Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 06 lut 2017 9:05:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 705
Orientuje się ktoś czy da się oprogramowanie QNAP zainstalować na jakimś innym hardware niż ich ? Nie bardzo widzi mi się przepłacać za ładny wygląd w stosunku do niskiej wydajności sprzętowej i wolał bym sobie samemu złożyć hardware do tego softu.


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 9:14:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2532
Lokalizacja: Lublin
Nie wydaje mi się, był za to DSM Synology: http://xpenology.me/introduction/
Oczywiście pewnie z licencją to zgodne nie jest.
Są też fajne darmowe alternatywy (nie wiem czego potrzebujesz z tego QNAPa) typu OpenMediaVault albo FreeNAS.


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 11:01:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 589
Lokalizacja: PL
freeNAS działa stabilnie mam u siebie od ponad roku

serwer: HP SE326MI
20 dysków

soft właśnie freeNAS

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 17:45:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 621
Lokalizacja: Myszków
A ja polecę NAS4FREE, instalacja na pendrive czy karcie pamięci, konfiguracja jest tam trzymana a dyski zarządzane osobno. ZFS natywnie, freeBSD, VirtualBOX, jaile itp.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 17:59:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 589
Lokalizacja: PL
freeNAS'a też możesz na pendriva :D nawet miałem tak u siebie ale że to zbyt niska stabilność i pendrivy siadają dość szybko to przerzuciłem to na ssd'ki

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 18:10:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 621
Lokalizacja: Myszków
NAS4FREE uruchamiany jest do RAMu, jest tylko odczytywany przy starcie systemu i zapisywany przy zmianie konfiguracji.
Stabilność jak skała, pendrive nie pada bo praktycznie jest on tylko zasilany z portu.
Synology x64 też używałem do czasu awarii jednego dysku i klocków przy przywracaniu danych.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 07 lut 2017 0:20:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 705
QNAP'a ma wielu moich klientów i dla samej znajomości tematyki wolałem mieć to u siebie. Po za standardowym magazynem danych zależy mi na synchronizacji plików i rejestracji obrazu z kamer i tak w przypadku freenasa można doinstalować ownclouda, natomiast jak poradzić sobie z rejestracją obrazu z kamer to nie wiem. Oczywiście QNAP jak to on w przypadku rejestracji obrazu z kamer to już niezły kosmos cenowy mają :P. Tak na marginesie w QNAPie można jeszcze odpalić wirtualną maszynę - to też fajna sprawa. Ogólnie QNAP wg mnie fajny ale jak się chce czegoś więcej to już mega drogo a jak po gwarancji padnie to już w ogóle słabo.


Na górę
Post: sob, 11 lut 2017 22:20:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 04 gru 2009 17:23:35
Posty: 1105
Lokalizacja: mnt/home
debian, webmin, zoneminder,
może nie gotowiec. ale gigantyczne możliwości,


Na górę
Post: ndz, 12 lut 2017 3:31:52 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3169
Lokalizacja: Szczecin
I wymagania systemowe. U mnie zoneminder zżera dość dużo CPU.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 12 lut 2017 9:05:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2532
Lokalizacja: Lublin
OpenMediaVault to Debian, więc ma się sporo OOTB, a jak się chce więcej to żaden problem.


Na górę
Post: ndz, 12 lut 2017 21:14:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 04 gru 2009 17:23:35
Posty: 1105
Lokalizacja: mnt/home
dawno dawno temu próbowałem z OMV, ale mi się nie podobało, nie pamiętam dlaczego dokładnie ale podejrzewam że chodziło o sambe.
FreeNAS fajny był ale na FreeBSD a tego systemu nie ogarniałem,
a nad debianem zeszło mi ze dwie noce żeby zrobić po mojemu, ale opłacało się.




pozdrawiam


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 28 mar 2017 17:47:52

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl