Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 134 35 36 37 3842 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 03 gru 2017 2:08:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
lukasz88 pisze:
krzysztof24 pisze:
kamikaze pisze:

Zapotrzebowanie na FTTH jest iluzoryczne, nikt obecnie gaci nie ściąga przez szyję na hasło FTTH poza jednostkowymi przypadkami. U nas tam gdzie radio zastępujemy światłem niektórych musimy normalnie zmuszać do wymiany bo im radio wystarczy, a żeby ktoś brał jakieś wysokie pakiety to zapomnij, zazwyczaj najniższy a wielu woli wziąć 10 Mb na umowie przewidzianej dla radia bo jest taniej niż 10 zł droższe 120 Mb - a instalacja i tak idzie po świetle. Idąc Twoim tokiem myślenia jak zakończą się wszelkie projekty POPC to taki CP będzie mógł zawijać interes bo tam gdzie teraz królują ze swoim LTE i DTH czyli na wiochach za chwilę pojawi się GPON z IPTV i skoro jest takie parcie na tą technologię to wyprze ona w mgnieniu oka to co oferuje CP a dam sobie obie ręce uciąć że tak się nie stanie. A co do deklaracji to temat wałkowany wielokrotnie szał macicy jest jak jedna czwarta deklaracji doprowadzi do rzeczywistej umowy reszta to czcze gadanie. Obawiam się że wielu beneficjentów POPC może zostać na koniec z pustymi sieciami które generują znaczne koszty operacyjne bo za dzierżawy słupów czy opląty dla gmin czy RRSów niestety trzeba bulić, wyjątkiem jest Orange które pewnie 80% zrobi po swojej infrastrukturze i dla nich POPC skrojone jest na miarę i wpisuje się w strategie rollout'u sieci miedzianej na światło


ale czy to nie jest tak że dzisiaj to może jeszcze jest zapotrzebowanie iluzoryczne ale za 5 lat będzie przegrany ten kto nie ma swiatla ?


tylko skąd wziąć na to kasę?.. zeby zrobić cale miasto, po to jest dotacja (bo jest to nie opłacalne) wiec jest dotowane


oczywiście że to jest opłacalne i wcale na to nie trzeba dotacji tyle że realnie jest do wykonania w np 10 lat a urzędasy sobie wymyśliły że musi być w max 5 lat stąd koszt wykonania znacznie wzrósł (bo ilość dostawców, wykonawców itp jest skończona a część z nich dostała ostro po dupie przy rss i nie bardzo pali się do dużych projektów)


Na górę
Post: śr, 27 gru 2017 9:46:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 mar 2015 11:58:53
Posty: 301
UKE rozpoczyna konsultacje metodyki kontroli POPC
http://www.uke.gov.pl/akt/konsultacje-m ... pc,40.html

_________________
http://sieciszerokopasmowe.com/


Na górę
Post: sob, 24 lut 2018 0:23:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 sty 2017 19:23:31
Posty: 18
Witam.

Jakieś ciekawostki na temat POPC? Póki co u mnie nadal bieda z internetem...


Na górę
Post: sob, 24 lut 2018 0:44:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 192
aras785 pisze:
Jakieś ciekawostki na temat POPC? Póki co u mnie nadal bieda z internetem...


Szczerze to uwierz mi czasami lepszy brak operatora niż kiepski operator.


Na górę
Post: sob, 24 lut 2018 1:10:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
aras785 a gdzie to jest u Ciebie?

seb235 pisze:
aras785 pisze:
Jakieś ciekawostki na temat POPC? Póki co u mnie nadal bieda z internetem...


Szczerze to uwierz mi czasami lepszy brak operatora niż kiepski operator.


parafrazując :) czasami lepszy brak klienta niż kiepski klient :)


Na górę
Post: sob, 24 lut 2018 1:16:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 sty 2017 19:23:31
Posty: 18
Święta Katarzyna (55-010), wiocha kilka tys mieszkańców (kilka km od Wrocławia).

Jeden operator mi obiecuje, że będzie radiówka ale przekłada i przekłada o kolejne miesiące... Inny który jest na terenie przyjechał i stwierdził tak: mam za krótką drabinę nara xD (budynek 1 piętrowy ale dość wysoki, płaski dach, na dachu już kable czekają).

Znalazłem coś takiego: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/oran ... 41137.html
Wygląda na to, że na nasz teren jest już wykonawca :P


Na górę
Post: sob, 24 lut 2018 12:40:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 192
hub_lan pisze:
parafrazując :) czasami lepszy brak klienta niż kiepski klient :)


Tylko jak klient może być kiepski?

Bo ja śledzę to forum i parę innych odnośnie tematyki bycia ISP ale również zachowania klientów. I zobacz sobie na forum odnośnie FTTH Netii, Orange, czy usług UPC zobaczysz że większość się chwali najwyższym lub prawie najwyższym pakietem - w sensie przepływności łącza.

Wchodząc tutaj okazuje się że mali ISP narzekają iż klient chce najtaniej i niekoniecznie chce zwiększać przepływność łącza.


Ostatnio zmieniony ndz, 25 lut 2018 22:27:14 przez seb235, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: sob, 24 lut 2018 14:14:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
seb235 pisze:
hub_lan pisze:
parafrazując :) czasami lepszy brak klienta niż kiepski klient :)

Tylko jak klient może być kiepski?

Kiepski kient to taki który nie chce płacić 39 brutto a wymagania stawia jak dla łącza za 2000 oraz każde jedno niedomaganie nawet swojego lapka uważa za bezpośrednią winę dostawcy internetu

Co do cen to poza jakimiś nietypowymi promocjami wielkich telekomów bez problemu konkuruję z nimi normalną ofertą oraz poziomem obsługi.


Na górę
Post: sob, 24 lut 2018 21:00:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 192
Sporo ludzi ma dość kiepską wiedzę z obsługi komputera także nic z tym nie zrobisz :)


Na górę
Post: ndz, 25 lut 2018 2:18:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
Ja wcale nie twierdzę że mogę coś z tym zrobić albo że będę chociaż próbował (choć robiliśmy darmowe szkolenia z podstaw obsługi komputera dla osób starszych i przyszło na 3 sesje łącznie ponad 100 osób co bardzo mnie ucieszyło) ale niekoniecznie chcę obsługiwać Klienta który za wszystko będzie obwiniał mnie (w tym za zepsute gniazdko elektryczne do którego ma wpięty router a tym samym mu się czasem wyłącza lub zawirusowanego kompa) niech idzie do konkurencji i im truje głowę 5 razy dziennie :)

Ilość umów (Klientów) jest ważna ale nie za wszelką cenę...


Na górę
Post: ndz, 25 lut 2018 14:58:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 28 paź 2017 15:27:49
Posty: 91
hub_lan pisze:
seb235 pisze:
hub_lan pisze:
parafrazując :) czasami lepszy brak klienta niż kiepski klient :)

Tylko jak klient może być kiepski?

Kiepski kient to taki który nie chce płacić 39 brutto..........

Co do cen to poza jakimiś nietypowymi promocjami wielkich telekomów bez problemu konkuruję z nimi normalną ofertą oraz poziomem obsługi.


Ale to przecież mali mają często fajne oferty. W Chorzowie za 50 zł 300 Mbitów, 100 mega za tę kwotę to standard.

Narzekają na klientów ci co chcieliby utrzymać wysokie zyski jak sprzed 15 lat, a nie widzą, że konkrecja jest co raz silniejsza. Klient dostaje za 50 zł 20 mega i czuje się oszukany.


Na górę
Post: ndz, 25 lut 2018 16:45:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
volatile.pc pisze:
hub_lan pisze:
seb235 pisze:
Tylko jak klient może być kiepski?

Kiepski kient to taki który nie chce płacić 39 brutto..........

Co do cen to poza jakimiś nietypowymi promocjami wielkich telekomów bez problemu konkuruję z nimi normalną ofertą oraz poziomem obsługi.


Ale to przecież mali mają często fajne oferty. W Chorzowie za 50 zł 300 Mbitów, 100 mega za tę kwotę to standard.

Narzekają na klientów ci co chcieliby utrzymać wysokie zyski jak sprzed 15 lat, a nie widzą, że konkrecja jest co raz silniejsza. Klient dostaje za 50 zł 20 mega i czuje się oszukany.


Nie ładnie tak wyrwać fragment z wypowiedzi a potem ustawić sobie go jako chłopca do bicia :) ale odpowiem
aktualnie mam 3 poziomy kwotowe (24-mce)
39 brutto - 50/50
49 brutto - 100/100
69 brutto - 200/200
i udaje mi się całkiem przyzwoicie konkurować z molochami przy czym uważam że mam uczciwe stawiki (nie zawyżam ani nie zaniżam)


Na górę
Post: ndz, 25 lut 2018 20:24:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 192
Jak by mi ktoś dał łącze 200/200 za 69zł/mc to jestem kupiony nawet na 3 lata. Niestety w mojej okolicy łączy symetrycznych nie oferują, upload to 20% download'u.


Na górę
Post: ndz, 25 lut 2018 20:37:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
seb235 pisze:
Jak by mi ktoś dał łącze 200/200 za 69zł/mc to jestem kupiony nawet na 3 lata. Niestety w mojej okolicy łączy symetrycznych nie oferują, upload to 20% download'u.


I tu się zgadzamy :) też nie rozumiem tej idei żeby klientom ciąć upload, Jeszcze jestem to w stanie zrozumieć przy ograniczeniach technologicznych np radio czy GPON (2/1) ale to też nie powinno być znacznie mniej niż 50%

PS jako klient indywidualny nie dostaniesz pierwszej umowy na 3 lata (uniokołchoz zabronił)


Na górę
Post: ndz, 25 lut 2018 20:44:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 192
hub_lan pisze:
Ja wcale nie twierdzę że mogę coś z tym zrobić albo że będę chociaż próbował (choć robiliśmy darmowe szkolenia z podstaw obsługi komputera dla osób starszych i przyszło na 3 sesje łącznie ponad 100 osób co bardzo mnie ucieszyło)


Troszkę zejdę z tematu ale najgorsze jest to że ten obecny sprzęt jest znacznie bardziej problematyczny od tego sprzedawanego jeszcze kilka lat do tyłu, niestety dzisiaj wiedza na temat obsługi komputera to zbyt mało. Ja w rocznym komputerze za spore pieniądze miałem takie przypadki:
1) Komputer po włączeniu po kilku sekundach bez wyświetlenia czegokolwiek na ekranie się wyłączał.
2) Komputer po podłączeniu do prądu się włączał (nie wyświetlając nic), nie dało się go wyłączyć przez przytrzymanie przyciska jedynie wyłączenia z prądu, po ponownym podłączeniu - to samo.
I na koniec najlepsze - komputer był w 100% sprawny sprzętowo w obu przypadkach.

Takie sytuacje są świetną okazją aby serwisy zarabiały wymieniając dobry sprzęt na nowy, a następnie odsprzedawały ten niby uszkodzony po raz kolejny jako używany. Pytanie tylko ile serwisów potrafi sobie z tym poradzić (poza wysłaniem komponentów na gwarancje o ile ją posiadają).


Na górę
Post: ndz, 25 lut 2018 21:04:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
Na kwestię tego co się obecnie sprzedaje jako sprzęt komputerowy normalnym ludziom mam niewielki wpływ ale powiem Ci że sami mamy z tym problem

np wolę moim serwisantom kupić 5 letnie lapki ale wersje biznesowe niż nowe ze sklepu dla zwykłych ludzi bo te 5 letnie wytrzymają znacznie więcej i dłużej będą działać stabilnie


Na górę
Post: pn, 26 lut 2018 22:31:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 212
Cytuj:
Małopolska Sieć Szerokopasmowa nie wypaliła. Urząd chce odzyskać miliony

Małopolska Sieć Szerokopasmowa, czyli projekt, który miał doprowadzić szybki internet do każdego zakątka Małopolski wyceniony na 192 mln zł, kończy się katastrofą. Zamiast 700 tysięcy odbiorców, zdobył ich dziesięciu. Prokuratura stawia zarzuty wyłudzenia dotacji unijnych byłym szefom spółki MSS, która miała kłaść światłowody i tak zapewnić mieszkańcom dostęp do internetu. Podejrzany jest m.in. Tomasz Sz., były wiceprezydent Krakowa. Ten niedawno został skazany na trzy lata więzienia za korupcję przy transakcji gminnych gruntów w Krakowie w 1999 r.

...





http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/ma ... id,tm.html


Na górę
Post: pn, 26 lut 2018 23:12:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
Małopolska Sieć Szerokopasmowa to był projekt który był wałkiem od samego początku i z góry było wiadomo że nie ma prawa nic sensownego z tego powstać

1. prywatna firma kupiła projekt za kilka milionów zaraz po tym jak dostał on dofinansowanie na kilkadziesiąt milionów
2. do wybudowania były tylko małe odcinki pomiędzy przysiółkami
3. główny trzon sieci miał stanowić ring 2J wynajęty od orange (który miał obsłużyć 80% trasy)
4. lokalizacje punktów styku wymyślono w taki sposób żeby do 95% z nich nie było żadnej szansy na dojście
5. nie obejmował Krakowa
6. w Krakowie zaplanowano tylko 1 punkt styku
7. brak możliwości dzierżawy włókien na odcinku dłuższym niż 15km
8. w corze sieci możliwa tylko transmisja danych
9. 90% z tego co miało być wybudowane nigdy nie powstało


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 0:43:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
seb235 pisze:
Niestety w mojej okolicy łączy symetrycznych nie oferują, upload to 20% download'u.

Nie narzekaj, bo ja już tutaj linkowałem takich "super" ISP, gdzie na usłudze światłowodowej upload był na poziomie 5% (wartość która nie gwarantuje nawet wysycenia łącza na download), oferta @hub_lan jeżeli prawdziwa i o realnych parametrach bdb, której duzi gracze na dziś nie mają.


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 1:31:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1557
Lokalizacja: Kraków
ktoś chce sprawdzić zgodność mojej oferty ze stanem faktycznym a bywa w okolicach KRK zapraszam na PM uzgodnimy gdzie i kiedy odbędą się testy oraz w ilu lokalizacjach objętych zasięgiem

jako że wszystkie łącza zewnętrzne kupuję symetryczne i sieć (poza niewielką częścią radiową) jest w techn g.ethernet lub 10G ethernet
to z jakiego powodu miałbym klientom przycinać UL?


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 9:09:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3499
żeby biznes brał łącza skierowane do siebie.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 11:11:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 30 kwie 2008 23:21:40
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
Karas pisze:
żeby biznes brał łącza skierowane do siebie.


Biznes powinien płacić za SLA, podsieć i technologię a nie tylko przepustowość. Fryzjerzy i ludzie niepoważni niech sobie kupują za 69zł i toną w kolejce z innymi klientami (obniżałbym priorytet zgłoszenia do maxa).

_________________
Trzepak nie jest dla idiotów :)
http://mikrotik.net.pl/wiki/Dokumentacj ... krotik_3.0
Polecam.


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 12:12:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 192
jarek7714 pisze:
seb235 pisze:
której duzi gracze na dziś nie mają.


Tylko że duzi gracze w sensie Orange czy Netia trochę przespali swój czas jeżeli chodzi o usługi dla klienta indywidualnego. Z chwilą kiedy zaczynali wprowadzać usługę VDSL2 powinny pójść szpadle w dłoń i skracanie pętli abonenckiej. Niestety pomimo wielu deklaracji, i zapewnień w kierunku klienta nie zrobiono nic. Co prawda w przypadku klienta hurtowego podłącza się usługę SHDSL (Urządzenia RAD) nawet na czterech parach, aczkolwiek to są trochę inne przypadki typu np. bankomaty (Przepływność 4Mb/s - dla ciekawych).

W chwili obecnej oba telekomy stoją w miejscu i klienci sobie odchodzą. PON po dialogu maksymalnie 100Mb/s brak planów odnośnie modernizacji, na ethernecie wcale nie jest lepiej w wielu lokalizacjach usługa zatrzymała się na 100Mb/s i planów na modernizację brak. Nie żebym uważał że 100Mb/s to mało, aczkolwiek sama dostępność wyższych ofert na rynku powoduje uciekanie klientów.

Mali operatorzy także mają różne podejście do tematu, widziałem ISP którzy dawali jakąś tam skromną przepływność za 29zł/mc a są też tacy u których najniższy pakiet to 300Mb/s.


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 0:13:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1337
seb235 pisze:
Mali operatorzy także mają różne podejście do tematu, widziałem ISP którzy dawali jakąś tam skromną przepływność za 29zł/mc a są też tacy u których najniższy pakiet to 300Mb/s.
Osobiście nie oczekuję od małego ISP 300Mbps za 29zł, może być 50Mbps za 40, lecz te 20% upload na światłowodzie przy minimalnym pakiecie uważam za optymalne minimum. Kończy mi się umowa na LTE dla domu w Orange i mam już dostęp do światłowodu lokalnego ISP, lecz oferta mnie za bardzo nie zachęca-gdyż proporcja download do upload jest 10/1, przy usłudze droższej o 50% upload będę miał o 50% niższy. :hmm:


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 9:59:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1270
Lokalizacja: Polska
jarek7714 zrób przysługę lokalnemu ISP i zostań w Orange.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 134 35 36 37 3842 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 14 lis 2018 10:30:50

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl