Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 11 sty 2017 0:40:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 11 sty 2017 0:38:52
Posty: 1
Drodzy forumowicze,

planuję właśnie zmiany lokatorskie w mieszkaniu, które jest budowane przez dewelopera. W wersji podstawowej dla 4 pokojowego mieszkania zaplanowano tylko jedno gniazdo RJ45 zlokalizowane w salonie. Chciałbym rozbudować sieć LAN tak by w każdym pomieszczeniu mieć możliwość podpięcie się kablem. W standardzie wykończenia zaplanowano skrzynkę teletechniczną do której wprowadzony zostanie przewód antenowy oraz światłowód. Ową skrzynkę zamierzam potraktować jako centrum mojej sieci. Gniazdo RJ45 w każdym pomieszczeniu planuję zrobić we wspólnej puszce wraz z gniazdem antenowym. Nie wiem kto będzie dostawcą telewizji i internetu, natomiast pytanie moje jest:

1. czy w przypadku gdyby sygnał tv i internetowy miałby iść po sieci LAN istnieje konieczność robienia podwójnego gniazda RJ45 i podłączenia go 2 kablami z centrum sieci?

2. czy w przypadku gdy sygnał tv pójdzie klasycznie po kablu antenowym, ale jednocześnie chciałbym podłączyć internet po kablu do tv i komputera, czy muszę mieść podwójne gniazdo RJ45 i w nim 2 kable czy jest możliwość rozdzielenia sygnału z jednego gniazda na kilka urządzeń - tv, komputer i konsola?

Nie znam się na sieciach absolutnie, dlatego pytam o radę czy jest sens robić podwójne gniazda i płacić za podwójne kable czy pojedyncze gniazdo w każdym pokoju obsłuży kilka urządzeń (domyślam się, że potrzebny będzie switch).


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 8:47:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2540
Lokalizacja: Lublin
1) To zależy od konkretnego rozwiązania.
2) Jest taka możliwość, ale raczej urządzeniem aktywnym (switch) z własnym zasilaczem. Pomijam rzeźbę typu pajączki, czyli rozgrzebywanie żył skrętki na dwie RJ.

Ogólnie nie ma dla mnie żadnej wątpliwości - im więcej gniazd tym lepiej. Jak pucha to podwójne, jak pokój to ze 3-4 puchy.


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 9:45:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 146
Pod tv w salonie proponuje co najmniej 2 kable
Mozliwe do podlaczenia:
Smart tv
Konsola
Dekoder sat
IPTV.
Serwer plikow

Dobrym rozwiązaniem jest tez zainstalowanie routera z wifi blisko tv. Wtedy urzadzenia ktore sa blisko podlaczysz do niego.

Tak czy siak ja bym 2 kable poprowadził


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 10:22:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4627
ja z kolei jestem zwolennikiem peszla. do salonu pod tv faktycznie 2 gniazda to wydaje się mało (a w każdym razie napewno bez nadmiaru), natomiast jak masz peszel, to tak naprawdę pociągniesz sobie według potrzeb. Jak nie będzie trzeba skrętki to zawsze wykorzystasz na antenowy lub 230v.


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 11:24:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 235
W ubiegłym roku robiłem swoje poddasze (sześć pomieszczeń). We wszystkich pomieszczeniach oprócz łazienki (nie wiem czy nie błąd) zastosowałem podwójne gniazda do których doprowadziłem po dwa przewody. W salonie mam jednak cztery. Dwa przy TV (dekoder z reguły nie ma WLAN i już jeden zajmujesz) i dwa za kanapą po przeciwnej stronie. Miałem peszel "poelektryczny", ale jego wykorzystanie to był największy błąd. Z racji, że jest karbowany teraz nic przez niego nie przełożę.

TV też rozprowadzałem. Tu mam gniazda 2xSAT oraz TV i Radio. Wszystkim steruje Multiswitch. Na każdym mam SAT oraz DVB-T, DAB+ i analogowe radio. Nie kładź jednego przewodu, bo to fuszerka.


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 11:38:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 119
A czemu uważasz ze nie przelozysz przez ten peszel? ;) to ze nie umiesz nie znaczy ze się nie da 1. Jak peszel to tylko z pilotem stosować bo na większych odcinkach może być właśnie problem z przełożenie 2. Jak nie ma pilota a masz już w nim jakiś kabel można jego jako pilota wykorzystać 3. Jak jest pusty to zawsze można na początku przewodu zrobić oczko i wtedy będzie łatwiej dodatkowo można użyć płynu do mycia naczyń lub po prostu stalki i wtedy o ile nie jest oczywiście gdzieś zgnieciony to przelozysz bez pronlemu

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 11:51:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 235
Wymienić umiem, bo przymocowuję do końcówki starego nowy i ciągnę. Wtedy stary odcinam i w peszlu zostaje tylko nowy.

@gavron to poproszę o instrukcję jak do dwóch przewodów w peszlu dołożyć trzeci.

Taki sam peszel zastosowałem u znajomego do Internetu mobilnego. Z racji, że tam przekładaliśmy przewód RF7 który był sztywniejszy przeszedł bez problemu. Skrętka wygina się po 30 cm.


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 11:58:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 119
Napisałem wyżej kilka punktów. Dodatkowo możesz uciąć jeden przewód i dowiazac do niego 2 i wtedy będziesz miał to co chcesz ale albo jeden łączony albo nowy musisz cały. Ja nie jestem specem w tej dziedzinie ale kiedyś przyciskiem i tez stwierdziłem po tygodniu ze się nie da. Przyjechał kumpel i w 2 godziny przecisnal. ...

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 12:02:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15573
Lokalizacja: Wrocław
glitzy pisze:
Wymienić umiem, bo przymocowuję do końcówki starego nowy i ciągnę. Wtedy stary odcinam i w peszlu zostaje tylko nowy.

@gavron to poproszę o instrukcję jak do dwóch przewodów w peszlu dołożyć trzeci.

Taki sam peszel zastosowałem u znajomego do Internetu mobilnego. Z racji, że tam przekładaliśmy przewód RF7 który był sztywniejszy przeszedł bez problemu. Skrętka wygina się po 30 cm.

wyciągasz istniejący kabel mając podklejony nowy, a za nim drugi, np. sznurek - mając już nowy kabel i pilota ponownie wciągasz istniejący.Oczywiście peszel musi mieć odpowiednią średnicę

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 14:51:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4627
są również w sprzedaży specjalne włókna. Idzie nimi jak po maśle, zwłaszcze z załączonymi końcówkami na sprężynce. Coprawda fachowe są drogie (kati-blitz) a niefachowe niezawsze dadzą radę...


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 14:54:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 146
Słowem 2 kable w peszlu :D


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 11:23:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 707
kabel drogi nie jest a w przyszłości nigdy nic nie wiadomo co będziesz chciał zrobić więc daj minimum 2 kable do jednej puszki


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 kwie 2017 9:22:06

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl