Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 02 sty 2018 21:20:41 
   Tytuł: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1364
podwieszając kabel nad rzeką od słupa do słupa (jeśli nie było tam wczesniej kabla) zgłaszacie to gdzies czy poprostu wieszacie jak zwykła mała rzeczka ?


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 23:00:15 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1221
Lokalizacja: Kraków
mam tylko takie jedno miejsce gdzie kabel przechodzi nad rzeczką (2,5m szerokości) i nie zgłaszałem tego nikomu bo też za bardzo nie wiedziałem komu :)


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 23:12:09 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 146
Lokalizacja: Wrocław
hub_lan pisze:
mam tylko takie jedno miejsce gdzie kabel przechodzi nad rzeczką (2,5m szerokości) i nie zgłaszałem tego nikomu bo też za bardzo nie wiedziałem komu :)

Pewnie Starostwo Powiatowe i do zrobienia operat wodnoprawny, ktoś pisał, że dużo formalności. Nie robiłem, przechodzę tylko na mostach.


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 23:17:39 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1221
Lokalizacja: Kraków
ams pisze:
hub_lan pisze:
mam tylko takie jedno miejsce gdzie kabel przechodzi nad rzeczką (2,5m szerokości) i nie zgłaszałem tego nikomu bo też za bardzo nie wiedziałem komu :)

Pewnie Starostwo Powiatowe i do zrobienia operat wodnoprawny, ktoś pisał, że dużo formalności. Nie robiłem, przechodzę tylko na mostach.

a na mostach na słupach nie trzeba?


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 23:34:35 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 146
Lokalizacja: Wrocław
hub_lan pisze:
ams pisze:
hub_lan pisze:
mam tylko takie jedno miejsce gdzie kabel przechodzi nad rzeczką (2,5m szerokości) i nie zgłaszałem tego nikomu bo też za bardzo nie wiedziałem komu :)

Pewnie Starostwo Powiatowe i do zrobienia operat wodnoprawny, ktoś pisał, że dużo formalności. Nie robiłem, przechodzę tylko na mostach.

a na mostach na słupach nie trzeba?

Nie wiem, tylko w dzierżawionej kanalizacji.


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 23:45:37 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1353
Lokalizacja: lubuskie
obiekty inżynieryjne są budowlą, instalowanie kabli w budowli nie wymaga pozwolenia.

w przypadku przewieszania pomiędzy słupami gdzie nie ma istniejącego przęsła wymagało by pozwolenia i operatu.
generalnie ja osobiście bym odpuścił i przewiesił.

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 0:01:46 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1221
Lokalizacja: Kraków
saffi pisze:
obiekty inżynieryjne są budowlą, instalowanie kabli w budowli nie wymaga pozwolenia.

w przypadku przewieszania pomiędzy słupami gdzie nie ma istniejącego przęsła wymagało by pozwolenia i operatu.
generalnie ja osobiście bym odpuścił i przewiesił.


ale chyba należy mieć zgodę zarządcy tej budowli?

czy pisząc przęsła masz na myśli już wiszące kable ?


Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 21:39:29 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1353
Lokalizacja: lubuskie
no, wiadomo zgoda zarządy obiektu, najczęściej zarządca drogi. Traktujemy to jak drogę, tylko opłaty za to są bardzo duże, zazwyczaj przy max stawce.

przęsło, tak istniejący kabel.

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 22:38:05 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1221
Lokalizacja: Kraków
saffi pisze:
no, wiadomo zgoda zarządy obiektu, najczęściej zarządca drogi. Traktujemy to jak drogę, tylko opłaty za to są bardzo duże, zazwyczaj przy max stawce.

przęsło, tak istniejący kabel.


a jak kabel leci w kanalizie orange lecącej przez most to też uzgadniacie warunki przejścia z zarządcą mostu/drogi?


Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 22:43:47 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1364
jak duże te opłaty ? jeśli rzeka ma np 3m szerokości no ale pewnie teren obok też więc np za 5-10m kabla jakiej opłaty rocznie można się spodziewać ? i jakich formalności na start ?
zgoda zarządcy obiektu czyli jak jest słup to muszę od właściciela słupa zgodę brać ?


Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 22:49:24 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8286
hub_lan - nie, w tym przypadku to cała papierkologia jest po stronie Orange. Tak samo jak przechodzisz np pod autostradą, torami, itp - to Ciebie nie interesuje

krzysztof24 - jeśli mowa o przejściu nad rzeką, strumieniem, potokiem, itp to zainteresuj się pojęciem "operat wodno-prawny"

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 04 sty 2018 0:19:10 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2013 21:24:11
Posty: 60
Praktycznie jest kilka przewieszek nad rzekami w mojej okolicy i z tego co wiem nikt na to nie ma papiera, powiesili i koniec.

Sam osobiście miałem tylko problem kiedy zrobiliśmy sobie przewieszke pod mostem autostrady, szybko reakcja z GDDKiA spowodowała usunięcie przewieszki bo straszyli chorymi pieniędzmi ;).


Na górę
Post: czw, 04 sty 2018 0:42:51 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15761
Lokalizacja: Wrocław
hub_lan pisze:
saffi pisze:
no, wiadomo zgoda zarządy obiektu, najczęściej zarządca drogi. Traktujemy to jak drogę, tylko opłaty za to są bardzo duże, zazwyczaj przy max stawce.

przęsło, tak istniejący kabel.


a jak kabel leci w kanalizie orange lecącej przez most to też uzgadniacie warunki przejścia z zarządcą mostu/drogi?

teraz juz tak, opl przestał wydawać zgody na odcinki na mostach. Mamy w paru miejscach przebudowy mostów i sie użeramy wspólnie z OPLem.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: czw, 04 sty 2018 1:11:05 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8286
a to przepraszam, nie wiedziałem że im się w tym temacie pozmieniało

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 12:18:34 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1353
Lokalizacja: lubuskie
My montowalismy swoja rure. Uzgodnilismynz zarzadca i zaplacilismy za umieszczenie na obiekcie. Maly ciek wodny. Mostek maly a oplata zbojecka. Ale i tak warto jak by mial robic operat. Z Opl to tez nie wiedzialem. Ja sam mam na duzym moscie 132m w ich rurach. Kolega chcial nad odra i go OPL poinformoeal ze nie da warunkow.
Z przewieszka to nie wypali jesli centralnie gdzies nad rzeka. Ale w przypadku drog juz raz mi sie trafilo, ze dzialka drogowa przecinala dzialke cieku wodnego i operat wtedy nie jest potrzebny.

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 9:13:53 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1465
saffi pisze:
My montowalismy swoja rure. Uzgodnilismynz zarzadca i zaplacilismy za umieszczenie na obiekcie. Maly ciek wodny. Mostek maly a oplata zbojecka. Ale i tak warto jak by mial robic operat. Z Opl to tez nie wiedzialem. Ja sam mam na duzym moscie 132m w ich rurach. Kolega chcial nad odra i go OPL poinformoeal ze nie da warunkow.
Z przewieszka to nie wypali jesli centralnie gdzies nad rzeka. Ale w przypadku drog juz raz mi sie trafilo, ze dzialka drogowa przecinala dzialke cieku wodnego i operat wtedy nie jest potrzebny.

Ale to musiał być mini ciek bo wody płynące tną wszystkie drogi.


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 12:02:45 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 146
Lokalizacja: Wrocław
lukpiot pisze:
hub_lan pisze:
saffi pisze:
no, wiadomo zgoda zarządy obiektu, najczęściej zarządca drogi. Traktujemy to jak drogę, tylko opłaty za to są bardzo duże, zazwyczaj przy max stawce.

przęsło, tak istniejący kabel.


a jak kabel leci w kanalizie orange lecącej przez most to też uzgadniacie warunki przejścia z zarządcą mostu/drogi?

teraz juz tak, opl przestał wydawać zgody na odcinki na mostach. Mamy w paru miejscach przebudowy mostów i sie użeramy wspólnie z OPLem.

Myślę, że nie wszędzie tak jest. Gmina Wrocław podobno sobie wymyśliła, że nie będzie docelowo na mostach cudzej kanalizacji, tylko miejska...


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 14:43:49 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8286
@kensai - znam kilka przypadków gdzie są wyjątki od reguły tak jak to opisał kolega. I wtedy faktycznie strumyk / potok / rzeka płynie po czyjejś posesji. Fakt że znam takie przypadki tylko dla małych cieków wodnych, ale są :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 22:51:06 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 857
z takim tematem to uderzasz do RZGW - Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej, przerabiałem ten temat.


Na górę
Post: pt, 16 lut 2018 1:14:57 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 579
no i operat wodno-prawny :)


Na górę
Post: pt, 16 lut 2018 17:16:31 
   Tytuł: Re: kabel nad rzeką
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 857
phlp pisze:
no i operat wodno-prawny :)


ee tam zadnych opertaów nie robiłem. Chcieli tylko mapke jak kabel poleci i od kiedy bedzie wisial i tyle.
Moeze jak by to faktycznie byla rzeka z prawdziwego zdazenia to by cos chcieli takiego.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 22 lip 2018 22:35:12

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl