Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 30 sie 2015 8:29:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 lip 2010 22:36:48
Posty: 701
Dostałem list z prośbą a właściwie wezwaniem do udostępnienia danych osobowych człowieka pod konkretnym numerem ip. Ma to związek z jakimś tam oszustwem.
Jest ip (moje na którym jest pewnie z 30 klientów albo lepiej), data i godzina co do sekundy oraz port. Nie podali ip docelowego do którego miałby się owy klient łączyć.
Mam logi z tego dnia, jednak w żaden sposób nie pokrywają się z tym co jest napisane w liście. Po prostu nie było takich połączeń. Już myślałem, że może zegar mam gdzieś źle ustawiony ale wszystko jest ok


Co ja mam im odpisać, żeby nie narazić się na ewentualne nieprzyjemności ze strony np. UKE?


Na górę
Post: ndz, 30 sie 2015 8:54:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1735
Opisz wszystko dokładnie tak jak tu opisałeś i podaj dane tych 30 osób. Podaj również kontakt do siebie i napisz, że służysz pomocą w wyjaśnieniu sprawy.
W państwie, które istnieje tylko teoretycznie urzędy zazwyczaj nie współpracują ze sobą i prokuratura czy policja nie kieruje sprawy do U** o kontrolę.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: ndz, 30 sie 2015 10:10:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4968
absolutnie nie podawaj danych 30 ludków.
Adres ip (twój), godzina (nawet niedokładna) i nr portu wystarczą aby zawęzić to zacne grono do jednej osoby.


Na górę
Post: ndz, 30 sie 2015 10:48:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
Za mało danych by ustalić osobę, proszę o podanie szczegółów połączenia tj. zrodlowy, docelowy port oraz adres ip z dokładną datą. i tyle.. jak udostępnisz dane 30 userow to potem też mozesz mieć problemy z tego powodu.... :oszalal:

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: ndz, 30 sie 2015 11:03:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 16 gru 2007 22:01:58
Posty: 528
Właśnie tak jest za dużo dasz to masz problem


Na górę
Post: ndz, 30 sie 2015 12:26:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 629
Odpis z z powodu braku adresu docelowego nie jestesmy wstanie poprawnie wytypować usera. Prosze o dokładniejsze dane. W razie pytań służymy pomocą.


Na górę
Post: ndz, 30 sie 2015 13:55:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4968
dlaczego tak uważasz??
U mnie jakoś o podanym czasie +/- kilkanaście minut tylko 1 klient używał danego portu (i to z jakimś 30sek. poślizgiem wg. danych). Więc wydaje mi się że jednak można.
Czy się łączył z takim adresem czy innym zabardzo mnie nieinteresuje. Dlaczego mam z nimi negocjować? Daję im to co chcą bo taki mam obowiązek, jeśli uważają że tyle styknie to ja niewidzę problemu.


Na górę
Post: ndz, 30 sie 2015 21:22:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
czasem podaja nazwe hosta do ktorego sie "pacjent" łączył.. ale to też bez sensu bo np. serwisy typu allegro mają kilka adresów podpietych pod główną domene.... trzeba szczegółowe dane i tyle. albo Ci odpowiedzą albo nie.. jak nie to za mało danych by kogokolwiek wskazać..

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: ndz, 30 sie 2015 22:29:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 629
Dokładnie. Jak coś chcą niech się wykażą dokładnością. Ja nadgorliwy nie jestem w podawaniu danych. +/- 1 min .


Na górę
Post: czw, 03 wrz 2015 9:50:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 lip 2010 22:36:48
Posty: 701
Kurna, dostałem kolejny list. To samo ip, ale inne porty i znów nie mogę takiego połączenia znaleźć. WTF?!


Na górę
Post: czw, 03 wrz 2015 12:33:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 325
OK, a co logujesz i jak?


Na górę
Post: czw, 03 wrz 2015 12:34:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 629
Adasi pisze:
Kurna, dostałem kolejny list. To samo ip, ale inne porty i znów nie mogę takiego połączenia znaleźć. WTF?!


Widocznie mało precyzyjne dane przesłali


Na górę
Post: czw, 03 wrz 2015 15:24:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1330
Lokalizacja: lubuskie
ja się bronię takim zapisem
Cytuj:
Synchronizacja czasu następuje z serwerów Głównego Urzędu Miar dla strefy Europa/Warszawa.

i podaje najbliższy danemu wpisowi,
co do ilości użytkowników, to raz mi się trafiło, że podawałem 10 osób.
tak czasami bywa przy NAT.

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: czw, 03 wrz 2015 17:05:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4968
Synchronizacja czasu zapewne jest z dwóch stron, natomiast różnica zapewne bierze się z faktu zarejestrowania z jednej strony odpowiedzi strony docelowej, a z drugiej liczy się moment zalogowania.
Kolega ma inny problem, bo nie ma podejrzanego. Albo coś źle loguje, albo niewiemco...
Nieumiem sobie wyobrazić aby w jednym czasie 10 osób używało tego samego portu, jest to nawet niemożliwe powiedziałbym..


Na górę
Post: czw, 03 wrz 2015 21:47:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 684
Lokalizacja: Lublin
bitlan pisze:
czasem podaja nazwe hosta do ktorego sie "pacjent" łączył.. ale to też bez sensu bo np. serwisy typu allegro mają kilka adresów podpietych pod główną domene.... trzeba szczegółowe dane i tyle. albo Ci odpowiedzą albo nie.. jak nie to za mało danych by kogokolwiek wskazać..



dokładnie, z taką sytuacją szczególnie z allegro spotkałem się kilka razy już, nawet jak proszę o podanie adresu serwera to piszą allegro.pl, nawet jak tłumaczyłem dokładnie o co chodzi to mi koleś z policji wysłał liste wszystkich IP allegro i se szukaj.

Po kilku takich akcjach, odsyłam na drzewo, nie ma szczegółlowych danych połączenia to nie ma danych klienta.

_________________
yep


Na górę
Post: pt, 04 wrz 2015 8:03:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 325
W sieciach ktore obsluguje sa NATy i nigdy nie mialem problemu ze wskazaniem konkretnej osoby. Zawsze zgadzalo sie do kilku sekund.
Oczywiscie nie mowie o sytuacji w stylu podanego allegro.pl, godziny i IP natu, bo to oczywiscie za malo. Ale z portami juz na 100% dawalo rade.

Moim zdaniem cos zle logujesz...


Na górę
Post: pt, 04 wrz 2015 8:51:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 629
Dokładnie. Wielokrotnie z allegro podawałem ... Zawsze najpierw bzdury przysylali typu. Proszę wskazać Kowalskiego mieszkającego w Pana mieście. Odpisywalo się ze za mało danych . Proszę o .... I się wypisywalo co mają podać i zawsze dosylali 2x więcej danych. Adresy docelowe itp. Sieć mam natowana po kilkanaście osób na jednym zew ip


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2015 17:15:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
Dobra podepne się do pytania... czy izba celna / urząd celny może zwolnić operatora z tajemnicy ?

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2015 18:29:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 347
Podparli swe żądanie jakimś aktem prawnym ?


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2015 20:28:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
jutro zobacze bo na firmie dokumenty zostały... coś tam chyba było ale dane zerowe jeśli chodzi o polaczenie.. moj ip i data.. Tyle...

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2015 22:58:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 347
Podaj nam te ich paragrafy. W wielu przypadkach do niczego one nas nie obligują.
Zawsze możesz zarządzać podania więcej danych wraz z uzasadnieniem podstawy prawnej dlaczego miałbyś udostępnić im te informacje. Miałem u siebie cwaniaków z żandarmerii wojskowej co mnie straszyli, że jak im nie podam kto się ukrywa za danym IP to podadzą mnie gdzieś wyżej aby życie uprzykrzyć. Zażądałem podana danych przełożonych do których mogę złożyć skargę z powodu zmuszania mnie do popełnienia przestępstwa i przekroczenia uprawnień służbowych przez żandarmów. Sprawa ucichła i już nie cwaniakowali.


Na górę
Post: pt, 11 wrz 2015 9:30:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
ogólnie pierdoły pare artykułów co operator powinien logować i głównie chodiz o art. 75 d ustawy o służbie celnej - o to sie oparli

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: wt, 15 wrz 2015 13:08:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 347
Zerknij czy osoba, która to podpisała posiada stosowne uprawienia od swego zwierzchnika (wskazanego w ustawie) na występowanie do ISP o tego typu informacje.


Na górę
Post: wt, 15 wrz 2015 20:52:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
oparli sie o art 75d

http://www.arslege.pl/udostepnianie-dan ... 91/a49195/

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: śr, 16 wrz 2015 0:29:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3900
baroo pisze:
Opisz wszystko dokładnie tak jak tu opisałeś i podaj dane tych 30 osób. Podaj również kontakt do siebie i napisz, że służysz pomocą w wyjaśnieniu sprawy.
W państwie, które istnieje tylko teoretycznie urzędy zazwyczaj nie współpracują ze sobą i prokuratura czy policja nie kieruje sprawy do U** o kontrolę.


NIGDY NIE WOLNO PODAWAC DANYCH WSZYSTKICH PODEJRZANYCH KLIENTOW, LUB GRUPY. NIGDY ! KTO TEGO NIE WIE NIECH SOBIE WBIJE TO DO GLOWY.
Rownie dobrze mozesz nie logowac nic i wysylac przy kazdym zadaniu liste wszystkich swoich klientow, ale nie o to tutaj chodzi.

TAK SAMO NIE WOLNO WYSYLAC LOGOW Z CALEGO DNIA Z ZAMYSLEM "A NIECH SOBIE SZUKAJA". TY MASZ USTALIC Z CALKOWITA PEWNOSCIA ZE TO BYLO TO POLACZENIE O KTORE PYTAJA, I ZE TO JEST TEN KLIENT A NIE INNT. JAK NIE MASZ 100% PEWNOSCI TO PYTASZ O KOLEJNE DANE, TAK DLUGO AZ CI POZWOLA USTALIC KTO NABROIL

Sorry za capsa, ale po tylu latach obcowania z tymi przepisami, zeby takie brednie sie na forum pojawialy to az dziw.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 19 sty 2018 1:39:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl