Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 06 sty 2017 16:27:57 
   Tytuł: Certyfikat trzepak.pl
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3810
Lokalizacja: Szczecin
Certyfikat domeny trzepak.pl stracił ważność i nie można się połączyć przez niektóre przeglądarki (np. FF), bo nie można w nich dodać wyjątku.
Kod:
Witryna „trzepak.pl” używa nieprawidłowego certyfikatu bezpieczeństwa. 
Ten certyfikat utracił ważność 6 stycznia 2017 15:20. Bieżący czas: 6 stycznia 2017 15:31.
Kod błędu: SEC_ERROR_EXPIRED_CERTIFICATE

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 06 sty 2017 16:33:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2306
zajadacz pisze:
Certyfikat domeny trzepak.pl stracił ważność i nie można się połączyć przez niektóre przeglądarki (np. FF), bo nie można w nich dodać wyjątku.
Kod:
Witryna „trzepak.pl” używa nieprawidłowego certyfikatu bezpieczeństwa. 
Ten certyfikat utracił ważność 6 stycznia 2017 15:20. Bieżący czas: 6 stycznia 2017 15:31.
Kod błędu: SEC_ERROR_EXPIRED_CERTIFICATE


WŁAŚNIE mi to coś wyskoczyło w FF :D
zmieniłem systemową datę ... i jak widać działa :D
hehe


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 1:38:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 735
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
działa tylko na ie, wygałs certyfikat trzeba odnowic :P

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 6:34:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6560
Lokalizacja: Polska
zrobione

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 19:12:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1288
Lokalizacja: Jaworzno
Dalej się przeglądarki burzą, że certyfikat nieważny.

Sorry, teraz inny komunikat. Nie zwróciłem uwagi na mobilnym chromie:

https://www.dropbox.com/s/sigw48eu5wlvz ... 6.png?dl=0

_________________
netmon.pl - blog o sieciach, sprzęcie i oprogramowaniu dla ISP.


Ostatnio zmieniony sob, 07 sty 2017 19:17:28 przez loockas, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 19:15:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
I tapatalk nie działa


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 22:30:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 763
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Ten cert ktory uzywa trzepak (darmowy StartSSL) niedlugo i tak przestanie dzialac: https://security.googleblog.com/2016/10 ... rtcom.html


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 23:03:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 450
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Warto spróbować Lets Encrypt

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: sob, 07 sty 2017 23:17:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 763
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Nie no - StartSSL juz zapowiedzial (pojawia sie komunikat po zalogowaniu u nich), ze bedzie nowy certyfikat glowny, ktory bedzie zgodny z wytycznymi Google i Mozilli.
Jedyny minus - trzeba bedzie wszystkie certy ktore juz sie ma wygenerowac na nowo :(

Z darmowych jeszce Comodo cos mial, ale nie uzywalem.
Let's encrypt uzywam na paru maszynach, ktore obsluguje dla klientow zewnetrznych hostingowych (fajnie sie integruje z DirectAdmin)


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 1:36:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 332
Lokalizacja: Oświęcim
siona pisze:
I tapatalk nie działa

Działa, działa. Działał nawet, jak nie bylo ważnego certu ;)

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 22:10:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
thekrzos pisze:
siona pisze:
I tapatalk nie działa

Działa, działa. Działał nawet, jak nie bylo ważnego certu ;)

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka


u mnie nie :/
po upgrade do 7.0 padło - inne fora działają


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 23:12:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2685
Lokalizacja: Lublin
U mnie też TapaTalk nie działa. Nie daje rady się zalogować. "Problem z forum, gadaj z adminem".


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 23:15:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3390
jak dodać taki certyfikat? mamy stronkę z fakturami dla klientów, ale właśnie trzeba potwierdzać, że się wchodzi na własne ryzyko.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 23:25:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 763
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Normalnie:
1) generujesz CSRa (żądanie certyfikatu) - mozesz to zrobic z shella (linux), lub prosciej - dowolnym generatorem online
Najwazniejszy krok - jesli tam zrobisz jakas literowke .... bedzie bieda :)
2) rejestrujesz sie na startSSL (uwaga: niedlugo przestanie dzialac) lub np na Lets Encrypt lub..... w firmie ktora sprzedaje certyfikaty. Komercyjny kosztuje raptem kilkadziesiac - max 100 zl / rok
3) wysylasz im CSRa a oni odsylaja Ci certyfikat oraz klucz prywatny.
4) instalujesz na serwerze (odpowiednio konfigurujac zeby dzialaly Ci te przegladarki na ktorych CI zalezy) i tyle. W przypadku darmowych i tych tanszych SSLi jeszcze cert. posredniczacy musisz zainstalowac - dostaniesz instrukcje z firmy wystawiajacej SSLa


W czasach, gdzie mozna dostac za darmo SSL lub kupic go np za 100 zl / rok.... nie wyobrazam sobie wystawic czegokolwiek klientowi, gdzie po wejsciu wyswietli mu sie czerwony komunikat ze cos jest nie tak :D
A jesli to cos jeszcze ma zwiazek z finansami to juz w ogole :)


Na górę
Post: ndz, 08 sty 2017 23:50:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3402
Lokalizacja: Mazury
Karas pisze:
jak dodać taki certyfikat? mamy stronkę z fakturami dla klientów, ale właśnie trzeba potwierdzać, że się wchodzi na własne ryzyko.

Dla debiana/ubuntu/linux mint itp.
Kod:
aptitude install python-certbot-apache
certbot -d domena.pl
serwer musi być dostępny od świata

_________________
# Załataj dziury w MT przy wykorzystaniu skryptu Upgrade Network Devices ☚☜☚☜
# http://kazuko.pl


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 9:53:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1288
Lokalizacja: Jaworzno
Głupia sprawa, ale z Safari i Chrome na OSX nie da się wejść w dalszym ciągu na forum. NET::ERR_CERT_REVOKED. Co ciekawe Chrome na Winde ma to w nosie i otwiera z ostrzeżeniem o niebezpiecznej witrynie.

Naprawi się to? :P

_________________
netmon.pl - blog o sieciach, sprzęcie i oprogramowaniu dla ISP.


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 11:42:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6560
Lokalizacja: Polska
To zapraszam do zrzuty na certyfikat.

Start teraz.
Nr konta
zamkniety

Tytułem: na certyfikat społeczności trzepak.pl - nick_forum - pub

Proszę usunąć string (- pub) jeżeli mam nie podawać publicznie przelewu na forum (tylko po nicku).

Celem jest zebranie na podstawowy cert trzepak.pl + http://www.trzepak.pl.

Zapraszam do wspierania bezpiecznego trzepaka :)

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 12:01:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 763
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Z comodo jest za darmo na 3 miesiace. Potem wystarczy kliknac odnowienie i ponownie zainstlaowac.
To jakies.... 5 minut roboty na kazde 3 miesiace. Raczej niewiele.


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 12:05:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1288
Lokalizacja: Jaworzno
Ja tam jestem za zapłaceniem i świętym spokojem. Ile to kosztuje?

No chyba, że Let's Encrypt sie do czegoś nadaje? Ponoć przeglądarki się nie burzą :)

_________________
netmon.pl - blog o sieciach, sprzęcie i oprogramowaniu dla ISP.


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 12:10:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 332
Lokalizacja: Oświęcim
Letsencrypt smiga swietnie, raz konfigurujesz, dodajesz do crona automatyczne odnowienie + restart serwera www aby odswiezyc certa i nie ma zadnych problemow :)

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 12:14:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 05 mar 2009 11:19:28
Posty: 38
loockas pisze:
Ja tam jestem za zapłaceniem i świętym spokojem. Ile to kosztuje?


kupiłem niedawno na hitme.pl za 29zł/rok.


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 12:16:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6560
Lokalizacja: Polska
W nazwie jest 6pln netto za rok w promocji i 100pln standardowo bez promocji.

Proszę przelewać po 5pln. Resztę dopłacę ze swoich.

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 12:17:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 763
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Let's encrypt tez po prostu dziala (uzywam na DA) i nie trzeba nic robic.
A z tym spokojem w kwestii komercyjnych to tez przesada.... bo przeciez po roku trzeba kupic nowy i zainstalowac :-)
No chyba, ze kupi sie np na 3 lata...... ale ostroznie, bo temat SSL sie ciagle zmienia i mialem juz sytuacje, w ktorych cert stawal sie po prostu przestazaly i przegladarki identyfikowaly go jako niebezpieczny mimo, ze jego termin waznosci jescze nie uplynal


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 12:53:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6560
Lokalizacja: Polska
Narazie wplacil loockas i zajadacz.

Mamy 60pln.

Za 360pln jest w promocji EV (extended validation) cert.

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 09 sty 2017 13:00:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 763
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Nie ma najmniejszego sensu - szkoda kasy.
EV to raczej banki, niektore sklepy itd


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 lip 2018 23:32:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl