Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 810 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 20 sty 2008 3:27:24 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 wrz 2007 8:50:42
Posty: 981
no to jest męczące fakt, szczególnie przy dużych sieciach (ja sobie myślę jak np. takie TP księguje swoje abonamenty :>). Ja nie mam obecnie programu księgującego który obsługuje kasy, niemniej jest może na którymś możliwość sprzedaży 'hurtowej', tj. sprzedajemy przez komputer? i potem tniemy sobie paragony? hmm ;] nie wiem. to by ułatwiło bardzo, i od razu mogłoby drukować faktury i uwzględniać je jako "przychód księgowany jako utarg dzienny".

_________________
Obrazek

Obrazek

;]


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2008 4:04:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 14 maja 2006 21:29:10
Posty: 1256
dziś gadałem z kolegą. posiada drukarkę fiskalną sprzężoną z programem. program będzie miał niedługo możliwość importu z pliku csv - a stąd już droga prosta - import rejestru sprzedaży (czyli wystawionych faktur) do programu - a paragony same się drukują. jeśli będę zmuszony do zakupu kasy, to inaczej tego nie widzę...

edit: fuck, zapomniałem, że te paragony trzeba jeszcze ciąć i dopinać do faktur :/

_________________
Internet w Krakowie


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2008 4:49:26 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15558
Lokalizacja: Wrocław
a nie można by "wdrukowywać" ich w fakturę? Nie kojarze akurat jak wygląda drukarka fiskalna i jak się ją obsługuje (jak zwykła czy przez jakis soft)

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: czw, 07 lut 2008 20:04:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 26 cze 2005 20:34:33
Posty: 141
Lokalizacja: Lubelskie
Paragonu fiskalnego nie da się niczym zastąpić, musi być wydrukowany na kasie lub drukarce fiskalnej.


Na górę
Post: czw, 07 lut 2008 20:58:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 wrz 2007 8:50:42
Posty: 981
No tak, ale może drukarka fiskalna miałaby możliwość wydruku faktury ? wtedy można by fakturę razem z paragonem na jednym papierze drukować na drukarce fiskalnej. nie wiem jak duże są to urządzenia.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


Obrazek


;]


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 0:13:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1283
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
imachine pisze:
No tak, ale może drukarka fiskalna miałaby możliwość wydruku faktury ? wtedy można by fakturę razem z paragonem na jednym papierze drukować na drukarce fiskalnej. nie wiem jak duże są to urządzenia.

pozdrawiam

Nic nie zaoszczędzicie, na jednym papierze nie da się, a wręcz nie można.
Poza tym drukarka fiskalna wygląda tak samo jak kasa fiskalna, przy czym nie ma przycisków i steruje się nią wprost z komputera :)

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 0:15:26 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15558
Lokalizacja: Wrocław
przynajmiej o tyle wygodniejsza ze puszczasz pętlę i lecą paragony...

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 0:28:19 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1283
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Lukasz Piotrowski pisze:
przynajmiej o tyle wygodniejsza ze puszczasz pętlę i lecą paragony...

Na zwykłej kasie fiskalnej również można wydrukować 100x paragon tego samego typu, wszystko jednym kliknięciem. Póki co wyobrażam sobie to tak:
1. drukuje 100x FV dla klientów z Abo1 + 100x paragon Abo1,
2. drukuje 200x FV dla klientów z Abo2 + 200x paragon Abo2,
3. itd.

W sumie wykonuje dwa kliknięcia, jedno na kompie drukując serie abonamentowych FV i jedno na kasie fiskalnej drukując serie paragonów. Tę samą czynność powtarzam dla wszystkich rodzajów abonamentów w sieci.

Chyba jest to w miarę proste, więc stosowanie drukarki fiskalnej w naszym przypadku nie jest jakimś wielkim udogodnieniem.

Tak to przynajmniej rozumiem w teorii. Jak będzie w praktyce zobaczę po 1 marca :nie:

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 0:46:09 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 23:33:43
Posty: 73
tak sobie poczytalem i sporo tu zamieszania w tym temace, powiem jak ja to widze i jak ja mam zrobione reasumujac...

zalozylem mala siec w pazdzierniku wiec do konca roku nie moglem wystawic rachunkow na osoby prywatne wiecej niz 20 tys, w tym roku jkao drugi rok prowadzenia dzialnosci moge juz wystawic 40 tys na osoby prywtane, do takiej kwoty nie wchodze w vat, jezeli ktos ma mala siec nie musi wchodzic w vat, bo i po co... ? wicej papierow a co najwazniejsze jak sie juz raz wejdzie to juz przepdalo, na cale zycie sie jest vatowcem.

sprzet oczywiscie kupuje wrzucam go sobie w koszta i nie sprzedaje go nikomu, rachunki wystawiam na 40 zl brutto, bo mnie zadne netto nie obowiazuje, na 30 zl dostep do internetu a 10 zl dzierzawa, dwie pozcje, sprzet w umowie moge sobie napisac ze jest moja wlasnoscia, nie sprzdaje nie daje itd... i zalatwione...
jestem przykladem malej sieci, do 60 osob, ale na takich tez sie kase zaraba, nie interesuja mnie vaty, kasy fisklane itd... zwykla ksiazka przychodow i rozchodow.

a co do kas fiskalnych idrukarek, to kasa ofcors porazka moim zdaniem, najlepsze rozwiazanie to drukarka fiskalna i tu uwaga ciekawostaka :
kupujac nowa kase fakt mozna odliczyc sobie polowe itd, kasa kosztuje okolo 1 tys zl, natomiats drukarka juz kosztuje zalezy jaka ale 2-3 tys, ale mozna kupic uzywana drukarke np za 500 zl albo i taniej i wymienic sobie w niej modul, koszt takiej robotki to okolo 600-700 zl i mamy temat zalatwiony po taniosci, jezeli bedzie to dobrze zafakturowae, tzn, jezeli serwis nam wystawi f-re za modul i robote piszac na f-rze "drukarka fiskalna" to jeszce od tego powiedzmy 1tysiaca odbierzemy wraz polowe od skarbowego i mamy za grosze drukarke fiskalna, podpinamy pod kompa mamy spiete i sie elgancko dziala na tym... nie mowiac juz o rozliczaniu stanow magazynowych wystawiajac paragon...
uzywane kasy to mona i za darmo albo za symboliczna zlotowke sobie zalatwic, bo jak ktos sie zamyka to juz mu kasa nie potrzbna a bez wymiany modulu to nic z nia nie zrobi, w mojej firmie np odkupilismy dwie takie kasy od klienta po 20 zl za sztuke, jedna prawie nowka bardzo malo paragonow a druga pracowala normalnie ale nie w spozywczym tlko w zakladzie fotograficznym wiec tez sie nie spracowala zbytnio... koszt takiej kasy nowej to ponad 1500 a modul do niej 500 z wymiana chyba placilismy jakos ...:P


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 0:51:19 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15558
Lokalizacja: Wrocław
fiskalizacja kosztuje zdaje się stówkę. a pozatym drukarki fiskalne widzialem tez w okolicach tysiąca

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 1:05:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 23:33:43
Posty: 73
takich tanich to ja nie widzialem drukarek


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 1:16:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 26 cze 2005 20:34:33
Posty: 141
Lokalizacja: Lubelskie
COMmer pisze:
Na zwykłej kasie fiskalnej również można wydrukować 100x paragon tego samego typu, wszystko jednym kliknięciem.


1.Niestety nie da się wydrukować na kasie "seryjnego paragonu" możesz ustawić klawisz automatki jednak jedno naciśnięcie da tylko jeden paragon.
2. Nie można wydrukować na jednym papierze paragonu i faktury bo mogła by ona wyglądać jak paragon a nie została by zapisana w pamięci fiskalnej.
3. Zakup używanego tego typu sprzętu nie bardzo się opłaca bo te urządzenia często padają a naprawy nie są tanie.
4. Zależy od rejonu kraju ale fiskalizacja przeważnie jest za darmo, serwis zarobi na pierwszym przeglądzie techniczym.
5. Do niedawna przez 11lat zajmowałem się urządzeniami fiskalnymi więc myśle że mam jakąś wiedze i jakby co można pytać.


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 2:22:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 wrz 2007 8:50:42
Posty: 981
jeśli sie poza tym nie mylę, to odpisać kasy można tylko wtedy na fakturę, jeśli się jest VAT'owcem - jeśli się nie jest, to g... sobie odpiszesz ;) ale nie wiem - ja tam VAT'owcem jestem i jestem zadowolony - i zadowoleni są też klienci, którym mogę wystawić fakturę.

a takich mimo wszystko sie zawsze parę trafi. poza tym daje to pewien prestiż działalności. "faktura, paragon?" ;-)

_________________
Obrazek


Obrazek


;]


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 2:35:07 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15558
Lokalizacja: Wrocław
ale rachunku na dostęp do internetu sobie klienci nie wrzucą w uglę. ustawa mówi o FAKTURZE VAT

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 11:59:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 23:33:43
Posty: 73
fakt ze kase mozna odpisac jak jestes vatovcem, ale progi wejscia w vat i kase sa takie same, 40 tys, wiec jezeli juz bede musial kase kupic bede i na vacie, nie jestem na vacie to i kasy nie musze kupowac i nic odliczac,
rachunku sobie klient tez nie odliczy, ja sie tym nie martwie, to nie moj problem tylko klienta, nikt nie zrezygnowal z internetu u mnie z powodu ze nie wystawiam faktur vat tylko rachunki, klient ma za 40 zl internet, ja place od tego 19 % podatku i jest git, jak bym byl watovcem placil by w zaokragleniu 50 zl i podejrzewam ze to juz by sie wiekszosci bardziej nie podobalo niz to ze nie maja f-ry vat.
pozatym wszystkich ktorych podlaczam to pytanie kiedy ile i gdzie placic i nikt sie nie dopytuje czy dostanie rachunek czy f-re...
oczywiscie mowa tu caly czas o malej sieci, bo jak ktos ma 200 ludkow to nie wywinie sie od kasy ani od vatu...


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 13:40:03 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15558
Lokalizacja: Wrocław
przecież VAT płacisz też tylko od marży... ja w 2007 nie zapłaciłem tego VATu wiele... poniżej 100 zł - po prostu wszystko inwestuje. A kupując wszystko praktycznie tylko faktury dostajesz. Chyba, że kupujesz od jakiś nietypowych pietruszke czy tam inne obrazy

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 21:44:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 26 cze 2005 20:34:33
Posty: 141
Lokalizacja: Lubelskie
Ulga w wysokości 50% ceny netto należy się każemu(jest pare uwarunkowań) . Dotyczy to również kas używanych. Jeśli ktoś nie jest watowcem to odlicza od dochodowego.


Na górę
Post: sob, 09 lut 2008 21:55:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 19 wrz 2007 11:55:54
Posty: 186
Lokalizacja: N 50,353669 E 17,861395
jezeli sprzedajemy tylko usluge dostepu do internetu a klient kupuje sprzet w sklepie - czy kasa fiskala musi byc? jezeli tak to do kiedy? jestesmy na vat-cie.


Na górę
Post: ndz, 10 lut 2008 3:10:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 14 maja 2006 21:29:10
Posty: 1256
u kumpla o którym pisałem niedawno już wszystko śmiga - paragony drukuje program do obsługi drukarki fiskalnej (wcześniej importuje do programu plik wygenerowany przez LMS). Dla "ułatwienia" zorganizował sprawę tak, że wszystkim wystawia faktury jednego dnia (a raczej same się wystawiają w LMS)

_________________
Internet w Krakowie


Na górę
Post: ndz, 10 lut 2008 15:37:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 23:33:43
Posty: 73
a tak naprawde ulga na internet to jest 760 zl odliczone od DOCHODU a nie od PODATKU czyli tak naprawde to 144,4 zl jezeli ktos wydal te 760 bo jak ma abonament po 40 zl to wydal 480 zl na rok i to bedzie 91 zl, no jakies to pieniadze sa, ale ludzie mysla ze odzyskaja 760 zl, a to wcale tak nie jest :P


Na górę
Post: wt, 15 lip 2008 0:14:03 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 14 lip 2008 23:54:47
Posty: 8
Cytuj:
zalozylem mala siec w pazdzierniku wiec do konca roku nie moglem wystawic rachunkow na osoby prywatne wiecej niz 20 tys, w tym roku jkao drugi rok prowadzenia dzialnosci moge juz wystawic 40 tys na osoby prywtane, do takiej kwoty nie wchodze w vat, jezeli ktos ma mala siec nie musi wchodzic w vat, bo i po co... ? wicej papierow a co najwazniejsze jak sie juz raz wejdzie to juz przepdalo, na cale zycie sie jest vatowcem.


Mylisz się... Całe życie nie musisz być vatowcem. Jeżeli przez 3 albo 5 lat, dokładnie nie pamietam będziesz miał obrót poniżej 10 tys euro to możesz zrezygnować z bycia vatowcem.

Jeżeli chodzi o bycie Vatowcem & ISP. NIE MUSOWO być vatowcem żeby udostępniać neta -> nie ma żadnych przepisów takich. Dowiadywalem sie w US. Po drugie przy rejestracji działalności gospodarczej w US oni spradzają PKD i na tej podstawie oceniają czy musisz wchodzic w vat czy nie.


Na górę
Post: wt, 15 lip 2008 12:16:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15558
Lokalizacja: Wrocław
jednak nie będąc VATowcem klienci tracą prawo do ulgi.

Z własnego doświadczenia widzę, że na początku VAT to nie problem, VAT to podatek od wartości dodanej, czyli marży - jak wszystko leci na inwestycje to tego VATu nie ma.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 13 mar 2009 18:46:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4585
Panowie odświerzę temat:
czy nadal jest wymóg posiadania kasy fiskalnej przez isp jeśli dochód od osób fizycznych przekroczy 40000zł za rok???


Na górę
Post: pt, 13 mar 2009 19:06:56 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15558
Lokalizacja: Wrocław
nic sie nie zmieniło, w drugą stronę raczej będzie iść.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pn, 13 kwie 2009 15:33:05 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 16 gru 2007 22:01:58
Posty: 466
widynek pisze:
u kumpla o którym pisałem niedawno już wszystko śmiga - paragony drukuje program do obsługi drukarki fiskalnej (wcześniej importuje do programu plik wygenerowany przez LMS). Dla "ułatwienia" zorganizował sprawę tak, że wszystkim wystawia faktury jednego dnia (a raczej same się wystawiają w LMS)


Z tego co wiem już nie trzeba "nabijać" paragonów przy sprzedaży internetu, mam kasę fiskalną, ale juz od września nie nabijam paragonów.

To była istna głupota, cały dzień roboty z tymi paragonami


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 810 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: vcr i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 29 mar 2017 19:00:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl