Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 123 24 25 26 27 28 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 21 lut 2018 14:33:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 16 lut 2018 12:47:12
Posty: 3
Nie importowałam danych zeszłorocznych, ale zaktualizowałam minisis do najnowszej wersji 5.68, strasznie długo mieli sprawdzanie reguł poprawności (głównie 15) - no i u mnie wyrzuca najwięcej- punkty adresowe poza bazą referencyjną


Na górę
Post: wt, 06 mar 2018 17:07:22 
   Tytuł: SIIS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1141
Lokalizacja: Suwałki
Panowie , coś się w tym roku zmieniło ? Czy nadal do 31 marca. O Mały włos bym zapomniał.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: wt, 06 mar 2018 17:13:56 
   Tytuł: Re: SIIS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1566
Lokalizacja: Kraków
MethOd pisze:
Panowie , coś się w tym roku zmieniło ? Czy nadal do 31 marca. O Mały włos bym zapomniał.

nic się nie zmieniło dalej mamy uprawiać ekshibicjonizm wobec uke który potem dziwnym trafem ląduje u molochów i wykorzystują go dość swobodnie nawet się z tym specjalnie nie kryjąc


Na górę
Post: śr, 07 mar 2018 8:18:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5173
jak byś zapomniał??? do mnie 2 lub 3 razy już przyszedł mail z przypomnieniem..


Na górę
Post: śr, 07 mar 2018 9:33:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 734
Lokalizacja: PL
blond pisze:
Nie importowałam danych zeszłorocznych, ale zaktualizowałam minisis do najnowszej wersji 5.68, strasznie długo mieli sprawdzanie reguł poprawności (głównie 15) - no i u mnie wyrzuca najwięcej- punkty adresowe poza bazą referencyjną



teryt się zmienił więc stąd masz błędy

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: śr, 07 mar 2018 11:20:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 17 mar 2008 20:18:43
Posty: 88
Witam , a czy ktoś z Szanownych Kolegów może wie jak pozbyć się błędu w zakładce "usługi świadczone" kod błędu 836 "Zbyt duża liczba klientów na zakończeniu sieci " Teraz max 6 ludków .. powyżej wywala własnie ten błąd . We wcześniejszych postach czytałem że pomaga usuniecie adresu, kodu, nr. budynku , niestety chyba już nie działa ta metoda :sciana:


Na górę
Post: śr, 07 mar 2018 12:42:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1270
Lokalizacja: Polska
elkojotexxl pisze:
Witam , a czy ktoś z Szanownych Kolegów może wie jak pozbyć się błędu w zakładce "usługi świadczone" kod błędu 836 "Zbyt duża liczba klientów na zakończeniu sieci " Teraz max 6 ludków .. powyżej wywala własnie ten błąd . We wcześniejszych postach czytałem że pomaga usuniecie adresu, kodu, nr. budynku , niestety chyba już nie działa ta metoda :sciana:


Spróbuj podać współrzędne budynku zamiast jego adres.


Na górę
Post: śr, 07 mar 2018 13:02:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 17 mar 2008 20:18:43
Posty: 88
Podając współrzędne po wcześniejszym usunięciu adresu już przy walidacji wszystko na czerwono rozbłyska .... , usuwając numer porządkowy wszystko się sypie ..


Na górę
Post: śr, 07 mar 2018 13:12:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 189
Brakuje by do tech terytów pododawali nazwiska rodowe i inne badziewia


Na górę
Post: śr, 07 mar 2018 21:03:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1566
Lokalizacja: Kraków
elkojotexxl pisze:
Witam , a czy ktoś z Szanownych Kolegów może wie jak pozbyć się błędu w zakładce "usługi świadczone" kod błędu 836 "Zbyt duża liczba klientów na zakończeniu sieci " Teraz max 6 ludków .. powyżej wywala własnie ten błąd . We wcześniejszych postach czytałem że pomaga usuniecie adresu, kodu, nr. budynku , niestety chyba już nie działa ta metoda :sciana:


To jest ostrzeżenie a nie błąd :)

a tak w ogóle to pojawia się jeśli uke ma w bazie np 5 lokali a Ty sprzedałeś tam 6 łącz

np jak jest domek jednorodzinny który w gminie (i w uke) figuruje jako jedno lokalowy a mieszkają 2 rodziny i każda ma osobne łącze to będziesz miał taki błąd


Na górę
Post: śr, 07 mar 2018 21:55:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 17 mar 2008 20:18:43
Posty: 88
Coś się zmieniło nie wiem czy na lepsze ... zakładka "zakończenia sieci" komunikat "brak agregacji zasięgów sieci dla węzła i technologii" Ktoś ma szklaną kule i coś podpowie ?? Bardzo bym prosił . Z tego co widzę wygląda to tak .. w "zakończenia sieci" dodam numer porządkowy i kod ulicy to znika błąd o którym pisałem , ale pojawia się w zakładce "usługi świadczone" komunikat "Zbyt duża liczba klientów na zakończeniu sieci ".
Po usunięciu numeru porządkowego i ulicy w "zakończenia sieci" znika komunikat "Zbyt duża liczba klientów na zakończeniu sieci " ale mam "brak agregacji zasięgów sieci dla węzła i technologii"


Na górę
Post: czw, 08 mar 2018 0:26:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1566
Lokalizacja: Kraków
elkojotexxl pisze:
Coś się zmieniło nie wiem czy na lepsze ... zakładka "zakończenia sieci" komunikat "brak agregacji zasięgów sieci dla węzła i technologii" Ktoś ma szklaną kule i coś podpowie ?? Bardzo bym prosił . Z tego co widzę wygląda to tak .. w "zakończenia sieci" dodam numer porządkowy i kod ulicy to znika błąd o którym pisałem , ale pojawia się w zakładce "usługi świadczone" komunikat "Zbyt duża liczba klientów na zakończeniu sieci ".
Po usunięciu numeru porządkowego i ulicy w "zakończenia sieci" znika komunikat "Zbyt duża liczba klientów na zakończeniu sieci " ale mam "brak agregacji zasięgów sieci dla węzła i technologii"


masz dwa razy zaraportowany ten sam adres w zakończeniach sieci oraz tym samym dwukrotnie podaną liczbę klientów na tym zakończneiu

stąd komunikat że brak agregacji i za duża liczba klientów na zakończeniu


Na górę
Post: czw, 08 mar 2018 13:03:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 17 mar 2008 20:18:43
Posty: 88
Mistrzu :polacmu: , brak komunikatów o błędach ! Ostatnia rzecz co by nie popsuć tego co wymęczyłem (proszę nie trać cierpliwości .. to mała siec sąsiedzka i co roku ja jestem wybierany do pisania raportu , tak na prawdę niewiele z tego rozumiem ) .Teraz żeby to przesłać ..
1.Z programu mini SIIS robię Export poprawnego pliku CSV
2.Loguje sie na stronie https://form.teleinfrastruktura.gov.pl/
3.W zakładce Dane --> Iport , wskazuje na zapisany , poprawny plik CSV i wgrywam do SIIS i jeżeli import danych zakończy się pomyślnie to z zakładki Formularze wybieram Oświadczenia zaznaczam ptaszki według potrzeby i zakończenie przekazywania danych na TAK i teoretycznie miało by być OK ?? , nic nie pokręciłem ??


Na górę
Post: czw, 08 mar 2018 14:41:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
A ja mam inne pytanie: jak poprawnie zgłosić ulicę, na której jest 200 domów, ma się światło od pierwszego doostatniego budynku, a klientów jest np 40... zgłaszacie pozostałe 160 sztuk w SIIS z palca?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 08 mar 2018 14:49:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1270
Lokalizacja: Polska
Orin pisze:
A ja mam inne pytanie: jak poprawnie zgłosić ulicę, na której jest 200 domów, ma się światło od pierwszego doostatniego budynku, a klientów jest np 40... zgłaszacie pozostałe 160 sztuk w SIIS z palca?


Zgodnie z informacją:

Cytuj:
W celu sprawozdania zasięgu potencjalnego w SIIS w formularzu "Zakończenia sieci i usługi”, jako budynki objęte zasięgiem sieci (adresy budynków) można wykazać budynki, gdzie:

istnieje infrastruktura dostępowa (np. słup, studnia telekomunikacyjna, słupek dostępowy, mufa, mufoprzełącznica przy posesji), przygotowana do niezwłocznego podłączenia zadeklarowanego/zadeklarowanych budynku/budynków, przy czym wspomniana infrastruktura dostępowa znajduje się bezpośrednio przy posesji z deklarowanym budynkiem lub nie dalej niż przy posesji sąsiedniej;
istnieje skrzynka rozdzielcza wewnątrz budynku;
istnieje skrzynka na budynku;


Powinieneś wszystkie zaraportować skoro jest możliwość przyłączenia.


Na górę
Post: czw, 08 mar 2018 15:24:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
cóż, tak właśnie myślałem.... dzięki za info

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 0:04:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1566
Lokalizacja: Kraków
elkojotexxl pisze:
Mistrzu :polacmu: , brak komunikatów o błędach ! Ostatnia rzecz co by nie popsuć tego co wymęczyłem (proszę nie trać cierpliwości .. to mała siec sąsiedzka i co roku ja jestem wybierany do pisania raportu , tak na prawdę niewiele z tego rozumiem ) .Teraz żeby to przesłać ..
1.Z programu mini SIIS robię Export poprawnego pliku CSV
2.Loguje sie na stronie https://form.teleinfrastruktura.gov.pl/
3.W zakładce Dane --> Iport , wskazuje na zapisany , poprawny plik CSV i wgrywam do SIIS i jeżeli import danych zakończy się pomyślnie to z zakładki Formularze wybieram Oświadczenia zaznaczam ptaszki według potrzeby i zakończenie przekazywania danych na TAK i teoretycznie miało by być OK ?? , nic nie pokręciłem ??



spoko od tego jest forum :)
tak tyle że najpierw sprawdź raport z importu i raport z poprawoności bo czasem bywają niewielkie różnice między dużym a mini siis


Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 11:26:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 17 mar 2008 20:18:43
Posty: 88
Coś robię źle błędów nie było , wgrałem a tu takie coś .. co ciekawsze wcześniej było tu wszystko na zielono bez błędów !! Czy ja edytuje i sam sobie robię błędy w poprzednim roku który był bez błędów załadowany ?? bo już nie rozumie tego . Teraz mam poprawność formalna 100% ale to jedno ostrzeżenie zostało a wcześniej przed wgraniem go nie było . Nie ma na forum jakiegoś chętnego Kozaka co za kasę zrobi zanim ja wszystko usunę 5 lat do tyłu ??


Załączniki:
SIIS.png
SIIS.png [ 192.37 KiB | Przejrzano 1867 razy ]
Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 16:46:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 30 mar 2014 20:16:06
Posty: 16
miniSIIS doprowadzi mnie do szału... połowa dodanych adresów znika bez powodu, dodaje je po trzy razy i niektórych nadal nie ma....
gdzie znajdę aktualny GENERATOR? mam pobraną jakąś starą wersję...


Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 16:56:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1270
Lokalizacja: Polska
czerwona013 pisze:
miniSIIS doprowadzi mnie do szału... połowa dodanych adresów znika bez powodu, dodaje je po trzy razy i niektórych nadal nie ma....
gdzie znajdę aktualny GENERATOR? mam pobraną jakąś starą wersję...


Przerabiałem to.

Od tamtego czasu wprowadzam dane poprzez WWW, dużo dłużej schodzi ale dane zostają i jakoś mniej błędów.


Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 21:51:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1566
Lokalizacja: Kraków
a na jakim systemie masz ten mini siis bo u mnie na win10pro robił jakieś schody a na win7pro zapiernicza aż miło


Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 22:41:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 22 wrz 2010 21:08:21
Posty: 154
1.Panowie a jak wklepujecie linie światłowodowe?
W połączaniach kablowych? Punkt A do punktu B? Jeśli tak to co z mufami które są po drodze?

2.Czy mufy skąd podpinamy userów wykazujecie jako interfejsy?


Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 23:21:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1566
Lokalizacja: Kraków
sodden pisze:
1.Panowie a jak wklepujecie linie światłowodowe?
W połączaniach kablowych? Punkt A do punktu B? Jeśli tak to co z mufami które są po drodze?

2.Czy mufy skąd podpinamy userów wykazujecie jako interfejsy?


Mylisz strukturę logiczną (L2 L3) ze strukturą fizyczną (L1)

L1 czyli linia kablowa
najpierw wstawić wszystkie kolejne mufy (element infrastruktury zapewniający łączenie kabli)
a potem kabel odcinkami od mufy do mufy i każdy odcinek należy dodać osobno
i jako zakończenie A wybrać mufę początkową a jako zakończenie B wybrać mufę końcowa odcinka

Dopiero na tym trzeba zbudować L2 czyli połączenia
i tu już jako zakończenie A wstawiamy węzeł sieci początkowy
a jako zakończenie B węzeł sieci końcowy dla danego połączenia


Na górę
Post: sob, 10 mar 2018 0:00:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 22 wrz 2010 21:08:21
Posty: 154
dzięki :ok:

Nie wiem czy zakumałem do końca bo nurtuje mnie sprawa z interfejsami - czyli taka mufa jest węzłem a w tym węźle jest np 8 interfejsów (8 adapterków gdzie wpinamy kable abonenckie)?


Na górę
Post: sob, 10 mar 2018 1:28:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1566
Lokalizacja: Kraków
sodden pisze:
dzięki :ok:

Nie wiem czy zakumałem do końca bo nurtuje mnie sprawa z interfejsami - czyli taka mufa jest węzłem a w tym węźle jest np 8 interfejsów (8 adapterków gdzie wpinamy kable abonenckie)?


znowu mylisz L1 z L2

mufa to element infrastruktury zapewniający łączenie kabli

a interfejsy są w węzłach aktywnych

sądzę że masz na myśli jakiś rodzaj xPONa

Jeśli to GEPON to pojedynczy port PON ma w zależności od modelu 32 lub 64 interfejsy

Jeśli to GPON to pojedynczy port PON ma w zależności od modelu 64, 120 lub 256 interfejsów


możesz też ewentualnie potraktować jako węzeł ONU lub ONT i wtedy jako ilość interfejsów podajesz ilość portów na danym ONU/ONT
(ale odradzam bo się zarypiesz z wypełnianiem)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 123 24 25 26 27 28 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 15 lis 2018 10:46:39

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl