Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 510 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 23 sie 2006 0:02:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 22 sie 2006 23:55:00
Posty: 54
Witam dzisiaj sie dowiedziałem, że od 1 września 2006 roku każdy przedsiębiorca telekomunikacyjny musi mieć kase fiskalną. napiszcie czy to prawda bo niechce mi sie wydawać 1000 zł na kase


Na górę
Post: śr, 23 sie 2006 18:45:27 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1278
Lokalizacja: Góry
Dzisiaj szukałem informacji i chyba to jednak prawda. Ale tylko na sprzedaż sprzętu. Usługa nie musi byc wprowadzana do kasy. Ale jak ugryźć sprawę sprzętu który sprzedajemy klientom?


Na górę
Post: śr, 23 sie 2006 22:41:20 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15632
Lokalizacja: Wrocław
usługa z montażem. Zobacz jak się sprzedaje okna z instalacją :)
Ale tam tylko dlatego, że zmienia się stawka VAT :)

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: czw, 24 sie 2006 14:05:48 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 01 gru 2004 20:17:05
Posty: 2111
Lokalizacja: Dolnośląskie
Łukasz, jakie jest źródło tej informacji? To znaczy gdzie to wyczytałeś?

_________________
Obrazek

Moja wiedza mnie przeraża
Pozdrawiam
Stasiek


Na górę
Post: czw, 24 sie 2006 14:19:02 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15632
Lokalizacja: Wrocław
tam chodzi akurat o kwestie VATu jak napisałem -firmy mogly sobie de facto cos tam odliczyc czy cos a osobom fizycznym sie chyba na materialy juz nie nalezalo - nie jestem az tak biegły w tych kwestiach. Skąd wiem? Moi rodzice mają biuro rachunkowe, pracuje czasami tam a dodatkowo jakis czas temu wymieniałem okna ;)

Dokładniej musiałbym popytać o co z tym chodzi. Jak zdążę dzisiaj to napiszę dzisiaj, jak nie to za dwa tygodnie, bo jutro wyjeżdzam :)

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 25 sie 2006 8:37:49 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 01 gru 2004 20:17:05
Posty: 2111
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podejdę sobie dzisiaj do skarbówki i się popytam o te kasy. Oczywiście dam znać.

_________________
Obrazek


Moja wiedza mnie przeraża

Pozdrawiam

Stasiek


Na górę
Post: pt, 25 sie 2006 16:23:51 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 24 sie 2006 9:01:25
Posty: 2
Lukasz Piotrowski pisze:
usługa z montażem. Zobacz jak się sprzedaje okna z instalacją :)
Ale tam tylko dlatego, że zmienia się stawka VAT :)


Witam
Dokładnie to chodzi o:
- materiał np. drzwi, okno, glazura itd. kupujemy z 22% VAT;
- usługa polegająca na montażu ww materiałów obarczona jest stawką 7%;
jeżeli jednak firma sprzedaje i montuje zarazem to jako jedna usługa całość ma stawkę 7%.

Ja ostatnio wykańczałem swoje mieszkanko i byłem poddany kontroli US po tym jak złożyłem zeznanie roczne :)
Wynik 2:1 dla skarbówki :\ :zly:

Pozdrawiam


Na górę
Post: pt, 25 sie 2006 20:46:28 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 01 gru 2004 20:17:05
Posty: 2111
Lokalizacja: Dolnośląskie
Dzięki "dziora" za wyjaśnienie- już kumam o co z tym chodzi :)

A teraz temat tych nieszczęsnych kas fiskalnych.
Rozmawiałem z panią z Urzędu Skarbowego (osobiście, nie przez telefon) i ustaliłem tyle:
- tak jak "wojtekc" pisał chodzi tylko o sprzęt a nie usługę. A więc jeżeli wystawiamy faktury na zasadzie: "abonament za internet" lub "podłączenie do internetu" to kasy nie potrzebujemy. Jeśli jednak na fakturze widnieje sprzęt to kasę musimy zakupić :nie:

.... allleeee ... na wszystko jest sposób :D

Zamiast sprzedawać klientowi sprzęt oddajemu mu go w dzierżawę (powiedzmy na 3 miesiące) a fakturę wystawiamy za podłączenie do internetu - czyli typowa usługa. W regulaminie dopisujemy sobie punkcik że dostarczony niezbędny sprzęt do wykonywania usługi jest dzierżawiony na okres 3 miesięcy po czym przechodzi na właśność klienta!
Oczywiście na wszystko (zarówno oddanie w dzierżawę jak i przejście na właśność klienta musimy udokumentować na protokole zdawaczo-odbiorczym). Wtedy nie kupujemy kasy :ok:

Jescze jedna uwaga! Wszyscy ci którzy handlują oprogramowaniem (windows, office - nawet jeśli jest sprzedawany razem z komputerem) też muszą kupić kasę :nie:

Ci którzy będą jednak zmuszeni do zakupu, niech poczekają do poniedziałku wiczora - umieszczę informację jak można sobie tę kasę wpisać w koszta - bo taka możliwość jest. Chodzi o to że jeżeli kupujemy kasę przed "koniecznością", czyli osiągnieciem wymaganego obrotu, to mamy możliwość odzyskania pieniędzy (nie wiem dokładnie ile) które na tą kasę wydamy. Jeszcze się odezwę!

_________________
Obrazek


Moja wiedza mnie przeraża

Pozdrawiam

Stasiek


Na górę
Post: sob, 26 sie 2006 12:15:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 22 sie 2006 23:55:00
Posty: 54
Po zakupie kasy fiskalnej mozemy odliczyć sobie vat + połowe wartości netto. Warunkiem jest oddanie odpowiedniego pisma do US przed terminem wprowadzenia kasy :\


Na górę
Post: sob, 26 sie 2006 17:51:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 03 cze 2005 9:51:08
Posty: 365
Lokalizacja: tczew
mysleze da sie obejsc problem sprzedazy klientom sprzentu zapisujemy sie w sklepie internetowy jako klienci zamawiamy potem oni placa nam usluge montazu (tylko trzeba sie z mini dogadac zeby poda nam swoje dane :) )

_________________
router : ASUS WL-600g (miałem dość kompów)
www.ratujmytrojke.pl


Na górę
Post: ndz, 27 sie 2006 7:35:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4384
Lokalizacja: woj Śląskie
jajcasz pisze:
mysleze da sie obejsc problem sprzedazy klientom sprzentu zapisujemy sie w sklepie internetowy jako klienci zamawiamy potem oni placa nam usluge montazu (tylko trzeba sie z mini dogadac zeby poda nam swoje dane :) )


Czy taka kombinatoryjka jest warta świeczki??

Myśle ze te 500,00 PLN (tyle na kase wydałem po odliczeniach) warte jest świętego spokoju. No może teraz muszę się martwić odpowiednmim przechowywaniem rolek by nie wyblakły.

_________________
Jardo


Na górę
Post: pn, 28 sie 2006 14:31:25 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 22 sie 2006 23:55:00
Posty: 54
Myśloe że masz racje Jardo. A po za tym to od stycznia już nie bedzie wytłumaczenia wszyscy będziemy musieli mieć kasy fiskalne. Tak że czy teraz czy w grudniu musimy tą nieszczęsną kase kupić. :zlosc:


Na górę
Post: pn, 28 sie 2006 15:07:35 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 01 gru 2004 20:17:05
Posty: 2111
Lokalizacja: Dolnośląskie
Macie racje, trzeba będzie jednak tę kasę kupić.

_________________
Obrazek


Moja wiedza mnie przeraża

Pozdrawiam

Stasiek


Na górę
Post: pn, 28 sie 2006 15:13:38 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4384
Lokalizacja: woj Śląskie
Trza jeszcze pamiętać że odliczenie 50% wartości netto kasy w należnym podatku VAT można dokonoć pod warunkiem zarejestrowania kasy przed wymaganym terminem - czyli wynika z tego iż będzie się kombinować, a US stwierdzi że tak się nie da i nakaże kasę, to z ulgi nici :(

_________________
Jardo


Na górę
Post: pn, 28 sie 2006 22:58:07 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 550
Lokalizacja: Ełk
czyli mówicie zeby kupić kasę jak najszybciej by moc skorzystać z ulgi?!

_________________
Ełk
""Mój system jest lepszy od twojego". To jest w pewnym sensie masturbacja on-line" - Linus Torvalds


Na górę
Post: wt, 29 sie 2006 1:41:29 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16170
Lokalizacja: Nowa Ruda
A ja juz swoj± mam. I to nie ze wzgledu ze 'trzeba' tylko po prostu wykrecilem juz takie obroty, ze trzeba bylo ja po prostu kupiæ.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 29 sie 2006 15:46:33 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1317
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Możecie polecić jakieś konkretne modele kas fiskalnych, w miarę tanich bo po co mi jakieś zbędne wodotryski? Gdzie dokonać zakupu i do kiedy mam termin, tak aby odpisać jeszcze zakup, 1 styczeń 2007? Na allegro tego trochę jest, może tam się coś znajdzie?

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: śr, 30 sie 2006 1:20:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 16 mar 2006 2:41:37
Posty: 137
nie chce tutaj za bardzo mieszac ale ja sie dowiedzialem ze jesli sprzedajemy sprzet z us³uga - czyli sprzedajemy sprzet dzieki ktoremu klient bedzie mog³ kupowac od nas us³uge to nie trzeba kasy fiskalnej

poprawcie mnie jesli sie myle
pozdrawiam


Na górę
Post: śr, 30 sie 2006 19:17:02 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 01 gru 2004 20:17:05
Posty: 2111
Lokalizacja: Dolnośląskie
wifi pisze:
nie chce tutaj za bardzo mieszac ale ja sie dowiedzialem ze jesli sprzedajemy sprzet z usługa - czyli sprzedajemy sprzet dzieki ktoremu klient bedzie mogł kupowac od nas usługe to nie trzeba kasy fiskalnej

poprawcie mnie jesli sie myle
pozdrawiam

Wszysto zależy od tego jak to zrobimy. Jeśli na fakturze będzie wyszczególniony sprzęt to kasę trzeba mieć. Jeśli na fakturze będzie usługa bez wyszczególnionego sprzętu (np. podłączenie do internetu) to kasy nie trzeba - zresztą już to opisałem wyżej.

_________________
Obrazek


Moja wiedza mnie przeraża

Pozdrawiam

Stasiek


Na górę
Post: śr, 30 sie 2006 19:32:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4384
Lokalizacja: woj Śląskie
COMmer pisze:
Możecie polecić jakieś konkretne modele kas fiskalnych, w miarę tanich bo po co mi jakieś zbędne wodotryski? Gdzie dokonać zakupu i do kiedy mam termin, tak aby odpisać jeszcze zakup, 1 styczeń 2007? Na allegro tego trochę jest, może tam się coś znajdzie?


Ja kupiłem kase z ELZABu model "mini" - kosztowała 1kzł netto (http://www.elzab.com.pl/mini)

Nie polecam kupować kas na allegro z kilku względów:
Kasa fiskalna musi być "zafiskalizowana" - dopuki nie jest, można się spokojnie uczyć i nabijać "testowe" paragony. Gdy juz wszystko wiemy, wołamy serwis i następuje fiskalizacja, od tego momentu każdy paragon ląduje w pamięci fiskalnej i należy się z niego rozliczyć.
Inna sprawa: kase należy corocznie "przeglądać", coś jak przegląd rejestracyjny samochodu - i co, będziemy wysyłać ją do Warszawy naprzykład? (no chyba że sprzedawca kasy jest z naszego miasta)

Najlepiej poszukać (popytać znajomych sklepikarzy, albo takich co mają kasy) namiary na gości co sprzedają i serwisują kasy i obdzwonić i popytać takich. Ja tak zrobiłem i okazalo sie ze oficjalna cena kasy np na stronie producenta jest zazwyczaj zawyżona. Serwisant przyjechał, przywiózł kase, wystawił rachunek - po 2 tygodniach dzwonię że już wszystko wiem i może przyjechac plombować. Przyjechał zrobił i jest ok ( wszystko w ramach ceny zakupu).

_________________
Jardo


Na górę
Post: śr, 30 sie 2006 19:35:44 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4384
Lokalizacja: woj Śląskie
bielen2k pisze:
czyli mówicie zeby kupić kasę jak najszybciej by moc skorzystać z ulgi?!


Generalnie chodzi o to, że jeśli ustawowo masz mieć kasę 1 stycznia, do do tej daty musisz mieć ją kupioną , zafiskalizowaną i zgłoszoną w US.
Wtedy masz prawo ją odliczyć.

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 31 sie 2006 1:44:02 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 550
Lokalizacja: Ełk
http://www.smog.pl/wideo/3617/kasy_fisk ... miejskich/

:chinczyk:

_________________
Ełk

""Mój system jest lepszy od twojego". To jest w pewnym sensie masturbacja on-line" - Linus Torvalds


Na górę
Post: czw, 31 sie 2006 18:32:46 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 16 mar 2006 2:41:37
Posty: 137
Sorki ze pytam ale dlaczego by³o mowione ze trzeba miec kase od 1 wrzesnia a pozniej ze od 1 stycznia? :czerwony:

Czyli ze od 1 stycznia us³ugi beda musia³y byc fiskalizowane na kasie?CZy chodzi tylko o sprzedaz sprzetu?


Na górę
Post: pt, 01 wrz 2006 9:25:27 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 01 gru 2004 20:17:05
Posty: 2111
Lokalizacja: Dolnośląskie
wifi pisze:
Sorki ze pytam ale dlaczego było mowione ze trzeba miec kase od 1 wrzesnia a pozniej ze od 1 stycznia? :czerwony:

Czyli ze od 1 stycznia usługi beda musiały byc fiskalizowane na kasie?CZy chodzi tylko o sprzedaz sprzetu?

Ten 1 stycznia to tylko przykład.
Generalnie jeśli sprzedajesz sprzęt telekomunikacyjny to kasę masz mieć od dzisiaj, tj. 1 września.

_________________
Obrazek


Moja wiedza mnie przeraża

Pozdrawiam

Stasiek


Na górę
Post: wt, 12 wrz 2006 9:59:18 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Witam
Zależy jak sie na to patrzy: w ustawie jest napisane z wyłaczeniem anten.
Karty sieciowe z tego co sie dowiedziałem sa traktowane jako sprzet komputerowy.
Więc w koęńcu jak?


Na górę
   
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 510 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 21 wrz 2017 21:21:25

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl