Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 06 lut 2017 9:05:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 722
Orientuje się ktoś czy da się oprogramowanie QNAP zainstalować na jakimś innym hardware niż ich ? Nie bardzo widzi mi się przepłacać za ładny wygląd w stosunku do niskiej wydajności sprzętowej i wolał bym sobie samemu złożyć hardware do tego softu.


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 9:14:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2611
Lokalizacja: Lublin
Nie wydaje mi się, był za to DSM Synology: http://xpenology.me/introduction/
Oczywiście pewnie z licencją to zgodne nie jest.
Są też fajne darmowe alternatywy (nie wiem czego potrzebujesz z tego QNAPa) typu OpenMediaVault albo FreeNAS.


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 11:01:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 670
Lokalizacja: PL
freeNAS działa stabilnie mam u siebie od ponad roku

serwer: HP SE326MI
20 dysków

soft właśnie freeNAS

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 17:45:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 810
Lokalizacja: Myszków
A ja polecę NAS4FREE, instalacja na pendrive czy karcie pamięci, konfiguracja jest tam trzymana a dyski zarządzane osobno. ZFS natywnie, freeBSD, VirtualBOX, jaile itp.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 17:59:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 670
Lokalizacja: PL
freeNAS'a też możesz na pendriva :D nawet miałem tak u siebie ale że to zbyt niska stabilność i pendrivy siadają dość szybko to przerzuciłem to na ssd'ki

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 18:10:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 810
Lokalizacja: Myszków
NAS4FREE uruchamiany jest do RAMu, jest tylko odczytywany przy starcie systemu i zapisywany przy zmianie konfiguracji.
Stabilność jak skała, pendrive nie pada bo praktycznie jest on tylko zasilany z portu.
Synology x64 też używałem do czasu awarii jednego dysku i klocków przy przywracaniu danych.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 07 lut 2017 0:20:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 722
QNAP'a ma wielu moich klientów i dla samej znajomości tematyki wolałem mieć to u siebie. Po za standardowym magazynem danych zależy mi na synchronizacji plików i rejestracji obrazu z kamer i tak w przypadku freenasa można doinstalować ownclouda, natomiast jak poradzić sobie z rejestracją obrazu z kamer to nie wiem. Oczywiście QNAP jak to on w przypadku rejestracji obrazu z kamer to już niezły kosmos cenowy mają :P. Tak na marginesie w QNAPie można jeszcze odpalić wirtualną maszynę - to też fajna sprawa. Ogólnie QNAP wg mnie fajny ale jak się chce czegoś więcej to już mega drogo a jak po gwarancji padnie to już w ogóle słabo.


Na górę
Post: sob, 11 lut 2017 22:20:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 04 gru 2009 17:23:35
Posty: 1122
Lokalizacja: mnt/home
debian, webmin, zoneminder,
może nie gotowiec. ale gigantyczne możliwości,


Na górę
Post: ndz, 12 lut 2017 3:31:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3577
Lokalizacja: Szczecin
I wymagania systemowe. U mnie zoneminder zżera dość dużo CPU.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 12 lut 2017 9:05:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2611
Lokalizacja: Lublin
OpenMediaVault to Debian, więc ma się sporo OOTB, a jak się chce więcej to żaden problem.


Na górę
Post: ndz, 12 lut 2017 21:14:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 04 gru 2009 17:23:35
Posty: 1122
Lokalizacja: mnt/home
dawno dawno temu próbowałem z OMV, ale mi się nie podobało, nie pamiętam dlaczego dokładnie ale podejrzewam że chodziło o sambe.
FreeNAS fajny był ale na FreeBSD a tego systemu nie ogarniałem,
a nad debianem zeszło mi ze dwie noce żeby zrobić po mojemu, ale opłacało się.




pozdrawiam


Na górę
Post: czw, 13 lip 2017 15:27:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 09 lut 2017 12:48:11
Posty: 101
Z gotowców dorzucę: https://www.openfiler.com/
- jeśli maszyna miałaby pełnić funkcję NASa, robiłbym po swojemu (osobiście preferuję CentOS).
- jeśli to ma samo robić snapshoty, backupy itd (i więcej), a Ty nie bardzo chcesz się tego uczyć, weź gotowca.


Na górę
Post: czw, 13 lip 2017 17:56:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3875
QNAP + SYNOLOGY masz jednak soft z mnostwem appek, co dziala. Na FreeNAS czy NAS4FREE jest sporo rzezby, ale nie jestes ograniczony hardware. Ja korzystam z FreeNASa, ale glownie pod ISCSi.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: czw, 13 lip 2017 19:10:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 810
Lokalizacja: Myszków
Synology można postawić na swoim x86, topowe NASy są na Intelu.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 14 lip 2017 22:07:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 15 lis 2015 12:54:14
Posty: 11
Lokalizacja: Leszno
Niestety qunapa nie postawisz na niczym innym synology już tak


Na górę
Post: śr, 16 sie 2017 13:04:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 722
A z tym synology da się zrobić to legalnie na własnym sprzęcie ? Szukam po ich stronie i po za funkcjonalnością softu i sprzętu który oferują jakoś nic na temat licencjonowania czy samego uniwersalnego firmware do pobrania nie widzę :(. Dopiero w ichniejszym centrum pobierania są softy ale to pod konkretną maszynkę. Możecie rozwinąć temat jak należało by się zabrać do tematu w oparciu o ich soft ?


Na górę
Post: śr, 16 sie 2017 16:08:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2611
Lokalizacja: Lublin
Legalnie nie. Jest projekt umożliwiający instalację ich soft, ale to łamie licencję. Coś jak hackintosh.


Na górę
Post: śr, 16 sie 2017 19:31:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 722
masz na myśli xpenology czy coś jeszcze innego ?


Na górę
Post: czw, 17 sie 2017 7:37:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 15 lis 2015 12:54:14
Posty: 11
Lokalizacja: Leszno
jo_gurt pisze:
Legalnie nie. Jest projekt umożliwiający instalację ich soft, ale to łamie licencję. Coś jak hackintosh.


Dlaczego nielegalne przecież oprogramowanie jest na licencji GPL ? Chyba ze coś się zmieniło ?

Tylko xpnology nic więcej chyba nie ma działa nawet fajnie w wersji 6.1


Na górę
Post: czw, 17 sie 2017 10:49:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 936
dokładnie - to GPL


Na górę
Post: czw, 17 sie 2017 11:34:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2611
Lokalizacja: Lublin
Cały DSM z UI też?

https://www.reddit.com/r/DataHoarder/co ... ering_the/


Na górę
Post: czw, 17 sie 2017 12:02:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 936
tja
a czy ze strony synology spodziewałeś się innej odpowiedzi ?


Na górę
Post: czw, 17 sie 2017 12:27:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2611
Lokalizacja: Lublin
Raczej nie spodziewałbym się kłamstwa. Natomiast to jest bardzo częsta sytuacja że firmy budują soft na GPLu ale dodają też swoje moduły. Wtedy są zobligowani do udostępnienia modyfikacji tych komponentów, które są na GPLu, ale nie więcej. Tak samo jest z firmware wszelkiej maści w TV, routerach itp.


Na górę
Post: czw, 17 sie 2017 14:11:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 722
no dobra czyli że co ? xpenology nie do końca jest legalne ? natomiast synology można sobie instalować ....fajnie więc skąd pobrać soft który sobie zainstaluje na pc ?bo na stronie synology to raczej nie ma takiego ? wiem że dużo pytań i może stosunkowo łatwo znaleźć odpowiedź na nią w necie ale nie lubie tracićgodziny czy dwóch jeśli ktoś zna odpowiedź :)


Na górę
Post: czw, 17 sie 2017 14:50:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 936
nie no - zwykły kalizm

kali ukraść jest ok
kalemu kraść nie jest ok

oni oficjalnie zaprzeczają jakoby ich soft był GPL sami łamiąc postanowienia licencji GPL


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 25 wrz 2017 4:44:07

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl