Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 26 lis 2012 15:30:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 18 kwie 2008 14:55:28
Posty: 49
Chce ptrzeniesc abonamen z TP na Voipa.
w tej chwili mam internet droga radiową (256Mb/sec)
Antena Yagi ok 1km od nadajnika
Acces point Ovislink ( taki niebieski - nie pamiętam modelu)
z accespointa kablem połaczony router Edimax BR-6504N który rozsyła sygnał radiowo na miezszkanie.
Brakuje mi bramki VOip - jaki model byście polecili, jak go podpiąć, a moze zmodernizowac jakoś moją sieć ( nie chce zbytnio pakować sie w koszty - ale aby to jakoś sprawnie działało - chce tylko utzrymac numer z Tp - zalezy mi jak najtańszym abonemencie rocznym VOIP - kogo polecacie?
W domu mam 2 telefony - aparat stacjonarny i przenośny - podpiete aktualnie do jednej lini tp.


Na górę
Post: pn, 26 lis 2012 15:33:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8349
Linksys PAP2T.
Halonet.pl

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 27 lis 2012 8:42:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 18 kwie 2008 14:55:28
Posty: 49
Dzieki za info - a mógłbyś jeszcze uzasadnić dlaczego ten wybór - Przez jakis czas nie byłem za bardzo w temacie, a widze że bramka tez ponad 100 kosztuje... Zastanawiam sie tez czy w podonej cenie nie dało by sie kupic cos zespolonego - router wraz z bramką, a,e z drugiej strony mój Edimax BR-6504N to chyba jeszzce nie taka historia - jak go kupowalem to nowośc była...
Jesli jednak pozostanie Linksys PAP2T czy do niego będę mógł wpiąc 2 aparaty - tak jak miałem dotychczas - na jednym kablu?
A i jeszzce jedno czy na prędkości 256 Mb /sec bedzie to dzaiłało jakoś przyzwoicie?


Na górę
Post: wt, 27 lis 2012 9:58:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8349
Przy 256 Mb/s będzie działać to b. przyzwoicie.

PAP2T jest starą, ale dopracowaną konstrukcją. Jeśli chcesz urządzenia, które działa to kup PAP2T.

Halonet ma wysoką jakość rozmów, brak echa. Bezproblemowe połączenia zagraniczne z czego dawniej b. korzystałem.
Do tego prosty i przejrzysty panel, a także utrzymanie numeru 1zł/rok jeśli nie dzwonisz a chcesz zostawić sobie numer.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 27 lis 2012 11:49:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
@offtop 256 Mb/s na jagi :rotfl:


Na górę
Post: wt, 27 lis 2012 13:17:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15812
Lokalizacja: Wrocław
chyba mi posta nie wysłało... ale miałem napisać, że primo chyba 256 kbps nie 256 Mbps - sądząc po antenie - pasmo 2,4 Ghz - na tym nie odważyłbym się puścić voipa.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 27 lis 2012 13:47:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 18 kwie 2008 14:55:28
Posty: 49
Sorry chodzi oczywiscei o prędkośc 256kb.
http://allegro.pl/cisco-linksys-pap2t-v ... 42668.html
- czy taka bramka mogłaby być?
Internet chodzi przyzwoicie - nie zrywa i nie przycina -do przegladania stron OK , na - filmiki juz trzeba czekac aby załadowac..
- pasmo 2,4 -w okolicy nie ma wielu nadajników i urzadzeń zakłucajacych. Skype jakoś działa.... Może cos na routerze z QoS dało by sie pokombinowac?
Co radzicie - nie chce sie pchać w koszty, nie zalezy mi na super szybkim internecie - płace 30 zl na miesiac za te 256kb i więcej nie mam zamiaru płacic, a z alternatywą kiepsko - chyba zeby Aero2 spróbowac, ale nie wiem czy dziala w okolicy i pewnie kolejne urzadzenia by doszly..


Ostatnio zmieniony wt, 27 lis 2012 13:50:49 przez Arty, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 27 lis 2012 13:50:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8349
Forumowicz jest na Trzepaku od 18 kwietnia 2008 roku, więc 4,5 roku na forum stricte o sieciach powinno nauczyć rozpoznawać jednostki. 256 Mb/s na yagi w 2,4GHz? Nie znacie się, a nie "nie da się" :)

EOT

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 27 lis 2012 14:24:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15812
Lokalizacja: Wrocław
puść przez godzinę ping -t -f -l 1400 ADRES-BRAMY w szczycie (powiedzmy 18-19 godzina) i zobacz ile wyleciało - jeśli więcej niż 0,5% - nie pchałbym się.

Brameczka ok.


PS. Co do aero2 - jesli chcesz sprawdzić czy masz zasięg to albo modem na hspa na 900Mhz, albo telefonem (smartphonem) poszukać sieci 26017 - jeśli obsługuje to pasmo.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 27 lis 2012 14:51:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 18 kwie 2008 14:55:28
Posty: 49
Jak wpisac tego pinga (kiedys cos sprawdzałem , ale nie uzywam tego na codzień - byłbym wdzieczny za instrukcje..)
Słyszał ktos o operatorze efon - chyba najtańsze rozmowy 5 i 25 gr min, brak opłaty za numer, brak abonamentu - tylko coś mi wyglada ze zasilenie 175 zł - niby bez terminu ważności...


Na górę
Post: wt, 27 lis 2012 17:26:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
@up

otwierasz startem cmd
i:
Kod:
 ping onet.pl -t


Na górę
Post: śr, 28 lis 2012 21:38:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 18 kwie 2008 14:55:28
Posty: 49
Zrobilem jak polecaliscie wyszedl taki wynik
Byly tez pingi po 200 400 ms - w sumie niewiele ale byly
co o tym myslicie? ( sprawdzalem po godz 20 - jakies 15 min internet przez wi-fi - odleglosc od komputera ok 5m)


Badanie onet.pl [213.180.141.140] z 32 bajtami danych:

Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=25ms TTL=57

Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=34ms TTL=57

Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=44ms TTL=57

Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=53ms TTL=57

Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=30ms TTL=57

Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=55ms TTL=57

Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=36ms TTL=57

Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=49ms TTL=57



Statystyka badania ping dla 213.180.141.140:

Pakiety: Wysˆane = 8, Odebrane = 8, Utracone = 0 (0% straty),

Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:

Minimum = 25 ms, Maksimum = 55 ms, Czas ˜redni = 40 ms


Na górę
Post: śr, 28 lis 2012 22:05:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15812
Lokalizacja: Wrocław
8 pingów 32 bajty to nie 1800 pingów po 1400 bajtów.

ping -f -l 1400 -n 1800 ADRES-BRAMY

(i wrócić za pół godziny)

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 28 lis 2012 22:47:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 18 kwie 2008 14:55:28
Posty: 49
ok nie doczytalem ale juz puscilem dokladnie to
tylko nie wiem jak zapisac..
wyslane 2878
odebrane 2872
utracone 6 (0%straty)
minimum 33ms max 2307 sredni czas 69ms

Pewnie wyszlo by lepiej ale pod moja nieobecnosc zona sciaganie poczty właczyla i jweszcze kiilka stron otworzyla.. na poczatku szlo od 40 do 60
( puscilem na strone halonet.pl )

OK puscilem jeszzce raz - nie wiem jak zapisac to podaje screena
Obrazek


Ostatnio zmieniony śr, 28 lis 2012 23:35:20 przez Arty, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 28 lis 2012 23:33:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15812
Lokalizacja: Wrocław
no to kupuj bramkę - najpierw przetestuj sobie rozmowy na jakiś nowym numerze przez 2 tygodnie - jak będzie ok to przenosisz numer (bo i tak już nie zdążysz w listopadzie)

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 28 lis 2012 23:41:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 18 kwie 2008 14:55:28
Posty: 49
Ok wielkie dzieki za porady w takim razie trzeba kompletowac sprzet i wybrac operatora.
wiecie jeszcze czy któryś z operatorów w miare bezboleśnie pozwala na przeniesienie numeru z voipa... gdzies indziej ( w razie jakbym chcial kiedys zmienic jeszcze operatora)


Na górę
Post: ndz, 30 gru 2012 12:52:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 18 kwie 2008 14:55:28
Posty: 49
Wracając do tematu - co myślicie o Happycall
Utrzymanie numeru za darmo i niskie zasilenia od 5 zl - tylko jaka jakość? co powiecie o tym opperatora.
A w kwestii bramek ktoś polecał tez ze lepsze niż
PAP2 byłby
fritz ata
Niby ze więcej kont można podpiąć, lepsza konfiguracja i nawet chyba tańsze..
Co wy na to - nie znam się zbytnio na tym i szukam różnych opini...


Na górę
Post: pt, 25 sty 2013 21:35:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5169
a więc dzisiaj dostałem wiadomość od happycall.pl
chyba teraz póki co brak konkurencji jeśli chodzi o ceny, jeśli chodzi o jakość, trudno mi porównywać, ale u mnie działa ok.
Kod:
Witamy,

Z przyjemnością informujemy, że obniżyliśmy stawki za połączenia na telefony komórkowe.
Minuta rozmowy z numerem komórkowym w dowolnej polskiej sieci komórkowej kosztuje teraz jedyne 15 groszy netto, czyli niecałe 19 groszy z VAT.

Zmniejszyły się również koszty połączeń do większości kierunków zagranicznych.


Na górę
Post: pt, 25 sty 2013 23:31:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 15 lut 2008 21:06:58
Posty: 28
Lokalizacja: pomorze
korzystam z happycall od ponad roku i nigdy nie było problemów.Za 1,5 miesiąca zamierzam przenieść tam trzeci główny numer telefonu.
Jest tylko jak dla mnie jeden mały minus - brak kontaktu telefonicznego.
Kontakt odbywa się drogą emailową.


Na górę
Post: pt, 25 sty 2013 23:43:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 651
ipcall
5gr/stacjonarne brutto
15gr/komorki brutto

uzywam, dziala 100% ok :)

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: sob, 26 sty 2013 0:55:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 15 lut 2008 21:06:58
Posty: 28
Lokalizacja: pomorze
w ipcall -Własny numer telefonu
1 zł / miesiąc

w happycall - 1zł/rok


Na górę
Post: sob, 26 sty 2013 7:47:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5169
myslak12 pisze:
w ipcall -Własny numer telefonu
1 zł / miesiąc

w happycall - 1zł/rok

niezupełnie.
z tego co wiem w happy call jest 5 zloty, tylko opłata ta jest do wykorzystania na połączenia..


Na górę
Post: sob, 26 sty 2013 16:06:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 15 lut 2008 21:06:58
Posty: 28
Lokalizacja: pomorze
ok zgadzam się z tobą,lecz ta cała suma 5zl jest do wyrozmawiania. Ogólnie operator bezproblemowy.


Na górę
Post: pn, 28 sty 2013 13:39:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 18 kwie 2008 14:55:28
Posty: 49
Co do operatorów to juz wybrałerm
- po skrupulatnej analizie rynku VOIP
w polsce
- Przenosze numer stacjonarny do halonet - wybralem ze wzgledu na niska opłate -1zł za rok, tańsze ceny za połaczenia w godz szczytu niz Happycal - i dobra opinia o jakoscio połaczeń
no i taniej na komórki niz Happycall ( wtedy bylo taniej -teraz happycall przebiło Halonet w tej kwestii)
-Dodatkowo zachowuje numer w Happycall który aktywowałem do testów ( zostawie sobie ten numer aby dzwonic jednak taniej na te komórki i taniej poza godz szczytu)

Teraz tylko pozostaje problem bramki -potrzebuje takiej aby jakims prefiksem móc decydowwac z którego konta dzwonie - z tego co wiem w linksycs PAP2T jest to problemem
Fritz boxy maja taka opcje - tylko jaki mode - czy najtańszy model fritz ATA bedzie wystarczajacy - czy cos innego polecacie???

A co myslicie o czyms takim jak:
Speedport firmware FRITZ!Box - czy sa to tansze odpowiedniki fritzów??? - co o nich myslicie - jeśli ok to jaki model byłby dobry???


Na górę
Post: pn, 28 sty 2013 13:44:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 12 mar 2009 23:46:35
Posty: 1418
Arty pisze:
wiecie jeszcze czy któryś z operatorów w miare bezboleśnie pozwala na przeniesienie numeru z voipa... gdzies indziej ( w razie jakbym chcial kiedys zmienic jeszcze operatora)


Dołączam się do pytania. Raczej się to nie przyda, ale w razie czego...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 22 paź 2018 17:58:39

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl