Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 121 22 23 24 2528 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 17 lut 2017 21:17:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1823
Bo w tamtym roku były zbierane inwestycje na 3 lata.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: czw, 23 lut 2017 8:32:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 22 lip 2014 7:07:21
Posty: 14
U mnie są wszystkie dane z zeszłego roku nie trzeba robić Export/impotr, jak u Was?


Na górę
Post: czw, 23 lut 2017 10:34:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3028
baroo pisze:
Bo w tamtym roku były zbierane inwestycje na 3 lata.


I całkiem logicznym jest wniosek że jeżeli ktoś zadeklarował w tamtym roku inwestycje na 3 lata to w tym i w kolejnych dwóch już palcem nie ruszy ponad to co zaraportował w tamtym roku???? Przecież to miał być głównie dupochron dla Urzędasów by w razie przyznania dotacji ktoś później nie zaskarżył do KE że wybudował tam sieć NGA i pomoc była niedozwolona. A tak będzie kontr argument że dany roszczeniowy ISP nie zadeklarował że będzie budował to skąd biedni Urzednicy mogli wiedzieć więc dotacje przyznali na podstawie posiadanej na tamten czas wiedzy. A teraz jak kaska już poszła to ich gów.... obchodzi czy ktoś będzie budował czy w danej lokalizacji nagle będą 2-3 sieci NGA z czego jedna bez sensu dotowana. Nikt nie posypie sobie głowy popiołem że kasa poszła w błoto bo i bez subwencji sieć i tak by powstałą. Koniec końców dodali 3/4 polski jako białe plamy, z czego na pewno 1/4 w ciągu kilku lat wybudowała bysie czysto komercyjnie, i pewnie ta 1/4 wybuduje się także z kasy POPC bo ISP potrafią liczyć a te 2/4 nadal zostaną bez NGA


Na górę
Post: czw, 23 lut 2017 13:03:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 30 mar 2014 20:16:06
Posty: 16
Czy na ten rok jest jakiś nowy generator siis? Czy został tylko minisiis?


Na górę
Post: pn, 27 lut 2017 15:12:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3462
Lokalizacja: Mazury
I na mnie wypadło robic siis. tfu
Mam pare pytań do wtajemniczonych, czy dobrze rozumie uke.

Węzły własne - czyli miejsce, w którym mamy zainstalowane anteny?
Interfejsy - moge tu przyjąć każde urządzenie jakie mam w węźle ?
Zasięgi radiowe - Czy tu ma być każdy sektor ? Czyli jak mam RB433 i wykorzystuje 2 karty radiowe to mam uznać to razy 2 ? Jak zauważyłem w kodzie lmsu do "Zasięgi radiowe" jest przypisywany każdy komputer który jest przypisany do taryfy itd.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automatyczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień automatycznie


Na górę
Post: wt, 28 lut 2017 14:10:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 683
Węzły własne - czyli miejsce, w którym mamy zainstalowane anteny?
TAK
Interfejsy - moge tu przyjąć każde urządzenie jakie mam w węźle ?
NIE
interfejsem jest każdy switch lub każda karta radiowa ( AP np.) NP RB 433AH może mieć 3 karty radiowe dlatego rozpisanie jako 1 interfejs jest błędem

Zasięgi radiowe - Czy tu ma być każdy sektor ?
TAK
mało tego rozpisany na interfejs

Czyli jak mam RB433 i wykorzystuje 2 karty radiowe to mam uznać to razy 2 ?
TAK
dla każdego interfejsu osobno

Jak zauważyłem w kodzie lmsu do "Zasięgi radiowe" jest przypisywany każdy komputer który jest przypisany do taryfy itd.
TAK
w zasięga radiowych podajesz klienta w postaci jego adresu budynku i do którego interfejsu jest wpięty


Na górę
Post: wt, 28 lut 2017 17:18:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3462
Lokalizacja: Mazury
Dzięki.
A w Liniach bezprzewodowych, mogą być także wielopunkty (stacje podpięte pod ten sam sektor) ? i w takim razie w > Technologia > System transmisyjny dla medium radiowego, czym się tu sugerować i co tu wpisać?

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automatyczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień automatycznie


Na górę
Post: ndz, 12 mar 2017 18:58:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 549
Lokalizacja: Brzesko
Jak nanosicie linie swiatlowodowe u mufy ?


Na górę
Post: ndz, 12 mar 2017 19:14:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5186
załadowałem z poprzedniego roku, i powywalało ostrzeżenia w zakładce interfejsy 'interfejs wifi w warstwie szkieletowej' -no cóż 99% sieci jest oparta o radio. dziwne że w tamtym roku nie robili problemu..


Na górę
Post: ndz, 12 mar 2017 21:03:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 977
Lokalizacja: Wrocław
Przecież tam nikt nie sprawdza tego, więc nie trzeba tego aż tak dokładnie co do jednej mufy czy jednego linku radiowego robić. Byle by się to kupy trzymało.

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: pn, 13 mar 2017 12:00:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5186
chłopacy potwierdźcie, że dobrze myślę...
jeśli chodzi o stronę główną w siisie:
-usługi to jakby ilość adresów pod którymi są klienci (nie uwzględnia zagregowanych adresów)
- zakończenia sieci to ???
ilość wszystkich klientów nie jest nigdzie wyświetlona??


Na górę
Post: pn, 13 mar 2017 13:20:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 381
Lokalizacja: Zamość
krasnoludek pisze:
chłopacy potwierdźcie, że dobrze myślę...
jeśli chodzi o stronę główną w siisie:
-usługi to jakby ilość adresów pod którymi są klienci (nie uwzględnia zagregowanych adresów)
- zakończenia sieci to ???
ilość wszystkich klientów nie jest nigdzie wyświetlona??

inaczej , zakończenie sieci to konkretny punkt adresowy natomiast usługi to ilość i rodzaj usług jakie sa świadczone pod konkretnym adresem
np domek jednorodzinny podłączony po wifi to jedna usługa
a blok gdzie masz 15 klientów to 15 usług z podziałem na net/voip/iptv

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: pn, 13 mar 2017 13:41:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5186
tylko że jak zmienię np. pod jednym adresem 2 usługi (są dwie rodziny, każda ma net na siebie) to pomimo wklepania w ilości klientów dla danej prędkości 2, liczba usług na stronie głównej się nie zmienia.


Na górę
Post: pn, 13 mar 2017 15:22:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 381
Lokalizacja: Zamość
krasnoludek pisze:
tylko że jak zmienię np. pod jednym adresem 2 usługi (są dwie rodziny, każda ma net na siebie) to pomimo wklepania w ilości klientów dla danej prędkości 2, liczba usług na stronie głównej się nie zmienia.

jeśli to klepiesz w siis bezpośrednio to przed chwilką sprawdzałem i mi dodaje się jako druga usługa zamiast 1 usługi po dodaniu drugiej lub zmiany 1 na 2 mam liczbę 2

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: pn, 13 mar 2017 18:59:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5186
no tak, jak wprowadzasz klienta, to tam liczy każdą usługę, ale jak przejdziesz na stronę głwną, tam gdzie masz podsumowanie i dane z zeszłego roku, liczba usług się nie zmienia, bez różnicy czy pod danym adresem dasz 1 usługę internetu czy np. 3xinternet


Na górę
Post: pn, 13 mar 2017 18:59:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 381
Lokalizacja: Zamość
teraz mam coś weselszego , jedna z firemek postanowiła zaraportować do siisa wszystki słupki gponowe a że wiekszośc stoi sobie na działkach gdzie nie ma nr domków postanowili zaraportować je po namiarach i wszystko było by ok gdyby siis nie stwierdził :
"69 Zbyt dużo węzłów w tej samej lokalizacji Węzeł własny lub współdzielony 197 869 Ostrzeżenie Zbyt dużo węzłów w tej samej lokalizacji.
69 Zbyt dużo węzłów w tej samej lokalizacji Węzeł własny lub współdzielony 213 869 Ostrzeżenie Zbyt dużo węzłów w tej samej lokalizacji......."
itd. ktoś to już jakoś ogarnął czy ew. jak raportujecie takie rzeczy ?

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: ndz, 19 mar 2017 15:35:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1023
Co zaznaczacie w sekcji 5?

Cytuj:
Nie przekazałem danych w zakresie wymienionym powyżej z uwagi na:
Nieposiadanie powyższych.
Sprzedaż innemu podmiotowi.
Przejęcie lub połączenie z innym podmiotem.
Przekazanie danych przez podmiot powiązany kapitałowo.
Inne


Czego to pytanie się tyczy?


Na górę
Post: sob, 25 mar 2017 15:01:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5186
dobra panowie, wypadałoby pomalutku kończyć, więc mam pytanie odnośnie oświadczeń.
Przyjmijmy hipotetycznie za wzór moją firmę ]:>
Żadnych kolokacji, tylko internet bezprzewodowy:
1-A (świadczę)
2-A (zarządzam)
3-A (zarządzam)
4-B (nieposiadam)
5-A (nieposiadam) -tutaj przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem o co im chodzi...
6-Tak; Tak -tutaj raczej komentarz zbędny

Ktoś ma jakieś uwagi, propozycje że może w którymś punkcie powinno być coś inaczej?


Na górę
Post: sob, 25 mar 2017 18:39:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 549
Lokalizacja: Brzesko
To jeszcze jedno co wypelnic przy swiadczeniu VOIP na wlasny rachunek w formularzu F10

Świadczenie usług połączeń telefonicznych abonentom publicznych sieci telekomunikacyjnych
czy
Świadczenie usług telefonicznych z wykorzystaniem własnych sieci dostępowych IP


Na górę
Post: sob, 25 mar 2017 20:22:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5186
ja bym zapodał drugą opcję, ale kolego cygar, ten wątek dotyczy SIIS


Na górę
Post: sob, 25 mar 2017 21:45:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 30 mar 2014 20:16:06
Posty: 16
po załadowaniu siis wywala mi błąd 703.. Obiekt "wierzejewskiego_7" (typ: Usługa świadczona) został usunięty, gdyż w plikach z danymi nie zdefiniowano poprawnego obiektu powiązanego "wierzejewskiego_7" (typ: Zakończenie sieci).

jakiś pomysł?


Na górę
Post: ndz, 26 mar 2017 17:53:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 11 lip 2014 19:50:33
Posty: 25
Witam szanowne grono :)

Panowie... szukam pomocy!

Mam niesamowicie rozbudowaną sieć internetową... 2 skrzynki i aż 9 użytkowników :D

Zeszłorocznego SIIS'a wypełnił mi znajomy ale ten rok idę w zaparte aby zrobić to samodzielnie na podstawie tego co było w zeszłym roku. Jednakże:
W poprzednim SIIS za 2015 miałem jedną skrzynkę do której dochodził internet od dostawcy światłowodem -> Mediakonwerter -> Mikrotik -> Switch -> Klienci
Po drodze wjechała druga skrzynka w tym samym budynku. No i teraz instalacja wygląda tak że z Mikrotika ->Mediakonwerter -> Szkło -> (skrzynka na 2piętrze) -> Mediakonwerter -> switch -> Klienci.

Zatem zalogowałem się na stronie form.teleinfrastruktura... zrobiłem export danych z systemu (plik.csv). Pobrałem świeżego miniSIIS'a i do niego zaimportowałem to co pobrane :)

Efektem tego mam stan z zeszłego roku i męczę od rana kwestie 'dodania drugiej skrzynki' (Nowy węzeł)

Id wezla: skrzynka_gora
Własność : węzeł własny
określam adres i kody,ulice,
typ obiektu: skrzynka

Daję walidację i mam kod błędu 710 - brak zdefiniowanych interfejsów umożliwiających podłączenie do sieci
Zatem ognia do Interfejsów i szukam, kombinuję i za cholerę :( Niby proste a za cholerę...

Ktoś poratuje mądrym słowem ? :)


Na górę
Post: pn, 27 mar 2017 12:20:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 30 mar 2014 20:16:06
Posty: 16
ericsson pisze:
Witam szanowne grono :)

Panowie... szukam pomocy!

Mam niesamowicie rozbudowaną sieć internetową... 2 skrzynki i aż 9 użytkowników :D

Zeszłorocznego SIIS'a wypełnił mi znajomy ale ten rok idę w zaparte aby zrobić to samodzielnie na podstawie tego co było w zeszłym roku. Jednakże:
W poprzednim SIIS za 2015 miałem jedną skrzynkę do której dochodził internet od dostawcy światłowodem -> Mediakonwerter -> Mikrotik -> Switch -> Klienci
Po drodze wjechała druga skrzynka w tym samym budynku. No i teraz instalacja wygląda tak że z Mikrotika ->Mediakonwerter -> Szkło -> (skrzynka na 2piętrze) -> Mediakonwerter -> switch -> Klienci.

Zatem zalogowałem się na stronie form.teleinfrastruktura... zrobiłem export danych z systemu (plik.csv). Pobrałem świeżego miniSIIS'a i do niego zaimportowałem to co pobrane :)

Efektem tego mam stan z zeszłego roku i męczę od rana kwestie 'dodania drugiej skrzynki' (Nowy węzeł)

Id wezla: skrzynka_gora
Własność : węzeł własny
określam adres i kody,ulice,
typ obiektu: skrzynka

Daję walidację i mam kod błędu 710 - brak zdefiniowanych interfejsów umożliwiających podłączenie do sieci
Zatem ognia do Interfejsów i szukam, kombinuję i za cholerę :( Niby proste a za cholerę...

Ktoś poratuje mądrym słowem ? :)



nie wiem jak to wygląda w minisisie ale ja w generatorze jeśli w WĘZŁY wpisane mam skrzynka_gora to to samo mam w INTERFEJSY, SEKTORY RADIOWE oraz uwzględnione w RADIOLINIE


Na górę
Post: pn, 27 mar 2017 22:01:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 27 cze 2008 21:50:01
Posty: 9
Lokalizacja: Katowice
Czy ja dobrze widzę, że w tym roku zostaliśmy zmuszeni do upublicznienia danych o swojej infrastrukturze?

W zakładce "Formularze -> Podmiot przekazujący informacje -> Wyrażenie zgody na upublicznienie nazwy podmiotu dla:"

wszystkie opcje są zablokowane i zaznaczone na "TAK"

też tak macie?

pisałem do nich, to odpisali mi: "Te dane są jawne". Jakas podstawa prawna?

pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 28 mar 2017 7:45:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 793
no właśnie u mnie też tak jest i myślałem że to chwilowy błąd - nie mam ochoty dzielić się tymi informacjami z innymi !! więc co jest do K****NĘ*** ?!
skoro odpisali Ci na poprzednią wiadomość to spytaj ich o podstawę prawną
całe do pitolone sprawozdanie od samego początku miało na celu ułatwienie pracy tym największym (orange czy upc) i nic więcej bo oni dążą do konsolidacji rynku


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 121 22 23 24 2528 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 15 gru 2018 15:13:47

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl