Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 28 wrz 2017 12:50:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 377
Cześć.

Czy jest paragraf, który zezwala na wykonanie instalacji teletechnicznej w budynku poprzez istniejące przepusty i szachty kablowe bez konieczności wykonywania projektu budowlanego ?
Kiedyś w nadzorze budowlanym mi powiedziano, że jeżeli nie ingerujemy w konstrukcję nośną budynku to nie trzeba projektu i zgłoszenia tylko porozumienie (umowa) z zarządcą budynku. Prawda to czy fałsz ?


Na górę
Post: czw, 28 wrz 2017 18:01:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 257
Witam,
raczej prawda. Potrzebujesz umowę ze wspólnota albo spółdzielnia.
Nawet jak wykonywał byś całkowicie nową instalację pomijając szachty elektryczne.
I jeżeli będzie to tylko przewiert wiertłem na rurę plastikową np. (40mm) to nie potrzebujesz na to projektu budowlanego. Już bez przesady taki otwór nie naruszy konstrukcji budynku nie będzie miał żadnego wpływu.


Na górę
Post: czw, 28 wrz 2017 20:59:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 377
To, że umowę z zarządcą lub właścicielem budynku mieć muszę to wiem bo takowe posiadam. Ostatnio jeden z zarządców zażądał sobie ot tak projektu na wewnętrzną instalację telekomunikacyjna w postaci kabli światłowodowych (FTTH). Z tego powodu chcę mu wskazać paragraf, który nie obliguje nas do tego.


Na górę
Post: czw, 28 wrz 2017 22:22:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 257
digitrax pisze:
To, że umowę z zarządcą lub właścicielem budynku mieć muszę to wiem bo takowe posiadam. Ostatnio jeden z zarządców zażądał sobie ot tak projektu na wewnętrzną instalację telekomunikacyjna w postaci kabli światłowodowych (FTTH). Z tego powodu chcę mu wskazać paragraf, który nie obliguje nas do tego.


Zrob mu rysunek bloku i jak ida kable i to wszystko. Właśnie projekt to musisz mu dostarczyć przed jakąkolwiek robotą. Nawet w UKE jest taki zapis w umowie.


Na górę
Post: czw, 28 wrz 2017 22:45:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 377
Projekt może wykonać uprawniony projektant a my możemy wykonać ewentualnie szkic.


Na górę
Post: pt, 29 wrz 2017 18:27:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 257
digitrax pisze:
Projekt może wykonać uprawniony projektant a my możemy wykonać ewentualnie szkic.


Projekt możesz zrobić samemu - jeżeli jesteś własicielem to możesz zrobić samemu i napisać że Ty i Twoja firma zrobiła projekt. AutoCad i do dzieła :)

Ja robiłem sam projekt sieci a nie zaden projektant uprawiony. I wystarczy.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 22 lip 2018 22:33:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl