Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 29 paź 2007 21:01:02 
   Tytuł: MT Upgrade
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 24 wrz 2006 16:19:50
Posty: 429
Lokalizacja: Lezany
Mam u siebie MT serii RB500 w wersji 2.9.38 ... dostępna jest wersja 2.9.48 .
Warto zrobić upgrade czy lepiej nie ruszać skoro jakoś tam działa ? :)
Urządzenie ma dwie karty i pracuje jako 2xAP na 2,4 Ghz do jednego łączy się ok 15 ludzi jednocześnie do drugiego ok 8szt.

_________________
www.test-lacza.pl


Na górę
Post: pn, 29 paź 2007 22:13:40 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6565
Lokalizacja: Polska
Jest sporo łatek od tamtej wersji - warto
Jeżeli masz 532a rc 5 to tym bardziej warto - były tam jakieś problemy z przerwaniami czy z zarządzaniem energią...
Ale znowusz jeżeli jesteś zadowolny to po co....
Według uznania.
Ja na twoim miesjcu bym zrobił upgrade.

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 29 paź 2007 22:32:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 24 wrz 2006 16:19:50
Posty: 429
Lokalizacja: Lezany
ok postanowiłem zrobić upgrade :)
Postanowiłem postępować zgodnie z opisem na http://wiki.mikrotik.com/wiki/Upgrading_RouterOS :D
Mam tylko dylemat czy jeśli w File List mam jakies pliki to mam je najpierw wywalić czy nie ruszać ich tylko wsadzić tam nowy plik ?

_________________
www.test-lacza.pl


Na górę
Post: pn, 29 paź 2007 22:37:31 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6565
Lokalizacja: Polska
Wrzucasz via ftp.
Potem reboot.
Nic więcej nie robisz - nic nie usuwasz itp.

aaa i zobacz czy watchdog wlaczony(może się przydać)

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 29 paź 2007 22:41:59 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 24 wrz 2006 16:19:50
Posty: 429
Lokalizacja: Lezany
spoko ... zaraz to zrobie tylko sie zassa .. bo z mikrotik.com wyciaga zawrotne 16KB/s :)

_________________
www.test-lacza.pl


Na górę
Post: pn, 29 paź 2007 23:10:04 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 kwie 2006 14:18:46
Posty: 2723
Lokalizacja: Zielona Góra
po to są changelogi zebys zobaczył co zmienia nowa wersja... strategiczne zmiany skonczyly sie gdzies na wersjach 2.9.3x chyba... chyba że dysponujesz nietypowym sprzętem albo korzystasz z zaawansowanego routingu albo cóś ;) ja mam na dwóch bazach jeszcze 2.9.13 i radzą sobie całkiem nieźle, a jak coś działa bez problemów to po co to ruszać :)

_________________
Fiu fiu...:))


Na górę
Post: pn, 29 paź 2007 23:20:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 24 wrz 2006 16:19:50
Posty: 429
Lokalizacja: Lezany
morion pisze:
.....a jak coś działa bez problemów to po co to ruszać :)

Dlatego zapytałem :)
Operacja zakończona ... pudełko sie podniosło po reboocie i działa.
Zobaczymy jutro jak ludki zaczną go używać .

_________________
www.test-lacza.pl


Na górę
Post: wt, 30 paź 2007 1:53:37 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 28 lut 2007 20:30:26
Posty: 135
Rob^ pisze:
morion pisze:
.....a jak coś działa bez problemów to po co to ruszać :)

Dlatego zapytałem :)
Operacja zakończona ... pudełko sie podniosło po reboocie i działa.
Zobaczymy jutro jak ludki zaczną go używać .



ja zauwazylem ze na 2.9.48 pingi do ludkow sa mniejsze pomimo nie zmieniania konfiguracji ani sprzetu...


Na górę
Post: wt, 30 paź 2007 2:46:07 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 31 lip 2007 0:16:37
Posty: 405
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Jako że MT jest mi opcy to chciałem się od was dowiedzieć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania , a mianowicie:

czy na RB aktualizować oprogramowanie można jedynie przez rok??

Mam zamiar kupić RB-333 , ale z tego co mi wiadomo to na obecnych softach działa niestabilnie , co będzie jeśli przez rok nie zrobią stabilnej wersji , a wyjdzie ona dopiero za 1,5roku czy wtedy za licencje będę musiał płacić , czy będę mógł na jakieś rabaty liczyć i ile to mniej więcej kosztuje , a może aktualizować będe mógł do jakiejś numeracji . Proszę o dokładną odpowiedz.

_________________
Obrazek


Na górę
Post: wt, 30 paź 2007 2:49:48 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 14 maja 2006 21:29:10
Posty: 1256
z tym rokiem, to chyba kiedyś tak było; teraz możesz aktualizować do końca 3.x (tzn wszystkie wersje 3.* masz w zasięgu)

_________________
Internet w Krakowie


Na górę
Post: sob, 15 mar 2008 1:33:26 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 24 wrz 2006 16:19:50
Posty: 429
Lokalizacja: Lezany
widynek pisze:
z tym rokiem, to chyba kiedyś tak było; teraz możesz aktualizować do końca 3.x (tzn wszystkie wersje 3.* masz w zasięgu)

Odświeżam temat :D
Czy warto aktualizować na v3.4 z działającego v2.9.51 ?
Urządzenia pracują głównie jako AP na 2,4 Ghz oraz AP-WDS do mydelniczek na 5Ghz.

_________________
www.test-lacza.pl


Na górę
Post: sob, 15 mar 2008 2:09:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15830
Lokalizacja: Wrocław
właśnie kilka dni temu nabyłem RB133... rozszerzono poziom upgradu do końca 4.x

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: sob, 15 mar 2008 10:42:37 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 kwie 2006 14:18:46
Posty: 2723
Lokalizacja: Zielona Góra
Rob^ moim zdaniem nie ma sensu... na 2.9.xx mt jako AP bedzie chodził pewnie tak samo jak na 3.4, ale co do stabilności softu to jednak 2.9 chyba jest bardziej dopracowany :)
ja robiłem upgrade do 3.x tylko ze względu na wbudowany serwer dude:)

_________________
Fiu fiu...:))


Na górę
Post: sob, 15 mar 2008 16:01:01 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 556
Lokalizacja: Ełk
Rob^: Z tego tematu http://trzepak.pl/viewtopic.php?t=15649&start=25 wynika, że z 3.x na RB532(A) są jakieś problemy. Ja zrobiłem upgrade do 2.9.51 i zostawiłem je w spokoju. Działają więc nie ruszam (a tym bardziej, że dostęp do nich mam mocno ograniczony a są odpowiedzialne za większość ruchu w sieci). Mogę tylko powiedzieć, że MT 3.4 na RB133 i RB133C działa prawidłowo, nie mam z nimi problemów. Uaktualniłem najpierw do 2.9.50 a później uaktualniałem po kolei do 3.0, 3.1, 3.2, 3.3 i 3.4.

_________________
"Mój OS jest lepszy od twojego" To jest w pewnym sensie masturbacja online -Linus Torvalds


Na górę
Post: sob, 15 mar 2008 18:52:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 kwie 2006 14:18:46
Posty: 2723
Lokalizacja: Zielona Góra
ja na PC mialem wesję 2.9.50 i od razu zrobilem upgrade do 3.3 ... poszło be problemu... potem na 3.4 to tylko formalnosc;) z tym że mam system naa DoM'ie...podobno czasem na CFach mogą być problemy

_________________
Fiu fiu...:))


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 14 gru 2018 20:09:25

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl