Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 06 sty 2017 11:00:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 15 sty 2013 11:36:20
Posty: 22
Lokalizacja: Kruszwica
Witam, zauważyłem dziś następujący problem:

Mam OLTa Dasan V5824G, końcówka kliencka H660GW, pod porty 1, 2 podłączone dekodery od Evio, IPTV po multicast. Konfiguracja w zakładce LAN zrobiona, DHCP pass-thru oraz w Firewall PortMapping.

Jeśli włączę ten sam kanał na dwóch dekoderach to obraz zacina się na dekoderze podpiętym pod port 1, ten na drugim pracuje bez problemu. Niezależne jaki to kanał i niezależne który dekoder jest wpięty na porcie 1.

Czym może być to spowodowane?

Na ONU wgrałem fw 1.43p1-0010, natomiast na OLT 1.05.

Pozdrawiam

Edit: dodam, że zauważyłem, że zacięcie obrazu na ułamek sekundy następuje mniej więcej co 16 sekund.


Na górę
Post: pt, 06 sty 2017 13:51:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 59
Lokalizacja: Ncza
Hej,
u nas H660GW (te czarne starsze) działają jak narazie dobrze w różnych konfiguracjach mamy nawet klientów z 4 portami na TV i jest ok. Sprawdź czy masz zaptaszkowane IGMP(Snoop helper Wan) na ont. Upgrade softu dla olta może też mieć znaczenie, po drodze trochę poprawiali, teraz jest 1.09 dla olt tylko sprawdz w changelogu czy nie trzeba czegoś zmieniać w konfiguracji bo o ile pamiętam to coś trzeba było zmieniać kiedyś po upgrade.

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 14:33:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 15 sty 2013 11:36:20
Posty: 22
Lokalizacja: Kruszwica
cgr pisze:
Hej,
Sprawdź czy masz zaptaszkowane IGMP(Snoop helper Wan) na ont.


Niestety w zakładce LAN SNOOP HELPER WAN mam jakby niedostępny - nie mogę wybrać ani enable, ani disable, tak samo nie mogę wybrać tam żadnego wan'u, a po kliknięciu Apply wywala mi błąd "Wrong wanidx value". Po przeładowaniu nadal nie jest zaznaczone. Od czego właściwie jest ta opcja?


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 14:36:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 59
Lokalizacja: Ncza
Elemat mówił mi że to niby igmp od strony lanu ale ja nie zauważyłem różnicy czy jest on czy off działa i tak jakby był całyczas włączony. My konówki konfigurujemy przez provisioning. Jak chcesz mogę podesłać ci xmla dla przykładu.
Ps. U nas są dekodery ABOX M15

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 9:36:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 111
W domu mam 660gw i 3x stb mag250. Dziala bez problemu. Soft onu 1.43, na olt 1.09


Na górę
Post: wt, 17 sty 2017 23:14:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 15 sty 2013 11:36:20
Posty: 22
Lokalizacja: Kruszwica
Wracam do tematu:

Ja korzystałem w tym przypadku ze starszych dekoderów od Evio - ADB 2840.

Skontaktowałem się z chłopakami z Fibraina i po wgraniu najnowszego firmware na ONTa (jeszcze w wersji testowej 1.45p4-0022) problem ustąpił.
Na dniach powinien być wydany oficjalnie najnowszy fw.


Na górę
Post: śr, 18 sty 2017 20:51:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 maja 2012 14:31:44
Posty: 59
Lokalizacja: Ncza
Ciekawe dlaczego problem był u Ciebie a u innych nie? Co takiego poprawili że jest ok? a soft do olta zmieniałeś? Kucze u siebie tego nie zaobserwowałem, co nie znaczy że tego nie ma :) Może ma to związek z tym że u nas są inne dekodery?

ps. evio ostatnio robi podobne zmiany jak sgt jeśli chodzi o ceny czyli na minus dla nas

_________________
mów mi Kostek


Na górę
Post: śr, 18 sty 2017 23:39:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 15 sty 2013 11:36:20
Posty: 22
Lokalizacja: Kruszwica
Wydaje mi się, że problem może być właśnie z dekoderami. Te stare miały jeszcze dwie grupy multicastowe oprócz tej z oglądanym kanałem - jedna z EPG, a druga nie pamiętam z czym. Być może tu był problem z obsługą kilku grup naraz.

Tak, soft na OLTcie też zmieniłem. Mówiąc szczerze to nie sprawdzałem jak wygląda sprawa z dekoderami ebox.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 23 lut 2017 11:18:31

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl