Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7

Przedstawiona sytuacja w mojej sieci
Czas głosowania minął sob, 20 sie 2016 12:07:41
występuje 18%  18%  [ 2 ]
nie występuje 36%  36%  [ 4 ]
występuje w minimalnej skali nie wychodzi aż tyle włókna 9%  9%  [ 1 ]
nigdy czegoś takiego nie widziałem 36%  36%  [ 4 ]
Liczba głosów: 11
Autor Wiadomość
Post: sob, 07 sty 2017 19:20:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
Witajcie.
Łudziłem się, że po tych poprawkach specjalnym układaniu kabla w mufach i większych mufach coś się poprawi. Od czasu tej fali mrozów wycina ludzi bo wzrasta tłumienie. Nie wiem tylko gdzie problem jest czy samo włókno dostało większego tłumienia w niskiej temperaturze czy też kabel się wyprostował od mrozu i wypchnął dalej włókna? W nocy -25 a w dzień niewiele lepiej bo -16 i boję się tego dotykać bo się całkiem połamie albo i rozpadnie w rękach. Oczywiście na innych kablach spokój tylko na gównie z CDR-u jest problem. Wojtku może masz jeszcze jakieś dobre rady na ten ochujały kabel? Może mufy zabezpieczyć jakąś watą szklaną, styropianem albo zamontować grzałki? Czy na zimę należy montować specjalną otulinę na kabel?


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 20:16:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2125
..... a nie mówiłem ?

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 21:55:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
Pierwszym błędem było zakupienie tego kabla drugim uwierzenie, że jakieś czary i zaklęcia mu pomogą. Niestety kablowi gównoton nic nie pomorze... Dlatego wróci do żor skąd przyszedł.


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 8:29:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 sie 2010 18:56:31
Posty: 398
Lokalizacja: Żywiec, Bielsko, Kraków
tomibomi pisze:
Witam, koledzy ostrzegam przed 1J drop z firmy F....sia, uszkodzony w kilku miejscach na rolce jakby nadpalony , przytopiony coś takiego.
Kupilismy kilka rolek na probę, generalnie szkoda kłopotu... lepiej kupować coś sprawdzonego

+1

Wysłane z mojego EVA-L09

_________________
J. Wolfgang von Goethe

"Kto nie idzie do przodu, ten się cofa."


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 10:59:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 445
Biore troche kabla z F.....a Generalnie nie ma problemu. Dostałem raz kabel 1J co mikrotuba była zgrzana z kewlarem i zewnetrzna osłoną gumową. Nie było problemu jak zgłosiłem im problem wymienili mi 12km. W sumie od nich biore troche kabli też 12J okrągły 8mm oraz mają podobny kabel w ofercie płaski jak z E....u prawie identyczna konstrukcja i bardzo wytrzymały.


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 14:24:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2875
pogoń za niską ceną, od producenta przez dystrybutora na kliencie końcowym kończąc. Kupujcie markowe produkty lub szukajcie perełki pośród azjatyckiego gówna


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 16:27:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2125
kamikaze pisze:
pogoń za niską ceną, od producenta przez dystrybutora na kliencie końcowym kończąc. Kupujcie markowe produkty lub szukajcie perełki pośród azjatyckiego gówna


Zakładając że gówno się stopniuje i może byc mniejsze lub większe gówno

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 0:27:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
To był pierwszy kabel jaki kupiłem fajna konstrukcja(2 tuby) i nie była to jakaś mega oszczędność. Zaraz po instalacji nie było z nim problemów. Przyszło ciepełko - problem jest zimno - problem. Zwyżka nam dziś "odtajała" to jutro zajrzymy do muf i zobaczymy czy są przemieszczenia względem ostatniego stanu jak zostały mufy zostawione. Obstawiam, że przy tym mrozie włókno nie mogło się przemieścić. Podejrzewam problem w samy kablu że drastycznie wzrasta jego tłumienie wraz ze spadkiem temperatury. Jutro to potwierdzę.


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 8:47:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 19 wrz 2007 11:55:54
Posty: 187
Lokalizacja: N 50,353669 E 17,861395
green3d pisze:
Orin pisze:
A zwis był prawidłowy czy kabel był naciągnięty jak odciąg w maszcie?

Zna ktoś może jakiś wzór do którego wklepiemy odległość pomiędzy słupami, wpiszemy wagę kabla, docelowy zwis i wypluje nam jakiej siły mamy użyć aby zwis był taki jak w instrukcji?

http://www.xbest.pl/kalkulator/

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

_________________
NIC-HDL: AR5819-RIPE


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 9:03:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 688
raq pisze:
green3d pisze:
Orin pisze:
A zwis był prawidłowy czy kabel był naciągnięty jak odciąg w maszcie?

Zna ktoś może jakiś wzór do którego wklepiemy odległość pomiędzy słupami, wpiszemy wagę kabla, docelowy zwis i wypluje nam jakiej siły mamy użyć aby zwis był taki jak w instrukcji?

http://www.xbest.pl/kalkulator/

Super. Rozumie że "Wyliczona maksymalna siła" to jest siła z jaką ma zadziałać aby naciąg był taki jaki wpisałem w parametrze "Zwis"?


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 10:16:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1288
green3d pisze:
raq pisze:
green3d pisze:
Zna ktoś może jakiś wzór do którego wklepiemy odległość pomiędzy słupami, wpiszemy wagę kabla, docelowy zwis i wypluje nam jakiej siły mamy użyć aby zwis był taki jak w instrukcji?

http://www.xbest.pl/kalkulator/

Super. Rozumie że "Wyliczona maksymalna siła" to jest siła z jaką ma zadziałać aby naciąg był taki jaki wpisałem w parametrze "Zwis"?

Mi się wydaje, że wyliczona maksymalna siła to jest naciąg podstawowy dla danego kabla w 2 strefie wiatrowej i oblodzeniowej. Czyli uwzględnia też sadź normalną lub mróz -25 C.


Na górę
Post: śr, 28 cze 2017 12:08:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
Fotki z dzisiaj - nieustające źródło włókna światłowodowego


Załączniki:
20170628_091723-trzepak.jpg
20170628_091723-trzepak.jpg [ 922.91 KiB | Przejrzano 1450 razy ]
20170628_091938-trzepak.jpg
20170628_091938-trzepak.jpg [ 646.66 KiB | Przejrzano 1450 razy ]
Na górę
Post: śr, 28 cze 2017 13:35:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2875
może właśnie tak się uprawia włókna światłowodowe, jest kabel który należny posadzić tj zawiesić tak by był w dobrze nasłonecznionym miejscu w takich warunkach po pewnym czasie z kabla rosną włókna można je potem ściąć i zrobić z nich niowy kabel - niemal jak uprawa rolna


Na górę
Post: czw, 29 cze 2017 9:48:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 948
Przychodzi klient I prosi o podłączenie...

A ty mu na to... Jak tylko włókno podrośnie...


Na górę
Post: wt, 18 lip 2017 14:24:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 13 paź 2011 9:41:51
Posty: 96
siona pisze:
Przychodzi klient I prosi o podłączenie...

A ty mu na to... Jak tylko włókno podrośnie...

dobre:)
Krystian


Na górę
Post: wt, 18 lip 2017 19:49:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2125
no ale jak sie sprawa toczy ?

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: wt, 18 lip 2017 21:46:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 13 kwie 2008 14:57:54
Posty: 120
podobno się dogadali: 10% żniwa musi oddać .... ;)

Wysłane z mojego Lenovo A7600-F przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam !
Zibi K.


Na górę
Post: pn, 24 lip 2017 14:10:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2875
pomidor pisze:
no ale jak sie sprawa toczy ?


Zapewne dogadali się na poziomie rozmowy twarzy z krawężnikiem ;)


Na górę
Post: pn, 14 sie 2017 14:44:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
Finał w sądzie brak możliwości normalnego załatwienia sprawy. CDR twierdzi, że źle zainstalowaliśmy ten kabel chociaż tak zupełnie przy okazji Wojtek potwierdził, że ten kabel tak ma.... Sąd i biegły orzekną kto ma rację. Dam znać jak sprawa się rozwinie.


Na górę
Post: pn, 28 sie 2017 9:41:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
świeżynka
https://drive.google.com/open?id=0B8JDj ... nBLcFpzS0E
świeżo zrobiona mufa, włókienka się rozchodzą - jest to jej pierwsze poprawianie
Jeśli będą jacyś chętni do obejrzenia w czasie konferencji Kike naszej instalacji oraz tego jak się zachowują kable Opton z CDR-u to zapraszam kabelki wiszą blisko. Wojtku Tobie nawet użyczę zwyżki :D


Na górę
Post: wt, 29 sie 2017 11:04:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2125
a z innej beczki - czemu nie korzystacie w przelacznicy z tym rowków obok tacki zapasu na tuby ?

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: czw, 07 wrz 2017 17:19:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 09 sie 2016 8:38:23
Posty: 28
pomidor pisze:
a z innej beczki - czemu nie korzystacie w przelacznicy z tym rowków obok tacki zapasu na tuby ?


Chłopaki wiedzieli ze i tak wyjedzie wiec układali to tak żeby było łatwo poprawic - tak się tłumaczą. Teraz już ułożone jest przez te rowki.
Zresztą układanie jest nieważne zdjęcie ścinka 60m z pięknym zakwitem. Leżał sobie po prostu i czekał na swoją kolej przy okazji zakwitł
https://drive.google.com/open?id=0B-V4U ... U1UZ3l0eVE


Na górę
Post: pn, 11 wrz 2017 18:49:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 404
my mamy teraz daca od innego sprzedawcy (ale na szpuli taśma z Falesii). Po obcięciu kabla też rośnie jakieś 20-30 cm. Co prawda na razie jeszcze nie spawaliśmy tego ale już na zapasach budowlanych widac


Na górę
Post: pn, 11 wrz 2017 19:38:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 688
it-konsult pisze:
my mamy teraz daca od innego sprzedawcy (ale na szpuli taśma z Falesii). Po obcięciu kabla też rośnie jakieś 20-30 cm. Co prawda na razie jeszcze nie spawaliśmy tego ale już na zapasach budowlanych widac

Na jakim odcinku kabla? Ja zauważyłem to na moich kablach Optix, ale nie wiem czy to nie jest wina nawijania na małe szpule kabli 4kN. Na kablach z Fibrain z czymś takim się nie spotkałem, ale tam kable są nawijane na duże szpule.


Na górę
Post: pn, 11 wrz 2017 19:45:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 404
faktycznie może to być kwestia szpuli. tutaj dostaliśmy 4 km kabla na szpuli którą sam na opla combo zapakowałem. Wcześniej 4 km dac z C&C był na dużej szpuli dla 2 chłopów


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 paź 2017 22:20:02

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl