium radzi sobie np. z tymi 60+ klientami kiedy część klientów nie jest spiętych na "full".
Wiadomo 100% klientów na AP nie będzie miało idealnych warunków podłączenia. Jak bardzo Cambium z tych 100Mb traci na wydajności.


Radzi sobie :-) Wyniki podałem w momencie gdy zalogowanych było ponad 70 osób. Problem jest taki, że nie mam więcej niż 80-100Mbps na uplinku do bazy. Link poniżej.

http://i.imgur.com/ugWVtN6.png

Jak masz czysty eter to AC UBNT działa. Problem jest taki, że u Nas nie ma czystego eteru w zasadzie nigdzie :P Gdzieś działa u Nas most na UBNT AC pod 150-180Mbps w 40MHz. A gdzie indziej działa tak jak zwykłe M5 albo i nawet gorzej.

Na sektorach UBNT Prism się zawiodłem. Przemigrowałem dwa sektory M5 po 30 ludzi na Prism w miejscu, gdzie widać ~150 sieci. Oczywiście stacje są dalej M5. Po migracji ping spadł, jitter spadł i transfer też spadł :P Paru klientów przełożyłem na LBE, ale nic się nie poprawiło. Baza w porywach oddaje do 25-30Mbps do klienta.

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: pt, 07 kwie 2017 0:42:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 11 gru 2013 21:24:47
Posty: 191
mylek pisze:
My właśnie jesteśmy po odpaleniu pierwszego sektora na ePMP 2000. Zastąpił 3szt. Rocketów M5. Powieszone ponad 70 osób w kanale 40MHz. W szczycie około 60Mbps. Daje to sobie spokojnie radę.

Obecnie mamy trochę kulawy most na AC do tej bazy, więc ciężko sprawdzić więcej niż 80-90Mbps sumarycznie, ale wieczorem spokojnie te 60Mbps do klienta jest.



To ja zapytam jakie pakiety na tym sektorze dla klienta końcowego są oddawane.


Na górę
Post: pt, 07 kwie 2017 6:53:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2035
Lokalizacja: Kłaj
10-30Mbps.

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: pt, 07 kwie 2017 8:27:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3007
mylek pisze:
alien52 pisze:
ePMPmaster pisze:
Maksymalna przepustowośc bazy w 40MHz to ~230Mbps UDP i ~205Mbps TCP.

To samo uzyskałem w AC od UBNT nawet ciut lepiej było.
Jedynie do czego można się teraz przyczepić to brak synchronizacji GPS ale to mają niebawem wdrożyć.

Jestem ciekaw jak Cambium radzi sobie np. z tymi 60+ klientami kiedy część klientów nie jest spiętych na "full".
Wiadomo 100% klientów na AP nie będzie miało idealnych warunków podłączenia. Jak bardzo Cambium z tych 100Mb traci na wydajności.


Radzi sobie :-) Wyniki podałem w momencie gdy zalogowanych było ponad 70 osób. Problem jest taki, że nie mam więcej niż 80-100Mbps na uplinku do bazy. Link poniżej.

http://i.imgur.com/ugWVtN6.png

Jak masz czysty eter to AC UBNT działa. Problem jest taki, że u Nas nie ma czystego eteru w zasadzie nigdzie :P Gdzieś działa u Nas most na UBNT AC pod 150-180Mbps w 40MHz. A gdzie indziej działa tak jak zwykłe M5 albo i nawet gorzej.

Na sektorach UBNT Prism się zawiodłem. Przemigrowałem dwa sektory M5 po 30 ludzi na Prism w miejscu, gdzie widać ~150 sieci. Oczywiście stacje są dalej M5. Po migracji ping spadł, jitter spadł i transfer też spadł :P Paru klientów przełożyłem na LBE, ale nic się nie poprawiło. Baza w porywach oddaje do 25-30Mbps do klienta.



a Migracje do prism robiłeś wraz z wymianą anten sektorowych czy tylko podmieniłeś roceta M na AC Prism? Ewentualnie ostatecznie ta zmigrowana baza z prism korzystała z jakich anten?


Na górę
Post: pt, 07 kwie 2017 8:28:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2035
Lokalizacja: Kłaj
Wcześniej były zwykłe sektory ubnt 90st. Teraz są cyberbajty 60st.

_________________
fiberway.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 11 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 19 paź 2018 17:02:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl