Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 28 paź 2017 19:54:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1098
Witam

Jak to wygląda jeśli jest jeden budynek, a będą dwa routery z osobnymi sesjami pppoe?

1. Muszę wykonać instalację dwóch urządzeń czy ustawić w bridge i podłączyć dwa osobne routery na dwóch osobnych sesjach?

Nurtuje mnie jak to później ująć w SIIS...

2. Tak samo jak to wygląda jeśli jest jeden budynek, w którym jest węzeł dystrybucyjny z punktem dostępowym, jeden właściciel, ale podłączone osobne dwa routery, na umowie dwa osobne loginy i jedno wspólne hasło dla sesji pppoe...

Jakiś paragraf jest na to?

3. Do obstawienia również będzie blok, 9 mieszkań, 3 wykupione, 6 pod mieszkaniówkę... Co teraz?

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 0:14:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1138
Lokalizacja: Kraków
nie rozumiem problemu...

przykład blok a w nim 20+ lokali i 4 z nich są wynajmowane studentom (każdy ma swój pokój)

nigdzie w prawie nie ma zakazu świadczenia więcej niż jednej usługi w jednym lokalu

mam w każdym pokoju odrębną umowę i odrębną usługę oraz normalnie raportuję to w siis


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 21:21:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1098
Ciekawe... W SIIS zaznaczasz węzeł i zakończenie po ethernecie?

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 22:09:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8238
przecież w siis jedynie wpisujesz zamiast 1 to 2 zakończenia sieci pod danym adresem i dwie usługi. walidator nie przyjmie dwóch zakończeń sieci z tym samym adresem i stwierdzi że masz to zagregować do jednego.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 22:19:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1098
Orin pisze:
przecież w siis jedynie wpisujesz zamiast 1 to 2 zakończenia sieci pod danym adresem i dwie usługi. walidator nie przyjmie dwóch zakończeń sieci z tym samym adresem i stwierdzi że masz to zagregować do jednego.
Thx o to mi chodzilo, o agregacje czy siis pozwoli na dwa zakonczenia pod jednym adresem jako jedna usluga, teraz mam odpowiedz, ze dwie uslugi i dwa zakonczenia

Rozumiem, ze to samo z blokiem gdzie jest 9 mieszkan?

Co do samego bloku jesli jest 3 prywatnych i 6 pod mieszkaniowke jak rozwiazac problem z podlaczeniem wszystkich? Od 3 prywatnych pozwolenie na umieszczenie wezla na ich kominie plus wystapic o pozwolenie do mieszkaniowki dla tych 6 pozostalych?

Wysłane z mojego X5max przy użyciu Tapatalka

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 22:54:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1138
Lokalizacja: Kraków
możesz rozwinąć co rozumiesz poprzez:
- prywatnych
- mieszkaniówkę
bo dla mnie to jest kompletnie nieczytelne


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 23:00:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1098
hub_lan pisze:
możesz rozwinąć co rozumiesz poprzez:
- prywatnych
- mieszkaniówkę
bo dla mnie to jest kompletnie nieczytelne
Jest sobie blok. 9 mieszkan, 3 wykupione prywatne i 3 nalezace do mieszkaniowki (komunalne). Wszyscy chca internet. Jak to rozwiazac? Skad zasilanie brac?

Wysłane z mojego X5max przy użyciu Tapatalka

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 23:08:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1138
Lokalizacja: Kraków
rozwiązanie jest proste art 139 ustawy o wspieraniu itp (megaustawa) występujesz do zarządcy o warunki korzystania z budynku a najlepiej przedstawiasz mu gotową umowę w której zapisujesz że będziesz korzystał z energii z licznika administracyjnego a rozliczał się będziesz przez sub licznik lub ryczałtem

możesz też dać któremuś klientowi neta za 5 zł w zamian za użyczenie prądu (jest to mocno dyskusyjne prawnie ale czasem inaczej się nie da) no i istnieje ryzyko że ten klient zrezygnuje i zostaniesz bez prądu

nie żebym się czepiał ale wypadało by przeczytać te kilka ustaw i rozporządzeń które dotyczą Twojej działalności

oczywiście że nie zakładam że wszystko od razu zrozumiesz ale przynajmniej będziesz wiedział że dzwonią a pozostanie Ci do ustalanie gdzie :)


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 23:15:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8238
zależy jaka technologia. jeśli PON i FTTH to zasilanie nie jest potrzebne.

jeśli FTTB/AE/WLAN to:

1. własny podlicznik uzgodniony ze wspólnotą lub
2. adapter PoE umożliwiający zasilenie sprzętu z kilku zasilaczy DC. fajna sprawa ale to byś musiał mieć dobrze ogarnięte pod względem elektrycznym.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 23:15:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1098
hub_lan pisze:
rozwiązanie jest proste art 139 ustawy o wspieraniu itp (megaustawa) występujesz do zarządcy o warunki korzystania z budynku a najlepiej przedstawiasz mu gotową umowę w której zapisujesz że będziesz korzystał z energii z licznika administracyjnego a rozliczał się będziesz przez sub licznik lub ryczałtem

możesz też dać któremuś klientowi neta za 5 zł w zamian za użyczenie prądu (jest to mocno dyskusyjne prawnie ale czasem inaczej się nie da) no i istnieje ryzyko że ten klient zrezygnuje i zostaniesz bez prądu

nie żebym się czepiał ale wypadało by przeczytać te kilka ustaw i rozporządzeń które dotyczą Twojej działalności

oczywiście że nie zakładam że wszystko od razu zrozumiesz ale przynajmniej będziesz wiedział że dzwonią a pozostanie Ci do ustalanie gdzie :)
O megaustawie to wiem, bo spoldzielnie mam ogarnieta cala z przylaczami itd.

Pytanie dotyczace akurat tej sytuacji czy zarzadca jesli wyrazi zgode to nie musze miec zgody od prywatnych... Najprosciej byloby zeby podlaczyc jednego prywatnego i od niego prad, ale wole to obejsc przez sublicznik, bo moze byc tak jak mowisz, zas pytanie czy mieszkaniowka musi czy nie musi wyrazic zgody na zrobienie masztu na kominie zgodnie z megaustawa? Spotkalem sie z sytuacja odmowy, a wystarczy tylko jedna osoba, zeby sie nie zgodzila, bo np nie chce internetu, bo ma swoj hiper super...

Wysłane z mojego X5max przy użyciu Tapatalka

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 23:17:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1098
Orin pisze:
zależy jaka technologia. jeśli PON i FTTH to zasilanie nie jest potrzebne.

jeśli FTTB/AE/WLAN to:

1. własny podlicznik uzgodniony ze wspólnotą lub
2. adapter PoE umożliwiający zasilenie sprzętu z kilku zasilaczy DC. fajna sprawa ale to byś musiał mieć dobrze ogarnięte pod względem elektrycznym.
Orin a mozesz pokazac taki adapter? Nie widzialem takowego, ale to byloby cos ekstra, z kazego mieszkania PoE Oczywiscie Wlan jako Link glowny...

Wysłane z mojego X5max przy użyciu Tapatalka

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 23:58:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8238
http://inetech.pl/?portfolio=n04-adapte ... -specjalna

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 30 paź 2017 0:22:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1098
Ekstra sprzet, tego mi bylo trzeba :P Nareszcie bede mogl spiac to cudo z RB750 bez zadnego zgrzytu i wykorzystac zasilacze 24V 2,5A :P

Przyda sie takze do obstawiania gdzie bedzie wiecej niz jeden odbiorca tak jak teraz, dzieki raz jeszcze.

Jakies inne dodatkowe rozwiazania polecasz?

P.S: Szkoda tylko, ze nie ma wersji 1Gbps :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: pn, 30 paź 2017 0:31:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1138
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
http://inetech.pl/?portfolio=n04-adapter-poe-5-portowy-z-netprotectorem-wersja-specjalna


kuźwa panowie to nie jest łącznik do odbioru zasilania z wielu źródeł poe

to jest rozdzielacz do wstrzykiwania zasilania poe w pięć torów skrętki przy pomocy jednego zasilacza

jak do tego pozapinacie zasilacze u każdego klienta i któremuś pójdzie przebicie to was ludzie zeżrą i będą mieli rację jak im popali zasilacze a pewnie i nie tylko

chcecie zobaczyć jaki będzie efekt to podepnijcie 230V z toru L1 pod niskonapięciową część zasilacza POE zasilanego z toru L2

najlepiej stojąc za ścianą i pod ręką miejcie bezpieczniki od obu torów zasilania


Na górę
Post: pn, 30 paź 2017 8:16:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8238
Orin pisze:
(...) fajna sprawa ale to byś musiał mieć dobrze ogarnięte pod względem elektrycznym.


już to pisałem.
hub_lan pisze:
to jest rozdzielacz do wstrzykiwania zasilania poe w pięć torów skrętki przy pomocy jednego zasilacza


a z tym się akurat mylisz - przeczytaj sobie opis w pdf na dole strony tego adaptera.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 30 paź 2017 8:59:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1098
Akurat to jest i to i to, zworkami sie ustawia czy bedzie jeden zasilacz i 5 portow PoE albo 2-3 wejscia PoE i 2-3 wyjscia PoE plus wejscie/wyjscie poprzez wtyk DC Cos idealnego pod RB750, przy okazji wszystko zabezpieczone przed przepieciami itd

Akurat ten produkt jest skitrany na ich stronie

Wysłane z mojego X5max przy użyciu Tapatalka

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: pn, 30 paź 2017 12:57:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1138
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
Orin pisze:
(...) fajna sprawa ale to byś musiał mieć dobrze ogarnięte pod względem elektrycznym.


już to pisałem.
hub_lan pisze:
to jest rozdzielacz do wstrzykiwania zasilania poe w pięć torów skrętki przy pomocy jednego zasilacza


a z tym się akurat mylisz - przeczytaj sobie opis w pdf na dole strony tego adaptera.


napisać można wszystko - mogę Ci zaoferować rower z przyczepką jako rewelacyjny środek transportu masowego towarów z chin i też w to uwierzysz ? w dodatku będzie działać
pytanie tylko ilu pedałujących będziesz musiał rozmieścić na trasie żeby 50kg dowieźć na miejsce

to wszystko jest bardzo piękne i ładne do momentu stosowania zasilaczy z pełną izolacją galwaniczną
jak użyjesz chińskiego badziewia które przy awarii przepuści 230V to popalisz urządzenia innym klientom
bo to urządzenie nie zablokuje takiego napięcia

w szczególnym przypadku kiedy klienci będą podawać POE podłączają swoje zasilacze do różnych FAZ awaria jednego zasilacza
spowoduje pojawienie się różnicy potencjałów 400V pomiędzy stroną pierwotną a wtórną klienckich zasilaczy


Na górę
Post: śr, 01 lis 2017 10:15:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 354
Lokalizacja: Łódź
hub_lan pisze:
Orin pisze:
Orin pisze:
(...) fajna sprawa ale to byś musiał mieć dobrze ogarnięte pod względem elektrycznym.


już to pisałem.
hub_lan pisze:
to jest rozdzielacz do wstrzykiwania zasilania poe w pięć torów skrętki przy pomocy jednego zasilacza


a z tym się akurat mylisz - przeczytaj sobie opis w pdf na dole strony tego adaptera.


napisać można wszystko - mogę Ci zaoferować rower z przyczepką jako rewelacyjny środek transportu masowego towarów z chin i też w to uwierzysz ? w dodatku będzie działać
pytanie tylko ilu pedałujących będziesz musiał rozmieścić na trasie żeby 50kg dowieźć na miejsce

to wszystko jest bardzo piękne i ładne do momentu stosowania zasilaczy z pełną izolacją galwaniczną
jak użyjesz chińskiego badziewia które przy awarii przepuści 230V to popalisz urządzenia innym klientom
bo to urządzenie nie zablokuje takiego napięcia

w szczególnym przypadku kiedy klienci będą podawać POE podłączają swoje zasilacze do różnych FAZ awaria jednego zasilacza
spowoduje pojawienie się różnicy potencjałów 400V pomiędzy stroną pierwotną a wtórną klienckich zasilaczy
Przez 17 lat pracuje przy niskopradowce od roku u ISP i nie miałem jeszcze tak spalonego zasilacza aby mi przepuścil 230..... albo nie działa w ogóle albo ma niższe napięcie albo napięcie ginie w momencie obciążenia....
Także nie wiem jakich zasilaczy używasz i skąd je bierzesz ze o takie rzeczy się boisz ;)

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 02 lis 2017 0:49:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 200
Lokalizacja: /dev/null
Zasilacza tak dziwnego też nie widziałem, ale z prądem różnicowym zrobionym z różnych faz to ma racje - takie coś pali sprzęt, a nawet całe "serwerownie"
w "", bo co to za serwerownia bez porządnego UPSa.


Na górę
Post: czw, 02 lis 2017 9:46:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 354
Lokalizacja: Łódź
No ok. Ale aby do tego doszło najpierw muszą popsuć się co najmniej dwa zasilacze...

Znaczy jeden tez szkody narobi ;)


Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 02 lis 2017 10:16:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1138
Lokalizacja: Kraków
gavron pisze:
No ok. Ale aby do tego doszło najpierw muszą popsuć się co najmniej dwa zasilacze...
Znaczy jeden tez szkody narobi ;)
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


to nie tak wystarczy że padnie 1 - wtedy na tym wynalazku łączącym pojawi się 230V i spali wszystkie inne bo żaden zasilacz nie jest odporny na pojawienie się 230V po stronie niskonapięciowej


Na górę
Post: czw, 02 lis 2017 10:22:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1098
To by nie robili takich urządzeń jakby tak miało być, chyba się chłopaki lepiej znają na rzeczy skoro robią bardzo dobre urządzenia do protekcji portów LAN oraz zasilania...

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: czw, 02 lis 2017 10:33:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 354
Lokalizacja: Łódź
hub_lan pisze:
gavron pisze:
No ok. Ale aby do tego doszło najpierw muszą popsuć się co najmniej dwa zasilacze...
Znaczy jeden tez szkody narobi ;)
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


to nie tak wystarczy że padnie 1 - wtedy na tym wynalazku łączącym pojawi się 230V i spali wszystkie inne bo żaden zasilacz nie jest odporny na pojawienie się 230V po stronie niskonapięciowej
Tak też napisałem. Ale czy widziałeś kiedyś tak padnięty zasilacz???


Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 02 lis 2017 10:44:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1138
Lokalizacja: Kraków
djvolt1942 pisze:
To by nie robili takich urządzeń jakby tak miało być, chyba się chłopaki lepiej znają na rzeczy skoro robią bardzo dobre urządzenia do protekcji portów LAN oraz zasilania...

zakładasz że jeśli ktoś coś produkuje to oznacza że się na tym zna i że robi to najlepiej jak potrafi oraz że przewidział wszystkie zagrożenia - podziwu godny optymizm, tez bym chciał mieć powody do takiego podejścia ale wyleczyłem się z niego dawno temu

teraz przyjmuję prosta zasadę kalkulacji ryzyka
- jeśli ewentualne koszty wynikające z zagrożenia zostaną pokryte z nawiązką przez zysk z danego rozwiązania to je stosuje
- jeśli ewentualne koszty przekraczają zyski to szukam innej opcji

w omawianej sytuacji koszt zrobienia tego dobrze sprowadza się do:
1. jednorazowe (~ 700 pln z materiałem)
- zamontowania własnego bezpiecznika w rozdzielni po liczniku administracyjnym (30 pln z materiałem)
- zamontowania sub licznika (100 pln z materiałem)
- poprowadzenia przewodu z rozdzielni administracyjnej do mojej szafy teletechnicznej (150 pln z materiałem)
- zamontowanie u mnie w szafie podtrzymania zasilania na 6h (400 pln z materiałem)
2. stałe (~ 12 pln miesięcznie)
- opłata za zużyta energię dla jednego switcha (20W) oraz jednego radia (7W)

w skali 5 lat
koszty jednorazowe 700
koszty stałe 700
razem 1400
w przeliczeniu na miesiące 24 pln /m-c

nie opłaca się kombinować


Na górę
Post: czw, 02 lis 2017 10:46:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1138
Lokalizacja: Kraków
gavron pisze:
Ale czy widziałeś kiedyś tak padnięty zasilacz???


Niestety tak i to różnych firm w tym ubnt

edit

przeglądnąłem ulotkę od tego splitera/rozdzielacza poe i co zobaczyłem

Kod:
Dane techniczne toru Ethernet:
Typ gniazda RJ45 ekranowane
Chronione pary 1-2, 3-6
Poziom protekcji układu przeciwprzepięciowego (linia-linia) 12V
Poziom protekcji układu przeciwprzepięciowego (linia-uziemieni) 230V


co w skrócie oznacza że przepuści napięcie 230V pomiędzy żyłą a uziemieniem
co przy założeniu że tor N ma potencjał ziemi (są połączone przy wejściu do budynku)
prowadzi do wniosku że w przypadku awarii jednego zasilacza. 230V trafi po skrętce do każdego klienta podpiętego do tego
wynalazka

ja bym się nie odważył


Ostatnio zmieniony czw, 02 lis 2017 10:59:11 przez hub_lan, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 23 cze 2018 21:22:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl