Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 26 gru 2016 10:44:04 
   Tytuł: wymiana odciągów
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4684
Przymierzam się do wymiany olinowania i towarzyszących pierdół.
Ponieważ zdaję sobie sprawę z wagi tego zadania i trochę obawiam się poprawność wykonania mam pytanka:
-na jakiej podstawie wymyślić siłę naprężenia linki (skręcenia śruby), będę miał teraz linkę 5, więc będzie się uginać pod wpływem własnego ciężaru i jest jakiś sposób żeby określić że już styknie?
-jak najlepiej ustawić pion? poziomicą trochę ciężko, może jest jakiś lepszy sposób...
-czy zaciski skręcać 'na chama' ? Teraz mam zaciski 3, po 3 na kausze, na zacisk conajmniej 2 komplety nakrętek- często zdarzało się że zrywał się gwint), wydaje mi się, że zbytnie zmiażdżenie liny nie jest dobre. Teraz też planuję również po 3 zaciski '5', i wydaje mi się że wystarczy poprostu mocno skręcić, ale bez przesady, dla pewności również 2 komplety nakrętek..

W praktyce wymeniałem pojedyncze linki, i stawiałem cały maszt 8m, i przyglądałem się globalnetowi jak mi stawiali 20m, teraz chcę wymienić wszystkie liny na tym maszcie.


Na górę
Post: pn, 26 gru 2016 11:48:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2163
pionowanie najlepiej niwelator ale przy 20m poziomica powinna wystarczyć

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 22:16:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 275
ludozerca pisze:
pionowanie najlepiej niwelator ale przy 20m poziomica powinna wystarczyć


kolego niwelator jest do poziomu a nie pionu :D


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 22:22:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4684
niwelator może być z krzyżykiem, więc pion/poziom.
Tylko obawiam się że przez dzień niewiele zobaczę, ale pomysł warty sprawdzenia.


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 23:03:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2163
marcin_siedlce pisze:
ludozerca pisze:
pionowanie najlepiej niwelator ale przy 20m poziomica powinna wystarczyć


kolego niwelator jest do poziomu a nie pionu :D

niwelator może mierzyć kąty
wiem bo bawiłem się tym w szkole średniej :zlosnik:

retis maszty.net używają niwelatora do pionowania masztów tych po 100 i więcej metrów

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Ostatnio zmieniony wt, 27 gru 2016 23:10:32 przez ludozerca, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 23:08:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 275
ludozerca pisze:
retis maszty.net używają niwelatora do pionowania masztów tych po 100 i więcej metrów


Jak chcesz niwelatorem spojrzeć "do góry?
Jak chcesz wypionować maszt na budynku np. 8 metrowym ?
Żeby cokolwiek zobaczyć musiałbyś bardzo daleko odejść a to już możesz nie widzieć masztu


Na górę
Post: wt, 27 gru 2016 23:33:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2163
maszty tak do 12 wypionujesz na poziomicę
do 30m ze względu że maszt wygina się na każdym segmencie pionowaliśmy za pomocą pionu budowlanego
na górze mały wysięgnik żyłka i pion mierzysz odległość żyłki od masztu na górze i na dole i musi się zgadzać dodatkowo mierzymy co każdy segment taki opis na szybko :zlosnik:
większe konstrukcje na niwelator
maszt nigdy nie będzie idealnie w pionie

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 3:49:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 17 gru 2011 11:18:19
Posty: 28
Lokalizacja: pomorskie
Nie niwelator, a teodolit. Niwelator obraca się tylko w poziomie, nie da się regulować lunety w górę/dół. Teodolit posiada regulację w obu osiach.
Kiedy maszt jest posadowiony na budynku nie jesteście w stanie niwelatorem uchwycić go w obiektywie. Zadzwońcie do pierwszego lepszego geodety z okolicy zaproście na godzinę, najlepiej z dwoma teodolitami, lub przynajmniej jednym i dwoma statywami. Powinno się w większości przypadków zmieścić w cenie dobrej flaszki.
Statywy ustawiamy tak, aby z masztem tworzyły trójkąt prosty
Obrazek

gdzie maszt jest oznaczony literą A, a statywy to B i C.
Najwygodniej gdy jeden ze stawów jest ustawiony w linii odciągów, a drugi pod kątem prostym do nich. Najpierw regulujemy jedną stronę, a później na pozostałych dwóch parach odciągów wprowadzamy poprawki.

Cała operacja dla masztu 24m z 5 poziomami odciągów i dwiema osobami do obsługi (jedna napina, druga patrzy w obiektyw i podaje poprawki) zamyka się w godzinie z przerwą na papierosa.

Pionowałem tak kilka masztów i nie ma wygodniejszej, bardziej precyzyjnej i szybszej metody. Teodolity nawet te z lat 80-90 mają dokładność pozwalającą wypionować maszt do 2-5 mm
Dwa statywy są konieczne, aby móc szybko i sprawnie przenieść teodolit w celu kontroli, wprowadzenia poprawek bez pionowania go za każdym razem.

Studiowałem geodezję przed rozpoczęciem działalności ISP :ok: Wiem co mówię.

Napięcie odciągów można sprawdzić przyrządem do mierzenia napięcia lin w żeglarstwie, niestety nie pamiętam nazwy.

_________________
"Zesraj się, a nie daj się"


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 10:09:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4684
No sprawę odłożyłem na lepszą pogodę, więc nadal aktualne. Może faktycznie pomysł z geodetą nie jest zły.
Zrobić raz a porządnie!
Co do naciągu, co z tego że zmierzę, jak nigdzie w żadnej dokumentacji/materiałach nie ma wartości do której należy dążyć. Pozatym, nie mam pojęcia jak taki przyrząd wygląda, ale zakładam, że należy go "podłączyć" między linę, a śrubę rzymską, i jedyna opcja żeby to miało sens, to on musiał by zostać w tym miejscu na wieki, co jest raczej kiepskim pomysłem i raczej niespotykanym (a nawet niesłyszanym :) ).


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 11:17:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2163
stediuk pisze:
Nie niwelator, a teodolit.

no właśnie przepraszam za wprowadzenie w błąd poj... mi się nazwy :ok:

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 12:33:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 17 gru 2011 11:18:19
Posty: 28
Lokalizacja: pomorskie
Cały patent z naciąganiem lin żeglarskich (want) polega na tym, że nie odczepiamy oryginalnej liny. Zakłada się jakiś obciążnik na określonej długości ramię i mierzysz ugięcie od prostej. Musiałbym pokopać w starych materiałach.
Natomiast siła z którą należy napiąć odciągi jest podana w dokumentacji technicznej masztu. Wydaje mi się, że ok. 50N (proszę się tym nie sugerować) Musiałbym znaleźć swoją dokumentację.

Edycja:
Sprawdziłem dokumentację, dla masztów Olan z Siedlec o boku 420x420:
Cytuj:
Odciągi napinać siłą o wartości równej 50 kG za pomocą śruby rzymskiej.

_________________
"Zesraj się, a nie daj się"


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 14:51:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4684
sprawdziłem swoją dokumentację żeby nie było... i niestety nie mam tam tej informacji.
Jedyna wzmianka o sile odciągów jest taka "liny z jednego poziomu powinny być naciągnięte tą samą siłą".
No ale nic, przynajmniej już wiem, że niektórzy mają wyliczoną jakąś wartość.
Z ciekawości, dla jakiej wysokości masztu masz podaną tą wartość? (a może wysokość nie ma znaczenia dla tego parametru..?)


Na górę
Post: czw, 05 sty 2017 16:18:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 17 gru 2011 11:18:19
Posty: 28
Lokalizacja: pomorskie
Taką samą wartość mam podaną w dokumentacji dla 12m, jak i dla 24m.
Wartość jest identyczna dla każdego poziomu odciągów.

_________________
"Zesraj się, a nie daj się"


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 21:03:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 22 sie 2007 22:48:38
Posty: 89
Ja używam teodolitu nawet do szybkiego wizowania anten parabolicznych , kiedyś sobie kupiłem stary polski działa nawet bez żadnego zasilania fajna sprawa. Poznałem trochę te sprzęty bo przez wiele lat kiedyś naprawiałem tachimerty ( to teodolit z dalmierzem laserowym). Wstępne wizowanie anten to bajka z takim sprzętem. Zawsze się zastanawiałem skąd wzięły się nazwy węgielnica i ruletka ale to raczej nie to forum. Niestety Isp po radiu musi sporo się uczyć...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 sty 2017 7:55:57

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl