Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 911 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 13 kwie 2009 18:30:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 836
Lokalizacja: Szczytno
Usługi telekomunikacyjne zgodnie z rozporządzeniem ministra finansów są zwolnione z obowiązku rejestracji za pomocą elektronicznych kas rejestrujących (czyli za pomocą kasy fiskalnej).
Jednakże usługi te podlegają obowiązkowemu fakturowaniu z góry bez względu na to czy klient zapłacił czy nie, faktura musi być wysłana do użytkownika przed terminem płatności.

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Post: śr, 15 kwie 2009 0:17:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lis 2005 4:48:25
Posty: 1478
Jakie¶ ¼ród³o tych danych???

to pewne??

_________________
A fe! ...tkt


Na górę
Post: czw, 16 kwie 2009 11:15:50 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 836
Lokalizacja: Szczytno
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 19 grudnia 2008 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących (Dz.U. 2008 nr 228 poz. 1510)
oraz Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27 czerwca 2008 r. w sprawie kas rejestrujących (Dz.U. 2008 nr 113 poz. 720)

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Post: czw, 18 cze 2009 17:00:20 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4877
nie rozumiem za bardzo...
z góry bez względu na to czy klient zapłacił czy nie???
Mam na przykład w historii działania mojej firemki kilku gości którzy poprostu zrezygnowali (albo mi dali wcześniej wypowiedzenie w formie pisemnej jak wymaga regulamin, albo poprostu na skutek niepłacenia abonamentu nie mają internetu -jednak nie mam tego oficjalnie na piapierze) regulamin także przewiduje możliwość zawieszenia usługi np. na 2 miesiące... no nie wystawiałem faktury... brak dochodu brak odprowadzenia vatu se myśle. Mam umowy na czas nieokreślony więc każdy może zrezygnować kiedy chce...
I mam też gościa który przyciął w kule, wyjechał do angli... wystawiłem mu kolejne 2 faktury oczywiście bez wpłaty z jego strony, potem dowiedziałem się że go poprostu nie ma, więc nie drukuję faktur...

i pytanie ostatnie...
czy nie dałoby się zastąpić faktur miesięcznych dla klientów indywidualnych fakturą roczną, a w miesiącu drukować im tylko paragony?

A i wogóle to jestem tak umówiony z klientami apropo dostarczania faktur:
do firm rozworzę co miesiąc, z klientami indywidualnymi jestem umówiony że faktury z całego roku przyworzę im końcem roku.


Na górę
Post: czw, 17 cze 2010 13:31:02 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 836
Lokalizacja: Szczytno
FV wystawiasz z góry bo to one są dla klienta podstawą do zapłaty (a nie umowa).
Co od osób niepłacących abonamentu powinieneś mieć w umowie określony czas po którym z razie braku wpłaty możesz wypowiedzieć umowę.

Co do ostatniego pytania pisałem już wyżej, że usługi telekomunikacyjne nie podlegają ewidencji za pomocą kas rejestrujących. FV wystawiasz za okres rozliczeniowy, może to być np miesiąc czy rok.

ps. O tym wszystkim to już było na forum, wystarczy poszukać.

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Ostatnio zmieniony śr, 01 wrz 2010 19:45:18 przez pcela, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 18 lip 2010 22:50:42 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 29 lut 2008 19:42:50
Posty: 222
Czy
Prowadząc siec z dostępem do ineternetu i VOIP oraz mając wpisane PKD serwis sprzętu komputerowego itd itp , musze miec kase fiskanlną ??


Na górę
Post: pn, 19 lip 2010 16:57:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 577
Obowiązek posiadania kasy nie zależy od wpisu do PKD tylko od tego z jakiego źródła masz dochody i jaki masz obrót netto ze swoimi klientami. Najogólniej:
obowiązek posiadania kasy fiskalnej ma przedsiębiorca którego obroty netto (nie dochód tylko obroty) przekroczą 40tys zł ale liczone tylko dla klientów indywidualnych (nie wlicza się w to obrotów z innymi przedsiębiorstwami). Jednakże na razie (nie wiem jak będzie za rok) działalność telekomunikacyjna jest zwolniona ze stosowania kas fiskalnych nawet jeśli przekroczy się obroty 40 tys netto ale musi być spełniony jeszcze jeden warunek: przychody z działalności telekomunikacyjnej muszą wynosić minimum 70% przychodów ogółem oczywiście w wyłączeniem transakcji pomiędzy firmami.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: pn, 19 lip 2010 17:17:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 29 lut 2008 19:42:50
Posty: 222
rozumiem
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź


Na górę
Post: ndz, 03 paź 2010 12:19:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 31 maja 2010 16:42:53
Posty: 690
A jak wygląda sprawa VAT'u. Obecnie (2010 r.), kwota od której musi się być VAT;owcem wzrosła do 100 tys zł. Nie jestem VAT'owcem, nie wystawiam faktur tylko rachunki, moi klienci nie moga sobie nic odliczyc, ale i tak sa zadowoleni.

Czy gdzieś coś mówi ze przedsiebiorca telekomunikacyjny (ISP + VoIP) musi wystawiac F.VAT?

Czy popelniam jakies przewinienie?

Dzieki za pomoc.


Na górę
Post: wt, 05 paź 2010 19:31:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1250
czy wystawiając fakturę za usługę - jakieś tam usługi serwisowe na szkołę muszę mieć kasę fiskalną ? rok temu czytałem na trzepaku żeby uważać wystawiając jakieś faktury za inne usługi na firmy, dlatego wolę się upewnić ponieważ na razie kasy fiskalnej nie mam :)


Na górę
Post: wt, 05 paź 2010 23:30:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 07 lip 2010 10:16:45
Posty: 580
Lokalizacja: sosnowiec
skoro wystawiasz faktury VAT to kasa Ci nie potrzebna
Kasa fiskalna jest do rejestracji sprzedazy detalicznej.

_________________
www.ext.com.pl


Na górę
Post: wt, 05 paź 2010 23:51:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1250
:ok: dzięki


Na górę
Post: śr, 06 paź 2010 7:31:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2000
frredy pisze:
A jak wygląda sprawa VAT'u. Obecnie (2010 r.), kwota od której musi się być VAT;owcem wzrosła do 100 tys zł. Nie jestem VAT'owcem, nie wystawiam faktur tylko rachunki, moi klienci nie moga sobie nic odliczyc, ale i tak sa zadowoleni.

Czy gdzieś coś mówi ze przedsiebiorca telekomunikacyjny (ISP + VoIP) musi wystawiac F.VAT?

Czy popelniam jakies przewinienie?

Dzieki za pomoc.


Internet jest usługą do której jest doliczony podatek VAT, czyli jest usługą opodatkowaną. Czyli masz obowiązek sprzedając go, wystawiac faktury VAT.

_________________
W końcu Local Internet Registry :D
WRR-może kiedyś...


Na górę
Post: śr, 06 paź 2010 7:52:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 31 maja 2010 16:42:53
Posty: 690
@Stasio:

Jest doliczony podatek VAT jezeli jestes VAT'owcem. Pytanie tylko czy musisz byc VAT'owcem skoro Twoje obroty nie przekraczaja 100 tys zl/rok. Dzwonilem na infolinie podatkowa i tam mi wymienili tylko pare uslug ktore musza byc VAT'owcami bez wzgledu na ilosc obrotu. Specjalnie dopytalem o ISP i babka powiedziala, ze nie musi sie byc VATowcem, jezeli sie nie chce.

Dlateog pytam czy ktos z was wie jak to jest z byciem tym VATowcem i jezeli nalezy nim byc, to gdzie tak jest napisane, bo z mojej rozmowy z babka wynika ze napewno nie w prawie podatkowym...


Na górę
Post: śr, 06 paź 2010 10:20:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1400
Nie trzeba być vatowcem a klientom wystawiasz wtedy rachunki a nie faktury.


Na górę
Post: ndz, 19 gru 2010 10:34:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 19 lip 2008 16:39:08
Posty: 503
witam. Mam takie pytanie odnoście kasy fiskalnej, jeżeli sprzedaje sprzęt komputerowy, elektroniczny jakiejś innej firmie na fakturę vat to muszę mieć do tego kasę fiskalną ? Jeślibym sprzedawał osobie prywatnej,indywidualnej to wtedy mam obowiązek posiadania kasy fiskalnej, a gdy sprzedaży dokonuje tylko na inne firmy ?


Na górę
Post: ndz, 19 gru 2010 16:22:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 06 wrz 2008 10:54:23
Posty: 247
jeśli firmie, to nie


Na górę
Post: ndz, 23 sty 2011 12:40:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5148
Dla firmy możesz, ale dla indywidualnego, sprzedaż elektroniki ma obowiązek posiadania kasy, i nie ma zastosowania ten "minimalny obrót czy przychód", po prostu: sprzedajesz 1 kondensator za 10gr dla klienta rocznie - musisz mieć kasę.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: ndz, 23 sty 2011 14:05:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15638
Lokalizacja: Wrocław
to kondensator jest sprzętem telekomunikacyjnym? Czy też nośnikiem danych, oprogramowaniem?

Sprzęt komputerowy można na FV bez kasy, telekomunikacyjnego nie. Chyba, że się od tego roku coś zmieniło w rozporządzeniu.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: ndz, 23 sty 2011 20:39:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5148
No z tego co pamiętam to w rozporządzeniu o kasach fiskalnych była mowa ogólnie o elektronice jako takiej, bez rozróżnienia komputery/telekomunikacja

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: pn, 24 sty 2011 20:51:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 04 gru 2010 19:51:09
Posty: 314
Witam,
jeśli chodzi o klienta indywidualnego nieprowadzącego działalności gospodarczej kasa jest wymagana do sprzedaży sprzętu telekomunikacyjnego i oprogramowania (nośników z oprogramowaniem) reszta elektroniki komputerowej jest zwolniona z obowiązku posiadania kasy. Żeby było ciekawiej żeby sprzedawać sprzęt AGD/RTV już trzeba mieć kasę fiskalną. Poza tym jest limit obrotu po przekroczeniu którego jest obowiązek posiadania kasy bez względu na sprzedawany towar. Tu też kiedyś był mały wyjątek (nie wiem jak teraz) bo obrót z usług telekomunikacyjnych nie był wliczany do obrotu który był brany pod uwagę przy obliczaniu obrotu do posiadania kasy fiskalnej.

Przy sprzedaży fakturowej na firmy i instytucje nie ma obowiązku posiadania kasy fiskalnej nawet na oprogramowanie i sprzęt telekomunikacyjny.


Na górę
Post: wt, 25 sty 2011 1:14:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1080
a co jeśli zamiast sprzętu fakturuje klientom "usługa instalacji dostępu do sieci internet" - nie mam kasy fiskalnej... drukuje normalną FV, dla osób fizycznych i jak i firm. nie ma tam sprzętu.


Na górę
Post: wt, 25 sty 2011 10:44:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 750
Lokalizacja: RP
napisze kilka słów jak się to odbywa w dwóch firmach co pracuję:

1. Klient nie może płacić w BOK rozliczenie wyłączenie na rachunek bankowy, codziennie rano laska dostaje wyciąg via email z banku i wbija wtedy te należności na kasę fiskalną taką bezgotówkową, drukuje raport dzienny i wpina w segregator.

2. Klient może płacić jak i gdzie chce, otrzymuje po wpłacie pokwitowanie tzw KP, na koniec roku może przyjść z tym KP wtedy laska wystawi fakturę zbiorczą.
W tym roku nie musi już nawet przychodzić po FVAT ponieważ US poinformował, że odliczenie może zrobić na podstawie KP.

Obydwa rozwiązania są proste i akceptowane w lokalnych US.


Na górę
Post: pt, 28 sty 2011 23:07:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1518
Lokalizacja: szczecin
rozumiem ze przy rozwiazaniu drugim nie macie podstaw do sciagania dlugow? bo klient nie otrzymal fv?


suma sumarum...
jezeli przekraczam obroty 40tys i 95% fv to uslugi internetowe to musze miec kase czy nie?

_________________
http://www.tarniny.pl - Internet Szczecin
http://www.anteny.szczecin.pl - Montaż anten Szczecin


Na górę
Post: ndz, 30 sty 2011 0:01:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3882
Ja pier.... 7 podstrona a Wy dalej nie rozumiecie.


Jesli Twoj dochod przekracza 40k/rocznie i w ponad 60% pochodzi od osob fizycznych (nie firm) musisz miec kase fiskalna.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 911 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 paź 2017 17:36:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl