Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 28 lut 2013 1:23:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1196
blaugrana pisze:
już całkiem tego nie rozumiem, do tej pory nie miałem kasy bo była mi nie potrzebna, ale w lutym otwarłem dodatkowo sklep, przez co byłem zmuszony do zakupu drukarki fiskalnej.

Może ktoś podać konkretny dokument ktory mówi o obowiązku albo nieobowiazku drukowania paragonu do kazdej faktury ? ewentualnie jak sobie z tym radzicie, u mnie LMS wystawia automatycznie faktury, dla sklepu mam Subiekta, ale tam chyba nie ma opcji wystawiania paragonow z automatu, przynajmniej ja tego jeszcze nie znalazlem :)

pozdrawiam


No właśnie. Gdybyś otworzył sklep to byłoby OK, a Ty go "otwarłeś" i dlatego ta kasa :P
A tak na poważnie, to tutaj wszystko rozchodzi się o sprzedaż bezgotówkową.
Jeśli abo, sprzęt, czy nawet głupia wtyczka do anteny jest na przelew to tak długo nie potrzeba kasy.
Tylko w tym wypadku. Jeśli bawicie się w sklep i kasa do łapki to oczywiście kasa fiskalna.
Rozwiązanie takie jak koledzy powyżej - oddzielna działalność.


Na górę
Post: czw, 28 lut 2013 10:36:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2878
Kurrr..... jest zwolnienie przedmiotowe "usługi telekomunikacyjne" - więc masz sklep i ISP pod jedną działalnością czyli sprzedajesz routerki, rowerki czy co tam chcesz i na to wystawiasz paragon, a na usługi telekomunikacyjne mimo że masz kasę nie musisz wystawiać paragonu wystarczy sama faktura. Chyba że jesteś już aż tak leniwy że nawet na routerek wystawienie paragonu to dla Ciebie zbyt duży wysiłek to są zwolnienia podmiotowe gdzie trzeba spełniać szereg kryteriów zawartych w dokumencie przez mnie linkowanym wcześniej i wtedy w ogóle wywalasz kasę i leżysz brzuchem do góry :) Reasumując mając kasę możesz olać drukowanie paragonów do faktur za usługę dostępu do neta


Na górę
Post: czw, 28 lut 2013 14:59:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 12 mar 2009 23:46:35
Posty: 1413
@up chyba pierwsza logiczniejsza wypowiedź w tym wątku od dłuższego czasu. W w/w dokumencie jest że usługi wymienione w załączniku m.in. telekomunikacyjne są zwolnione z obowiązku rejestracji na kasie. A jeśli chodzi o ten szereg, to jeśli dobrze rozumie, to jeśli usługi z załącznika to więcej niż 80% obrotu, to właśnie wtedy kasy fiskalnej nie trzeba wcale.


Na górę
Post: pt, 01 mar 2013 8:22:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 577
Dobrze rozumiesz. Mi właśnie księgowy powiedział że jak z usług telekomunikacyjnych ma przychów min. 70 czy 80% (już nie pamiętam) to nawet sprzedając sprzęt dla klienta nie potrzeba kasy fiskalnej.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: pn, 04 mar 2013 2:28:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lis 2007 23:29:08
Posty: 1088
Lokalizacja: Oberschlesien
Witam, w sobotę znajoma księgowa powiedziała że prawo się zmieniło i ja jako ISP nie prowadząc sklepu muszę mieć kasę i abonament wystawiać na paragon? Czy to jest prawdą??
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

_________________
FiberMan.


Na górę
Post: pn, 04 mar 2013 2:41:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2305
bombel415 pisze:
znajoma księgowa powiedziała że prawo się zmieniło i ja jako ISP nie prowadząc sklepu muszę mieć kasę i abonament wystawiać na paragon?

po walo na ksiegowa, niech sie idzie doksztalcic, nie wyobrazam sobie zeby taki play, plus czy orange do kadego abonamentu dokladal paragon : D


Na górę
Post: pn, 04 mar 2013 8:52:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7754
bombel - zmień księgową bo współpraca z tą grozi Ci siwizną lub zawałem

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 04 mar 2013 10:26:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4877
zapewne chodzi o to, że decyzja o zwolnieniu przedsiębiorcy z obowiązku posiadania kasy jest wydawana co roku na rok, zamiast jasno określić raz po wsze czasy... Więc księgowa zauważyła że stare zwolnienie się kończy, a o nowym niedoczytała
http://www.vat.pl/zwolnienia_czynnosci_ ... na_723.php
pozycja 22 -chyba to o to chodzi... chociaż niepowiem trochę się tego musiałem naszukać..


Na górę
Post: czw, 28 mar 2013 12:11:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 627
krasnoludek pisze:
zapewne chodzi o to, że decyzja o zwolnieniu przedsiębiorcy z obowiązku posiadania kasy jest wydawana co roku na rok, zamiast jasno określić raz po wsze czasy... Więc księgowa zauważyła że stare zwolnienie się kończy, a o nowym niedoczytała
http://www.vat.pl/zwolnienia_czynnosci_ ... na_723.php
pozycja 22 -chyba to o to chodzi... chociaż niepowiem trochę się tego musiałem naszukać..


odnosnei linku . Jestem wlasnie po wizycie w skarbowce odnosnie kasy fiskanej . Jezeli prowadzimy tylko wylacznie dzialalnosc "Uslugi telekumunikacyjne czy PKD 61. pozycja 22 jestesmy zwolnieni z posiadania kasy, tyle oczywiscie musimy prowadzic rej sprzedazy i wystawiac rachunki do wszystkich pozycji czyli firmy i indywidualni. Musi


Na górę
Post: ndz, 27 kwie 2014 21:02:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 27 kwie 2014 20:46:35
Posty: 1
Witam, mi na imię Andrzej. To mój pierwszy post więc wypada się przywitać.

Jednak do rzeczy. Czytam cały ten post i czym dłużej tym bardziej jestem skołowany.

W skrócie - od 1 lipca rozpoczynam działalność. PKD napewno wpisze coś więcej niż tylko usługi telekomunikacyjne.
Jeśli chodzi o sprzęt - tu problemu nie mam - do pomocy mam osobę która pracowała przez 6 lat u innego dostawcy isp.

Ale do sedna.

Co z tą kasą?

Co będę robił...
- przede wszystkim działalność telekomunikacyjna (dostep do internetu) na podstawie umow, osoby pryw i firmy.
- inne male prace - domofony, elektryka, systemy, monitoring itd itd - taki fach, jak wyzej osoby pryw i firmy.

Kase fiskalna kupujemy - taki projekt. Są na o środki, zreszta i tak duza część z niej wroci.

Wiec przychodzi do wystawienia faktur klientom, z firmami zero stresu, ale co z osobami prywatnymi?
Czy muszę im drukowac paragony do tych faktur - a raczej faktury do paragonow?

Sklepu brak i w planach nie ma.

Dziękuje za odpowiedzi, prosiłbym o dość "łopatologiczne" - po chłopsku na prosto.

Pozdrawiam.


Na górę
Post: ndz, 27 kwie 2014 21:48:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
wino pisze:
krasnoludek pisze:
zapewne chodzi o to, że decyzja o zwolnieniu przedsiębiorcy z obowiązku posiadania kasy jest wydawana co roku na rok, zamiast jasno określić raz po wsze czasy... Więc księgowa zauważyła że stare zwolnienie się kończy, a o nowym niedoczytała
http://www.vat.pl/zwolnienia_czynnosci_ ... na_723.php
pozycja 22 -chyba to o to chodzi... chociaż niepowiem trochę się tego musiałem naszukać..


odnosnei linku . Jestem wlasnie po wizycie w skarbowce odnosnie kasy fiskanej . Jezeli prowadzimy tylko wylacznie dzialalnosc "Uslugi telekumunikacyjne czy PKD 61. pozycja 22 jestesmy zwolnieni z posiadania kasy, tyle oczywiscie musimy prowadzic rej sprzedazy i wystawiac rachunki do wszystkich pozycji czyli firmy i indywidualni. Musi


tak jak w tym poście napisano, ta pozycja zwalnia z kasy fiskalnej, z play, orange czy innych paragonów nie doczepiają
również to potwierdziłam w fiskusie swoim

co do reszty, zależnie od przepisów do danych usług
najlepiej dopytać w swoim urzędzie skarbowym, wtedy jest jasność co do interpretacji itp.


Na górę
Post: ndz, 27 kwie 2014 22:25:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 338
Ja napisałem o interpretacje i dostałem odpowiedź. Usługi telekomunikacyjne z PKD61 są zwolnione z fiskalizacji czyli kasa zbędna. Problem się pojawia gdy np chcemy Kowalskiemu sprzedać np kartę sieciową bo mu się zintegrowana uszkodziła, wtedy jesteśmy zobligowani wystawić klientowi paragon a gdy życzy sobie faktury to paragon przyczepiamy do faktury naszej.
Z tego powodu lepiej taką usługę jak "sprzedaż karty sieciowej" zamienić na usługę typowo telekomunikacyjną z PKD 61 np "rekonfiguracja połączenia sieciowego" czy np "diagnostyka przyłącza do sieci internet". Trzeba by dokładnie zerknąć w PKD pod pozycję 61 i dalej i zobaczyć pod co można to podczepić by uniknąć kasy fiskalnej.

Żałuję, że powyższe informacje uzyskałem po czasie jak zakupiłem tą pieprzoną kasę fiskalną. Sprzedawca zarobił (około 1500 zł) doszedł koszt pierwszej fiskalizacji (500 zł) i teraz się bujam z corocznymi przeglądami (płatnymi kilka stówek) i raportami z ZEROWĄ sprzedażą. Jak sobie przypomnę ile to mnie kosztowało do dziś, (może zadrukowałem z dwie rolki w przeciągu kilku lat) to mnie skręca i mam ochotę ją wypieprzyć z wysokiego piętra najlepiej przed drzwi wejściowe do US.


Na górę
Post: ndz, 27 kwie 2014 22:29:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
no tak, jak pojawia się sprzedaż towaru indywidualnie to niestety kasa już potrzebna, jak w spożywczaku

ja ominęłam ten temat, jak ktoś chce sprzęt, to niech sobie sam kupuje, jak chce bym zamawiała, to zamawiam bezpośrednio na osobę zamawiającą
wole na firmach zarabiać za usługi niż się pindolić z fiskalną :sciana:


Na górę
Post: pn, 28 kwie 2014 10:55:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4877
ale przecież można chyba zrezygnować z kasy? tzn. jak kolega wcześniej napisał że ją zakupił, tak teraz chyba może do us dostarczyć odpowiednie pismo że zaprzestał świadczenia usług/sprzedaży które wymagają fiskalizacji (czy jak to się tam nazywa)

//edit:poprawiłem se ortografa


Ostatnio zmieniony pn, 28 kwie 2014 13:11:15 przez krasnoludek, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: pn, 28 kwie 2014 12:27:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
tego nie wiem
jakoś zawsze dostrajałam się do tych "mądrych" przepisów, by kasy nie mieć, bo to cyrk z tym zawsze bywał
o kontrolach nie wspominając


Na górę
Post: pn, 28 kwie 2014 15:01:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 04 gru 2010 19:51:09
Posty: 314
Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś (2008 rok) było tak, że jak choć raz zaistniał obowiązek posiadania kasy fiskalnej to już nie można było się jej pozbyć. Możliwe, że od tamtej pory się coś zmieniło ale to trzeba by się dowiedzieć w US.


Na górę
Post: pn, 28 kwie 2014 15:20:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/ ... acych.html

taki artykuł znalazłam z 2012r.

i jeszcze insza opcja, by nie mieć kasy fiskalnej (poza PKD z nr. 61)


Na górę
Post: śr, 14 gru 2016 21:36:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1518
Lokalizacja: szczecin
czy cos sie zmienia od 1.01.2017 ?
Ksiegowa mnie straszy kasa fiskalna...

_________________
http://www.tarniny.pl - Internet Szczecin
http://www.anteny.szczecin.pl - Montaż anten Szczecin


Na górę
Post: sob, 14 sty 2017 16:21:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 720
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
mpmac pisze:
czy cos sie zmienia od 1.01.2017 ?
Ksiegowa mnie straszy kasa fiskalna...


zależy co sprzedajesz i jaką cześć przychodu stanowi ta sprzedaż

Cytuj:
Dotychczasowy zapis o usługach prawnych - dotyczących wyłącznie usług notariuszy w zakresie objętym wpisem do repertorium A i P oznaczony w PKWiU ex 69.10.1 - zastąpiony został czynnościami notarialnymi, bez względu na symbol PKWiU.

Zmiana pojawiła się także w pozycji 22 załącznika. Wykazywane pod tą pozycją usługi telekomunikacyjne o symbolu PKWiU 61 zostały rozbite na usługi telekomunikacyjne oraz pod warunkiem prowadzenia usług telekomunikacyjnych na nadawcze i elektroniczne - bez względu na symbol PKWiU.

Ministerstwo do owego załącznika proponuje również dodanie (jednocześnie objęcie zwolnieniem z obowiązku ewidencjonowania sprzedaży na kasie niezależnie od limitu sprzedaży):

dostawy towarów i świadczenia usług, które na podstawie przepisów o podatku dochodowym zaliczane są przez podatnika do środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych podlegających amortyzacji

Przy czym ww. czynności w całym zakresie muszą być udokumentowane fakturą.

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: wt, 26 wrz 2017 9:23:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 24 wrz 2017 20:48:17
Posty: 3
Od końca 2017 obowiązuje zwolnienie z kasy fiskalnej przy pewnych warunkach - ciekawe czy coś zmienią od 2018... ?


Na górę
Post: wt, 26 wrz 2017 11:50:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4877
to zwolnienie jest w takiej formie odkąd pamiętam, zawsze w nowym roku robią kolejne zwolnienie.


Na górę
Post: śr, 27 wrz 2017 11:44:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2878
zwolnienie jest przedmiotowe czyli zwolnione są usługi telekomunikacyjne ale już sprzedaż detaliczna nie jest zwolniona, więc kasa fiskalna jak ktoś dużo sprzętu sprzedaje może się komuś przydarzyć ale nawet wtedy ewidencjonowanie na kasie będzie podlegała tylko sprzedaż, zresztą nie wyobrażam sobie by taki moloch jak OPL nagle musiał do każdej FV podłączać paragon fiskalny z kasy no kur to ze 100 ludzi by tego nie ogarnęło :)


Na górę
Post: śr, 27 wrz 2017 12:55:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4877
taki se dowcip wymyśliłem:
-gdzie pracujesz??
- a na kasie w orange!!
hłe hłe hłe...


Na górę
Post: pn, 16 paź 2017 20:02:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 998
no to macie do poczytania co taki gofin o tym myśli

Kod:
https://www.gofin.pl/podatki/17,1,62,201487,kasa-fiskalna-przy-swiadczeniu-uslug-telekomunikacyjnych.html


Oczywiście, stosujecie na własną odpowiedzialność


Na górę
Post: pn, 16 paź 2017 20:47:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7754
Niby wszystko ok, ale lepiej (i bezpieczniej) stosować "aktywacje wifi" usługi aniżeli sprzedawać routery. Pies wie kiedy rządzącym bardziej odbije i np stweirdzą że mimo wszystko sprzedając choć jeden router wchodzisz w kasę. Do tego dowalą interpretację że to przecież było wiadomo od dekady i już mandacik gotowy.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 paź 2017 17:38:01

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl