Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 04 cze 2012 15:30:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2728
pod warunkiem spełnienia pewnych wymogów przedsiębiorca telekomunikacyjny jest zwolniony z konieczności ewidencjonowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną, jednak jeżeli nie spełni tych wymogów to jest zmuszony do posiadania kasy fiskalnej i ewidencjonowania całości sprzedaży tą że kasą a co za tym idzie klepaniem do każdej faktury pragonu. Problem ten dotyczy głownie tych osób które w ramach jednej spółki prowadzą wielobranżowe przedsiębiorstwo i mają sprzedaż towarów dla klientów detalicznych na jakimś tam poziomie i przekraczający ileś tam procent rocznego przychodu. Wiec niestety ale w wielu przypadkach nie ma wyjścia i trzeba te paragony drukować.


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2012 11:01:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 19 sty 2011 18:39:40
Posty: 42
Lub założyć drugą spółkę prawa handlowego.


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2012 11:04:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 19 sty 2011 18:39:40
Posty: 42
dj_pielgrzym pisze:
maniac pisze:
Taaak, a potem harmonogram miesiąca:
- od 1 do 5-tego wystawiamy i drukujemy faktury
- od 6 do 12-tego drukujemy paragony
- od 12-tego do 20-tego podczepiamy paragony pod kopie faktur
- od 20-tego pakujemy i wysyłamy faktury, chyba że karzemy je sobie klientom pobierać

żyć nie umierać :)

Lub może...
pozwolić LMS'owi wystawiać faktury, do biura rachunkowego oddać tylko raport sprzedaży, a klientom kazać je pobierać... hmm trudny wybór... cały miesiąc vs 10 minut (zakładając, że biuro nie może sobie samo pobrać rejestru sprzedaży) :P


Od kiedy to w naszym kraju sie drukuje paragon do faktury???


Wydaje mi się, że to wynika pośrednio z art 80 Prawa telekomunikacyjnego. ISP to specyficzna działalność.


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2012 12:23:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7567
Bez przesady - niech mi ktoś pokaże operatora, który do każdej faktury wystawia paragon.

Art 80. mówi o dostarczeniu wykazu wykonanych usług, a nie paragonu :)

Mylisz pojęcia.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2012 13:05:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 19 sty 2011 18:39:40
Posty: 42
Cytat mi się nie udał i/lub nie zrozumieliśmy się

Cytuj:
Od kiedy to w naszym kraju sie drukuje paragon do faktury???
Oczywiscie jak klient ci przyjdzie z paragonem za towar masz obowiazek wystawic fvat, ale odwrotnie nigdy przenigdy.


Oczywiście nie wyobrażam sobie sytuacji w której ISP ma kasę fiskalną, bo w mojej ocenie na podstawie art 80 i tak musi wystawiać faktury i fakt że jedzie z kasa go z tego nie zwalnia - czytaj skoro mając kasę i tak musi wystawić fa, to musiałby też podpiąć jedno pod drugie. Dlatego w mojej ocenie jak już ISP chce mieć drukarkę/kasę fiskalną to lepiej dla niego jak do tego założy sobie oddzielną spółkę prawa handlowego. Usługi telekomunikacyjne w jednej firmie bez kasy, a co tam chce mieć z kasą to druga firma.


Na górę
Post: czw, 13 gru 2012 0:23:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 01 paź 2011 20:43:05
Posty: 268
Jak traktujecie zakup przez klienta routera bądź switcha ?
Jak router klasyfikujecie według PKWIU sprzęt komputerowy czy telekomunikacyjny ?

Czy macie kasę fiskalną czy wystawiacie fv dla osoby prywatnej ?


Na górę
Post: czw, 13 gru 2012 6:11:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4687
ja przeważnie idę naokoło :)
Jeśli przy instalacji to na fakturze jest tylko jedna pozycja 'instalacja sieci bezp..............' jeśli później to nadal jest traktowane jako usługa, czyli np. 'modernizacja sieci............' 'rozbudowa sieci....' itp.


Na górę
Post: ndz, 16 gru 2012 16:31:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 285
Moja księgowa już mi wspomina że do 1 Marca 2013 będę musiał mieć kasę, coś się zmieniło przepisach....

No i teraz jeszcze jest problem czy przypadkiem nie będzie trzeba klepać paragonów do FV, bo rozumiem że jeśli sprzedam switcha bądź routerek.... to paragon, do tej pory oczywiście rozbudowywałem sieć domową.

Coś słyszeliście, czy może kobita się zestrachała.... :) i marudzi...


Na górę
Post: pn, 17 gru 2012 16:57:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 19 sty 2010 15:55:19
Posty: 856
Lokalizacja: Polska
Ale kręcicie, mógłby ktoś wreszcie wyjaśnić czy ISP drukując 3000 FV w jednym dniu musi klepać paragony i przyklejać je do FV, bo to jest chore przecież, rozumiem sprzedaż sprzętu itp. ale usługę wpisana jako abonament na FV chyba nie trzeba wbijać na kasę.


Na górę
Post: pn, 17 gru 2012 21:17:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2728
Tak, więc zaopatrz się w zszywki i zszywacz :)


Na górę
Post: pn, 17 gru 2012 22:07:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 19 sty 2010 15:55:19
Posty: 856
Lokalizacja: Polska
kamikaze pisze:
Tak, więc zaopatrz się w zszywki i zszywacz :)


Dlaczego tak twierdzisz, widziałeś aby któryś z operatorów wbijał na kasę fiskalną abonamenty dla milionów klientów ??
Chyba takiej kasy nie na na rynku co by wytrzymała przynajmniej 1 rok.


Na górę
Post: pn, 17 gru 2012 23:48:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2728
Bo myślący operator działa zgodnie z przepisami i jest zwolniony z kasy fiskalnej


Na górę
Post: czw, 10 sty 2013 19:11:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
igrek1 pisze:
Moja księgowa już mi wspomina że do 1 Marca 2013 będę musiał mieć kasę, coś się zmieniło przepisach....

No i teraz jeszcze jest problem czy przypadkiem nie będzie trzeba klepać paragonów do FV, bo rozumiem że jeśli sprzedam switcha bądź routerek.... to paragon, do tej pory oczywiście rozbudowywałem sieć domową.

Coś słyszeliście, czy może kobita się zestrachała.... :) i marudzi...


to powiedz tej swojej księgowej, żeby przeczytała załącznik do tego rozporządzenia, poz. 22 (ew. zmień księgową, skoro tego nie wyczytała)
przy PKD o numerze 61 - tych zwalnia, a wiadomo, że tu chodzi o usługi operatorów, na logikę jak cyklicznie się wystawia abonamentowe faktury, to po kij kasa?


Na górę
Post: czw, 10 sty 2013 22:00:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 29 wrz 2009 12:10:16
Posty: 3144
Lokalizacja: Kraków
A jak klientowi sprzedajesz CPE?

_________________
Pracuję dla HitMe.pl. Udzielam się prywatnie :)


Na górę
Post: czw, 10 sty 2013 22:15:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
HaPe pisze:
A jak klientowi sprzedajesz CPE?


możesz rozwinąć ten skrót?


Na górę
Post: czw, 10 sty 2013 22:20:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 29 wrz 2009 12:10:16
Posty: 3144
Lokalizacja: Kraków
Końcówkę kliencką, np. Nanostation.

_________________
Pracuję dla HitMe.pl. Udzielam się prywatnie :)


Na górę
Post: czw, 10 sty 2013 22:25:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
HaPe pisze:
Końcówkę kliencką, np. Nanostation.


ja nie mam wifi, mam to gdzieś :P - poza bridgami, u mnie czysty kabelek leci, taka siec pasjonacka bardziej jak zarobkowa, bo mam inne rzeczy do robienia ciekawsze ;)
sprzętowo w domu, to sobie sami ludziki kupują, nie mam potrzeby na tym zarabiać


Na górę
Post: sob, 23 lut 2013 16:14:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 379
NIe wiem czemu wy sprzedajecie sprzet klientom. Ja u siebie jadę jako aktywacja calosc instalacji na co sklada sie sprzet i montaż


Na górę
Post: sob, 23 lut 2013 17:33:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2728
ludzie, możecie mieć kasę ale usługi telekomunikacyjne przedmiotowo są wyłączone z obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy pomocy kasy rejestrującej (kasy fiskalnej) a np: routerki możecie sprzedawać i tutaj drukować paragon. Są wyłączenie przedmiotowe takie właśnie jak usługi telekomunikacyjne i podmiotowe kiedy dany podmiot całkowicie zwolniony jest z kasy.


Na górę
Post: sob, 23 lut 2013 19:18:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1081
Przesadzacie, mam fakture od orange, na niej pisze jak byk, "Telefon HTC" kwota 1zł, taką samą fakture dostała moja znajoma, która nie ma firmy, więc skoro moloch do świadczenia usługi telkomunikacyjnej sprzedaje telefony na fakturze to my tez mozemy..


Na górę
Post: sob, 23 lut 2013 22:24:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
cygar pisze:
NIe wiem czemu wy sprzedajecie sprzet klientom. Ja u siebie jadę jako aktywacja calosc instalacji na co sklada sie sprzet i montaż


i też słuszne rozwiązanie :)


Na górę
Post: śr, 27 lut 2013 13:02:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 14 cze 2008 12:31:44
Posty: 295
Cytuj:
Przesadzacie, mam fakture od orange, na niej pisze jak byk, "Telefon HTC" kwota 1zł, taką samą fakture dostała moja znajoma, która nie ma firmy, więc skoro moloch do świadczenia usługi telkomunikacyjnej sprzedaje telefony na fakturze to my tez mozemy...


A jaka masz pewnosc ze nie wystawil paragonu do tej faktury? (lub odwrotnie, paragon i do tego faktura)


Na górę
Post: śr, 27 lut 2013 14:32:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 285
W takim wypadku jak klient dostaje fv to paragon pod kopie....


Na górę
Post: śr, 27 lut 2013 16:15:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 lut 2013 16:05:37
Posty: 44
Lokalizacja: Koziegłówki
już całkiem tego nie rozumiem, do tej pory nie miałem kasy bo była mi nie potrzebna, ale w lutym otwarłem dodatkowo sklep, przez co byłem zmuszony do zakupu drukarki fiskalnej.

Może ktoś podać konkretny dokument ktory mówi o obowiązku albo nieobowiazku drukowania paragonu do kazdej faktury ? ewentualnie jak sobie z tym radzicie, u mnie LMS wystawia automatycznie faktury, dla sklepu mam Subiekta, ale tam chyba nie ma opcji wystawiania paragonow z automatu, przynajmniej ja tego jeszcze nie znalazlem :)

pozdrawiam


Na górę
Post: śr, 27 lut 2013 20:37:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2728
tutaj masz aktualnie przepisy w zakresie zwolnień http://dziennikustaw.gov.pl/du/2012/1382/1


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 23 sty 2017 2:19:40

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl